המועצה לשימור אתרים והמועצה המקומית ראש פינה החליטו לשקם את בית הספר העברי הראשון - שהוקם לפני כ-125 שנים. לפני שני עשורים המבנה ננטש, ומאז הפך לחורבה.
"תמיד כשאני עובר כאן אני מצטמרר", סיפר אהרון בלום בן ה-93, בוגר מחזור 1946 בבית הספר: "המקום הזה מעורר בי בחילה, בגלל ההזנחה והרס פגעי הזמן במקום הנטוש הזה. פעם הוא נחשב לאחד המותגים החשובים ביותר של ראש פינה". בלום מחייך בהתרגשות כשהוא משוחח על ההחלטה של המועצה לשימור אתרים והמועצה המקומית לשקם את המבנה: "לא האמנתי שיבוא יום והנינים שלנו יוכלו ללמוד כאן".
כ-125 שנים אחרי שהוקם מבנה בית הספר העברי הראשון בראש פינה, ומעל שני עשורים מאז ננטש ונותר חורבה מוזנחת, נודע לאחרונה כי מבנה האבן העתיק והנטוש ישוקם. תלמידי ראש פינה ישובו ללמוד בו, והמולת הלימודים תחזור לבית הספר וגן הילדים על שם וילקומיץ'.
בית הספר וילקומיץ' הוקם ביוזמה ובמימון של הברון רוטשילד בשנת 1899, אולם מערכת החינוך הייחודית שפעלה בו נוסדה על פי ותיקי ראש פינה כבר ב-1885. בית הספר וגן הילדים הצמוד לו היו הראשונים בארץ שמורים לימדו בהם בעברית, ותוכנית הלימודים כללה טיולי מולדת וחינוך חקלאי באמצעות עבודה.
בין מנהלי בית הספר ותלמידיו אושיות רבות בתולדות המדינה, והמפורסמים שבהם הם מנהל בית הספר לשעבר הרב והמחנך נתן מיליקובסקי (1935-1879), סבו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. אביו של נתניהו, בן ציון, היה גם הוא בין התלמידים בבית הספר.
עם השנים הידרדר מצב הבניין, והפך לאכסנייה - שגם היא ננטשה. בשנת 2004 ביקשו מנהלי המתחם להרוס את המבנים ולהקים על השטח החולש על חמישה דונם בית הארחה מפואר. מאבק בן עשור של תושבי ראש פינה הביא לביטול התוכניות, ועתה הודיעו רשמית הרשויות על שיקום המבנה.
על המדרגות המחורצות של בית הספר פגשנו בתמר צוק ובבתה עירית: "הגעתי לכאן כמורה צעירה בשנת 1962", נזכרת תמר בת ה-86. "קיוויתי שהמקום הזה לא ייהרס ושיוקם בו משהו תרבותי וחינוכי. הייתי יוצאת מכאן עם התלמידים לעבוד בגינה החקלאית הצמודה. היום, לא הייתי מעזה להיכנס עם 20 ילדים לגינה כזאת - כי אני לא מאמינה שהם היו מסיימים את היום בשלום", היא סיפרה ופרצה בצחוק.
בתה עירית, שלמדה בבית הספר בכיתה א' ו-ב' עד שנסגר והועתק למבנה חדש, סיפרה: "אני זוכרת את פעמון בית הספר שאליעזר השרת היה מצלצל בו. לא היו בו שירותים, אלא בצריף סמוך, ולא הייתי מסוגלת להיכנס אליהם. כשהייתי צעירה הייתי מתגנבת מדי פעם, והייתי אוהבת לטייל כאן ולהיזכר".
ראש המועצה המקומית, מוטי חטיאל, אמר: "זו זכות עבורי להחזיר את תלמידי ראש פינה למקום שבו למדו אבותיהם ואמותיהם".
מנהל ארכיון ראש פינה, יהושפט פופ, הביע תקווה: "אולי החיבור הזה בין העבר להווה יחזיר למערכת החינוך משהו שאיבדה עם הקידמה. בתקופה שהכל הולך ונשלט בידי מערכות אינטליגנציה מלאכותית ורובוטים של ביג דאטה, אנחנו זקוקים לערכים".