בצה"ל מסכמים את המלחמה במספרים על הפעילות בצפון: ביומה השלישי של הפסקת האש בצפון, בצבא מפרסמים הבוקר (ו') נתוני סיכום ללחימה הארוכה מול חיזבאללה, שנגמרה השבוע בהסכם הסדרה אחרי כמעט 14 חודשים. בזמן שברצועת עזה הלחימה הקרקעית תימשך עוד שנים, בפיקוד הצפון נערכים להמשך תקיפות האכיפה וירי האזהרה עד להשלמת הגעת כוחות צבא לבנון אל מדרום לליטאני, ובהדרגה יוצאים כך כוחות צה"ל מהמרחב, חזרה לישראל.
לפי הנתונים שפרסם הצבא, יותר מ-121,000 מכשירי תקשורת, מחשבים וציוד אלקטרוני לצד מסמכים נתפסו והוחרמו בלבנון, עוד בתקופת עשרות המבצעים החשאיים שקדמו לפעולה הקרקעית שנמשכה חודשיים, עד לתחילת השבוע. עוד נתפסו או הוחרמו (ורבים כמובן הושמדו): 13,000 משגרי וטילי נ"ט, רקטות וטילים נגד מטוסים ו-12,000 מטעני חבלה, כטב"מים ואמצעי לחימה נפיצים שונים. לפי צה"ל, כלל פריטי השלל עומדים על יותר מ-155,000.
בצה"ל מעריכים כי לחיזבאללה נותרו פחות מ-30% מהכטב"מים שהיו לו ערב המלחמה (מדובר עדיין בכמה מאות). לפי צה"ל, לפחות 2,500 מחבלים חוסלו ב"רמת סמך גבוהה" – אבל ההערכות הן שהמספר האמיתי עומד על כ-3,500, וכי פי 2 נפצעו. רשמית דיווחו בלבנון על 3,961 הרוגים, מבלי להבחין בין אזרחים לחמושים, ועל עוד 16,520 פצועים.
בין המחוסלים: מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה, מי שאמור היה לרשת אותו האשם ספי א-דין – ועוד 13 מבכירי הארגון. 4 מחוסלים היו בדרגת מפקד אוגדה, עוד 24 בדרגת מפקד חטיבה, 27 מפקדי גדוד ו-63 מפקדי פלוגה.
במסגרת הפגיעה בכוח רדואן, הושמדו כ-160 מפקדות צבאיות, 150 מחסני אמצעי לחימה ומעל 1,500 תשתיות טרור. בסך הכול, כך לפי צה"ל, הותקפו 1,600 מפקדות צבאיות מכל יחידות חיזבאללה ויותר מ-1,000 מחסני אמל"ח.
בחיל האוויר סיכמו 14,000 שעות טיסה של מטוסי קרב ו-11,000 גיחות התקפיות. בסך הכול הותקפו 360 תשתיות טרור בביירות ובבקעא עוד כ-1,000 – מתוך 12,500 מטרות חיזבאללה שהותקפו ברחבי לבנון מאז 8 באוקטובר אשתקד, וביתר שאת מאז חודש אוגוסט.
25 אלף שעות ים של שייטות חיל הים פעלו מול לבנון, ובפעולה הקרקעית לקחו חלק 14 חטיבות, בנוסף ליותר מ-100 מבצעים מיוחדים ו-24 פשיטות אוגדתיות.
בינתיים, ממשיכים כאמור בישראל להבטיח אכיפה נוקשה לכל הפרה של ההסכם, ואמש הודיע צה"ל כי ביצע תקיפה ראשונה עם מטוס קרב מאז הפסקת האש, לאחר "זיהוי פעילות טרור במתקן של חיזבאללה בדרום לבנון, ובו רקטות לטווחים בינוניים". צה"ל פתח באש בעוד כמה מקרים נוספים של הפרות, ובין היתר תקף כלי טיס שני פעילי טרור שהגיעו לתשתית מוכרת בדרום לבנון, שממנה שוגרו בחודש האחרון עשרות רקטות לשטח ישראל.
הרמטכ"ל הרצי הלוי קיים אתמול הערכת מצב עם חברי פורום המטה הכללי, ואמר כי צה"ל אוכף את ההסכם בתקיפות. "חיזבאללה הגיע להסכם הזה ממקום של חוסר ברירה וחולשה – ובדיוק עם העוצמות האלה גם הולכים לעשות את האכיפה. לא פחות מזה. כל חריגה מהדבר הזה – אנחנו אוכפים את זה באש, אוכפים את זה מאוד-מאוד חזק. אני חושב שזה חשוב לנו כי התאמצנו כל כך הרבה להגיע לדבר הזה". הלוי הדגיש: "התושבים בצפון מסתכלים עכשיו ורוצים לראות אותנו מאוד נחושים על האכיפה כדי שהם יוכלו לחזור. זו חובה שלנו אליהם, וחובה שלנו לעצמנו".
ההפרות מתבצעות על רקע הנהירה של המוני פליטים חזרה אל בתיהם בדרום לבנון, ובישראל הבהירו כי אסור להם להתקרב לכפרים צמודי הגבול שבהם כוחות צה"ל עדיין פרוסים. האזור שאסור לעת עתה לכניסת לבנונים מגיע עד לעומק של 2 ק"מ מקו הגבול, ובמקביל צה"ל גם הורה על עוצר שמגביל את תנועת האזרחים מדרום לליטאני בין השעות 5 בצהריים ל-7 בבוקר.
על פי ההסכם שנחתם בתיווך אמריקני, נזכיר, האזור שמדרום לליטאני יהיה נקי מנשק של חיזבאללה – אם כי אנשיו שגרים בכפרים דרומית לנהר יוכלו עדיין לחזור אליהם, לכאורה כאזרחים – בעוד צה"ל יידרש לסגת חזרה לישראל תוך 60 יום, פרק זמן שבו גם צבא לבנון אמור להתפרס בדרום לבנון ולאורך הגבול, ואמור לפעול יחד עם יוניפי"ל לסיכול הברחות נשק והתעצמות מחודשת של חיזבאללה באזור. מנגנון אכיפה בינלאומי בהובלת גנרל אמריקני אמור לוודא שאין הפרות, וישראל קיבלה גיבוי ב"מכתב צד" מוושינגטון לכך שתוכל לאכוף הפרות גם בעצמה.
בצבא לבנון כבר החלו לשלוח כוחות אל דרום לבנון, ומסרו כי הקימו מחסומים שונים ופעלו לסלק נפלים כדי למנוע סכנה לחיי אדם. הצבא הלבנוני האשים גם כי ישראל הפרה את הסכם הפסקת באש במקרי ירי שביצעה אתמול ושלשום – ירי שבוצע בעקבות ההפרות מהצד הלבנוני.
על אף דרישת תושבי הצפון כי לא ייבנו מחדש "כפרי ההזנקה" שהיו תשתית טרור למתקפת כיבוש הגליל, משלימים בצבא עם כך שבתים אלו יחזרו להיבנות בדומה למרחב החיץ בגבול סוריה – שם אין יכולות צבאיות של צבא סוריה לפגוע בגולן.
בהסכם הפסקת האש לא נקבע כי יהיה "שטח השמדה" – אזור חיץ בגבול לבנון – ועל כן ביום שאחרי נסיגת צה"ל לא ניתן יהיה למנוע מאזרחים וממחבלים בכסות אזרחית לחזור מחדש ולהקים את בתי האבן המבוצרים מול בתי התושבים בגליל. הצבא יידרש לוודא כי לא נכנסים למרחב אמצעי לחימה כפי שהיו כמעט בכל בית ומחסן, ומתחת לפני האדמה, במרחק של מטרים ספורים מהגבול.
בצפון חוששים כי חיזבאללה ישוב לערוך מפגני ראווה עם שיירות אופנועים ודגלי הארגון. אם צה"ל לא יזהה שהמשתתפים בהם נושאים נשק או מפירים את הסכם הפסקת האש המבוסס על החלטה 1701, לא בטוח שהוא יוכל למנוע את הפרובוקציות הללו או אחרות שראינו בחודשים שלפני טבח מתקפת 7 באוקטובר בדרום – אז חיזבאללה הטריד יותר ויותר את תושבי יישובי הצפון צמודי הגבול.
המטרה המרכזית כעת של צה"ל בפעילות בגזרה הצפונית היא לאכוף את הסכם הפסקת האש, ולשמר את ההישגים. הכוחות שנשארו בשטח דרום לבנון פועלים לרוב תוך כדי תנועה, ומונעים מעבר של פעילי חיזבאללה ואזרחים אל הכפרים הסמוכים לגבול. בצבא כבר החלו להיערך באמצעות הוספת מכשולים ויכולות ניטור כדי להגביר את האפקטיביות של "סגירת המעגל" מול כל איום מעבר לגבול. ובמקביל, לאכוף את "סגירת הגבולות" עם לבנון שלא יזלוג מהם אמל"ח מחדש לחיזבאללה בלבנון.