משפחתו של גור קהתי (20) ממושב ניר בנים, שנפל לפני כחודש בקרב במבצר הארכיאולוגי בדרום לבנון, טוענת למחדלים חמורים מצד צה"ל ומעלה שאלות קשות בנוגע להתנהלות האירוע שבו נהרג הלוחם.
קהתי נהרג בהיתקלות עם מחבלי חיזבאללה לצד חוקר ארץ ישראל זאב (ז'אבו) חנוך ארליך (70). לפי משפחתו של קהתי, הלוחם בגדוד 13 של חטיבת גולני נורה למוות בעת שהוא ופלוגתו אבטחו את כניסתו של ארליך, רק בשל רצון הצבא לערוך לחוקר סיור פרטי במבצר בשטח הלחימה, ללא כל הצדקה מבצעית ברורה. נוסף על כך, המשפחה טוענת כי מצ"ח (משטרה צבאית חוקרת) לא גבתה עדויות מהחיילים שנכחו במקום והיו עדים למקרה.
"במשך כל השבעה היינו עסוקים רק בלבכות את היקר שלנו", סיפר סבו של קהתי, תת-אלוף במיל' אסף אגמון. "רק לאחר מכן החיילים שהיו איתו בפלוגה יצאו מלבנון והתחילו להגיע ולספר". אגמון ציין שבידי המשפחה הקלטות וגרסאות של אותם החיילים שנכחו בזירה, אך מצ"ח לא טרחה לחקור אותם ולגבות מהם עדויות. לדבריו, החיילים העידו כי קיבלו הוראות מעורפלות להיכנס למסגד ללא תדרוך ראוי ובניגוד לפקודות – כשבאופן חריג חברו אליהם ארליך וראש מטה החטיבה אלוף-משנה יואב ירום.
אגמון הוסיף: "לא הוסבר לחיילים למה הם נכנסים למסגד הזה. אף אחד מהם לא ידע לאן הם הולכים, לא עשו להם תדריך. לקחו אותם כמעין 'טיול' כזה ולא בתור כניסה לשם טיהור מקום חשוד במחבלים, וללא אמצעים נוספים".
לדבריו, לפי החיילים שהעידו, בתום הסריקה במסגד רצה הרמ"ט להיכנס למבצר כדי לראות כתובת כלשהי, והמ"פ אמר לחיילים לחכות בחוץ בזמן שאלה נכנסים פנימה – הרמ"ט, ארליך, המ"פ וקשר המ"פ. "נאמר להם קודם לכן במפורש שזה לא חלק מהפקודה. הם נכנסו בכל זאת, ושם נתקלו בשני מחבלים שהסתתרו שם ופתחו עליהם באש. גור, שהיה חובש, רץ לעזור וחטף כדור בלב מטווח של שלושה מטרים, שחדר את האפוד הקרמי".
אגמון אמר כי "לפי העדויות, מצטייר שהרמ"ט והמ"פ לחצו על המג"ד כדי לאשר להם מבצע ללכת למסגד – אבל הכוונה העיקרית שלהם הייתה לבוא ולראות את הכתובת הזאת שאמרו שיש במבצר יחד עם ז'אבו, שהמטרה שלו הייתה למצוא סממנים יהודיים באתרים ואולי גם ליישב אותם. הרמ"ט הוציא אחרי יום מכתב התפטרות ואמר 'אני לוקח אחריות פיקודית', יש לו אחריות פלילית. הוא לא היה מפקד, לא היה בשרשרת הפיקוד של המבצע. הוא נכנס לסיור והסיט אותו למשהו פרטי שהוא רצה לעשות".
המשפחה פנתה לגורמים בכירים בצבא במטרה לקיים חקירה מעמיקה ולקבל תשובות ברורות. במכתב ששלחה המשפחה לפרקליטה הצבאית הראשית האלופה יפעת תומר-ירושלמי באמצעות עורך הדין רן כהן רוכברגר, נכתב: "המשפחה השכולה מוטרדת ביותר ממה שנראה כסימנים של 'טיוח' המחדל הנורא, 'זיהום' חקירת מצ"ח שנפתחה וגרירת רגליים באופן שעלול להוביל לסיכול האפשרות למיצוי הדין עם האחראיים לטרגדיה". עוד נכתב כי מותו של קהתי נגרם בשל "רשלנות פושעת". במכתב נוסף מטעם עורך הדין צוין: "יותר משלושה שבועות חלפו מאז הטרגדיה, ולא בוצעו פעולות בסיסיות ויסודיות במסגרת החקירה".
בתשובה שקיבלה המשפחה מהפרקליטות הצבאית נכתב כי "נפתחה באופן מיידי חקירת מצ"ח" וש"נערך בסמוך לאירוע תחקיר מבצעי" שלהבנתם הושלם ו"נמצא בשלבי הצגה לגורמים פיקודיים בכירים".
כהן רוכברגר אמר ל-ynet: "יש חשש שיש פגיעה בטוהר ההליך החקירתי. המשפחה קיבלה מסרים שהרמטכ"ל ודובר צה"ל עומדים לפרסם את ממצאי התחקיר. ביקשנו לעצור את הדבר הזה. איך אפשר לפרסם ממצאים כשלא נאספו כל העובדות? ואיך אפשר לפרסם את הממצאים כשיש חקירת מצ"ח?"
מדובר צה"ל נמסר: "צה"ל משתתף בצער המשפחות השכולות וימשיך ללוותן. מיד לאחר האירוע נפתחה חקירה של המשטרה הצבאית החוקרת. עם סיומה יועברו ממצאיה לפרקליטות הצבאית. כיוון שהחקירה עודנה מתנהלת לא ניתן לפרט על פעולות החקירה הצפויות, לרבות חקירת עדים ואיסוף מסמכים. התחקיר הפיקודי עוד לא סוכם. לכשיסוכם, הוא יוצג בשקיפות למשפחות השכולות ולפצועים".