יותר משבוע לאחר חיסולם של מנהיג חמאס איסמעיל הנייה בטהרן ושל בכיר חיזבאללה פואד שוכר בביירות, והנקמה המובטחת של איראן ושל נסראללה עדיין לא הגיעה. בישראל ממשיכים לחכות בדריכות ובכוננות שיא, כשברקע השאלה כיצד תיראה המתקפה והאם תתבצע באופן סימולטני על ידי חברות ציר הרשע האיראני – כשגם החות'ים בתימן והמיליציות בעיראק ובסוריה מאיימים להצטרף – או בנפרד.
ההיערכות לנקמת איראן וחיזבאללה – עוד כותרות:
• דיווח: "נשיא איראן הפציר בחמינאי לא לתקוף"
• "אין ברירה אלא לעזוב": הבהלה בדאחייה, ורעש מטוסי הקרב
• המסרים הסותרים של חסן נסראללה | פרשנות
• "ישראל עדכנה שחיסלה את הנייה, ארה"ב זעמה"
• כדי להגן על הטוב, צריך להתחפש לרע / רמי סימני
בצל דיווחים שטהרן מתלבטת עדיין בנוגע לאופי התגובה שלה, ושוקלת אולי מחדש את הבטחתה לנקמה קשה, בישראל העריכו אמש (יום ד') כי חיזבאללה יהיה זה שיתקוף ראשון. הערכה דומה השמיעו גורם אמריקני וגורם מודיעיני מערבי, שאמרו לרשת CNN כי החשש מפעולה של חיזבאללה גדול יותר מהפעולה שמתכננת לכאורה איראן. מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה, יצוין, אמר שלשום בנאומו כי המתקפה עשויה להיות משולבת או נפרדת – וכי ההמתנה המתוחה בישראל היא חלק בלתי נפרד מאותה נקמה.
על רקע ההערכות שחיזבאללה יתקוף ראשון, שר הביטחון יואב גלנט כיוון אליו את דבריו בביקור שערך אתמול בבוקר בתרגיל שדימה לחימה בגזרה הצפונית. "כפי שהדברים מסתמנים, נסראללה עלול לגרור את לבנון לשלם מחירים כבדים ביותר", אמר גלנט בשיחה עם לוחמים מעוצבת שועלי מרום. "הם לא מתארים לעצמם מה יכול לקרות, אני מניח שאם הם ייקחו תמונה של עזה הם יבינו, אבל לא תמיד ההיגיון מדבר", הוסיף – ובלשכתו ציינו כי בביקור עמד גלנט על "חשיבות הכוננות הגבוהה והצורך בפיתוח תחבולות ופעולות ייחודיות".
בקהילה הבינלאומית ממשיכים בינתיים לפעול בדרכים דיפלומטיות כדי למנוע הסלמה, ואמש הודיע ארמון האליזה כי הנשיא עמנואל מקרון שוחח עם ראש הממשלה בנימין נתניהו וקרא לו להימנע מ"מעגל של נקמה". "בדיוק כפי שמקרון קרא לנשיא איראן להימנע ממעגל של פעולות תגמול שיציב את האוכלוסיות באזור ואת היציבות שלו בסכנה, הוא קרא לראש הממשלה הישראלי לפעול על פי אותו היגיון – שעל פיו צריכים לפעול כל השחקנים באזור", מסר ארמון האליזה.
בעיתון הלבנוני "אל-ג'דיד" דווח אמש כי ממשלת לבנון הגבירה את מעורבותה במגעים הללו, וכי ראש הממשלה נג'יב מיקאתי שוחח גם הוא בימים האחרונים עם נשיא צרפת מקרון. לפי הדיווח, השניים דנו ב"צמצום הסכסוך ושליטה בו". כשברקע בהלה גדולה בלבנון ונהירה של תושבים מהבירה ביירות, דווח כי שרים בממשלה הלבנונית קיימו ישיבות היערכות לתרחישי חירום – וכי היום ימשיכו בהיערכות לכך בתחום המזון.
בישראל הבהירו בימים האחרונים שוב ושוב כי יגיבו בצורה קשה במקרה של תקיפה נרחבת מצד איראן או חיזבאללה, בפרט אם זו תביא לפגיעה באזרחים, ומסר מאיים הגיע אמש גם מהרמטכ"ל הרצי הלוי. הלוי ביקר בבסיס חיל האוויר בתל נוף, והצהיר כי ישראל ערוכה לתקוף במהירות בלבנון ו"בכל מקום במזרח התיכון" – גם מתחת לפני הקרקע.
"אני רואה את המוכנות כאן בשיא, גם בהתקפה וגם בהגנה", אמר הרמטכ"ל. "אנחנו נדע להוציא התקפה מאוד מהירה בכל מקום בלבנון, בכל מקום בעזה, בכל מקום במזרח התיכון, מעל הקרקע ומתחת הקרקע. אני חושב שהמקצועיות שחיל האוויר מביא בלקחת מודיעין, בלבחור את החימושים הנכונים, בלהחזיק את כל המטוסים ואת כל החימושים ואת כל הציוד במוכנות הכי גבוהה עם האנשים הכי טובים, כל הדברים האלה יעבדו בשבילנו מצוין".
ההרתעה האמריקנית, וההתלבטות בטהרן
גורם ישראלי בכיר העריך אמש כי האזהרות של ישראל עושות את שלהן, והדגיש כי גם ההתגייסות של ארה"ב להגנה על ישראל, בכלל זאת העברת ספינות מלחמה ומטוסי קרב לאזור, מסייעת בהרתעת איראן. "צריך להגיד מילה טובה גם לארה"ב, שמרתיעה את איראן וחיזבאללה", אמר הגורם. "האיראנים עושים חשיבה מחדש כי ארה"ב אומרת שהיא לצידנו, מזהירה אותם ושולחת ספינות. ארה"ב פועלת במגוון גדול של ערוצים גם צבאיים וגם מדיניים כדי להרתיע את איראן".
איראן, לפחות לפי הדיווחים, אכן שוקלת מחדש את צעדיה. ב-CNN צוטטו גורמים שטענו כי איראן עדיין מתלבטת, וכי אף שהציפייה בארה"ב היא שישראל תותקף בימים הקרובים – עדיין לא ברור אם תהיה זו תגובה מתואמת בין איראן ושלוחיה, או פעולות נפרדות. מוקדם יותר דווח ב"וושינגטון פוסט" כי בבית הלבן סבורים שהמאמצים של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לרסן את תגובת איראן לחיסול הנייה נושאים פרי – וכי ייתכן שאיראן שוקלת מחדש את תוכנית התגובה ה"קשה" שלה.
התגובה האיראנית, כך נטען, טרם יצאה לפועל מכיוון שבטהרן יש "בלבול" לגבי נסיבות מותו של מנהיג חמאס הנייה. איראן טענה תחילה שהוא נהרג מפגיעת טיל ישראלי – מה שלכאורה מצריך "תגובת-נגד דומה" – אולם לפי הדיווח גורמים איראניים רשמיים הגיעו מאוחר יותר למסקנה שהנייה חוסל באמצעות פצצה סמויה שהוטמנה בחדרו, כפי שכבר דווח בכלי תקשורת בעולם, מה שמצריך "תגובה אחרת" מבחינת טהרן.
בטור של פרשן העיתון דיוויד איגנשיוס נכתב כי ביידן הוביל שיח עקיף עם איראן שבו קראה ארה"ב לריסון, לצד אזהרות "בטון חריף" לראש הממשלה נתניהו בדרישה שיהיה "שותף טוב" ולא ימנע את הפסקת האש בעזה (בארה"ב הביעו אמש אופטימיות שעסקה מול חמאס קרובה מתמיד). איגנשיוס הזכיר בטורו את תגבור הכוחות של ארה"ב באזור, וכתב: "טהרן כנראה מתעכבת בגלל מפגן הכוח האמריקני השבוע, ומהמסרים החשאיים שהועברו דרך השגרירות של שווייץ בטהרן ולשגרירות איראן באו"ם".
דיווח נוסף שפורסם אמש מחזק אולי את ההערכות בנוגע להתלבטות בצמרת האיראנית, אם כי אמינותו אינה ברורה. לפי "איראן אינטרנשיונל", ערוץ שמשדר בפרסית מלונדון ומזוהה עם מתנגדי משטר האייתוללות, הנשיא האיראני החדש מסעוד פזשכיאן הפציר במנהיג העליון עלי חמינאי להימנע מתקיפת ישראל – והביע חשש שתפרוץ מולה מלחמה הרסנית.
הדיווח ב"איראן אינטרנשיונל" מתבסס על גורמים עלומי שם, שלפי הערוץ מעורים בפרטי פגישה שנערכה לאחרונה בין פזשכיאן – שנתפס כאיש המחנה המתון יותר והרפורמיסטי באיראן – לבין המנהיג העליון חמינאי, שמוביל את המחנה הקיצוני במשטר. למנהיג העליון של איראן שמורה המילה האחרונה בכל ענייני המדינה – והוא זה שיכריע בסופו של דבר כיצד תיראה התגובה המובטחת לחיסול הנייה.
פזשכיאן, שהושבע לתפקידו שעות לפני חיסולו של הנייה (שהגיע לטהרן כדי להשתתף בטקס ההשבעה), הפציר לפי הדיווח בחמינאי להימנע מתקיפה ישירה של ישראל, והזהיר כי זו עשויה להגיב בצורה חריפה – ולפגוע בתשתיות איראניות או במשאבי האנרגיה במדינה, וכך לשתק את הכלכלה האיראנית ואף להביא אולי ל"קריסה" של המדינה. עוד נטען כי הזהיר מפני "רטוריקה ופעולות" של קציני צבא בכירים באיראן שעלולות לגרור מלחמה, ושזו תעמיק את הפילוג בין המשטר לבין האזרחים האיראנים. חמינאי, כך דווח, לא אותת במפגש מהי עמדתו בנוגע לחששותיו של פזשכיאן – ולא הביע התנגדות או תמיכה בדבריו.
פורסם לראשונה: 23:47, 07.08.24