עשרות אלפי מפגינים, בעיקר מוסלמים ואנשי שמאל קיצונים, החלו אתמול (שבת) במה שצפוי להיות "הפנינג" של שלושה ימים של הפגנות בערי בירה וערים גדולות אחרות ברחבי העולם – נגד ישראל ולציון שנה למלחמה. ההפגנות שצפויות להימשך עד יום שני, יום השנה לטבח, מקוטלגות אומנם כהפגנות תמיכה והזדהות עם עזה, אבל הרשויות וכוחות הביטחון במדינות השונות ערוכים לכך שאלו יהיו בפועל חגיגות לציון "ההישג" של חמאס במתקפת הפתע והטבח המזוויע שביצעו מחבליו ב-7 באוקטובר.
כוחות משטרה רבים הוזרמו לערים גדולות באירופה כדי לשמור על הסדר ולמנוע אלימות בהפגנות הללו, ובעיקר לשמור שייערכו בפרמטרים שהוקצו להן – דאגה שנובעת גם מכך שלצד ההפגנות הללו ייערכו בחלק מהערים טקסי זיכרון של הקהילה היהודית, לזכר הנרצחים ולתפילה לשחרור החטופים. עימותים קשים כבר פרצו אמש ברומא, עם לפחות 30 שוטרים שנפצעו, ובלונדון נעצרו 17 מפגינים – בהם כאלו שחשודים בתמיכה בטרור.
באירופה הפגנות נערכו בשורת ערים, מדבלין ועד בודפשט. אחת ההפגנות הגדולות ביותר אתמול הייתה צעדה במרכז לונדון, שבה השתתפו אלפים. לצד קריאות כמו "הפסקת אש עכשיו" ו"תפסיקו להפציץ בתי חולים, תפסיקו להפציץ אזרחים" – המפגינים גם צעקו את הסיסמה "מהנהר ועד הים, פלסטין תהיה חופשית", שמתפרשת כקריאה להשמדת ישראל.
בצילומים שהופצו ברשתות החברתיות נראו גם מפגינים שהניפו שלטי תמיכה בחיזבאללה, שמוכר כארגון טרור גם בבריטניה. על אחד השלטים נכתב "אני אוהב את חיזבאללה", ועל שלט אחר נכתב: "חיזבאללה הם לא טרוריסטים". מפגין נוסף לבש חולצה שבה הושווה ראש הממשלה בנימין נתניהו לצורר הנאצי אדולף היטלר. על שלט מסית נוסף נכתב, לפי דיווח בדיילי מייל: "ציונות מפיצה פוליו".
במשטרת לונדון מסרו כי בהפגנה נעצרו 17 בני אדם, בהם לפחות אחד שחשוד בהבעת תמיכה בארגון טרור מוכרז. על רקע זעם שהביעו גולשים ברשתות החברתיות מהתמונות של תומכי חיזבאללה ברחובות לונדון, במשטרה הבריטית פרסמו הודעה ברשת X שבה הסבירו כי התמונות של המפגינים הללו הועברו לשוטרים בשטח. "אנחנו פועלים לאתר את אלו שמעורבים. כאשר נעשה זאת – תינקט פעולה, בין אם זה יקרה היום או בימים הקרובים".
מפגינים נוספים בלונדון הפנו את זעמם לראש הממשלה קיר סטרמר ממפלגת הלייבור, שאומנם קרא להפסקת אש מיידית ואף הקפיא חלק מרישיונות הנשק לישראל – אך ממשיך לגבות אותה. "לסטרמר יש דם על הידיים", נכתב על חלק מהשלטים בהפגנה. "הוא צבוע", האשימה סופיה תומסון בת ה-27 שהשתתפה בצעדה. לטענתה, גודלה הרב של ההפגנה מעיד לכאורה שהממשלה בלונדון מנותקת מרחשי העם: "כפי שאתם רואים כאן היום, זוהי המהות האמיתית של התחושות בבריטניה". מפגין נוסף, זכריה בקיר בן ה-28, אמר שבריטניה צריכה "להפסיק לתת לממשלת ישראל צ'ק פתוח".
מפגינים בלונדון גם חסמו אתמול כיכר גדולה שבה מצוי המטה של בנק ברקליס, תוך שהם מניפים שלטים שלפיהם "כל מי שהפנה מבטו בזמן שהתבצע רצח עם סדיסטי, בעיקר בילדים בעזה ובגדה המערבית, צריך להתבייש". ברקליס ומוסדות אחרים, יצוין, מואשמים על-ידי אותם מפגינים בשיתוף פעולה עם ישראל. המפגינים, עטופים בדגלי איראן ולבנון, צעדו בשירה ("תימן-תימן, תעשי אותנו גאים, תסובבי את הספינה לאחור", או "ציונות היא גזענות"), וניסו לעורר פרובוקציות דומות גם מול המוזיאון הבריטי והספרייה הלאומית – אבל המשטרה הצליחה לעצור אותם. קצינה בכירה בסקוטלנד יארד אמרה ל"גרדיאן" כי בעקבות ההפגנות הרבות בשנה שחלפה מאז 7 באוקטובר, המשטרה כבר ערוכה לאירועים שכאלו.
גם ברומא התאספו כ-6,000 מפגינים להפגנת תמיכה בפלסטינים, כשהפעם לצד קריאות "לשחרר את פלסטין", נשמעו גם צעקות "לשחרר את לבנון". ההמונים הפגינו בבירה האיטלקית למרות איסור שהוטל שם על הפגנות פרו-פלסטיניות. באופן רשמי הסבירו הרשויות כי האיסור הוטל בשל העובדה שהן לא יכולות להבטיח את הבטיחות ברחובות, אבל הסיבה הלא-רשמית היא רצון של הרשויות למנוע הפגנות שבהן תהיה האדרה של הטבח.
אחרי שרבים הניפו שם דגלי חיזבאללה ושרו שירי הלל גם לחמאס, התפתחו עימותים קשים בין מפגינים לבין שוטרים. המפגינים תועדו משליכים אבנים וחפצים אחרים על כוחות המשטרה, כשבאחד התיעודים נראים המונים מתקבצים סביב רכב משטרתי ומנסים לתקוף אותו עם הדגלים שהונפו שם. גם שלטי רחוב נעקרו והושלכו לעבר השוטרים. המשטרה השתמשה בתותחי מים וגז מדמיע כדי לפזרם, ובעימותים נעצרו לפחות חמישה מפגינים. לפי המשטרה, 30 שוטרים נפצעו, וב"לה רפובליקה" דווח גם על עיתונאי שהוכה על-ידי מפגינים רעולי-פנים במהלך סיקור ההפגנה, ונפצע בראשו. עיתונאי נוסף ספג אבן ביד.
אלפים צעדו אתמול גם בעיר בזל בשווייץ, ולפי התקשורת המקומית קראו לא רק להפסקת אש אלא גם לסנקציות כלכליות על ישראל ולהפסקת שיתוף הפעולה עימה. בצרפת נערכו כמה הפגנות קטנות יחסית: המשטרה וכוחות הביטחון הכריזו שם על כוננות גבוהה הן מפני התפרצויות אלימות במהלך ההפגנות, והן מפני התקפות טרור. חוסאן חוסיין, לבנוני-צרפתי שהשתתף במחאה בפריז, אמר לסוכנות הידיעות AFP: "אנחנו חוששים ממלחמה אזורית, בגלל שיש מתיחות עם איראן כרגע, ואולי עם עיראק ותימן. אנחנו צריכים להפסיק את המלחמה בגלל שזה הפך לבלתי נסבל".
גם בברלין הפגינו פעילים פרו-פלסטינים, והתעמתו עם המשטרה. במקביל נערכו שם גם הפגנות של תומכי ישראל, שמחו נגד העלייה באנטישמיות. הפגנה פרו-פלסטינית נערכה גם בהמבורג בצפון גרמניה, עם כאלף איש, שקראו "די לג'נוסייד!" – והניפו דגלי לבנון ודגלים פלסטיניים. אפילו במנילה, בירת הפיליפינים, נערכה הפגנה פרו-פלסטינית מול השגרירות האמריקנית – ועימותים נרשמו שם עם המשטרה המקומית. המפגינים מחו על הסיוע הצבאי של ארה"ב לישראל. בקייפטאון שבדרום אפריקה מאות מחו ליד הפרלמנט, וקראו: "ישראל היא מדינה גזענית", ו"כולנו פלסטינים". אחד מהם הניף תמונה של מזכ"ל חיזבאללה שחוסל, חסן נסראללה.
פורסם לראשונה: 23:00, 05.10.24