באפגניסטן נמשכים בצהריים (חמישי) המאמצים לאתר ניצולים בין הריסות בתי הבוץ הרעועים שקרסו באלפיהם במהלך רעידת האדמה שפקדה אתמול את מזרח המדינה – אסון שבו נהרגו יותר מ-1,000 בני אדם – אולם שלטון הטליבאן מזהיר כי הרשויות מתקשות להגיע לאזור המרוחק והררי שנפגע. לפי הדיווחים המגיעים משם, הניצולים הם אלו שחופרים כעת בידיים כדי לאתר את קרוביהם שנעדרים בהריסות.
רעידת האדמה, שהינה הקטלנית ביותר שחוותה אפגניסטן ב-20 השנים האחרונות, הכתה אתמול בשעת לילה מאוחרת, בסביבות השעה 1:30 לפי השעון המקומי, כך שרבים מהקורבנות ישנו באותה עת במיטותיהם. מכון הסקר הגאולוגי בארה"ב מסר כי עוצמת הרעש הייתה 5.9, והמוקד שלו היה במרחק של 44 ק"מ מהעיר חוסט שבדרום-מזרח אפגניסטן. אף שלא מדובר ברעידת אדמה עוצמתית במיוחד, העומק שלה היה רק 10 ק"מ מתחת לפני הקרקע, מה שתרם להרסניות שלה. לאסון הכבד תרמה גם העובדה שבאזור ההררי שנפגע הבתים נבנים לרוב באופן רעוע למדי, באמצעות לבני בוץ. לאחרונה ירדו באזור גשמים, שרק הגבירו את הסכנה למפולות בוץ בין הגבעות וההרים.
אותן מפולות מסבכות כעת את דרכי הגישה לאזור, דרכים שהיו קשות למעבר עוד לפני רעידת האדמה. "אנחנו לא יכולים להגיע לאזור, רשתות התקשורת חלשות מדי, אנחנו מנסים לקבל עדכונים", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס מוחמד איסמעיל מועאווייה, דוברו של מפקד צבא הטליבאן, אשר מוביל את מאמצי הסיוע. לדברי מועאווייה, יותר מ-1,000 בני אדם נהרגו, יותר מ-1,500 נפצעו ויותר מ-3,000 בתים נהרסו. הוא הוסיף שבמהלך הלילה האחרון חולצו מכמה אזורים שנפגעו כ-600 בני אדם.
עיקר הנזק התרחש בחבל גאיין שבמחוז פקטיקה, וצוות של סוכנות AP דיווח כי בהעדר ציוד מכני כבד, תושבי הכפרים שם נאלצים להסתפק בידיהם כדי לחפש בהריסות את קרוביהם. לצד מאמצי החילוץ, רבים מהקורבנות מובאים כעת לקבורה, ובאחד הצילומים שפרסם שלטון הטליבאן מהאזור שנפגע נראים תושבים חופרים תעלה ארוכה על מנת לקבור שם את המתים. מוחמד אמין חוזאיפה, שעומד בראש משרד המידע והתרבות במחוז פקטיקה, אמר כי "אנשים חופרים קבר אחרי קבר". הוא הדגיש כי רבים עדיין לכודים מתחת להריסות.
קרים נזימי, תושב אחד הכפרים באזור גאיין, סיפר ל"גרדיאן" הבריטי כי איבד 22 בני משפחה, בהם אחות ושלוש אחים. "כל הכפר נקבר. אלו שהצליחו לצאת החוצה לפני שהכול קרס הוציאו מההריסות את הגופות של יקיריהם. היו גופות מכוסות בשמיכות בכל מקום", העיד. בסך הכול, בכפר שלו נהרגו לדבריו 70 בני אדם.
אחד הניצולים, ארופ חאן בן ה-22, שחולץ מבית הארחה שנהרס, תיאר בפני ה"גרדיאן" את הרגעים שבהם הכתה רעידת האדמה: "זה היה איום. היו זעקות מכל מקום. הילדים והמשפחה שלי היו מתחת הבוץ". ניצול אחר, חקימהוללה, זעק לסיוע מצד הממשלה: "אנחנו מבקשים מהאמירות האיסלאמית ומכל המדינה להגיע ולעזור לנו", אמר, בהתייחסות לשם החדש שנתן הטליבאן לאפגניסטן כאשר השתלט עליה מחדש לפני פחות משנה, "האמירות האיסלאמית של אפגניסטן". לדברי חקימוללה, "אין לנו כלום, אפילו לא אוהל לגור בו".
בשל קשיי הגישה והתקשורת באזור, ההיקף המלא של ההרס והנזק לא ברור לפי שעה – והשלטונות הזהירו כי מניין ההרוגים עלול לטפס בהמשך. המחלצים הוזעקו לאזור במסוקים, אבל לממשלת הטליבאן יש רק מעט מסוקים ומעט אמבולנסים שמישים. האסון הנוכחי מהווה את אחד האתגרים הגדולים ביותר עבור ארגון הטרור האיסלאמיסטי מאז שעלה לשלטון באוגוסט אשתקד, תוך שהוא מנצל את הנסיגה הכאוטית של צבא ארה"ב, אחרי 20 שנות מלחמה שנפתחה עם הדחת הטליבאן משלטונו הקודם באפגניסטן, כתגובה לפיגועי 11 בספטמבר 2001.
אפגניסטן מוכת המלחמה סובלת כבר שנים ארוכות ממשבר כלכלי חמור, משבר רק הלך והחריף מאז שהטליבאן עלה לשלטון: מדינות העולם עצרו ברובן הגדול את הסיוע הכספי שהן מזרימות לקאבול, סיוע שעד השנה שעברה היווה כ-80% מתקציב הממשלה האפגנית. ממשלת השריעה הקיצונית שמינה הטליבאן, שבניגוד להבטחות הארגון אשתקד הטילה הגבלות נוקשות ביותר על נשים, רק הגבירה את בידודה של אפגניסטן בעולם.
בצל הבידוד הזה, בארגון האיסלאמיסטי קוראים כעת לסיוע נרחב יותר של הקהילה הבינלאומית. "הממשלה לצערי נמצאת תחת סנקציות ולכן לא יכולה מבחינה כלכלית להעניק לאנשים את הסיוע בהיקף שנדרש. הסיוע צריך להיות מוגבר באופן משמעותי בגלל שזו רעידת אדמה הרסנית שלא חווינו כבר עשרות שנים", אמר עבדול קהאר בלקי, פקיד בכיר בטליבאן.
למרות שרבים מארגוני הסיוע ברחו מאפגניסטן עם עלייתו לשלטון, מחשש לביטחון אנשיהם, רבים מהם כבר נרתמו לסייע. מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש הבטיח כי הארגון שלו נערך ל"גיוס מלא" במאמצי הסיוע, וגורמים באו"ם אמרו כי כבר שלחו צוותי רפואה לאזור שנפגע, כמו גם תרופות, מזון וכן מקלט חירום. גם בארגון רופאים ללא גבולות ובצלב האדום הודיעו כי ישלחו סיוע, ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן הבטיח אמש לבחון דרכים שבהן גם ארצו תוכל לסייע, אולם לא הבטיח סיוע ישיר – על רקע הנתק בין וושינגטון לשלטון הטליבאן. האסון אירע סמוך מאוד לגבול פקיסטן, שם דיווחו הרשויות על הרוג אחד בלבד, והממשלה באיסלאמאבד הודיעה כי תשלח גם היא אספקת חירום, כולל אוהלים, אל שכנתה.
אפגניסטן ההררית שוכנת באזור בדרום אסיה שבו פעילות טקטונית שמעוררת סכנה מוגברת של רעידות אדמה: הלוח הטקטוני ההודי מתנגש באזור הזה עם הלוח הטקטוני האירו-אסייתי מצפון. ב-2015 פקדה את צפון-מזרח המדינה רעידת אדמה שבה נהרגו יותר מ-200 בני אדם באפגניסטן ובפקיסטן הסמוכה. ב-2002 רעידת אדמה בעוצמה דומה לזו שאירעה אתמול, 6.1, הביאה גם היא למותם של 1,000 בני אדם בצפון אפגניסטן. רעש קטלני אף יותר, בעוצמה דומה, פקד אזורים מרוחקים בצפון-מזרח אפגניסטן ב-1998, ואז נהרגו בו וברעידות משנה שבאו בעקבותיו כ-4,500 בני אדם.