תומכיו של נשיא ברזיל לשעבר, ז'איר בולסונרו, פרצו אמש (יום א') לבניין הקונגרס בברזיליה, זרעו הרס והתעמתו עם כוחות הביטחון. בנוסף הם הסתערו גם על בית המשפט העליון ועל ארמון הנשיאות בבירה - שנמצאים בסמוך לקונגרס, במתחם בשם "כיכר שלוש הרשויות".
לקראת חצות, אחרי דרמה שנמשכה כשלוש שעות ועוררה גינויים בעולם, דיווח ערוץ "גלובו ניוז" כי כוחות הביטחון השיבו לידיהם את השליטה על שלושת הבניינים. בטלוויזיה הברזילאית פורסמו תמונות של עשרות מפגינים מובלים באזיקים. השלטון טרם אישר את הדיווח על סוף המהומות.
האירועים הדרמטיים, שמזכירים את מהומות הקפיטול של תומכי דונלד טראמפ ב-6 בינואר 2021, התרחשו שבוע אחרי השבעת הנשיא החדש לולה דה סילבה. כמו בארה"ב, גם מברזיל הגיעו תמונות יוצאות דופן של מפגינים מסתערים על אולם המליאה ועל לשכות של שרים, ותוקפים חיילים ושוטרים.
לפי התקשורת הברזילאית, למתחם הקונגרס בברזיליה הגיעו הערב כ-3,000 מתומכיו של בולסונרו, שמסרבים להכיר בהפסד של איש הימין בבחירות ובניצחונו של מנהיג השמאל לולה דה סילבה.
המשטרה חסמה את הגישה לקונגרס, אך הקהל פירק את המחסומים. אז עלו עשרות מפגינים לגג הבניין, שברו את החלונות ופרצו לקונגרס. מפגינים הצליחו להיכנס גם לבית המשפט העליון ולארמון הנשיאות - בזמן שהנשיא החדש שוהה בסאו פאולו. המחוקקים לא התכנסו אתמול בקונגרס, והנוכחות בבניין ובארמון הנשיאות (מקום העבודה הרשמי של הנשיא) הייתה דלילה למדי. מחוץ לקונגרס דווח על עימותים קשים בין מתפרעים תומכי בולסונרו לאנשי כוחות הביטחון.
בתגובה למהומות אמר הנשיא לולה כי מדובר ב"ברבריות של פשיסטים ופנאטים" והזהיר כי המתפרעים ייתפסו וייענשו במלוא החומרה. "הוונדליסטים האלה, שאפשר לקרוא להם נאצים פנאטים, סטאליניסטים פנאטים ופשיסטים פנאטים, עשו את מה שלא עשו לעולם בהיסטוריה של המדינה שלנו. כל מי שעשה את זה יימצא וייענש", אמר נשיא ברזיל על המתפרעים תומכי בולסונרו.
בנוסף הודיע לולה על התערבות ביטחונית של כוחות הביטחון הפדרליים בברזיליה, שיסייעו לכוחות המקומיים מעתה עד סוף חודש ינואר. הוא מתח ביקורת על כוחות הביטחון בברזיליה ואמר כי הפריצה לבניינים היא תוצאה של חוסר יכולת - או כוונת זדון.
בולסונרו הפסיד ללולה ב-30 באוקטובר, בסיבוב השני של הבחירות לנשיאות. תומכיו של בולסונרו הפגינו ברחבי המדינה מאז ההפסד בבחירות - הפסד שבולסונרו סירב להכיר בו. הם חסמו כבישים, הבעירו מכוניות והתאספו מחוץ לבסיסים צבאיים – וקראו לצבא להתערב במטרה למנוע את כניסתו של לולה ללשכת הנשיאות. אתמול הם הגיעו לקונגרס בברזיליה אחרי צעדה מהמפקדה הצבאית בעיר.
ערוצי הטלוויזיה פרסמו סרטונים של מפגינים מתפרעים בבניין הקונגרס ובאולם המליאה, ומתעמתים עם כוחות הביטחון מחוץ לבניין. רבים מהמפגינים בברזיליה הגיעו למתחם עם דגלי ברזיל ובחולצות צהובות. חלק מהקהל הניף שלטים שעליהם נכתב "התערבות צבאית".
"אנחנו צריכים להחזיר את הסדר אחרי הבחירות השקריות האלה", אמרה לימה, מהנדסת ייצור בת 27 שהגיעה להפגנה מחוץ לקונגרס. "אני כאן בשביל ההיסטוריה, בשביל הבנות שלי".
מפלגת השלטון פנתה ללשכת התובע הכללי בבקשה לשלוח את הצבא לאזור המהומות ולהשיב את הסדר על כנו. הנשיא לולה, שהודיע על התערבות ביטחונית של כוחות הביטחון הפדרליים, הורה לשלוח את חיילי המשמר הלאומי לאזור המהומות ולהטיל במרכז ברזיליה סגר נקודתי של 24 שעות.
שר המשפטים של ברזיל, פלביו דינו, אמר אמש על המתפרעים שפרצו לקונגרס בברזיליה: "הניסיון האבסורדי שלהם לכפות את רצונם בכוח לא יצליח". הוא ציין כי כוחות הביטחון יתוגברו.
בסוף דצמבר, ימים בודדים לפני השבעת הנשיא הנבחר, בולסונרו עזב את ברזיל והחרים את טקס ההשבעה של מי שנחשב לאויבו המר. כמו טראמפ, שנחשב למודל לחיקוי של בולסונרו, גם הוא שבר מסורת ארוכת שנים שבמסגרתה הנשיא היוצא מעביר את השלטון באופן מסודר לנשיא הנכנס. כמו טראמפ, בחודשים שלפני הבחירות פיזר בולסונרו הצהרות המפקפקות בטוהר ההצבעה והזהיר מזיופים שמטרתם להדיחו. וכמו במקרה של טראמפ, לא נמצא שום יסוד לטענות הללו.
הנשיא לולה אמר אמש כי כמה נאומים שנשא בולסונרו לפני שעזב את השלטון עודדו את ההסתערות של תומכיו על הבניינים ב"כיכר שלוש הרשויות". בולסונרו המריא לפלורידה בסוף דצמבר, ולולה אמר שהוא "מעודד את תומכיו" ממיאמי באמצעות הרשתות החברתיות.
פורסם לראשונה: 21:04, 08.01.23