המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי ניסה היום (א') להמעיט בגודל המכה שניחתה על ארצו בעקבות הפלת משטר אסד בסוריה והאבדות הכבדות של חיזבאללה וחמאס, כשטען כי ארגונים אלה ואחרים אינם ארגוני פרוקסי של טהרן כפי שטוענים במערב, אלא ארגונים שנלחמו בשם האמונות שלהם עצמם ושאיראן אינה תלויה בהם.
"הם (האמריקנים) אומרים כל הזמן שהרפובליקה האיסלאמית איבדה את כוחות העזר שלה. זו טעות", אמר חמינאי בנאום, שבו נכח גם מוחמד מהדי נסראללה, בנו של מזכ"ל חיזבאללה המחוסל חסן נסראללה. "אם יום אחד נתכוון לפעול", אמר חמינאי, "אנחנו לא זקוקים לכוחות פרוקסי".
בנאומו שלח המנהיג העליון של איראן מסר גם לארה"ב ולישראל, שאותן האשים במזימה שהובילה להפלת משטר אסד, לכאורה כדי להשתלט על משאביה של סוריה: "עכשיו הם מרגישים ניצחון, האמריקנים, המשטר הציוני ואלה שסייעו להם". הוא הבטיח: "העם האיראני ירמוס כל מי שיקבל תפקיד של שכיר חרב של אמריקה".
איראן, נזכיר, הייתה בעלת בריתו הראשית של משטר אסד לצד רוסיה, ובמשך שנים סייעה לו לדכא את מתנגדיו בעזרת מיליציות פרו-איראניות, בין השאר בתמורה לכך שיאפשר לה להזרים דרך סוריה נשק לחיזבאללה בלבנון ויניח למיליציות של טהרן לפעול משטחו גם נגד ישראל. קריסת משטרו של אסד החודש, שבאה אחרי הפגיעה הקשה שספג חיזבאללה מידי ישראל, נתפסה כמכה אנושה ל"ציר ההתנגדות השיעי" שבנתה איראן באזור.
אחרי הדחת אסד הצהיר מנהיג המורדים אבו מוחמד אל-ג'ולאני כי סוריה החדשה לא תהיה איום על שום מדינה בסביבתה ולא תהיה נתונה עוד לגחמותיה של איראן. גורמים בטהרן מיהרו להדגיש כי הם מקיימים קשרים עם "ההנהגה החדשה בדמשק", אך טיב הקשרים הללו טרם הובהר. נקודת הפתיחה של איראן מול הממשל הסורי החדש רעה מאוד, אחרי שבמשך שנים סייעה למשטר אסד להרוג במתנגדיו.
בנאומו הבוקר בטהרן ניפק חמינאי הצהרות שסוכנות הידיעות AP פירשה כלעומתיות יותר כלפי אל-ג'ולאני ואנשיו, כשאמר כי לצעיר הסורי הממוצע, שסובל לדבריו מחוסר ביטחון בעקבות נפילת אסד, אין מה להפסיד, וכי לכן הוא יתקומם נגד הממשל הסורי החדש: "מה הוא יכול לעשות? הוא צריך לעמוד עם רצון חזק נגד אלה שהביאו לחוסר הביטחון הזה. בעזרת אללה הוא יגבר עליהם". חמינאי לא שכח להאשים את ישראל וארה"ב בזריעת כאוס בסוריה.
בינתיים נמשכת העלייה לרגל לסוריה מצד גורמים בעולם הערבי ובמערב, הרוצים לפגוש ישירות את אל-ג'ולאני ואנשיו ולבחון שיתופי פעולה איתם. אחרי שבשבוע שעבר הגיעו לסוריה לראשונה גם נציגים אמריקנים, הבוקר נפגש אל-ג'ולאני עם הבכיר הלבנוני הדרוזי ווליד ג'ונבלאט. בפגישה איתו התייחס אל-ג'ולאני לבחישה ארוכת השנים של משטר אסד בנעשה בלבנון, בחישה שהתבצעה בין השאר בעזרת חיזבאללה.
"סוריה הייתה מקור לחרדה ואי נוחות", אמר מנהיג המורדים האיסלאמיסטים. "התערבותה בענייני לבנון הייתה שלילית. המשטר לשעבר והמיליציות הפרו-איראניות פעלו לפיזור הסורים. הלחימה שלנו הצילה את האזור ממלחמה אזורית גדולה ואולי עולמית. אנחנו מקווים שיהיו לנו יחסים אסטרטגיים עם לבנון ושנתחיל היסטוריה חדשה איתה. סוריה תכבד את הריבונות והיציבות הביטחונית של לבנון. לבנון זקוקה לכלכלה חזקה ויציבות מדינית, וסוריה תתמוך בה".
בצהריים נחשף כי גם שר החוץ של טורקיה, הקאן פידאן, נפגש היום בדמשק עם אל-ג'ולאני, ובכך הפך לדיפלומט הבכיר ביותר שנועד עם מנהיג המורדים. טורקיה נחשבת למי שהייתה הכוח המניע מאחורי מתקפת הפתע של מתנגדי אסד שבה הופל משטרו, ולמרוויחה הגדולה ביותר מתוצאות המרד. יש לה השפעה גדולה על אל-ג'ולאני ואנשיו, השפעה שאותה היא מתכוונת לנצל נגד הכורדים בצפון סוריה – אבל עלולה לנצל גם נגד ישראל.