ראש הממשלה נפתלי בנט כינס הערב (רביעי) דיון נוסף בעניין מתווה הבידודים במערכת החינוך, ולמרות שינוי עמדתם של רופאי הילדים ובכירי משרד הבריאות - החליט שלא לדחות אותו. עם זאת, הוחלט להדק את הפיקוח על ההורים והתלמידים.
לפי ההחלטה שהתקבלה, התלמידים בכל מערכת החינוך, מגיל פעוטון ועד כיתה י"ב כולל ישיבות ופנימיות, יחויבו לערוך בדיקות מדי ראשון ורביעי, וההורים יצטרכו למלא טופס מיוחד בפורטל משרד החינוך. באופן חד-פעמי, מחר יצטרכו כל התלמידים לערוך בדיקה ביתית לפני ההגעה ללימודים ולמלא את הטופס באתר משרד החינוך.
כך יעבוד המתווה
• תלמיד שתוצאת הבדיקה הביתית שלו שלילית יוכל להגיע ללימודים כרגיל
• תלמיד שתוצאת הבדיקה הביתית שלו חיובית לא יגיע ללימודים ויישלח לבדיקת אנטיגן מוסדית. אם התוצאה שלילית, התלמיד ישוב למוסד החינוכי לשגרת לימודים. אם התוצאה חיובית, התלמיד ייכנס לחמישה ימי בידוד ויוכל לחזור רק לאחר שתי בדיקות ביתיות שליליות ביום הרביעי והחמישי.
• תלמידים שלא התחסנו ולא נבדקו פעמיים בשבוע ודיווחו על כך כמתחייב, ייכנסו לבידוד מלא של חמישה ימים במקרה של חשיפה למאומת בכיתה.
• תלמיד עם תסמינים יידרש שלא להגיע ללימודים עד שיחלפו.
• במקרה של חשיפה ישירה וקרובה למאומת בכיתה, בבית או בשעות אחר הצהריים, הממשלה החליטה רק להמליץ - ולא לחייב - להיבדק מדי יום במשך חמישה ימים.
• תלמידים בסיכון גבוה לתחלואה קשה בשל מחלת רקע או שבמשפחתם הגרעינית יש חברים בקבוצת סיכון, יורשה שלא להגיע ללימודים בחודש הקרוב.
שר הבריאות ניצן הורוביץ, שתמך לאורך השבוע בביטול הבידודים, התייצב לצדו של ראש הממשלה ובניגוד לדרישתם של מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש, ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר שרון אלרעי-פרייס ופרויקטור הקורונה פרופ' סלמאן זרקא, תמך בהתאמות כמו הידוק הפיקוח על ביצוע שתי הבדיקות השבועיות - אך לא בדחייה של המהלך בשבוע כפי שביקשו השלושה.
במהלך היום עלה הרעיון לערוך יותר משתי בדיקות בשבוע, כפי שמחייב המתווה. ואולם, הרעיון ירד מהפרק בשלב זה לאחר שהתברר כי לא בטוח שישנה כמות מספקת של בדיקות בישראל שזמינות בשלב זה לכלל התלמידים. בדיונים שנערכו הבוקר אמרו אש ואלרעי-פרייס כי החשש המרכזי הוא מעלייה במספר ההדבקות שתוביל לעומס נוסף על בתי החולים, אך בנט הבהיר בכמה הזדמנויות בדיון כי הוא נחוש להוציא את המהלך לפועל במועד המקורי שנקבע.
במקביל, חלק מרופאי הילדים דווקא תמכו בביטול הבידודים. "טובתם הנפשית והגופנית של הילדים מחייבת הפסקת הבידודים גם במחיר תסמונת PIMS", אומר ד"ר נוי כהן סגן מנהל מלר"ד ילדים ביה"ח הציבורי אסותא אשדוד. "כולי תקווה שמקבלי ההחלטות, בטרם יקבלו החלטה, יאזינו גם לרופאי הילדים מהשטח. אלו שרואים וראו מקרוב את המחיר הנפשי והרגשי של בידודי הילדים בשנתיים האחרונות. זו תהיה טעות להמשיך ולהעמיס על נפשם של ילדי ישראל את הבידודים והריחוק מחבריהם. כלל הדיונים בנושא צריכים להתעמק בנושאים הבאים: כיצד מרחיבים את מבצע החיסונים, אוכפים את הצורך בעטיית מסכות ומאפשרים למידה בקבוצות קטנות ובחללים גדולים ופתוחים".
שרת החינוך יפעת שאשא ביטון בירכה על ההחלטה ומסרה: "קיבלנו את ההחלטה הנכונה והטובה ביותר למען הילדים בשיתוף ראש הממשלה ושר הבריאות. רוב המומחים תמימי דעים לנזק העצום שנגרם לילדים, גם בעת הזו, אחרי שנתיים מורכבות. ביטול הבידודים לילדים בריאים זו חובתנו כלפי בריאותם הנפשית והגופנית של הילדים והם יקלו על ההורים שהושפעו מבידודים אלו. מערכת החינוך תהיה אחת המערכות המוגנות ביותר נוכח היקף הבדיקות הרב והתדיר. ההחלטה החשובה שלנו מאוזנת, אחראית ומאפשרת חיים בצד הקורונה".
גם ד"ר אפרת הר-לב, מנהלת בית החולים לילדים שניידר, מתנגדת לדחיית ביטול הבידודים. "כרגע אנחנו נמצאים בשיא המגיפה ובהקשר הזה אנחנו רואים הרבה מאוד ילדים מאומתים לקורונה אך רואים מעט מאוד ילדים שחולים במחלה קשה של קורונה", אמרה הר-לב. "אנחנו רואים הרבה יותר ילדים שחולים במחלות קשות שאנחנו רגילים לחורף כמו שפעת ודלקות ריאה. לכן אנחנו צריכים לשים את הדברים בפרופורציה ובהקשר של ילדים וקורונה הדבר הנכון הוא להחזיר את הילדים לשגרה תוך ניהול מסודר של נושא הבדיקות".
הר-לב הוסיפה כי "הפתרון של הבדיקות הפרו-אקטיביות הוא ראוי ונכון ובנוסף לזה אנחנו מאפשרים לילדים לחזור לשגרה. גם בתסמונת PIMS שמטרידה אותנו, אנחנו יודעים לטפל ואנחנו רואים כרגע מעט מאוד ילדים עם פימס. גם בהנחה שנראה יותר אין ספק שהמצב הזה מצריל טיפול ואפילו טיפול נמרץ אבל זה לא מצדיק להשאיר את כלל הילדים בישראל במצב שהוא לא שגרה. מחלקות הילדים עמוסות מאוד וברור שהמצב במערכת הבריאות הוא קשה מאוד. גם אנחנו נמצאים במצב של עומס ויחד עם זאת אנחנו לא חושבים שכרגע יש סיבה לעצור את השגרה של הילדים".
איתמר אייכנר ותמר טרבלסי חדד השתתפו בהכנת הכתבה