ממשלת האיטי הכריזה אמש (יום א') על מצב חירום בעקבות הסלמה דרמטית במתקפות של ארגוני הפשיעה, השולטים כעת בכ-80% משטח הבירה פורט או-פרינס ומטילים אימה גם על אזורים אחרים במדינה. האיטי ניצבת זה חודשים ארוכים בפני קריסה שלטונית, אבל ההידרדרות החמורה שנרשמה בסוף השבוע, ושבמהלכה ברחו מהכלא אלפי אסירים, היממה אפילו את תושביה. ארה"ב קוראת כעת לאזרחיה לצאת מהאיטי בהקדם האפשרי, והאו"ם ממשיך לבחון את האפשרות לשלוח למדינה כוח שיטור שיעזור לה למגר את האלימות.
האיטי היא מדינה מוכת אסונות השוכנת באיים הקריביים, וכ-11 מיליון תושבים מתגוררים בה. בעשורים האחרונים התמודדה עם מקרי מוות המוניים בעקבות סופות, בצורות ומגפות כולרה, והאסון הגדול מכולם הגיע בשנת 2010, כשיותר מ-150 אלף איש נהרגו ברעידת אדמה אדירה שפקדה אותה. בשנים האחרונות התערערה בה מאוד גם היציבות הפוליטית, ולשיאו הגיע המשבר ב-2021, כששכירי חרב פרצו למעונו של הנשיא דאז ז'ובנל מואיז ורצחו אותו ביריות.
לאחר ההתנקשות במואיז התמנה לראש הממשלה אריאל הנרי, נוירוכירורג בהכשרתו, ומאז הוא דחה שוב ושוב את הבחירות לפרלמנט ולנשיאות, שלא נערכו כבר קרוב לעשור. אנרי, שהבטיח להכריז על בחירות בחודש שעבר אך לא עשה זאת, טוען כי אפשר יהיה לקיימן רק אחרי שארגוני הפשע יוכנעו והסדר ישוב לרחובות.
בשנה האחרונה התרבו מאוד ההתקפות של ארגוני פשע על מוסדות המדינה, וכעת ניכר כי הן נעשות מתואמות יותר ויותר. מי שמוביל את ההתקפות הוא הגנגסטר ג'ימי שריזה, קצין לשעבר במשטרת האיטי שהפך למנהיג כנופיות פשיעה, ומכריז כי מטרתו היא להדיח את הנרי ולתפוס את מפקד המשטרה. שריזה נודע בכינוי "ג'ימי ברביקיו", ויש הטוענים כי מקור השם הוא מנהגו להצית למוות אנשים. הוא מכחיש זאת, וטוען שהכינוי דבק בו בילדותו משום שאמו התפרנסה ממכירת עוף מטוגן. כך או כך שריזה עומד בראש ברית של כמה כנופיות, ומוטלות עליו סנקציות מטעם האו"ם וארה"ב.
האסיר שזעק לעזרה: "הם טובחים בתאים, בלי הבחנה"
ההסלמה של סוף השבוע החלה ביום חמישי, במתקפה מתואמת של כנופיות הפשיעה על כמה מוסדות, שבמהלכה נרצחו ארבעה שוטרים. בימים הבאים החרידו קולות ירי כמה שכונות בבירה, והדרמה הגדולה הגיעה בשבת בערב, כשארגוני הפשע הסתערו על בית הכלא הגדול ביותר בהאיטי, פרצו את שעריו כדי לשחרר את חבריהם – ואפשרו לכ-4,000 אסירים לברוח. כתבים שביקרו שם אתמול העידו שמתקן הכליאה כמעט התרוקן, ושבחוץ היו מוטלים סנדלים, בגדים, רהיטים וגם שלוש גופות של אנשים שנורו למוות. במקביל פרצו הכנופיות לבית כלא אחר בפורט או-פרינס, שבו הוחזקו כ-1,400 אסירים.
בין האסירים המעטים שלא ברחו ממתקן הכליאה הגדול ביותר היו 18 חיילים לשעבר בצבא קולומביה, שנכלאו בגין מעורבותם בהתנקשות בנשיא האיטי לשעבר מואיז. במהלך הפריצה בשבת העלו כמה מהם סרטונים לרשת, והתחננו על חייהם. "בבקשה, בבקשה תעזרו לנו", נשמע אחד מהם, פרנסיסקו אוריבה, אומר. "הם טובחים באנשים בלי הבחנה בתוך התאים".
האלימות בפורט או-פרינס הביאה בימים האחרונים לעקירה של כ-15 אלף איש מבתיהם ולקריסה של רשתות תקשורת, בכלל זה של החיבור לאינטרנט בעקבות קריעה של סיב אופטי. על רקע האירועים הכריזה ממשלת האיטי על עוצר לילי בבירה בשלושת הימים הקרובים. ראש הממשלה הנרי עצמו נמצא כעת באפריקה, שם הוא מנסה לגייס תמיכה בינלאומית ליוזמה שבמסגרת ישלח האו"ם כוח ביטחוני למדינה ויסייע לה למגר את ארגוני הפשיעה. כשנשאל אתמול אם הוא חש בטוח לחזור להאיטי, לא השיב. לפי שעה לא ברורות תוכניותיו להמשך, בכלל זה מתי וכיצד ישוב.
משטרת האיטי מונה רק כ-9,000 שוטרים, ולעתים קרובות כוחותיה מוצאים עצמם בעמדת נחיתות מול כוחן האדיר של כנופיות הפשיעה. לאחרונה החלו ארגוני הפשע לתקוף גם מוסדות ואתרים שבעבר נתפסה תקיפתם ככזו שלא תעלה על הדעת. בין השאר תקפו אנשי הכנופיות בנמל התעופה הבינלאומי, בבנק המרכזי ובאצטדיון הכדורגל הלאומי, שבו הם זרעו הרס ולפי התאחדות הכדורגל של האיטי גם החזיקו בן ערובה במשך שעות.
הממשל האמריקני, שמסרב באופן עקבי לשלוח חיילים מטעמו לכוח רב-לאומי שיוצב בהאיטי, והציע במקום זאת סיוע בכסף ובציוד, מסר כי הוא עוקב אחר ההידרדרות המהירה במצב הביטחוני במדינה, ומביט בה בדאגה גדולה. ארה"ב הודיעה בימים האחרונים כי היא עוצרת את כל הנסיעות של נציגיה הרשמיים להאיטי, וקוראת לכל האזרחים האמריקנים לצאת משם בהקדם האפשרי.