ראש ממשלת בריטניה ליז טראס, שנלחמת על חייה הפוליטיים חודש וחצי בלבד אחרי שמונתה לתפקיד ועלולה למצוא עצמה בקרוב מחוץ לדאונינג 10, הצהירה אחר הצהריים (יום ד') בישיבה בפרלמנט כי אין לה כוונה להתפטר. "אני אדם שלוחם, לא אדם שפורש", אמרה בתשובה למנהיג מפלגת הלייבור שבאופוזיציה, קיר סטרמר, אחרי ששאל אותה איזו סיבה יש שתישאר בתפקיד, או כלשונו: "למה היא עדיין כאן?".
הערב נודע כי שרת הפנים של טראס, סואלה ברוורמן, התפטרה מתפקידה. ברוורמן הסבירה כי הגישה את התפטרותה משום שביצעה עבירה "קלה", כלשונה, על כללי המנהל התקין, כששלחה מסמך ממשלתי רשמי דרך חשבון האימייל הפרטי שלה. עם זאת היא הוסיפה כי היא מודאגת מהכיוון שבו צועדת ממשלת טראס: "הפרנו הבטחות מרכזיות שנתנו לבוחרינו", אמרה. ברוורמן נחשבת למבקרת חריפה של פניית הפרסה שעשתה החודש טראס בעניין התוכנית הכלכלית שלה, ועזיבתה יכולה לעודד חברים אחרים בממשלה לפרוש ממנה.
טראס, נזכיר, נבחרה בחודש שעבר על-ידי המפלגה השמרנית למחליפתו של ראש הממשלה בוריס ג'ונסון כמנהיגת המפלגה, אחרי שעמיתיו אילצו אותו להתפטר בשל הפרשות שבהן הסתבך. מתוקף מינויה לראש המפלגה השולטת בפרלמנט היא מונתה מיד גם לראש הממשלה, אבל תוכנית כלכלית מפוקפקת שקידמה עם שר האוצר שלה באותם ימים קוואזי קוורטנג, בניסיון להתמודד עם הקיפאון הכלכלי ומשבר יוקר המחיה שפוקד את בריטניה, עוררה ביקורת חריפה, הבריחה משקיעים וגרמה לצניחה בערך הפאונד.
בצעד משפיל, בעקבות הלחץ הציבורי, נאלצו לבסוף טראס וקווטנג לחזור בהם מחלק בתוכנית, וכשהלחץ הזה נמשך נאלצה טראס לפטר את השר ולבטל את התוכנית כמעט כליל. במקום קוורטנג מונה לשר האוצר ג'רמי האנט, מי שכמעט הפך בעצמו לראש הממשלה לפני שלוש שנים, וכעת רבים רואים בו ראש הממשלה דה-פקטו. עם כניסתו לתפקיד ביטל האנט כמעט את כל קיצוצי המס שביקשה טראס להוביל ואת מדיניות האנרגיה שביקשה לקדם.
בצל הזיג-זג של ממשלת טראס והטלטלה האופפת אותה ממשיכים סקרים ללמד כי המפלגה השמרנית מתרסקת, והלייבור מובילה עליה בדעת הקהל כבר ב-36%, היתרון הגדול ביותר שהיה לה מאז שנות ה-90. באופוזיציה קוראים בשל כך לקיים בחירות כלליות מיד, ובקרב השמרנים גוברים הקולות הקוראים לטראס לפנות את הכיסא למנהיג שמרני אחר, שלא רק יטפל ביעילות במשבר הכלכלי – אלא גם יצליח לשקם את תדמית המפלגה בציבור עד לבחירות שמיועדות כרגע להיערך ל-2024.
המחוקקים השמרנים בהו ברצפה
בישיבת השאלות-ותשובות בפרלמנט היום הדגישה ראש הממשלה טראס כי פעלה למען האינטרס הלאומי וכדי לוודא שבריטניה תשיג יציבות כלכלית. "אני אדם שמוכן להתייצב ולקבל החלטות קשות", הצהירה. בדבריה התנצלה אמנם על כך שנאלצה לחזור בה מחלקים מקיצוצי המס שנכללו בתוכנית הכלכלית הראשונית שלה, אך הדגישה שפניה קדימה: "הבהרתי היטב שאני מצטערת ושעשיתי טעויות, אבל הדבר הנכון לעשות בנסיבות האלה הוא לערוך שינויים – מה שעשינו – ולהתחיל בעבודה ולפעול למען תושבי בריטניה".
אף שטראס ניסתה להציג פני לוחמת, פניהם חמורות הסבר של המחוקקים השמרנים בפרלמנט אחר הצהריים לימדו היטב שהאתגר שבפניו היא ניצבת גדול. בזמן שדיברה צעקו חברי פרלמנט מהאופוזיציה "תתפטרי", וכשהצהירה שלא תעשה זאת הם הגיבו בצחוק גדול. כשהפצירה באנשי הלייבור "להבין את המציאות הכלכלית", הם הגיבו בקריאות לעגניות. לאורך חילופי הדברים ישבו המחוקקים השמרנים כמעט בדממה, וחלקם הביטו ברצפה. כשמנהיג הלייבור סטרמר נאם, טען שתוכניתה הכלכלית של טראס התבססה על "כלכלת פנטזייה" והסתיימה באסון, ואז הקריא שלל סעיפים שבוטלו בה לבסוף, אחרי כל אחד מהסעיפים צעקו המחוקקים מהאופוזיציה: "יָרַד".
בהמשך הערב צפויה להיערך בפרלמנט הצבעה על הצעתה של הלייבור לאסור את ההליך של סדיקה הידראולית שראש הממשלה טראס אישרה לאחרונה, והמפלגה השמרנית הודיעה כי תראה בהצבעה הזו הצבעת אמון או אי-אמון בממשלה. פירוש הדבר שאם ההצעה של הלייבור תעבור, הממשלה תיפול ובריטניה תלך לבחירות כלליות. מכיוון שהשמרנים נהנים מרוב של יותר מ-70 מחוקקים בפרלמנט תרחיש כזה אינו סביר, אך רבים ימתינו לראות כמה מחוקקים מהמפלגה השמרנית יפנו בהצבעה את גבם לראש הממשלה.
כשהדובר של טראס נשאל אחר הצהריים אם ראש הממשלה עשויה להתפטר במקרה שתפסיד בהצבעה הוא השיב "לא", ואמר שהיא "במצב רוח נחוש". זמן קצר אחר כך נודע כי טראס ביטלה את השתתפותה באירוע שנועד להערב ושבו הייתה אמורה לדבר עם עיתונאים. לשכתה טענה כי נאלצה לבטל את ההשתתפות בשל עניינים ממשלתיים שבהם עליה לטפל.
בין המועמדים להחליף: רישי סונאק ושר ההגנה וואלאס
נכון להיום אמורות הבחירות הכלליות הבאות להיערך כאמור רק ב-2024, וטראס דחתה בתוקף את הדרישה שתקדים אותן. עם זאת, עדיין יש אפשרות שהמפלגה השמרנית עצמה תחליף את טראס במנהיג אחר מטעמה: לפי כללי המפלגה הנוכחיים אי אפשר לקיים נגדה הצבעת אי-אמון פנים מפלגתית, אבל למחוקקים מהמפלגה יש אפשרות לשנות את הכללים האלה, ואם מספר המורדים נגדה יהיה גבוה במיוחד – בהחלט ייתכן שהם ישונו. לפחות כמה מחוקקים שמרנים כבר שלחו מכתבי אי-אמון ליו"ר ועדת 1922 של המפלגה, זה שאחראי להכריז על בחירות פנימיות חדשות במקרה שהתקבלו די בקשות ושהכללים מאפשרים זאת, אבל לא ברור מה מספרן המדויק. כדי להכריז על בחירות כאלה, יהיה תחילה צורך בתמיכה של 54 מחוקקים שמרנים במהלך.
יש מי שסבורים שהשמרנים עשויים לשכנע את טראס להתפטר אם יסכימו ביניהם מראש על המחליף שלה, אבל לפי שעה קשה לסמן יורש ברור. בבחירות הפנימיות שהסתיימו בספטמבר גברה טראס על רישי סונאק שהגיע למקום השני ועל פני מורדנט שהגיעה למקום השלישי. גם שר ההגנה בן וואלאס זוכה לפופולריות רבה במפלגה, וכך גם שר האוצר החדש שלה ג'רמי האנט, שרבים רואים בו כעת בעל הבית האמיתי בממשלה. לפי סקרים סונאק הוא הפופולרי ביותר.
לטראס עדיין יש נאמנים במפלגה. שר החוץ החדש של בריטניה, ג'יימס קלברלי, קרא השבוע לשמרנים לתת לראש הממשלה הזדמנות נוספת, בטענה ש"טעויות קורות": "מה שצריך לעשות זה להכיר בהן כשהן קורות, ולהיות צנועים מספיק כדי לעשות את השינויים כשאתה רואה שדברים לא עבדו כמו שצריך".
בינתיים, נתונים רשמיים שפורסמו היום מצביעים על כך שרמת האינפלציה בבריטניה עלתה בספטמבר ל-10.1%, חזָרה לשיא של 40 שנה שאליו הגיעה הממלכה כבר ביולי. תושבי בריטניה מתמודדים עם חשבונות חודשיים הולכים ומאמירים, ואף שאינפלציה פוקדת עוד מדינות רבות בעולם בצל הפלישה הרוסית לאוקראינה והשפעותיה על שוק האנרגיה, סקרים מלמדים שרוב הבריטים מאשימים את ממשלתם במצבם המחמיר.