מנהיגים ברחבי העולם, בהם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ונשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, המשיכו לפנות בוקר (יום ב') לברך על ניצחונו של עמנואל מקרון בבחירות לנשיאות צרפת, אבל לכול ברור שהניצחון הזה הושג בעיקר בזכות התגייסות של בוחרים מתונים שביקשו לחסום את עליית הימין הקיצוני לשלטון – ולא מתוך אמונה גדולה בנשיא המכהן. רבים בפריז שואלים הבוקר כיצד הגיעה צרפת למצב שבו מצליחה מרין לה פן לגרוף יותר מ-40% מהקולות בבחירות לנשיאות, ותוהים מה מבשרות התוצאות הללו בנוגע לעתיד הרפובליקה.
לפי התוצאות הסופיות שפורסמו הלילה, הנשיא מקרון גרף בבחירות 58.6% מהקולות ולה פן השיגה 41.2%. פירוש הדבר שהניצחון של מקרון הושג אמנם בפער של 17.2%, הרבה יותר משחזו לו הסקרים, אבל עדיין מדובר בהישג הטוב ביותר של נציגי הימין הקיצוני בסיבוב מכריע של הבחירות לנשיאות אי-פעם: ב-2017 זכתה לה פן ב-33.9% והובסה מול מקרון בפער של 32%, וב-2002 השיג אביה ז'אן-מארי לה פן רק 17.8% והובס על-ידי ז'אק שיראק בפער של יותר מ-60%. התוצאה של אמש מכניסה את לה פן ל"מועדון המועמדים הלגיטימיים" שחצו את רף 40 האחוזים, לצד דמויות מהמיינסטרים הפוליטי כמו פרנסואה מיטראן, שיראק ואם אנשיה ירצו להיות יומרניים יותר – שארל דה גול.
בנאום ההפסד שלה אמש הצהירה לה פן כי אף שהיא מכירה בניצחונו של מקרון, היא עדיין רואה בתוצאה שהשיגה ניצחון לתנועה הפוליטית שאותה היא מנהיגה, וכי היא מציבה את המחנה שלה בעמדה מצוינת לקראת הבחירות הבאות. הנשיא מקרון עצמו הודה בנאום הניצחון שלו כי אסור להתעלם מהזעם שהביעו רבים מהצרפתים בעצם ההצבעה ללה פן, והשר לעניינים אירופיים בממשלתו, קלמנט בון, אמר: "אם הימין הקיצוני זכה ב-40%, זה אומר שמצפה לנו הרבה עבודה". שר הבריאות אוליביה וראן הוסיף: "לא נקלקל את שמחת הניצחון, אבל הימין הקיצוני השיג את התוצאה הגבוהה בתולדותיו. שמענו את המסר של העם הצרפתי. יהיה שינוי של השיטה, נתייעץ עם העם".
בקרב הפרשנים הפוליטיים שוררת הסכמה באשר להישג של לה פן. "הימין הקיצוני הפך למיינסטרים בצרפת – זו הכותרת מהתוצאה חסרת התקדים שהשיגה לה פן בבחירות לנשיאות", הכריזה הבוקר סוכנות הידיעות AP. "עם 41.5% מהקולות, תוצאה שכמותה טרם ידעה, המצע של לה פן, שמתנגד לזרים ולממסד הפוליטי המסורתי, מוטמע כעת יותר מאי-פעם בנוף הפוליטי והמחשבתי של צרפת".
מאז ששושלת לה פן – תחילה ז'אן-מארי ולאחר מכן בתו מרין – החלה להתמודד בבחירות לנשיאות ב-1974, מעולם לא קרה שצרפתים רבים כל כך אימצו את התורה שהיא מבקשת לקדם, ולפיה צרפת הרב-תרבותית ומרובת-הגזעים – מדינה שחרתה על דגלה את המילים "חירות, שוויון, אחווה" – תהיה עשירה, בטוחה וצרפתית יותר אם תיעשה פחות פתוחה לזרים ולעולם שבחוץ. תוכניתה של לה פן בבחירות האחרונות כללה איסור על נשים מוסלמיות לעטות חיג'אב בציבור, מניעת שחיטה כשרה, מתן עדיפות לאזרחים צרפתים בקבלה למשרות, בקצבאות ובשיכון, והחלשת הקשרים בין צרפת לאיחוד האירופי, לנאט"ו ולגרמניה השכנה, צעד שהיה מערער דרמטית את הנוף הצבאי-פוליטי באירופה, וכל זאת באמצע המלחמה של רוסיה נגד אוקראינה. מבקרי לה פן טענו כי למצע שלה יש מעט מאוד קשר לערכים של שוויון ואחווה, ואילו תומכיה מוכנים להישבע שזו הדרך היחידה לממש את הערכים האלה.
עבור יסמינה אקסס, מוסלמית העוטה חיג'אב, ניצחונו של לה פן אמש לא היה רגע חגיגי, ודאי לא בהתחשב בכך שצרפתים רבים כל כך הביעו תמיכה ברעיונותיה של מנהיגת הימין הקיצוני. "עדיין 40% הצביעו ללה פן", אומרת יסמינה בת ה-19, סטודנטית למשפטים. "מבחינתי זה לא ניצחון".
המסר: זה אנחנו נגדם
הצרפתים אמנם מנעו אתמול רעידת אדמה פוליטית שבמונחי השנים האחרונות הייתה שקולה רק לניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות בארה"ב או לטלטלת הברקזיט, אבל אם להתרשם מההתקדמות העקבית שעושה לה פן, ייתכן שמדובר רק בדחייה: כעת השאלה היא אם לה פן בת ה-53, הצעירה מאוד במונחים של הפוליטיקה הצרפתית, תרוץ שוב לנשיאות ב-2027. בעבר הצהירה שאם תפסיד בבחירות הנוכחיות, שהיו הניסיון השלישי שלה להגיע לארמון האליזה, לא תתמודד שוב, אבל ההישג אמש יכול לתת לה זריקת מרץ, וברור לחלוטין שהיא רחוקה מלסיים את דרכה הפוליטית.
"בניצחון הזה אני לא יכולה שלא להרגיש סוג של תקווה", אמרה אמש בנאום ההפסד, "לעולם לא אנטוש את הצרפתים". ברונו בילד, חבר הפרלמנט הצרפתי מטעם מפלגתה של לה פן, אמר: "גם לפני חמש שנים, אחרי העימות הטלוויזיוני עם מקרון (שזכור ככישלון גדול של לה פן – ynet), כולם אמרו שהיא גמורה. אני מקווה שהיא תמשיך. כשבסופו של דבר מיליוני צרפתים מאמינים בך, אתה ממשיך".
מאז התבוסה למקרון בהפרש של 32% בבחירות של 2017 שקדה לה פן על מהפך תדמיתי. בשנים שעברו מאז היא אמנם לא זנחה את הסוגיה שהייתה מזוהה איתה יותר מכול, המאבק במהגרים, והיא ממשיכה להקדיש לה רבות מהצהרותיה, אך היא משתדלת שלא להתמקד בה יתר על המידה, ובמקום זאת מרבה לדבר על הירידה בכוח הקנייה של מעמד הביניים ושל בעלי ההכנסה הנמוכה. העובדה שבבחירות הנוכחיות התמודד גם איש ימין שנחשב קיצוני בהרבה ממנה, היהודי אריק זמור, עזרה אף היא ללה פן להיראות אחראית ומתונה מבעבר. במהלך השנים הללו שינתה את שמה של מפלגתה מ"החזית הלאומית" ל"האיחוד הלאומי", והדיחה משורותיה את אביה והמייסד של המפלגה ז'אן-מארי אחרי ששוב ניסה לגמד בפומבי את ממדי השואה. סקר Ifop שפורסם בחודש מרץ הראה שכעת פחות מחצי מהצרפתים רואים בה מועמדת "מפחידה".
הגידול בכוחה של לה פן מסמן כישלון מובהק של מקרון: לפני חמש שנים, בנאום הניצחון הראשון שלו, הבטיח להחליש את בסיס התמיכה של לה פן על-ידי מתן מענה לזעם של המצביעים שממנו היא ניזונה לדעתו. התוצאה אתמול מוכיחה כי ההפך הגמור הוא שקרה – המחנות הקיצוניים בצרפת נוחלים כעת הצלחה גדולה מאי-פעם, והם מוצאים קהלים נלהבים שמאמצים את המסר של "זה אנחנו נגדם": המילה "אנחנו" פירושה בעיקר לבנים ונוצרים, הסופגים את נזקי ההגירה, הגלובליזציה והאיסלאם הפונדמנטליסטי ומאבדים את זהותם הצרפתית לטובת תרבויות, דתות וערכים שיובאו מעבר לים; ו"הם" פירושה כל מי שאשמים בכך לכאורה – האליטה, הזרים, אנשי הפיננסים, האיחוד האירופי, המוסלמים ו"הממסד".
הקרע בתוך המחנה: "שוב הלה-פנים הפסידו, פעם שמינית"
ובכל זאת, גם ללה פן מצפים אתגרים במאמציה לשמר ולהגדיל את כוחה. למרות כישלונו בבחירות, איש הימין הקיצוני זמור, יהודי שכאמור נחשב לניצי בהרבה ממנה, הצליח לזכות ביותר מ-7% מהקולות בסיבוב הראשון, והוא מתעקש שעמדותיה של לה פן, במיוחד נגד המהגרים, אינן חריפות דיין. במהלך הקמפיין הצליח לגייס לשורותיו את מריון לה פן, אחייניתה של מרין לה פן ומי שהוזכרה בעצמה כמנהיגה פוטנציאלית של הימין הקיצוני בעתיד, והצעד הזה נתפס במפלגת "האיחוד הלאומי" כלא פחות מאשר סכין בגב.
אמש קרא זמור לאחד את השורות במחנה הימין הקיצוני, אבל קשה לראות את מרין לה פן מתפייסת איתו ועם אחייניתה. אפילו בנאומו אתמול בערב לא הצליח זמור להתאפק, ושלח עקיצה כואבת לעבר משפחת לה פן תוך שימוש מפורש בשמה: "זו הפעם השמינית שאדם ממשפחת לה פן מפסיד בבחירות לנשיאות. ראיתי את ההפסד הזה מגיע".
בהיבט המעשי, המיידי, קשה היה לבוחרי לה פן להסתיר את האכזבה אמש. באחד ממעוזיה בצפון צרפת ניכרה האכזבה הזו על פניהם של התומכים כאשר על מסכי הטלוויזיה הופיעו תוצאות המדגמים שבישרו על ניצחון ברור למקרון. בקרב אנשי הצווארון הכחול בצפון הצרפתי גדולה התמיכה ברעיונות הלאומיים והכלכליים של לה פן, ולא פחות גדולה היא השנאה לנשיא המכהן, שנתפס כמנותק מהעם.
"מעולם לא שנאתי כל כך נשיא", אמרה אמש מארי, בת ה-50, תושבת האזור. "אני עדיין לא מעכלת לגמרי את התוצאה, אבל מחר אחשוב לעצמי, 'הוא הולך להיות כאן עוד חמש שנים. איזה סיוט'". מארי קיוותה שאם לה פן תנצח יוכל בעלה, העובד כנהג משאית, לצאת לגמלאות מוקדם יותר. מקרון מצדו הבטיח במהלך קמפיין הבחירות להעלות את גיל הפרישה. כעת התקוות של מארי נגוזו: "אני לא מבינה את כל האנשים האלה שהריעו למקרון, זה בלתי מתקבל על הדעת כשמסתכלים על מה שהוא עשה".
בתה של מארי, אנה, אמרה שהיא מופתעת מכך שמקרון ניצח בפער גדול יחסית בהתחשב באופן שבו טיפל בעלייה ביוקר המחיה ובהתחשב בתוכניותיו להעלות את גיל הפרישה: "הוא לא חושב על האנשים העובדים. הוא הנשיא של העשירים".