כשמדברים על ה"מורדים" בסוריה, שהפילו במהלך דרמטי תוך 11 ימים את משטרו של בשאר אסד, מדובר למעשה על קבוצות שונות עם נאמנויות שונות - שעברו שינויים ענקיים לאורך שנות מלחמת האזרחים בסוריה. בראש "הייאת תחריר א-שאם", הארגון הגדול שהוביל את רוב ההתקוממות נגד משטרו של בשאר אסד בסוריה בימים האחרונים, עומד אבו מוחמד אל-ג'ולאני, או בשמו המקורי - אחמד חוסיין א-שרע.
8 צפייה בגלריה
סוריה חלב מנהיג הייאת תחריר א שאם אבו מוחמד אל ג'ולאני מסייר בעיר סיור ניצחון מצודת חלב
סוריה חלב מנהיג הייאת תחריר א שאם אבו מוחמד אל ג'ולאני מסייר בעיר סיור ניצחון מצודת חלב
אבו מוחמד אל-ג'ולאני מסייר במצודת חלב. היד לא נקטעה
סיבוב הניצחון בחלב: אל-ג'ולאני חוגג במצודה

הייאת תחריר א-שאם (בתרגום חופשי לעברית: "הארגון לשחרור הלבנט"), שבלועזית גם מוכר בראשי התיבות HTS, הוא ארגון שכולל כמה ארגוני מורדים סונים - ובהם ג'בהת א-נוסרה, ארגון שהוקם בתחילת מלחמת האזרחים בסוריה כשלוחה הסורית של אל-קאעידה.
הדיווחים סביב קורות חייו המלאים של אל-ג'ולאני, שעומד בראש הייאת תחריר א-שאם ועמד גם בראש ג'בהת א-נוסרה, סותרים, מה שמעמיד בסימן שאלה מסוים את דמותו. לפי פרסומים בתקשורת הערבית הוא נולד בשנת 1981 וגילו כיום 43. הגרסאות השונות מדברות על כך שנולד בדיר א-זור שבמזרח סוריה - או בסעודיה. בגרסה הרווחת יותר, לפיה נולד בסעודיה, נטען כי אל-ג'ולאני גדל עד גיל 7 בסעודיה, שם אביו עבד כמהנדס נפט. אז עבר עם משפחתו לדמשק, העיר שאליה הגיע סבו לאחר הכיבוש הישראלי של רמת הגולן.
את ההקצנה שלו, כפי שתיאר בריאיון לתוכנית התחקירים Frontline של רשת הטלוויזיה האמריקנית PBS, עבר בעקבות האינתיפאדה השנייה. "הייתי בן 17 או 18 באותו זמן", שחזר. "התחלתי לחשוב על איך אני יכול למלא את חובותיי בהגנה על האנשים שמדוכאים על ידי הכובשים והפולשים".
8 צפייה בגלריה
אבו מוחמד אל-ג'ולאני
אבו מוחמד אל-ג'ולאני
אל-ג'ולאני בעבר. הסבא הגיע מהגולן לדמשק
8 צפייה בגלריה
אבו מוחמד אל ג'ולני מנהיג הייאת תחריר א שאם סוריה מורדים נגד משטר אסד נפל דמשק
אבו מוחמד אל ג'ולני מנהיג הייאת תחריר א שאם סוריה מורדים נגד משטר אסד נפל דמשק
(צילום: OMAR HAJ KADOUR / AFP)
במשך השנים הוא התקרב למנהיג ארגון הטרור אל-קאעידה בעיראק, אבו מוסעב א-זרקאווי. אחרי חיסול א-זרקאווי בשנת 2006 עזב אל-ג'ולאני ללבנון, אך בהמשך שב לעיראק. הוא נעצר על-ידי האמריקנים ושוחרר מהכלא בשנת 2008.
אחרי השחרור הוא חידש את הפעילות הצבאית שלו עם "המדינה האיסלאמית בעיראק", בהנהגת אבו בכר אל-בגדאדי. לאחר פרוץ ההפגנות העממיות נגד בשאר אל-אסד הגיע אל-ג'ולאני לסוריה באוגוסט 2011 מטעם אל-קאעידה כדי להקים סניף במדינה.

דאעש לא לגיטימי

בשנת 2012 הקים אל-ג'ולאני את ג'בהת א-נוסרה, וקרא לסורים לקיים ג'יהאד נגד המשטר הסורי. אל-ג'ולאני סירב בהמשך לאיחוד של "המדינה האיסלאמית בעיראק" עם "ג'בהת א-נוסרה", והכריז על נאמנותו לאל-קאעידה בבלעדיות. בעבר הוא ניסה לסמן את הקו שמבדיל בין ארגונו למדינה האיסלאמית - דאעש: "אנו דוחים את החליפות שהם מכריזים ורואים בה כבלתי לגיטימית כי היא הוקמה על יסודות לא לגיטימיים".
8 צפייה בגלריה
סוריה מורדים נפילת נפילה שלטון אסד
סוריה מורדים נפילת נפילה שלטון אסד
חוגגים את נפילת המשטר בדמשק
( צילום: LOUAI BESHARA / AFP)
8 צפייה בגלריה
סוריה מורדים נפילת נפילה שלטון אסד
סוריה מורדים נפילת נפילה שלטון אסד
( צילום: LOUAI BESHARA / AFP)
8 צפייה בגלריה
סוריה מורדים נפילת נפילה שלטון אסד
סוריה מורדים נפילת נפילה שלטון אסד
( צילום: LOUAI BESHARA / AFP)
עם השנים, ג'בהת א-נוסרה הפכה לאחד הפלגים החמושים החזקים ביותר בסוריה. ארגון הטרור השתלט על העיר אידליב בצפון-מערב המדינה, שם כפה חוקים משלו על האזרחים. בראיית מתנגדיו, אל-ג'ולאני הקים אימפריה כלכלית על דמם של אזרחים. הוא נהנה מהכנסות מהמעברים, שליטה בחברות נפט ושליטה בחקלאות ומסחר. בחודשים האחרונים דווח על הפגנות רבות נגד אל-ג'ולאני באזור אידליב. המוחים דרשו ממנו להתפטר מתפקידו. בשנת 2016 ג'בהת א-נוסרה שינתה שמה לג'בהת פתח א-שאם וטענה כי התנתקה מאל-קאעידה, ובהמשך התאחדה עם ארגונים נוספים ליצירת הייאת תחריר א-שאם.
ארה"ב והאו"ם הגדירו מזמן את הייאת תחריר א-שאם כארגון טרור. ב-2013 הציבו האמריקנים על ראשו של אל-ג'ולאני פרס של 10 מיליון דולר, בגין חטיפה ורצח של עשרות אזרחים. בראשית מלחמת האזרחים, אל-ג'ולאני סומן גם על ידי אנשי אופוזיציה רבים שהתנגדו למשטר אסד כ"התערבות לא רצויה". אותם אנשי אופוזיציה קיוו לשמור את המלחמה נגד שלטון הרודן ככזו שלא תהיה נגועה בקיצוניות אלימה.
8 צפייה בגלריה
סוריה מורדים נפילת נפילה שלטון אסד
סוריה מורדים נפילת נפילה שלטון אסד
( צילום: LOUAI BESHARA / AFP)
אל-ג'ולאני ואנשיו קיבלו בשלב מוקדם אחריות על הפצצות קטלניות, נשבעו לתקוף כוחות מערביים, החרימו רכוש ממיעוטים דתיים ושלחו "משטרת דת" לאכוף לבוש צנוע על-ידי נשים. לאורך שנות מלחמת האזרחים נפוצו שמועות שונות סביב מצבו - כולל טענות שנהרג. רוסיה - שסייעה לאסד להשיב את השליטה במדינה - טענה שאל-ג'ולאני נפצע אנושות בתקיפה אווירית ב-2017 ואיבד את ידו, אולם מהתמונות של אל-ג'ולאני שפורסמו בימים האחרונים, נראה שלא כך הדבר ושתי ידיו מתפקדות כרגיל. בדיווח אחר נטען שהוא נמצא בקומה.

מיתוג מחדש

במסגרת מסע הכיבושים של אנשיו, ניסה אל-ג'ולאני, שהודיע כי התנתק מאל-קאעידה, להראות את המיתוג מחדש שעבר - יחד עם אנשיו. בריאיון שהתפרסם ביום שישי האחרון ברשת CNN אמר: "לאדם בשנות ה-20 לחייו יש אופי אחר מאדם בשנות ה-30 וה-40. ובוודאי לאדם בשנות ה-50. זה טבע האדם". אל-ג'ולאני בן ה-43 הבהיר באותו ריאיון כי מטרתם של המורדים לשים סוף למשטרו של אסד: "הזרעים של התבוסה של המשטר תמיד היו בתוכו. האיראנים ניסו להחיות אותו, קנו לו זמן, ובהמשך גם הרוסים ניסו לתמוך בו. אבל האמת נשארת בעינה - המשטר הזה מת", הוא אמר.
8 צפייה בגלריה
חלב
חלב
העיר חלב. אל-ג'ולאני אסר לפגוע במיעוטים
(צילום: AAREF WATAD / AFP)
הוא גם הבהיר את תוכניותיו, וקרא ליציאת כלל הכוחות הזרים מסוריה - צעד שחלקו התממש די במהרה. "לסוריה מגיעה מערכת שלטונית מוסדית, ולא כזו שבה שליט אחד מקבל החלטות שרירותיות. אנחנו מדברים על פרויקט גדול - לבנות את סוריה. 'הייאת תחריר א-שאם' יכול להתפרק בכל רגע. זה אמצעי לביצוע משימה - עימות עם המשטר הזה", הוסיף אל-ג'ולאני.
אחד החששות המרכזיים בקרב הסורים בעיר חלב שנכבשה על ידי המורדים הייתה גורל המיעוטים. חלב נחשבת לבית של קהילות מיעוטים רבות - והחשש משלטון האיסלאמיסטי הבהיל אותן עד מאוד. אבל אל-ג'ולאני ואנשיו שלחו הודעות SMS לתושבים בעיר, שבהן הודיעו כי שליטתם לא תסכן את המיעוטים, והזהירו את המורדים לבל יפגעו בהם. "לאף אחד אין זכות למחוק קבוצה אחרת. הפלגים האלה חיו בדו-קיום באזור הזה מאות שנים - ולאף אחד אין זכות לחסל אותם", קבע בריאיון לרשת CNN.
עם כניסת המורדים לדמשק הלילה, קרא אל-ג'ולאני לאנשיו להימנע מפגיעה במוסדות הציבוריים וברכושם. "הם שייכים לעם הסורי - ואתם המגינים שלהם", כתב בהודעה מטעמו - שסיכמה 11 ימים דרמטיים שבהם אנשיו, יחד עם קבוצות מורדים נוספות, הצליחו להפיל את הרודן בשאר אסד ואת שלטון משפחתו שנמשך 58 שנים.
פורסם לראשונה: 08:31, 01.12.24