שנה ל"שומר החומות", בצה"ל מעודדים מאפקט ההרתעה שיצר המבצע - ומעריכים שחמאס יעדיף להפתיע בעימות הבא: בפיקוד הדרום מעריכים שהמהלומות הכבדות שספגה רצועת עזה - שמכונה בפיקוד "חמאסטן", ובתוכה הזרוע הצבאית של הארגון - הובילו את ארגון הטרור להפיק לקחים. אחד הלקחים המרכזיים של חמאס הוא שבמקום להיגרר לסבב לחימה עם ישראל, הוא יוכל לרשום הישג משמעותי רק ממכת פתיחה מפתיעה שתתרחש דווקא בימי שגרה - ולא מהתחממות שתגרום לצה"ל להידרך ולהיות מוכן להגנה על העוטף.
הגישה הזו, שכבר הייתה קיימת בצה"ל בעבר, התחדדה בחודשים האחרונים לאור המחיר הגבוה ששילמה עזה מבלי שהשיגה הישג צבאי משמעותי בדמות חטיפת אזרח או חייל או חדירה לשטח העוטף לצורך פיגוע גדול. בפיקוד הדרום מעריכים כי הנזקים שנגרמו לחמאס בעקבות שומר החומות נאמדים בכ-92 מיליון דולר לבנייני מגורים שחרבו ו-70 מיליון דולר לתשתיות אחרות שנהרסו.
מבחינת נתוני צה"ל, זו השנה השקטה ביותר בעוטף עזה ביחס לשנים שהגיעו אחרי המבצעים הקודמים שלאחר ההתנתקות, והיא מתרחשת על רקע צעדים אזרחיים משמעותיים שממשלת ישראל יזמה בחודשים האחרונים. בשנה האחרונה נורו מעזה 11 רקטות לעומת 57 בשנה שאחרי צוק איתן, 140 בשנה שלאחר עמוד ענן ו-297 לאחר עופרת יצוקה.
בצבא מעריכים כי מכת הפתיחה המפתיעה של חמאס לא תהיה במטח רקטות, אלא דווקא מהקרקע: שליחת עשרות מחבלי יחידת נוכבא המובחרת דרך מנהרות, שבודדות מהן מגיעות לטווח של כמה עשרות מטרים מהמכשול החדש בגבול. מנהרות אחרות, נציין, מגיעות לכמה מאות מטרים מהגדר. לכן, באוגדת עזה גיבשו בשנה האחרונה את תפיסת ההגנה "קיר הברזל": לצד החומה התת-קרקעית שנפרסה לאורך 65 הקילומטרים של הגבול ומונעת כמעט כל סיכוי ליצירת מנהרה לשטח ישראל, נפרסה גדר חדשה וגבוהה בגובה של שישה-שבעה מטרים. בנוסף, ישנה הגדר המרתיעה הישנה בציר הוברס, כך שכל מסתנן מעזה "נלכד" שמצליח לחצות את הגדר הישנה "נלכד" בשטח שבין המכשולים.
באוגדת עזה, נציין, הפסיקו לשלוח במקרי הסתננויות כוח צבאי לקו המגע, וכעת שולחים רחפן מטריקס גדול לזיהוי החשודים שמגיעים לגבול. כשמדובר בחמושים, כוח רגלי מגיע במהירות לעמדה בטוחה, נסתרת וגבוהה שממוקמת על סוללת אדמה, ומחפה קדימה לצד טנק ונגמ"ש נמ"ר ממוגן - שמסתערים על החמושים באש מקלעים מטווח קרוב, ובמידת הצורך גם דורסים אותם. במקביל לכל אלה, טנקים נוספים מעמדות אחוריות ופצצות מרגמה צה"ליות יורים על עמדות חשודות כדי לבודד את המרחב וליצור מעטפת שתמנע גם פיגוע משיכה או אירוע מקביל ומתגלגל. אם המסתננים לא חמושים, הכוחות מרחיקים אותם בירי רימוני גז מרחפנים או מעמדות שיגור מרוחקות ובטוחות.
הגישה הזו מבטלת, לראשונה, את המגע הישיר בין לוחמי חי"ר לאויב, אלא אם המפקד בשטח יחליט אחרת. חמאס, מצידו, הכפיל בחודשים האחרונים את כמות עמדות הבט"ש מול המכשול החדש של צה"ל, ומתמקד במסתננים עזתים שמנסים לחצות לישראל - מתוך חשד שמדובר במשתפי פעולה. רוב המסתננים הללו מוחזרים לצד העזתי מיד, ו"מגני הספר" של חמאס קולטים אותם ב"חום" וב"תיאום" שקט.
בהתאם לכל אלה, בשנה האחרונה תושבי עוטף עזה לא נדרשו להסתגר ביישובים בעקבות חשש לחדירה, למעט מקרה אחד שהתרחש מיד אחרי "שומר החומות", שבו חדר פלסטיני לשטח ישראל בעקבות תקלת אנוש חמורה.
לקח נוסף שהתחזק בעקבות "שומר החומות" נוגע לקבלת האחריות של אוגדת עזה על משימת ההגנה בלבד במהלך עימות, מבלי להיות מעורבת בפיקוד על מהלכי תמרון קרקעיים. לפי תפיסה זו, שלא הייתה במבצעים כמו צוק איתן ועופרת יצוקה, אוגדת עזה גם חתומה מקצה לקצה על משימת ההשמדה והזיהוי של המנהרות בשטח הרצועה. כיום, למעשה, ואחרי שהדבר הצליח ב"שומר החומות", מפקד אוגדה רשאי בעצמו - ובמהירות - להורות על הטלת פצצות ממטוסי קרב על מנהרות שאליהן נכנסו מחבלים חמאס.
בעקבות קבלת האחריות המורחבת של אוגדת עזה, מספר קציני המודיעין באוגדה שילש את עצמו לעומת המצב לפני כ-15 שנים. באמצעות המודיעין המדויק, כוחות האגודה הרגו כ-50% מהמחבלים שחוסלו בשומר החומות, בהם מהנדסים שהיוו מוקדי ידע, 15 פעילים - כולל בכירים - ממערך הנ"ט ברצועה, ועוד.
לקח נוסף מהמבצע נוגע לחייל היחיד שנהרג במהלכו, לוחם הנח"ל סמל-ראשון עומר טביב, שנפגע מטיל נ"ט כשהרכב הצבאי שבו נסעה בנתיב העשרה נחשף בטעות לקו הנ"ט של חמאס. בעקבות מותו של טביב, לכל איש צבא ולכל כלי רכב צבאי יוצמד בימי עימות ומתיחות אמצעי טכנולוגי שמתריע לכל החמ"לים והמפקדים הבכירים בגזרות אם הוא נכנס לקווי מטרות טילי הנ"ט מעזה. מדובר במקומות חשופים שנמצאים בטווח של כ-5.5 ק"מ מהרצועה.
בתוך כך, בצבא אומרים שהכוננות המוגברת לאורך קו התפר הפרוץ ביהודה ושומרון תימשך גם בחודשים הקרובים, כשלצד העבודות לצמצום הפרצות בצפון השומרון ובדרום מזרח להר חברון, מוצבים מאות לוחמי תגבור. בפיקוד הדרום אומרים כי אף אחד מהפיגועים בחודשיים האחרונים לא בוצע על-ידי חמאס, וכי על הסתה מעזה אין ולא יכולה להיות שליטה. בצבא גם מתכוונים להמשיך ולתמוך בהכנסת פועלים מעזה לישראל, כדי להעלות את מחיר ההפסד לעזה במקרה של פעולה עוינת. כיום ישנם 12 אלף פועלים מהרצועה שעובדים בישראל, והם מפרנסים כ-240 אלף תושבים שחיים בה.
פורסם לראשונה: 16:59, 16.06.22