שייח לואי הוא מפקד הכוח ששחרר את א-סווידא, מחוז המזוהה עם העדה הדרוזית בסוריה. בשיחה עם ynet היום (ראשון), כשברקע חגיגות השמחה ברחבי המדינה השכנה על הפלת שלטון נשיא סוריה בשאר אל-אסד, סיפר: "ברגע שהמורדים התחילו לשחרר את צפון סוריה הבנו שעלינו לפעול ולגרש את כל סמלי השלטון של הרודן אסד מתחנות משטרה ועד לבסיסי צבא".
העיר א-סווידא שנמצאת בדרום סוריה היא מעוז הדרוזים הגדול ביותר במזרח התיכון, ששטחו מגיע ל-5,550 קמ"ר ומונה כ-300 אלף תושבים. אסד פעל רבות על מנת להגביל ולהפריע לעצמאות העדה בשטחו. מנהיגה הרוחני של העדה הדרוזית בסוריה, השייח חכמת אל-הג'רי, היה זה שנתן את "האור הירוק" לכניסתם למערכה ודאג שלא לסכן אף אזרח.
"כשראינו שהמצב כבר מאפשר לנו לפעול עשינו זאת במהירות. התארגנו עם נשקים והגענו לכל מקום במחוז. ביקשנו מהחיילים והשוטרים שיעזבו את עמדותיהם, ורובם עשו זאת, בלי הפעלת כוח. מי שלא נכנע נקלע להתקלות חמושה", אמר השייח לואי. "כרגע השמחה ממלאת אותנו. כמה חיכינו לרגעים האלה, האזור שלנו נקי מכל הרוע שהרודן אסד הביא עלינו", הוסיף וציין כי הפעולות של הדרוזים נגד המשטר תואמו עם המורדים "היאת תחריר א-שאם".
טארק, עיתונאי דרוזי שעזב לצרפת לאחר שהוגדר כ"בוגד" על ידי המשטר תיאר את המצב בסוריה עבור הדרוזים, כפי שהוא רואה אותו מרחוק. "שלטונו של אסד החליש מאוד את הדרוזים בסוריה. הוא עשה הכל כדי שנהיה בשוליים של המדינה והתחיל מהמערך הצבאי. שר הביטחון בסוריה לפני עלייתו של אסד האב לשלטון. כשחאפז אל-אסד עלה לשלטון הוא העיף את הדרוזים מכל התפקידים המשמעותיים. דרוזי יכול להגיע לדרגת תת-אלוף וזהו. אסד החליש אותנו גם בהיבט הפוליטי והכלכלי. אנחנו מחוז מבודד", אמר ל-ynet.
לאחר שחרור האזור בו חיים הדרוזים משלטון אסד כתב מנהיג העדה אל-הג'רי: "ברגעים קריטיים אלו, אנו מדגישים את הצורך להישאר ערוכים, שכן הדרך עוד ארוכה והקרב טרם הסתיים. אנו קוראים לכולם לשמור ולהגן על הרכוש הציבורי והפרטי כמדינה לאומית וחובה מוסרית, למנוע אירועי וונדליזם של רכוש ציבורי ופרטי, ולחסום את הדרך לכל מי שמבקש לערער את הביטחון והיציבות בא-סווידא".
"המדינה, עם כל מה ומי שיש בה, מופקדת בידיכם, תמיד תהיו מבצרים חזקים מול כל האתגרים", הוסיף מנהיג העדה. אחרי הודעה זו הניפו הדרוזים את דגלם בגאווה לאחר שתחת שלטונו של אסד היא איסור לכך.
האירוע הקשה ביותר באזור בשנים האחרונות, שחקוק בזיכרונם של הדרוזים היה ב-2018, כשיותר מ-250 בני אדם נהרגו בסדרת פיגועים ג'יהאדיסטיים. אז החלו לצאת ניצנים של מרד בקרב העדה, לאחר שהמשטר לא סייע להם.
לדרוזים במחוז א-סווידא יש קשרים טובים מאוד עם אחיהם הדרוזים בישראל. לאורך למעלה מחמישים שנה חששו אלפי התושבים הדרוזים שגרים בשטח ישראל, בארבעת הכפרים בצפון רמת הגולן: מג'דל שמס, מסעדה, בוקעאתא ועין קיניא מלהביע הזדהות עם ישראל ואף סירבו לקבל תעודת זהות כחולה מהחשש לפיו תוחזר רמת הגולן ביום מן הימים לשלטון אסד. בשנים האחרונות ובעיקר סביב מלחמת האזרחים בסוריה בעשור הקודם, חל שינוי וחלק מהדרוזים בצפון הגולן, בעיקר הצעירים שבהם אף החליטו להתגייס בחשאי לצה"ל.
במג'דל שמס שברמת הגולן נתלו היום דגלי האופוזיציה הסורית כמחווה למהפך בהפלת שלטונו של אסד בסוריה. סלמאן פחראלדין תושב הכפר לו קרובי משפחה בסוריה אמר: "סוף סוף הסורים נפטרו משלטונו של העריץ שרק גנב כספי ציבור, הרעיב את האזרחים שלו, והפך את המדינה לשלו - והיא לא".
פחראלדין סיפר על השמחה: "אני לא יכול לתאר כמה אושר יש כבר שם, זה שליט שהחריב הכול שאין לו שום קשר לאנושות, יצאו משם ילדים, נשים וגברים מהכלא במצב אנוש, ההיסטוריה לא ידעה שליט כזה אכזר וגרוע. הוא לא רק טבח באנשיו אלא דאג לשים בקצוות את המיעוטים".
סמיח איוב, תושב מג'דל שמס שאחיו נותר בסוריה, יצא גם הוא לחגוג את המאורע במרכז מג'דל שמס שם נתלה דגל האופוזציה הסורית על פסלו של סולטאן באשא אל-אטרש מנהיג המרד הדרוזי בשנים 1925–1927. "מדובר ביום העצמאות של סוריה ושל העם שלה משלטונו של אסד שכבש את המדינה באכזריות, גנב וטבח בלי סוף בעם שרק סבל, אנחנו שמחים בשביל אנשינו שם בשביל המשפחות שלנו שהלוואי שיחיו עכשיו יותר טוב ובכבוד", מסר.