כ-16 שעות לאחר התרסקות המסוק שבו היו נשיא איראן איברהים ראיסי ושר החוץ חוסיין אמיר עבדוללהיאן, טהרן הודיעה הבוקר (שני) רשמית כי השניים נהרגו בתקרית, יחד עם שישה נוסעים ואנשי צוות נוספים שהיו על כלי הטיס. הסהר האדום האיראני הודיע הלילה, לאחר כ-14 שעות של חיפושים, כי איתר את שרידיו של המסוק שהתרסק בתנאי מזג אוויר קשים באזור הררי ומיוער בצפון איראן. גורם איראני אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי "כלי הטיס נשרף לחלוטין" וכי כל הנוסעים ואנשי הצוות נספו כאמור. בהמשך פורסמו צילומים של מחלצים מפנים את אחת מגופות ההרוגים ברגל, דרך העצים באזור.
מסוקו של ראיסי התרסק אתמול בצהריים סמוך לג'ולפה, עיר השוכנת ליד הגבול עם אזרבייג'ן, כ-600 קילומטרים צפונית-מערבית לטהרן. ראיסי ביקר לפני כן באזרבייג'ן לצורך חנוכת סכר יחד עם הנשיא האזרי אילהאם אלייב, כשברקע היחסים המתוחים בין שתי המדינות, בין השאר בשל הקשרים ההדוקים של אזרבייג'ן עם ישראל. ההתרסקות אירעה כנראה בדרכו חזרה משם, בתנאי מזג אוויר קשים שכללו ערפל כבד. התנאים הללו גם הקשו מאוד על המחלצים להגיע לזירה.
לפי הטלוויזיה הממלכתית באיראן, המסוק התרסק על אחת מפסגות ההררים באזור, שנמצא במחוז מזרח אזרבייג'ן שבצפון-מערב איראן. טרם נמסר מה הייתה הסיבה להתרסקות. סוכנות הידיעות האיראנית הממלכתית אירנ"א דיווחה שהמסוק שהתרסק, שהיה חלק משיירה של שלושה מסוקים שחזרו מהביקור באזרבייג'ן, היה מדגם Bell 212 – מתוצרת אמריקנית.
היורש הזמני, והבטחת חמינאי: "ניהול המדינה לא ייפגע"
יצוין כי בשנים האחרונות דווח שאיראן מתקשה להשיג חלקי חילוף למסוקים שבהם היא משתמשת בשל הסנקציות הבינלאומיות המוטלות עליה, ושהדבר מקשה עליה. רוב הצי של חיל האוויר האיראני מסתמך על כלי טיס מהימים שלפני המהפכה האיסלאמית ב-1979.
מותו של ראיסי מטלטל כעת את המערכת הפוליטית ברפובליקה האיסלאמית, בתקופה רגישה למדי עבורה – חודש בלבד אחרי שעוררה זעם בינלאומי בגלל המתקפה חסרת התקדים שלה נגד ישראל, ובשעה שהיא ממשיכה להעשיר אורניום לרמות גבוהות מאוד ומספקת סיוע לרוסיה במלחמתה נגד אוקראינה. אף שהמנהיג העליון עלי חמינאי הוא בעל המילה האחרונה בענייני ניהול המדינה, לנשיא – שנבחר לתפקיד רק אם הוא נושא חן בעיני חמינאי וראשי המשטר – שמורות סמכויות לא מעטות, במיוחד בנושאי פנים.
בהתאם לסעיף 131 לחוקת הרפובליקה האיסלאמית של איראן, את תפקידו של ראיסי ימלא כעת באופן זמני סגנו הראשון מוחמד מוחבר, אם כי הדבר מותנה באישורו של המנהיג העליון. לאחר מכן צריכה מועצה המורכבת מהסגן הראשון של הנשיא, מיו"ר הפרלמנט ומראש מערכת המשפט לארגן בחירות חדשות לנשיאות שייערכו בתוך 50 ימים לכל היותר. ראיסי נבחר לנשיא איראן בשנת 2021, ופירוש הדבר שהבחירות הבאות לנשיאות היו אמורות להיערך בשנה הבאה. כעת הן צפויות להיערך בסביבות יולי.
כבר אמש, עוד לפני שדבר מותו אומת, הבהיר המנהיג העליון חמינאי כי "ניהול המדינה" לא יושפע בשל ההתרסקות – וקרא לאיראנים שלא לדאוג ולא להיתפס לחרדה. הבוקר מסרה הממשלה האיראנית, כך לפי דיווח בערוץ "אל-מיאדין", כי "אנחנו מבטיחים לעם האיראני שנמשיך את התפקיד של ראיסי בשירות המדינה. ראיסי מעולם לא היסס לשרת את המדינה ולהמשיך את דרך הפיתוח והשגשוג, הוא היה משרתו של העם והיה אהוב עליו. אנחנו מנחמים את העם האיראני ואת מנהיג הרפובליקה עלי חמינאי על האובדן".
מסוקו של ראיסי אותר כאמור בתום שעות ארוכות של חיפושים, שבהם השתתפו משלחות רבות. "אנחנו סורקים ביסודיות כל סנטימטר מאזור ההתרסקות", אמר אחד ממפקדי הצבא של איראן טרם איתור המסוק, "יש פה תנאי מזג אוויר קרים מאוד, גשומים וערפיליים. הגשם הופך בהדרגה לשלג". לפי דיווח של סוכנות הידיעות הממלכתית האיראנית IRNA, הצוותים ערכו את החיפושים לאורך הלילה במדרונות תלולים על צלע הר, כשברקע התחוללה סופת שלגים.
רוסיה, טורקיה וקטאר, כולן מדינות בעלות יחסים הדוקים עם טהרן, הציעו לרפובליקה האיסלאמית סיוע, הצטרפו למאמצי החיפושים – ושלחו לאזור ההתרסקות צוותי חילוץ והצלה. "לבקשת טהרן, כוחות הצלה מהמשרד הרוסי למצבי חירום יסייעו בפעולות החיפוש אחר המסוק", הודיעה מוסקבה. "הצוות נוסע לכיוון תבריז, וכולל 47 מומחים עם ציוד הנדרש, רכבי שטח ומסוק BO-105".
טורקיה סייעה בחיפושים, החות'ים וחמאס הספידו ראשונים
טורקיה מסרה כי היא שלחה כטב"ם, מסוק, כלי רכב וצוות חילוץ, לאחר בקשה של הרשויות האיראניות. סוכנות הידיעות הטורקית "אנאדולו" דיווחה כי הכטב"ם זיהה מקור חום שעל פי החשד הוא חלק של המסוק ההרוס. הסוכנות הוסיפה כי נקודות הציון של האתר שותפו עם הרשויות האיראניות, וכי משרד ההגנה הטורקי הקצה גם מסוק המצויד בראיית לילה כדי להשתתף בחיפושים. במקביל, האיחוד האירופי הציע לסייע בטכנולוגיית מיפוי לווייני חירום.
לרשימת המדינות המביעות הזדהות עם איראן הצטרפה גם סעודיה, שהודיעה כי היא עוקבת ב"דאגה גדולה" אחר הדיווחים על ההתרסקות. ריאד הביעה תמיכה בטהרן ונכונות לעזור לה בכל דרך אפשרית.
בתוך כך, הבית הלבן מסר אמש כי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עודכן בתקרית באיראן, ומחלקת המדינה האמריקנית הודיעה כי היא עוקבת מקרוב אחר הדיווחים המגיעים משם. מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט האמריקני צ'אק שומר צוטט ברשת NBC כי לפי גורמי המודיעין אין שום ראיות ל"פעילות עוינת" שגרמה להתרסקות המסוק שבו היה ראיסי. "היה מזג אוויר גרוע מאוד, ערפילי, בצפון-מערב איראן, שם התרסק המסוק. התקרית נראית כמו תאונה, אך היא עדיין נחקרת", ציין שומר.
ראיסי, בן 63 במותו, היה איש איסלאם קיצוני שהוביל בעבר את מערכת המשפט של איראן, והוא הואשם כי תחת ידיו הוצאו להורג המוני מתנגדי משטר. הוא נחשב לבן טיפוחיו של המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי בן ה-85, ופרשנים ראו בו מועמד מוביל להחליף את חמינאי אחרי שזה ילך לעולמו או יפרוש מהתפקיד.
אחרי ההודעה הרשמית על מותו החלו להתפרסם בעולם הצהרות ניחומים לעם האיראני, ובין ראשוני המנחמים היו חמאס והמורדים החות'ים בתימן. בחמאס הביעו צער על "האובדן האדיר" ושיבחו את ראיסי על תמיכתו ב"סוגיה הפלסטינית" ובהתנגדות לישראל. בהודעת ארגון הטרור הפלסטני צוין כי "המוסדות המושרשים-עמוקות" באיראן יוכלו להתגבר על כל ההשלכות והאתגרים של מות ראיסי.
גם מוחמד עלי אל-חות'י, אחד מבכירי המורדים בתימן, פרסם הצהרת ניחומים שבה הבטיח בין היתר: "העם האיראני ימשיך להישמע למנהיגיו הנאמנים, בהתאם לרצון אללה". גם ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי מיהר להספיד את ראיסי, ואמר שהוא "מזועזע" ממותו. "תרומתו לחיזוק היחסים הבילטרליים בין הודו לאיראן לא תישכח לעולם. תנחומיי הכנים למשפחתו ולעם האיראני. הודו עומדת לצד איראן בשעת צערה".
פורסם לראשונה: 05:29, 20.05.24