רוסיה ובלארוס האריכו את התרגילים הצבאיים המשותפים שהיו אמורים להסתיים היום (א'), וכ-30 אלף חיילים רוסיים השוהים בבלארוס יישארו בשטחה למשך זמן לא ידוע. במשרד ההגנה של בלארוס אמרו כי הוחלט להאריך את התרגילים בשל "פעילות צבאית מוגברת" סמוך לגבולותיהן של שתי המדינות וההסלמה בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה.
החשש ממלחמה באירופה – עדכונים אחרונים:
• ביידן: משוכנע שפוטין החליט לפלוש, יש סיבה להאמין שקייב תותקף
• מנהיגי העולם מתכנסים ברקע המתיחות
• ירי כבד במזרח אוקראינה, המורדים מפנים תושבים לרוסיה
• מה בעצם רוצה פוטין? מדריך למשבר באוקראינה
מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן אמר ההתפתחויות האחרונות במזרח אוקראינה, לצד הארכת התרגילים הצבאיים של רוסיה ובלארוס, מעידים על כך שרוסיה נמצאת "על סף פלישה" לאוקראינה. בריאיון לרשת CNN הוסיף בלינקן כי ארה"ב מחויבת לנצל כל נתיב דיפלומטי אפשרי עד הרגע האחרון.
"כל מה שאנחנו רואים מצביע על כך שזה רציני לגמרי, שאנחנו על סף פלישה. אנחנו נעשה כל שביכולתנו כדי לנסות למנוע את זה לפני שזה יקרה", אמר בלינקן. "עד שהטנקים יהיו בתנועה, והמטוסים יטוסו, ננצל כל הזדמנות כדי לבדוק אם הדיפלומטיה עדיין יכולה להניא את הנשיא פוטין מלקדם את המהלך". הוא הוסיף כי הוא מתכוון לפגוש בשבוע הבא את עמיתו הרוסי סרגיי לברוב לפגישה שתוכננה מראש, אם רוסיה לא תפלוש עד אז. לדבריו, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן "מוכן לשוחח עם הנשיא פוטין בכל זמן ובכל פלטפורמה".
אחרי שהבוקר דווח על פיצוצים רבים שנשמעו במרכז העיר דונייצק, המורדים הפרו-רוסים בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה טענו בצהריים כי הכוחות האוקראיניים הרגו שני אזרחים והרסו חמישה בתים. זו הפעם הראשונה בסבב הנוכחי שהבדלנים מאשימים את אוקראינה בהרג אזרחים בשטחה. בהצהרה של "הרפובליקה העממית של לוהנסק" נאמר כי שני האזרחים נהרגו בקרבת הגבול הרוסי. זמן קצר לאחר פרסום ההצהרה, הודיעה רוסיה כי היא פותחת בחקירה פלילית על מותם לכאורה של שני האזרחים. אתמול הודיע צבא אוקראינה ששני חיילים נהרגו ועוד ארבעה נפצעו בהפגזות של הבדלנים.
במערב הזהירו בשבועות האחרונים מפעולת "דגל כוזב" של רוסיה - כלומר מתקפה מבוימת נגד הבדלנים במזרח אוקראינה, שתייצר הצדקה לפלישה. רוסיה והמורדים האשימו מצדם את קייב בתכנון תקיפה כדי להשתלט מחדש על אזור דונבאס, טענות שהוכחשו על הסף על ידי אוקראינה ונדחו גם על ידי המערב.
הבדלנים וצבא אוקראינה האשימו היום אלה את אלה בהפרת הפסקת האש עשרות פעמים. הצבא האוקראיני סגר מחסום מרכזי המוביל לאזור דונבאס לאחר שספג כמה הפגזות. אתמול דיווחו פקחים בינלאומיים כי הפרות הפסקת האש גדלו באופן משמעותי בשבוע האחרון.
נשיא צרפת עמנואל מקרון שוחח אחר הצהריים עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, בעוד הניסיונות למנוע פלישה רוסית לאוקראינה נמשכים. בתקשורת הרוסית דווח כי מקרון עשוי לטוס למוסקבה בקרוב לפגישה נוספת עם פוטין.
מארמון האליזה נמסר כי מקרון ופוטין סיכמו כי יש צורך למצוא פתרון דיפלומטי למשבר באוקראינה. עוד נמסר כי שרי החוץ של שתי המדינות ייפגשו בימים הקרובים לשם כך ויבחנו אפשרות של קיום ועידת פסגה בהשתתפות גורמי ממשל בכירים מרוסיה, אוקראינה ובעלות בריתן.
בהצהרה של הקרמלין על השיחה, נמסר כי "לאור דחיפות המצב, הנשיאים הכירו בצורך להגביר את המאמצים להשיג פתרונות באמצעים דיפלומטיים". עוד נמסר כי פוטין הבהיר בשיחה שהמשבר הנוכחי בדונבאס נגרם בעקבות "פרובוקציות" מצד הכוחות האוקראיניים.
לאחר מכן שוחח מקרון גם עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. לאחר השיחה קרא זלנסקי להפסקת אש מיידית במזרח אוקראינה. מוקדם יותר הוא האשים את מנהיגי המערב כי הם נוקטים ב"מדיניות של פיוס" כלפי מוסקבה ודרש ערבויות ביטחוניות לאוקראינה, השואפת להצטרף באופן רשמי הן לנאט"ו והן לאיחוד האירופי.
באוקראינה אמרו בצהריים כי הגיע הזמן שהמערב יישם לפחות חלק מהסנקציות שהכין נגד רוסיה. "צריך לעצור את רוסיה כבר עכשיו. אנחנו רואים איך האירועים מתפתחים", אמר שר החוץ של האוקראיני דמיטרו קולבה.
פוטין דורש ערבויות לכך שאוקראינה לא תצטרף לנאט"ו, בעוד שהברית הצפון-אטלנטית מכחישה שהיא מהווה כל איום על רוסיה. במערב חוששים שפלישה רוסית עלולה להוביל למלחמה עקובה מדם. לפי הערכת ארה"ב, רוסיה גייסה כ-190 אלף חיילים, כולל כוחות של הבדלנים באזור דונייצק ולוהנסק.
ביום חמישי החלו חילופי אש כבדים בין המורדים הפרו-רוסים לצבא האוקראיני במזרח המדינה, ופגזים ופצצות מרגמה נורו מאז על עשרות יישובים בקו האש. מדובר באחד מסבבי הלחימה הקשים במזרח אוקראינה מאז שהצדדים סיכמו על הפסקת האש ב-2015, הפסקת אש שמאז הופרה פעמים רבות, אך לא בהיקף נרחב כל כך. כל אחד מהצדדים מאשים את הצד השני באחריות להסלמה הנוכחית.
התקשורת הרוסית דיווחה כי כ-10,000 תושבים שפונו ממזרח אוקראינה הגיעו עד כה לשטחה והם שוכנו במקלטים באזור רוסטוב. הבדלנים אמרו בסוף השבוע שהם רוצים לפנות 700 אלף תושבים ממזרח אוקראינה. טטיאנה, שעזבה את דונייצק עם בתה בת הארבע באוטובוס, סיפרה לסוכנות הידיעות רויטרס: "זה ממש מפחיד. לקחתי את כל מה שיכולתי לסחוב".
המורדים זוכים לתמיכה מדינית וצבאית ממוסקבה. הם הקימו בלוהנסק ובדונייצק שתי "רפובליקות עממיות", ודורשים עצמאות לאזורים בשליטתם. בשנים האחרונות העניקה רוסיה אזרחות רוסית ליותר מחצי מיליון תושבים בחבל הבדלנים, ובמערב חוששים שכפי שעשתה בעבר בגאורגיה, היא תנצל זאת כדי לטעון שעליה לפלוש לאוקראינה ולסייע למורדים כדי להגן על אזרחיה.
הבית הלבן הודיע הלילה כי ביידן יכנס היום את המועצה לביטחון לאומי כדי לדון במצב באוקראינה. "רוסיה יכולה לפלוש לאוקראינה בכל רגע" אמרה דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי. היא הוסיפה כי הנשיא עוקב אחר ההתפתחויות באזור ועודכן בנוגע לדיונים המדיניים שסגניתו, קמלה האריס, קיימה בנושא בוועידת מינכן לביטחון.
גם ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון התייחס למשבר באוקראינה ובריאיון לרשת BBC אמר הלילה כי "עדויות מצביעות על כך שרוסיה מתכננת את המלחמה הגדולה ביותר באירופה מאז 1945". לדבריו, "כל הסימנים מראים שתוכנית הפלישה כבר החלה, במובנים מסוימים". ג'ונסון ציין כי אם רוסיה תפלוש לאוקראינה, הסנקציות שיוטלו עליה יהיו מרחיקות לכת הרבה יותר ממה שהוצהר בעבר בפומבי. הוא אמר. עם זאת, הוא הוסיף כי ייתכן שפוטין לא חושב בהיגיון ולכן האיום בסנקציות אולי לא יספיק כדי להרתיע אותו מפני פלישה לאוקראינה. לדבריו, "הוא לא שחקן רציונלי, הוא לא רואה את האסון שלפניו".