טורקיה עדכנה הבוקר (יום ד') כי מניין ההרוגים הרשמי ברעידת האדמה זינק ל-6,957 בני אדם. עוד כ-37,000 בני אדם נפצעו במדינה. בסוריה השכנה, שספגה נזק אדיר ברעש, עלה הבוקר מספר ההרוגים ל-2,530 ולפחות 4,600 פצועים. מניין ההרוגים הכולל באסון עומד כעת על 9,487.
רעידת האדמה בטורקיה – עוד כותרות:
• תינוקת נולדה ברעידת האדמה וחולצה מההריסות, המשפחה נהרגה
• מדורות קטנות וערי אוהלים בין הבניינים שקרסו: "מתפללים שימצאו ניצולים"
• "אבא פה, אל תפחדי": הילדה נור מחולצת מההריסות בסוריה | תיעוד דרמטי
• ארדואן הכריז על 10 מחוזות כאזורי אסון, מלונות באנטליה יהפכו למחנות עקורים
רעידת האדמה בלילה שבין ראשון לשני הייתה מרעידות האדמה החזקות שנמדדו בעולם בשנים האחרונות, והחזקה במזרח התיכון ובטורקיה מאז 1939. הרעש היה בשעה 03:17 לפנות בוקר, בעוצמה 7.8. מאז פקדו את טורקיה יותר מ-180 רעידות משנה, חלקן חזקות מאוד. בשני בצהריים, תשע שעות אחרי רעידת האדמה הקטלנית, פקד את טורקיה רעש חזק נוסף – בעוצמה 7.7. גורמים בטורקיה ציינו כי הרעש החזק שלשום בצהריים לא היה רעש משנה, אלא רעידת אדמה עצמאית. כמו הרעש בעוצמה 7.8, גם הוא גרם לקריסת בניינים בטורקיה ובסוריה, והורגש היטב גם בישראל.
שלשום העריך ארגון הבריאות העולמי כי מספר הקורבנות הסופי בטורקיה ובסוריה עלול להיות יותר מ-20,000 בני אדם. "זה מרוץ נגד הזמן", הזהיר היום המזכ"ל של ארגון הבריאות, טדרוס אנדהום גברייסוס. "בכל דקה שעוברת, ובכל שעה, הסיכוי למצוא ניצולים פוחת", הדגיש.
טורקיה הודיעה אתמול כי יותר מ-8,000 איש חולצו עד כה מהריסות אלפי הבניינים שקרסו, וכ-380,000 עקורים פונו. הם התאספו בקניונים, אצטדיונים, מסגדים ומרכזים קהילתיים. לא לכולם הייתה אפשרות להתפנות, ורבים העבירו את ליל אמש תחת כיפת השמיים ומול מדורות. חלקם נותרו ללא קורת גג, ואחרים מפחדים לחזור הביתה. הם חוששים מאפשרות של רעש חזק נוסף.
אתמול הצהיר רג'פ טאיפ ארדואן כי מתוך 85 מיליון תושבי טורקיה, יותר מ-13 מיליון נפגעו בצורה כלשהי מרעידת האדמה. הוא הכריז על מצב חירום ב-10 מחוזות, שבהם יתוגברו הכוחות של צוותי החילוץ וההצלה. ביממה האחרונה פורסמו בתקשורת הבינלאומית עדויות רבות של טורקים זועמים בחלק ממוקדי הרעש. היקף האסון ותנאי מזג האוויר מונעים מהמחלצים להגיע לכל היישובים, וחלק מהתושבים שקרוביהם זקוקים לחילוץ ניסו לפנות את ההריסות בעצמם, ללא אמצעים.
זעם על הממשלה לקראת הבחירות של ארדואן
התסכול מורגש היטב גם ברשתות החברתיות, שם רבים מתלוננים על ליקויים ואף רשלנות בתגובה הממשלתית לאסון. רבים מהגולשים קראו לעזרה, ואמרו כי יקיריהם נמצאים מתחת להריסות ולא מקבלים שום סיוע. בתיעוד מהעיר גזיאנטפ נראה גבר בוכה ליד הריסות בניין, ומחכה לחילוץ של אביו. "למה המדינה כל כך חסרת אונים?", הוא שואל חבר פרלמנט ממפלגת השלטון. חלק מהטורקים אף העלו אתמול לרשתות סרטונים שבהם תיעדו את עצמם בהריסות, והתחננו לחילוץ.
לרעידת האדמה ולהלך הרוח שהיא תיצור בטורקיה עשויות להיות גם משמעות פוליטיות: בחודש מאי ייערכו הבחירות שבהן מבקש ארדואן להיבחר לכהונה נוספת, אבל הפעם נשקף לו אתגר גדול במיוחד, בעקבות הפיחות המשמעותי במעמדו הציבורי, שנגרם בין השאר מההידרדרות במצב הכלכלי של טורקיה. כעת תצטרך ממשלתו להתמודד גם עם האתגר של שיקום נזקי הרעש, ואם הטורקים ימשיכו למחות על התפקוד של כוחות הסיוע – גם זה עשוי לפגוע בסיכוייו.
טורקיה הודיעה כי יותר מ-24,400 אנשי צוות נשלחו לאזורי האסון, והמספרים צפויים לעלות. כמו כן, כ-70 מדינות מרחבי העולם הסכימו לסייע לטורקיה ולשלוח אליה אנשי צוות, ציוד וסיוע נוסף. אחר הצהריים עדכן פואט אוקטאי, סגנו של ארדואן, כי עד כה הגיעו לטורקיה 3,294 אנשי חילוץ והצלה מ-14 מדינות ברחבי העולם. אוקראינה, שתציין החודש שנה לפלישה הרוסית, תשלח 87 אנשי צוות.
כוחותיהם של המחלצים הטורקים נמתחים עד לקצה בגלל היקף האסון, הטמפרטורות המקפיאות והעובדה שתנאי מזג האוויר גרמו לחסימת כבישים ולהשבתת כמה שדות תעופה. "אזור האסון עצום, לא ראיתי דבר כזה", סיפר יוהנס גוסט, חבר משלחת הסיוע הגרמנית, בזמן שהעמיס ציוד על משאית בנמל התעופה של העיר אדנה בדרום טורקיה.
אזור האסון בדרום-מזרח טורקיה משתרע על שטח של 450 ק"מ מהערים אדנה במערב ודיארבקיר במזרח, ועל שטח של 300 ק"מ מהעיר מלטיה בצפון למחוז הטאי בדרום.
"אין סיוע, אין חשמל, אין אוכל. איפה המדינה?"
מאזורים שונים, בראשם מחוז הטאי, הגיעו דיווחים שלפיהם צוותי חירום טרם הגיעו לבתים שקרסו - קרוב ליומיים אחרי הרעש. בעיר אנטקיה, בירת מחוז הטאיי, קרובי הלכודים קראו לשאר התושבים בעיר לתרום להם קסדות, פטישים ומוטות ברזל כדי לפנות את ההריסות ולמצוא את יקיריהם.
הנוכחות הדלילה של צוותי הסיוע כבר גרמה לקטטות בין תושבים לצוותי החילוץ באנטקיה, בזמן שהתושבים מתחננים בפני המחלצים שיצילו את יקיריהם. "אין סיוע, אין חשמל, אין טלפונים, ואין אוכל מכיוון שצוות הסיוע הגיע הבוקר", אמרה אישה באנטקיה. "בטורקיה השאלה 'איפה המדינה' כבר הפכה לקלישאה. אנחנו חיים בקלישאה הזאת עכשיו". במלטיה, עיר נוספת שנפגעה ברעש, קרוביהם של הלכודים נאלצו לערוך בכוחות עצמם חיפושים בין ההריסות - בזמן ששלג יורד בעיר.
ככל שעוברות השעות, התקווה באזורי האסון מתחלפת בייאוש. "אתמול יכולנו לשמוע מההריסות הרבה אנשים שזועקים לעזרה, אבל הבוקר היה שקט. הם בטח מתו בגלל הקור", אמר גבר בן 40 מהעיר קרמנמרש. במהלך הלילה שעבר הטמפרטורות באזור צנחו למינוס חמש מעלות.
"אני לא יכול לחלץ מההריסות את אחי ואת האחיין שלי. תסתכלו מסביב, אין אף נציג של המדינה", אמר עלי, תושב קרמנמרש. "במשך יומיים לא ראינו פה את המדינה. הילדים קופאים מקור".
בכמה אזורים בקרמנמרש נראו ניצולים יושבים לבדם מול מדורות, ללא צוותי סיוע שמעניקים להם אוכל, עזרה רפואית או סיוע אחר. "איפה הם עכשיו?", שואל ג'ומה, תושב העיר בשנות ה-60 לחייו. "אין להם רחמים, אין חמלה". לפי משרד הפנים הטורקי כ-2,000 אנשי חילוץ והצלה נמצאים בעיר.
בתמונה שממחישה את חוסר האונים של הטורקים, נראה אב אוחז בידה של בתו בת ה-15, ומסרב לעזוב אותה. הילדה נהרגה ברעש בקרמנמרש, וגופתה נמצאת על מזרון מתחת להריסות.
ביממה האחרונה מגיעות לטורקיה משלחות סיוע מרחבי העולם, כולל מישראל. מלאכת הסיוע לקורבנות בסוריה מורכבת ואיטית יותר - בגלל היחסים בין דמשק לארצות המערב, ומכיוון שרבים מקורבנות הרעש נמצאים בשטחים שבהם שולטים המורדים שנלחמים במשטר של בשאר אסד.
גורמים בינלאומיים התריעו אתמול כי משטר אסד מסרב לאפשר לארגוני סיוע בינלאומיים הפעילים בשטחי המורדים להעביר ישירות אל תושבי האזורים האלה את הסיוע ההומניטרי מהעולם, ומתעקש שהסיוע יעבור דרכו. במערב טענו שמדובר במשחקים פוליטיים על גב הקורבנות ובניצול מצוקתם.
בעקבות רעידת האדמה נגרם נזק רב לכבישים בגבול טורקיה-סוריה, וכך נסגר מעבר הגבול היחיד שמאפשר את העברת הסיוע ההומניטרי של האו"ם לפליטים באזורי המורדים בצפון-מערב סוריה. דובר האו"ם מסר אתמול כי הארגון בוחן כיצד להעניק סיוע לאותם אזורים.
הסיוע לסורים מסתמן כ"כאב ראש דיפלומטי": מדינות המערב, שהטילו סנקציות על אסד במהלך מלחמת האזרחים, מסרבות להעביר סיוע ישירות לממשלתו. שר החוץ הסורי, פייסל מקדד, ביקש ממדינות אירופה לשלוח סיוע ישירות לממשלת סוריה - ואמר כי הסנקציות לא צריכות להוות תירוץ.
ארגון "הסהר האדום" בסוריה קרא גם הוא למדינות המערב להסיר את הסנקציות ולהעביר את הסיוע למשטר אסד. וושינגטון ובעלות בריתה באירופה אמרו שלשום כי תוכניות הסיוע ההומניטריות שבהן הן תומכות מסייעות לנפגעי הרעש בסוריה. בינתיים מסייעים לצוותי החירום של משטר אסד מאות חיילים בצבא רוסיה - בעלת הברית הגדולה של דמשק.
סוכנות הידיעות הממלכתית של סוריה מסרה הלילה כי מספר ההרוגים באזורים שנמצאים בידי המשטר עומד כרגע על 1,250 בני אדם, ומספר הפצועים על 2,054.
לפי ארגון הסיוע "הקסדות הלבנות", שפועל באזורי המורדים, מספר הקורבנות בשטחי המורדים בצפון-מערב סוריה הוא 1,280 בני אדם ועוד כ-2,600 נפצעו. ארגון "הקסדות הלבנות" הזהיר שמניין ההרוגים ככל הנראה יעלה בצורה משמעותית "מכיוון שעוד מאות אנשים לכודים מתחת להריסות".
פורסם לראשונה: 23:10, 07.02.23