החטופים בעזה נמקים בשבי כבר 349 ימים, אבל בישראל מצהירים כעת על "העברת המיקוד" לצפון כדי להחזיר את התושבים המפונים לבתיהם, בלבנון אלפים נפצעו ועשרות נהרגו במתקפת פיצוצי מכשירי הקשר שמיוחסת למוסד – ומזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה מאיים בתגובה "קשה". כל ההתפתחויות הללו מעוררות חשש בעולם ממלחמה של ממש, כזו שלא מעט בישראל קוראים לצאת אליה, בעוד משפחות חטופים הביעו דאגה שהדבר יביא ל"נטישת" יקיריהן בשבי, ולחיסול הסיכויים הנמוכים ממילא לעסקה מול חמאס.
בכירים בישראל שבקיאים בסוגיה טוענים הערב כי התלקחות בצפון עשויה דווקא לקרב עסקת חטופים. לדבריהם, אותה התלקחות היא דבר שמנהיג חמאס יחיא סינוואר קיווה לו מהרגע הראשון שבו פתח במתקפת הפתע הרצחנית ב-7 באוקטובר, כחלק מתקוותו ל"התלכדות הזירות" ומערכה גדולה של הציר האיראני נגד ישראל.
לדברי הבכירים, מטרת סינוואר הושגה עד כה רק חלקית, "כ-30%" כלשונם, ומלחמה כוללת בצפון תשיג אותה במלואה. "מרגע שהשיג את ההישג – מה הלאה? איך סינוואר יוכל לממש את הנכסים שיש לו?", תוהים הבכירים – וטוענים כי התלקחות בצפון עשויה לדחוף את סינוואר לממש את אותם "נכסים", ולהסכים למשא ומתן על שחרור החטופים.
"אחרת, אם כל תשומת הלב הולכת לצפון ולא מתעסקים איתו – הוא עלול להישכח. זה דווקא עשוי לגרום לסינוואר או לקטארים להניח עסקה חדשה ולהבטיח שסינוואר יישאר במרכז העניינים, ולשמור את סוגיית החטופים על סדר היום הבינלאומי והאזורי", הם הוסיפו. זאת ועוד: סינוואר לא יכול כרגע להטריד את ישראל באש רקטות או פשיטה קרקעית כמו בעבר. לדברי הבכירים, הדרך היחידה שלו היא לנהל משא ומתן על שחרור החטופים.
אבל לכל ברור שקשה מאוד להבין מה מתחולל בראש של סינוואר, ממקום מחבואו במנהרות של עזה, ומבחינת ישראל בשום מצב אין כוונה להפחית את המאמצים בנושא החטופים. בישראל ממשיכים לחפש דרכים, פתרונות אחרים וכיווני מו"מ חדשים. "לא נשאיר את נושא החטופים ללא קשב מנהיגותי. זה לא יקרה. סוגיית החטופים עומדת בליבת העיסוק של הנהגת המדינה בכל רגע", מבהיר בכיר ישראלי.
חיזבאללה, יצוין, מצהיר כל העת כי יסכים לנצור את האש בצפון רק אם תושג הפסקת אש בעזה, ובקהילה הבינלאומית פועלים כעת למצוא פתרון דיפלומטי על מנת לבלום מלחמה כוללת בצפון. ארה"ב קיוותה למנוע הסלמה שכזו במשך חודשים ארוכים, באמצעות קידום עסקה מול חמאס, אבל משתהה כבר זמן רב עם הנחת "הצעת הגישור" החדשה שהצהירה כי בכוונתה להציג – בתקווה להשיג פריצת דרך במבוי הסתום (בעקבות המחלוקות על ציר פילדלפי ודרישות חמאס ביחס לשחרור מחבלים).
כבר יותר משבועיים שהאמריקנים מתלבטים אם להניח את הצעת הגישור. מספר תאריכים נזרקו לחלל האוויר, אבל בסוף הם לא הציגו דבר – כנראה מתוך חשש שהצעת גישור שתידחה תגרום דווקא לפיצוץ ולקריסה מוחלטת של המו"מ. אולם כעת לאמריקנים יש לכאורה תמריץ דחוף להניח עסקה, כי הם מבינים שעסקת חטופים היא "מחולל אזורי" והגעה אליה יכולה אולי למנוע ברגע האחרון התלקחות רבתי בצפון.
לממשל ביידן יש עניין גדול בהפסקת אש וסיום המלחמה, וגם הבחירות לנשיאות מהוות מבחינתו פקטור בהקשר זה. אבל בישראל לא יודעים מתי האמריקנים יניחו הצעה, אם בכלל. מזכיר המדינה אנתוני בלינקן ביקר השבוע בקהיר ולא הגיע לישראל – מה שמעיד שלא הושגה פריצת דרך. בכיר ישראלי אומר כי עד כה חמאס ממשיך להעביר את אותו מסר קבוע, כך שגם עכשיו יש קושי רב להניח הצעת גישור.
בישראל ממשיכים לקוות לפריצת דרך, ועל הרקע הזה הניח בשבוע שעבר מתאם השבויים והנעדרים תא"ל במיל' גל הירש "Plan B", תוכנית שעיקרה לתת לסינוואר חבל הצלה: שחרור כל החטופים בפעימה אחת תמורת מעבר בטוח של מנהיג חמאס, ומי שיבחר לקחת איתו, למדינה שלישית; פירוז של הרצועה; תהליך דה-רדיקליזציה; והעברת השלטון למנגנון אחר.
"יש לסינוואר אפשרות או לבחור בג'יהאד עד הסוף – עד שנגיע אליו ונשלים את כל המהלכים של הפגיעה בגרילה ברצועת עזה – או שהוא יכול להביא עכשיו לאפשרות להציל את המנהיגות שלו וההנהגה שלו, ואם קצת אכפת לו – לשים קץ לייסורים של תושבי עזה", אמר בכיר ישראלי.
בישראל מקווים שאולי ייווצר כעת לחץ בינלאומי על סינוואר לקבל את התוכנית הזו. "התמריץ של סינוואר הוא שהוא מקבל את מה שרצה: סוף המלחמה, שיקום עזה ושמירה על השרידות האישית שלו ושל הארגון שלו", אמר בהקשר זה בכיר ישראלי. "האפשרות שנמשיך לעשות את מה שאנחנו עושים ולהמשיך לקבל סירוב היא לא אופציה – חייבים ליזום יוזמות". מנגד, בכירים אחרים שמעורים בנושא מתקשים להאמין שסינוואר יסכים לתוכנית ההגליה וספק אם בהרכב הממשלה הנוכחי – תהיה הסכמה לסיום המלחמה.
בכירים בחמאס, יצוין, מיהרו היום לדחות את התוכנית בפומבי. ראזי חמד, למשל, אמר לתקשורת הקטארית כי מדובר בהצעה "מגוחכת" שמצביעה לדבריו על "פשיטת רגל" מצד ישראל. "ההצעה מאשרת את ההכחשה של ישראל למה שקרה לאורך שמונה חודשים של משא ומתן. המשא ומתן תקוע עקב חוסר התפשרות של העמדה הישראלית", טען. בכיר אחר בחמאס, שצוטט ברשת "אל-מיאדין" הלבנונית, ציין כי חמאס לא קיבל אף הצעה חדשה מהמתווכות. "משמעות ההצעה הישראלית היא סגירה מוחלטת של הדלת למשא ומתן", טען.
עינב חלבי השתתפה בהכנת הכתבה