שופט בית המשפט העליון לשעבר חנן מלצר, שמכהן כיום כנשיא מועצת העיתונות, הזהיר בוועדת הכלכלה של הכנסת מפני העברת החוק לסגירת התאגיד הציבורי - ואמר כי חברי כנסת שיתמכו ב"הצעות חוק שרוצות לבטל את הדמוקרטיה" עלולים לעמוד בפני אפשרות שבה בבחירות הבאות יוגשו עתירות לפסילתם.
מלצר אמר במהלך הדיון שהתקיים היום (חמישי) כי "להפריט את תאגיד השידור, או לבטל אותו, או להוציא ממנו את חברת החדשות - זה בלתי חוקתי בעליל". מלצר הזכיר את דוקטרינת הדמוקרטיה המתגוננת, שלפיה שלטון דמוקרטי נאלץ במקרים מסוימים להגביל זכויות וחירויות של אזרחים מסוימים למען ביטחון המדינה והאזרחים האחרים, או כדי לשמור על עצמו מפני אלה שמשתמשים בדמוקרטיה עצמה כדי להחריבה.
לדבריו, "חוקי היסוד קבעו כי כל רשימה בבחירות שרוצה לבטל את היהדות או את הדמוקרטיה היא לא-חוקתית. דרך אגב, בממשלות קודמות, כשהעלו הצעות חוק לבטל את יהדות המדינה, יו"ר הכנסת סירב בכלל להעלות את זה לדיון. ואותו דבר, הצעות חוק שרוצות לבטל את הדמוקרטיה במדינה - לא צריך בכלל להמשיך לדון בהן".
לאחר מכן הזהיר: "לאור חוקי היסוד שקובעים שרשימה שרוצה לבטל את הדמוקרטיה או את היהדות במדינה תיפסל, גם חברי כנסת שתומכים בכך - יהיה אפשר להעלות נגדם את הטענה שצריך לפסול אותם".
מלצר הדגיש: "אני לא קורא לכך שזה ייעשה, אלא קורא לחברי כנסת שנרתמים לעשות את הדבר הזה בשליחות של מישהו - או של מישהו מהממשלה - שיהיו ערים לכך שמשתמשים בהם. הם עלולים אחר כך להימצא במצב שינסו לפסול אותם מהתמודדות בכנסת הבאה, ולא יהיה מי שיושיע אותם. את זה צריכים להבין".
שר המשפטים יריב לוין תקף את מלצר בתגובה, וקשר בין דבריו גם לכך שבג"ץ דרש מהמדינה לנמק מדוע האסירים הביטחוניים לא יקבלו בכלא "מזון המאפשר תנאי קיום בסיסיים". לדבריו, "בבוקר, שופט בית המשפט העליון בדימוס מלצר מאיים לפסול את חברי הכנסת שלא נושאים חן בעיני השופטים. בערב, שלושה שופטים בעליון ממשיכים לדאוג לתנאי אסירים. כמובן שלא לתנאי הנגד א', אלא לתנאי המחבלים. יש עוד מישהו שחושב שאפשר להמשיך ככה?". נדגיש כי משמעות צו הביניים שהוציא בג"ץ אינה שיפסוק בעד שיפור תנאי המחבלים בכלא, ושלוין למעשה מוחה על עצם הדיון בעתירה שהוגשה.
שר התקשורת שלמה קרעי מסר: "אתם מבינים? היועמ"ש לשעבר של מפלגת העבודה, היועמ"ש לשעבר של חדשות 12, בתחפושת של שופט, מאיים על שר בישראל ועל חברי כנסת כי אם יקדמו את סדר היום הכלכלי שלהם - הוא יתמוך בפסילתם מלרוץ לכנסת!!! או במילים שלו: 'צריך לחשוב על זה היטב כי יוכלו לבקש את פסילתו. אני מזהיר את מי שמקדמים את החוקים'. הוא מזהיר. והוא זה שאמר לי אתמול: 'אדוני לא מבין מהי דמוקרטיה'. אין מילים".
"הדמוקרטיה תלויה בתקשורת חופשית, גם רוב של 120 היה נפסל"
הדיון בוועדת הכלכלה של הכנסת שבו דיבר היום מלצר היווה המשך לדיון שנערך אתמול בעניין יוזמות החקיקה בעניין תאגיד השידור הציבורי בהשתתפות שר התקשורת קרעי, מנכ"ל תאגיד השידור, עובדי התאגיד ואומנים. גם בדיון זה נשמעה ביקורת מפי השופט לשעבר נגד החקיקה הרבה העלולה לפגוע בתאגיד השידור הציבורי, כשאמר: "אם מסתכלים על התמונה בכללותה - היא לשלול את אופייה הדמוקרטי של המדינה, כי אופייה הדמוקרטי תלוי בתקשורת החופשית וכך זה בכל המדינות הדמוקרטיות. המעבר מגוף אובייקטיבי לגוף שתחת חסות הממשלה מוכר אבל לא במדינות דמוקרטיות. זה קיים בהונגריה, סין, ברית המועצות, אני מקווה שאנחנו לא רוצים להידמות למדינות הללו".
מלצר אף הוסיף ואמר: "גם אם 120 חברי כנסת היו תומכים בזה, התיקון הזה היה לא חוקתי וזה מתוך הדוקטרינה של דמוקרטיה מתגוננת. מי שפועל נגד הדמוקרטיה ורוצה לבטל את המופעים של הדמוקרטיה - אפילו ישיג רוב של כל ה-120, ההצעה הזו הייתה נפסלת כי היא לא חוקתית".
השר קרעי גער ביו"ר הוועדה דוד ביטן שהזמין לדיון את השופט לשעבר מלצר, על אף תפקידו הנוכחי כנשיא מועצת העיתונות. "לא דיינו שבג"ץ הפך להיות רשות על לא כל כך דמוקרטית, אז אתה גם מביא את השופט לכאן? הדמוקרטיה שייכת לציבור, הוא בוחר בבחירות דמוקרטיות את נבחריו והם רשאים לבצע מדיניות", אמר. מלצר השיב לו, כפי שציין הערב קרעי: "אדוני לא מבין מה זה דמוקרטיה".