בימים האחרונים עלה לכותרות, אחרי עוד מבצע של צה"ל, השימוש שעושה חמאס בבתי החולים ברצועת עזה. בפעילות בבית החולים כמאל עדואן שבג'באליה, נעצרו לפי הצבא כ-240 מחבלים, הריכוז הגדול ביותר במלחמה - וביניהם גם מנהל בית החולים, חוסאם אבו ספייה, שנחשד על פי צה"ל כפעיל בחמאס. בצעד חריג במיוחד, הוחלט בישראל לאטום את בית החולים לאחר המבצע, ולהוציאו משימוש - כדי למנוע אפשרות שיחזור לשמש את פעילי חמאס.
בפעמים הקודמות כשפשט צה"ל על בתי חולים בעזה, הוא אפשר את המשך הפעילות במקום לאחר מכן. אחת הדוגמאות לכך היא בית החולים שיפא המפורסם. ב-15 בנובמבר 2023, נזכיר, פשט צה"ל בפעם הראשונה על שיפא ואיתר שם, לפי הודעות דובר צה"ל, אמצעי לחימה, פיר מנהרה, מטענים וגם עדויות לכך שחטופים הוחזקו שם בימים הראשונים של המלחמה. אחרי שנסוגו מהמקום, חזר בית החולים לשמש את אנשי חמאס והג'יהאד האיסלאמי.
מיד לאחר שצה"ל נסוג בפעם הראשונה, מספרים ברצועת עזה, קרא חמאס למספר גדול מאוד של אזרחים לחזור אל מבני בתי החולים ואל החצרות שלו, כשהוא מבטיח לחלק להם סיוע. בזמן הזה, הוכנסו מאות נשקים, באמונה שכוחות צה"ל לא יחזרו אל הקומפלקס. "חדרים ספציפיים בבנייני בית החולים הפכו למרכזי ניהול צבאיים וביטחוניים", סיפרו גורמים ברצועה. "פגישות יומיות נערכו לאנשי חמאס והג'יהאד במסדרונות בית החולים. הכוחות הישראליים עקבו אחר כל התנועות הללו בדיוק מהאוויר ועם אמצעי צילום והאזנה, אבל חמאס המשיך בפעילות צבאית מבית החולים".
ב-18 במרץ בשנה החולפת חזרו כוחות צה"ל לשיפא. הפעם זה ארך כשבועיים - במסגרת מה שכונה מבצע "ניתוח מקומי". זו הייתה פשיטה מפתיעה, שבה לפי נתוני הצבא חוסלו יותר מ-200 מחבלים ונעצרו עוד מאות. לפי הודעות הצבא, אותרו אז בין השאר אמצעי לחימה שהוחבאו גם בין מיטות מטופלות במתחם היולדות, לצד פצצות מרגמה, לבנות חבלה ונשקי צלפים.
אבל מאז, חמאס כאמור שיקם את בית החולים - שחזר לפעולה, גם אם חלקית. חוסאם יחיא, מגיש רשת אל-ג'זירה הקטארית, הודה שחמאס עשה שימוש בשיפא, אבל טען שזה מחזק את האוכלוסייה. "הוא סיוט חי למטרה של ישראל לרוקן את עזה וצפונה. בית החולים חזר לעבודה בנס לאחר חורבנו, ונערך שם מפגש מוכתרים של החמולות, שהביא ל'הצהרה הדוחה את שיתוף הפעולה עם ישראל'. בקיצור, עצם נוכחותו של שיפא היא תבוסה לישראל", הוא קבע. בתגובות היו שתהו: "למה להתאסף בבית חולים? מטומטמים".
"ביום בהיר באים ומשתלטים על מחלקה"
ברצועת עזה פועלים כיום 23 בתי חולים, בהם 13 בתי חולים שדה שהוקמו על ידי הקהילה הבינלאומית, בתיאום עם יחידת מתפ"ש. 10 בתי חולים נוספים ברצועה מקבלים גם אספקה מישראל - של ציוד ושל מזון. תסריט השימוש של חמאס בבתי החולים לא היה רק בשיפא. לאורך כל המלחמה הוא חזר על עצמו, ללא התחשבות באוכלוסייה שזקוקה יותר ויותר לטיפולים שצומצמו, או לרפואה מצילת חיים בעקבות המלחמה. בעזה מכירים מקרוב את העובדה הזו, אבל אין מי שיתקומם, בינתיים.
"יש אנשי רפואה שהם אחים של פעילים, או קרובי משפחה של בעלי תפקידים באל-קסאם (הזרוע הצבאית של חמאס - ע"ח). אלה אנשי המפתח של חמאס בכל בתי החולים. ביום בהיר אחד הם יכולים להגיע, להשתלט על מחלקה שלמה בלי שאף אחד יתנגד לכך. הם מגיעים, סוגרים מחלקה - והרופא שהוא משלהם - מעביר את המסר להנהלת בית החולים שברור שלא תתנגד", סיפר תושב רצועת עזה בשיחה עם ynet. "לפני המלחמה הכול היה פתוח בשבילם, אבל ההשתלטות על בתי החולים הייתה ניכרת. בכל רגע נתון אפשר היה להשבית בית חולים שלם בלי התחשבות ביולדות, בחולים או פצועים. כך מתנהג ארגון טרור שאין מי שיעצור אותו".
"רוב המוסדות השלטוניים נהרסו ובתי החולים משמשים לפגישות אנשי משטרה, אבטחה וסיוע. הכול מתנהל שם, זה המקום הכי בטוח"
בתקופה האחרונה הגיעה עדות נוספת לשימוש שחמאס ממשיך לעשות בבתי החולים לצרכיו. אל בית החולים נאצר בחאן יונס, שגם עליו פשט צה"ל - פעם אחת במלחמה, לפני כשנה, זימנה משטרת חמאס לחקירות אדם שעומד בראש כנופיית בזיזת סיוע באזור אל-קרארה בחאן יונס. הזימון נמסר ל-16 באוקטובר, ונכתב בו בפירוש שמקום החקירה הוא בית החולים. ברשתות החברתיות תהו תומכי פתח: "למה האויב מפציץ בתי חולים או בתי ספר שמכילים חוסים? יש אנשים ברצועה שנותנים להם הזדמנות ותירוץ. זימון לבית החולים נאסר זו רק קריאה לאויב להפציץ את החולים".
בימים אלה, השימוש בבתי החולים הפך הכרחי יותר עבור חמאס - שתשתיות השלטון שלו הולכות ונהרסות בזו אחר זו. "מבחינת חמאס, חיל האוויר לא יפציץ בית חולים מלא בעקורים וחולים באופן מיידי. צריך קודם כל לפנות את האוכלוסייה שנמצאת בתוכו, ואת זה חמאס יודע היטב", אמרו גורמים בעזה. "כעת עם הריסת רוב המוסדות השלטוניים ששימשו את חמאס לפני המלחמה, הוא משתמש בהם גם לפגישות של אנשי משטרה, אנשי אבטחה, ולענייני הסיוע. הכול מתנהל שם, בלי שאף אחד יעצור. זה המקום הכי בטוח מבחינתם".
גורמים ביטחוניים בישראל הצטרפו. "ארגוני הטרור ובראשם חמאס מנסים להשליך את הביקורת הציבורית על הניצול הציני של הארגון על מוסדות אזרחיים ובתי חולים כלפי כוחות צה"ל", אמרו, וטענו: "חמאס חושש מביקורת ציבורית ומחאה כנגדו, ועל כן הוא מפיץ נרטיבים מוטעים ושקריים ברשתות החברתיות כדי להוביל ללחץ מצד הקהילה הבינלאומית נגד מדינת ישראל".
ביקורת חריגה מה"שופר": "מתים מקור באוהלים"
הפעילות של צה"ל בבית החולים כמאל עדואן, כך נראה, החלה לשבור את גב הגמל. גם קולות שנחשבו לתומכי חמאס ברצועה, השמיעו בשבוע האחרון קולות אחרים וחריגים במידה מסוימת. בהקלטה שפורסמה ברשתות החברתיות, הביע עיתונאי אל-ג'זירה אנס א-שריף, שנחשב לאחד משופרות חמאס, ביקורת חריגה על אנשי המו"מ של הארגון ואמר: "הציבור יכול היה למנוע את מה שקורה בצפון הרצועה ולמנוע את ההרס והפגיעה בבתי החולים. אך את חמאס שמנהל את השיחות לא מעניין כלל הציבור והארגון ממשיך להשתמש בסיסמאות איתנות וסבלנות".
א-שריף מתח ביקורת על סבבי המו"מ המתמשכים, והזכיר את הסבל של תושבי הרצועה: "הטענות של חמאס אודות גילוי גמישות בשיחות לא מעניינות כלל את הציבור. לא ניתן להמשיך בסחבת בשיחות הפסקת האש. הציבור סובל, תפסיקו בהתמקחות באשר לסעיפי העסקה. אנחנו מביעים התנגדות ומחאה נגד חמאס, המבצע שימוש ציני המוביל לפלישה של כוחות צה"ל למרחב".
בציוץ שפרסם לאחר מכן, כתב א-שריף: "המלחמה חייבת להסתיים באופן מיידי. אנחנו לא רוצים שמה שקרה בצפון הרצועה יחזור על עצמו בעיר עזה. עזה כולה טובעת בעצב, אובדן, דיכוי וכאב לנוכח נטישת העולם. אני נשבע, אנחנו מתים מעוצמת הקור והרוחות כשאנחנו באוהלים".
מבית החולים כמאל עדואן שעליו פשט צה"ל השבוע פונו 350 חולים, מלווים ואנשי צוות בתיאום מת"ק עזה במתפ"ש. במהלך הפעילות, פונו 95 חולים, מלווים ואנשי צוות לבית החולים האינדונזי שבאזור, לצד הכנסת 5,000 ליטרים של דלק, שני גנרטורים וציוד רפואי לשמירה על המערכים החיוניים ותפעול בית החולים האינדונזי.