הקרבות, שהסתיימו רק אחרי ארבע שעות בעקבות התערבות הצבא, נחשבים לעימות הקשה ביותר ברחובות לבנון זה יותר מעשור. הם העלו זיכרונות כואבים ממלחמת האזרחים, שפרצה ב-1975 והסתיימה ב-1990. בלבנון מזהירים מהידרדרות שתוביל בסופו של דבר למלחמת אזרחים חדשה.
העיתון הלבנוני "אל אחבאר", המזוהה עם חיזבאללה, יצא הבוקר לאור עם שער שלא משאיר מקום לבלבול. מבחינת חיזבאללה, האחראי לאירועים האלימים שהתרחשו בביירות הוא סמיר ג'עג'ע, ראש מפלגת הכוחות הלבנוניים, שתמונתו היא זו שמופיעה בשער העיתון במדי צבא, בניסיון כנראה לדמות אותו לאדולף היטלר ולנאצים. "ללא ספק", כך נכתב בכותרת העיתון.
לטענתם, אין ספק שג'עג'ע ואנשיו הם שפתחו בירי לעבר הפגנת תומכי חיזבאללה ותנועת אמל ואין ספק שהם אלה שרוצים לגרור את לבנון לאלימות ואנרכיה. כך ציינו אתמול במפורש גם בהודעה הרשמית מטעם חיזבאללה חרף הכחשה של ג'עג'ע, מנהיג "הכוחות הלבנוניים".
העימות החל במהלך הפגנה של תומכי חיזבאללה ותנועה שיעית נוספת, אמל. המפגינים צעדו בביירות לעבר בית המשפט – במחאתם נגד השופט טארק אל-ביטאר, המנהל את החקירה בנוגע לאסון הפיצוץ בנמל ביירות באוגוסט שעבר שבו נהרגו 215 בני אדם. בחיזבאללה ואמל טוענים שהשופט, שבימים האחרונים זימן לחקירה בכירים שיעים, מונע משיקולים פוליטיים וקוראים להדיחו.
בימים האחרונים דיווחו כמה כלי תקשורת בלבנון כי אל-ביטאר מתכוון להטיל את האחריות לאסון בנמל על חיזבאללה או על אנשים המזוהים עמו. בחיזבאללה טענו כי גורמים מחוץ ללבנון, בעיקר ארה"ב, לוחצים על השופט להטות את החקירה נגד חיזבאללה כדי להחליש את הארגון ולעורר את דעת הקהל הלבנונית נגדו. המתיחות רק גברה השבוע, אחרי שאל-ביטאר הוציא צו מעצר נגד שר האוצר לשעבר עלי חסן חליל, איש תנועת אמל, משום שהוא לא התייצב למסור עדות בחקירה.
במהלך הצעדה, כשהמפגינים הגיעו לשכונה נוצרית שסמוכה לשכונה שיעית, פתחו צלפים בירי לעברם. תומכי חיזבאללה ואמל השיבו לאש לעבר הצלפים, שהיו על גגות הבניינים. השיעים השתמשו בין השאר ברובי קלצ'ניקוב ובמטולי RPG. חילופי האש בין הצדדים נמשכו זמן רב וגרמו להרס ולתוצאות קטלניות: כדורים תועים פגעו באזרחים, ניפצו חלונות ואף חדרו לבתים של התושבים המבוהלים. בין ההרוגים בחילופי האש הייתה אישה שנשארה בביתה ונפגעה בראשה.
במשך יותר משלוש שעות נראו אזרחים רצים בבהלה מאזורי הקרבות ומיהרו לתפוס מחסה. בתי ספר פונו ותושבים מבוהלים הסתגרו במקלטים של בנייני המגורים, כשברקע נשמעו קולות ירי ופיצוצים של רימונים – וכן רעש הסירנות של האמבולנסים שהגיעו לפנות את הנפגעים.
הצבא הלבנוני הודיע אמש שהוא הגיב לעימותים ולחילופי האש באזור טיונה-בדארו בביירות, וכי כוחותיו כיתרו את האזור. הצבא ציין שהוא "ערך פשיטות בכמה מקומות כדי לחפש יורים, ועצר תשעה בני אדם" – משני הצדדים שניהלו את חילופי האש. אחד העצורים הוא בעל אזרחות סורית.
צבא לבנון לא אמר מי החל את העימות שהיה אתמול. שר הפנים של לבנון, בסאם מאוולאווי, אמר ש"חילופי האש החלו בירי צלפים, וההרוג הראשון נורה בראשו". הוא ציין שככל ההרוגים הם שיעים שנורו מאש צלפים. משרד הבריאות הלבנוני מסר ש-32 איש נפצעו בקרבות בביירות.
הגורמים הרשמיים בלבנון מסרבים לומר מי עומד מאחורי הצלפים. בחיזבאללה ואמל טוענים שמדובר ב"כוחות הלבנוניים" – מפלגה נוצרית שנחשבת ליריבה מרה של התנועות השיעיות. "הכוחות הלבנוניים" היא בעלת ברית של סעודיה – יריבתה של איראן, שתומכת בחיזבאללה.
בהצהרה משותפת של חיזבאללה ואמל נאמר שהנוצרים "פתחו באש צלפים במטרה להרוג". לטענתן הצלפים שירו מהגגות כיוונו את הירי לראשיהם של המפגינים. "מטרת הפגיעה בהפגנה מצד ארגונים חמושים היא לגרור למלחמת אחים. אנו קוראים לפעילים להירגע ולא להיגרר לכך".
המפלגה הנוצרית מכחישה את ההאשמות של השיעים. ביום רביעי בערב, באזור שבו היו אתמול חילופי האש, התקיימה צעדה של תומכי "הכוחות הנוצריים". בצעדה נשאו המפגינים צלבים גדולים.
בקהילה הבינלאומית עוקבים אחרי ההתפתחויות בלבנון וחוששים מהסלמה נוספת במדינה – שנמצאת בעיצומו של משבר כלכלי חסר תקדים, וסובלת ממתיחות פוליטית גדולה על רקע האסון אשתקד בנמל ביירות. אחרי הירי קרא נשיא לבנון, מישל עאון, להרגיע את הרוחות.
בהתייחסות למלחמת האזרחים שהסתיימה ב-1990 אמר עאון: "אי אפשר לשוב ולהשתמש בכלי נשק כאמצעי תקשורת בין מפלגות בלבנון. כולנו מסכימים שצריך לשים מאחור את הפרק האפל הזה בהיסטוריה שלנו". ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי, שרק לפני כחודש הקים ממשלה אחרי יותר משנה ללא ממשלה מתפקדת, קרא "לא להיגרר לעימות אזרחי" והוסיף: "לבנון עוברת תקופה קשה. אנחנו כמו מטופל בכניסה לחדר המיון. אנחנו צריכים לעבור הרבה שלבים עד להחלמה מלאה".
הקרבות בצהריים עלולים לערער את יציבות הממשלה החדשה של מיקאתי. ישיבת ממשלה שנועדה לאתמול בוטלה אחרי שחיזבאללה דרש שהממשלה תנקוט בדחיפות צעדים נגד השופט אל-ביטאר. אחד השרים, בעל ברית של חיזבאללה, אמר כי הוא ושרים אחרים ינטשו אם השופט לא יודח.
העימותים אתמול היו הקשים ביותר ברחובות לבנון מאז 2008, אז התנהלו קרבות מרים בין אנשי חיזבאללה לסונים תומכי הממשלה. הפרשן הפוליטי כרים ביטאר הביע חשש מהמשך האלימות בלבנון, ואמר אתמול: "חיזבאללה יוצא לרחובות ושם את כל כובד המשקל שלו על הקרב הזה, זה עלול להוביל לעימותים גדולים ולערעור היציבות במדינה כולה". מהא יחיא, ראש מרכז קרנגי למזרח התיכון, אמרה שהאלימות בביירות היא "תזכורת מחרידה לפצעים של מלחמת האזרחים, שטרם החלימו". גולש לבנוני כתב אתמול ברשתות החברתיות: "ביירות דומה עכשיו לביירות בילדותי".
חנין שמאלי, תושבת ביירות, הסתתרה אתמול עם התינוקת שלה במקלט בבניין המגורים, ולאחר מכן עברה איתה לבית של שכן. היא מפנה אצבע מאשמה לעבר ההנהגה הלבנונית, וטוענת שהמנהיגים גוררים את לבנון למלחמת אזרחים, ושמדובר ב"קלף האחרון שבו הם יכולים להשתמש. הם גררו אותנו לפשיטת רגל, להרס ועכשיו מפחידים אותנו עם הרחש של מלחמת האזרחים".
מישל יונאן, גם הוא תושב ביירות, צפה אתמול מביתו בכדורים הורסים את מכוניתו. חלונות המכונית נופצו, והכדורים חוררו את הדלתות. "היו הפגנות ואז פתאום התחילו יריות, ירי, RPG, הכול. זו לא בושה? הם מחזירים אותנו לימי המלחמה", הוא אומר על הקרבות שהיו אתמול בבירה הלבנונית.
פורסם לראשונה: 23:45, 14.10.21