ברוסיה נמשכה אתמול (ה') הבהלה הגדולה בעקבות הודעתו הדרמטית של ולדימיר פוטין, שמעוררת חוסר ודאות בציבור. שלשום, בנאום מיוחד, הפר נשיא רוסיה את הבטחתו לאומה והודיע על גיוס חיילי מילואים כדי לתגבר את הכוחות הרוסיים באוקראינה – על רקע שורת תבוסות בשדה הקרב.
לטענת הקרמלין, במסגרת "הגיוס החלקי" יגויסו 300,000 חיילי מילואים – אך רוסים רבים חוששים שהמספר יהיה גבוה יותר. הקרמלין אף ציין כי צווי גיוס יחולקו רק לגברים שהשלימו את שירות החובה שלהם (שירות של שנה אחת, לגילאי 18 עד 27) והם בעלי מיומנויות חיוניות או ניסיון בשדה הקרב, וכי סטודנטים יקבלו פטור מגיוס. גם במקרה הזה, ברוסיה מטילים ספק בהצהרה.
שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו הצהיר אחרי נאום פוטין כי רק 1% ממאגר המגויסים הפוטנציאלי – העומד לדבריו על 25 מיליון חיילים – יגויס ויישלח לאוקראינה. הוא הדגיש שהמגויסים יקבלו הכשרה צבאית לפני שיישלחו למשימתם. כבר שלשום דווח ברוסיה על נציגים מלשכות הגיוס שמחלקים צווים לגברים: עורך דין מסנט פטרבורג, שמייעץ לרוסים שרוצים לקבל פטור משירות צבאי, סיפר כי אנשי רפואה במוסקבה "מקבלים בהמוניהם זימונים מלשכות הגיוס". אתמול דיווחו גברים כי קיבלו זימונים לצבא, בשעה שאחרים העדיפו לברוח מארצם כדי לא להתגייס.
מפגינים שנעצרו קיבלו צווי גיוס במעצר
שלשום נעצרו יותר מ-1,400 מפגינים במחאות ב-38 ערים ברוסיה על צווי הגיוס. ארגון OVD-Info, שעוקב אחר מעצרים של מפגינים ברוסיה, דיווח אתמול שחלק מהעצורים קיבלו צווי גיוס בזמן שהיו במעצר. לפי הארגון, הרשויות איימו על מפגין שנעצר במוסקבה שאם הוא יסרב לזימון הוא עלול להישלח לעד 10 שנות מאסר. "מידע שהתקבל מ-15 מחלקות משטרה מלמד שגברים שנעצרו קיבלו זימונים לשירות צבאי וללשכות הגיוס", אמרו אתמול ב-OVD-Info.
למרות המעצרים שלשום, הארגון האנטי-מלחמתי "וסנה" קרא לציבור לצאת להפגין גם מחר בערב. בהודעת הארגון נאמר: "כדי שהמחאה תסתיים בנפילת השלטון, מספר המפגינים חייב לגדול. אנחנו צריכים שיותר ויותר אנשים יצאו החוצה – וצריכים את העזרה שלכם. אחרת כלום לא יצליח. בסופו של דבר, לקבל קנס או להישלח למעצר של כמה ימים עדיף על הלוויה".
כלי התקשורת ברחבי העולם דיווחו אתמול על המונים שמנסים לברוח מרוסיה, ועל ביקוש אדיר לטיסות שיוצאות מהמדינה. הקרמלין הכחיש אתמול שגברים רוסים בורחים מארצם כדי לא להתגייס, ואמר שהדיווחים על בריחה המונית מרוסיה "מוגזמים". דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב סירב לאשר או להכחיש את הדיווחים על המפגינים העצורים שקיבלו צווי גיוס בזמן שהיו במעצר. הוא הסתפק במילים: "זה לא נוגד את החוק".
הבהלה, ההפגנות והניסיונות לעזוב את רוסיה בכל מחיר מבטאים במידה רבה את היחס של חלק ניכר מהציבור הרוסי למלחמה באוקראינה. בסקרים שפרסמה התקשורת הממלכתית נטען שיותר מ-70% מהרוסים תומכים ב"מבצע הצבאי המיוחד" באוקראינה, אך בחודש יולי הודלפו תוצאות של סקרים שמלמדים על שוויון בין מי שתומך במלחמה למי שרוצה שהיא תסתיים.
צבא רוסיה טען אמש שכ-10,000 חיילי מילואים כבר התייצבו מיוזמתם בלשכות הגיוס – למרות שטרם קיבלו צווים. מוקדם יותר אתמול הכחיש הקרמלין דיווח שפורסם באתר התחקירים העצמאי "נובאיה גאזטה אירופה": גורם בממשל הרוסי צוטט באתר באומרו כי בצו "הגיוס החלקי" שעליו חתם פוטין מופיע סעיף סודי, שמאפשר לגייס מיליון חיילי מילואים – ולא 300,000 כפי שפורסם. דובר הקרמלין פסקוב הגיב לדיווח ואמר שמדובר ב"שקר".
הבן של דובר הקרמלין נמתח: "תתייצב לגיוס ב-10:00"
דובר הקרמלין הגיב אתמול גם למתיחה טלפונית שבה בלוגר רוסי שתומך באיש האופוזיציה הכלוא אלכסיי נבלני צלצל לבנו של פסקוב, ניקולאי. אותו בלוגר התחזה לחייל בלשכת הגיוס ואמר לניקולאי: "נשלח לך היום זימון. מחר, ב-10:00, אתה חייב ללכת ללשכת הגיוס".
ניקולאי בן ה-32 נשמע מבולבל, ואמר לאיש שמתח אותו בטלפון: "אני לא אגיע מחר ב-10:00. אתה חייב להבין שעבורי זה לא נכון ללכת לשם. אני אהיה חייב לפתור את זה בדרך אחרת. אין לי בעיה להגן על המולדת. אבל קודם כל אני אצטרך להבין אם זה אפשרי מבחינתי". דמיטרי פסקוב אמר אתמול לעיתונאים להיות מודעים לכך שההקלטה המלאה של המתיחה לא פורסמה.
למרות ההכחשות של הקרמלין נראו אתמול שיירות של מכוניות ממתינות במעברי הגבול של רוסיה עם פינלנד וגאורגיה. במעבר הגבול לגאורגיה המתינו גברים שחוששים מגיוס בפקק שהגיע לאורך של כמה קילומטרים. גאורגיה היא אחת המדינות הבודדות שאליהן יכולים הרוסים להיכנס ללא צורך בוויזה. גבר רוסי שסירב להזדהות סיפר ל-BBC ששלשום בבוקר, מיד אחרי הודעתו הדרמטית של פוטין, הוא לקח את הדרכון ויצא לעבר הגבול – מבלי לארוז.
פינלנד – שחולקת עם רוסיה גבול של 1,300 ק"מ – מחייבת את הרוסים להציג ויזה כדי להיכנס. "המספרים בפירוש עלו", אמרו במשמר הגבול של פינלנד על רקע התמונות של הפקק בגבול המדינות. במקביל מחירי הטיסות ממוסקבה ממשיכים להרקיע שחקים, והכרטיסים נחטפים במהירות - לאור החשש שרוסיה תסגור את גבולות המדינה כדי למנוע מחיילי מילואים לערוק.
גורם בענף התיירות הרוסי סיפר על פאניקה גדולה של ציבור רוכשי הכרטיסים. "אנשים מפחדים שהם לא יוכלו לעזוב את המדינה בהמשך. אנשים קונים כרטיסים, לא אכפת להם לאן הם טסים".
ברשתות החברתיות הוקמו קבוצות עם טיפים כיצד לעזוב את רוסיה בימים אלה, ואחד מאתרי החדשות במדינה פרסם רשימה של מקומות "לברוח אליהם כרגע מרוסיה". בעקבות הפלישה לאוקראינה מדינות רבות במערב סגרו את השמיים לטיסות מרוסיה. ארבע משכנותיה של רוסיה - אסטוניה, לטביה, ליטא ופולין החלו ביום שני בחצות לאסור על רוסים להיכנס לשטחן - והצהירו שהם לא ייכנסו כל עוד ארצם במלחמה עם אוקראינה.
"מלחמה זה נורא", אמר לרויטרס סרגיי, שהגיע לבלגרד – שהפכה ליעד מבוקש במיוחד עבור הרוסים בחודשי המלחמה באוקראינה. "זה בסדר לפחד מהמלחמה, מהמוות ומדברים כאלה". יעד מבוקש נוסף הוא איסטנבול – מכיוון שגם טורקיה לא סגרה את השמיים לטיסות רוסיות. גבר בשם אלכס סיפר שגיוס המילואים של פוטין היה אחת הסיבות שגרמו לו לעזוב את רוסיה. "זה נראה כמו צעד עלוב מאוד, שעלול לגרום לבעיות רבות אצל רוסים רבים". הוא העריך שמספר הרוסים שירצו להילחם על אדמת אוקראינה אינו גבוה.
דמיטרי המריא לארמניה כשברשותו תיק קטן, והשאיר בבית את אשתו והילדים. "אני לא רוצה ללכת למלחמה", הוא אמר. "אני לא רוצה למות במלחמה חסרת היגיון". סרגיי בן ה-44 שהגיע לארמניה עם בנו אמר בבירה הארמנית ירבאן כי "המצב ברוסיה יגרום לכולם לרצות לעזוב", ואישר שהוא ובנו ברחו מרוסיה "בגלל הגיוס". בנו ניקולאי בן ה-17, שלפי הקריטריונים לא אמור לקבל צו גיוס, אמר: "בחרנו לא לחכות שיקראו לנו. אני לא בפאניקה, אבל מרגיש חוסר ודאות".
"אני אשבור לעצמי יד או רגל כדי לא להתגייס"
רוסים רבים שותפים לתחושת חוסר הוודאות. "זו טעות לצאת למלחמה במאה ה-21, אם נאמר זאת בעדינות", אמר ל-AFP אלכסיי בן ה-39, שהגיע לירבאן. הוא לא יודע מתי ישוב למולדתו. "הכול תלוי במצב". רוסי נוסף בירבאן שהעדיף שלא להזדהות אמר שהוא מזועזע מנאום פוטין: "כמעט אף אחד לא תומך במלחמה. הכול מאוד כאוב. אני רוצה שכל זה ייגמר בקרוב".
במוסקבה סיפר מנהל פרויקטים בן 23 שההודעה על גיוס מילואים רק זירזה את התוכנית שלו לעזוב את רוסיה עד אוקטובר. "אני כשיר לגיוס. חלק מהאנשים הלכו להפגנות כי אין להם מה להפסיד. אחרים בוחנים את החוקים ומדברים עם עורכי דין כדי לראות אם יגייסו אותם". גבר מהעיר קלינינגרד אמר ל-BBC שהוא יעשה הכול כדי שהצבא לא יגייס אותו. "אני אשבור לעצמי את היד, את הרגל, אני אלך לכלא – הכול כדי להימנע מכל הדבר הזה".
הקרמלין הצהיר כי הצבא יגייס רק את מי שהשלים את שירות החובה שלו – ובעל כישורים צבאיים מיוחדים וניסיון בשדה הקרב. סרגיי (שם בדוי), מרצה בן 26 שעובד על הדוקטורט שלו, סיפר שהוא לא עומד בקריטריונים שמאפשרים לצבא לגייס אותו - אך בכל זאת קיבל צו גיוס. בלילה לפני נאום פוטין הגיעו לביתו שני גברים בבגדים אזרחיים והגישו לו מסמכים צבאיים כדי שיחתום עליהם. במסמכים הוא נדרש להתייצב אתמול בלשכת הגיוס, למרות שאין לו ניסיון צבאי.
שעות אחרי שפוטין הפר את הבטחתו לאומה והודיע על גיוס מילואים קיבל אולג את צו הגיוס שלו בדואר, והתבקש להגיע ללשכת הגיוס בקאזאן. בניגוד לסרגיי, אולג בן ה-29 שירת בצבא והגיע לדרגת סמל – וידע שבמקרה של גיוס מילואים הסבירות שהוא ייקרא לדגל גבוהה. עם זאת, הוא קיווה שלא ייאלץ להילחם באוקראינה. במהרה הוא קיבל החלטה לברוח.
"הלב שלי צנח כשקיבלתי את הזימון, אבל ידעתי שאין לי זמן להתייאש", סיפר אולג. במהרה הוא ארז את חפציו וקנה כרטיס לאורנבורג – עיר בדרום רוסיה, בקרבת הגבול עם קזחסטן. "אני אעבור הלילה את הגבול", סיפר אתמול בראיון לגרדיאן בשיחה משדה התעופה של אורנבורג. "אין לי מושג מתי אני אחזור לרוסיה". אולג, כמו רוסים אחרים שהחליטו לברוח כדי לא להתגייס, מודעים לעונש המאסר שנגזר על גברים רוסים שמתחמקים מגיוס לצבא. אולג משאיר מאחור את אשתו, שאמורה ללדת בשבוע הבא. "אני אחמיץ את היום הכי חשוב בחיים שלי, אבל אני פשוט לא אתן לפוטין להפוך אותי לרוצח במלחמה שאני לא רוצה להשתתף בה".
מבצע הגיוס של פוטין החל לקראת משאלי העם שייערכו החל מהיום בארבעה מחוזות באוקראינה שבהם כבשו הרוסים שטחים נרחבים. הגורמים הפרו-רוסים הודיעו כי ההצבעה במשאלי העם על סיפוח לרוסיה תהיה החל מהיום ועד יום שלישי במחוזות דונייצק, לוהנסק, חרסון וזפוריז'יה. בארצות המערב הבהירו שלא יכירו בסיפוח של השטחים לרוסיה, וכי מדובר במשאלי עם מזויפים שתוצאותיהם ידועות מראש.
ולדימיר סלדו – הנציג הבכיר של הממשל הרוסי במחוז חרסון בדרום אוקראינה - אמר אתמול שמשאל העם ייערך במחוז למרות הביקורת. "התאריך נקבע. יש לנו אור ירוק. ההצבעה מתחילה מחר, שום דבר לא יכול למנוע את זה. אנשים המתינו, ודורשים שההצבעה תהיה בקרוב".
בתוך כך נערך אתמול במועצת הביטחון של האו"ם דיון על המצב באוקראינה. חברות במועצה האשימו את מוסקבה באחריות להסלמה, והדברים עוררו את זעמו של שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב. בנאומו הגן לברוב על המדיניות הרוסית במלחמה והאשים את קייב ובעלות בריתה במערב באיומים על מוסקבה.
בנאומו טען לברוב שקייב "רומסת בחוצפה" את זכויותיהם של הרוסים ודוברי הרוסית באוקראינה. "אני יכול להבטיח לכם שלעולם לא נקבל את זה", אמר לברוב. "כל מה שאמרתי היום רק מוכיח בצורה פשוטה שההחלטה לנהל את המבצע הצבאי המיוחד הייתה בלתי נמנעת". בסוף דבריו הוא עזב בהתרסה את הדיון.
פורסם לראשונה: 23:55, 22.09.22