מספר הילדים שמאושפזים עם קורונה בארצות הברית הגיע ביום שבת לשיא של יותר מ-1,900 - ובתי החולים במדינות הדרום נמצאים על סף אי-ספיקה בעקבות התפרצויות של זן הדלתא, שמתפשט במהירות בעיקר בקרב לא-מחוסנים. מלבד התפשטות התחלואה בקרב ילדים, המרכזים האמריקניים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) דיווחו על שיא גם במספר האשפוזים של בני 49-18.
לפי נתוני משרד הבריאות האמריקני, כ-2.4% מחולי הקורונה שמאושפזים ברחבי ארה"ב הם ילדים. כמו בשאר העולם, ילדים מתחת לגיל 12 לא רשאים עדיין לקבל את החיסון נגד הקורונה בארה"ב - ועל כן חשופים יותר להידבקות, על אף שהסיכוי שיפתחו מחלה קשה נמוך יחסית לאוכלוסיות מבוגרות יותר. למרות זאת, נשיאת האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים, סאלי גוזה, הזהירה בריאיון ל-CNN: "זה לא הנגיף של השנה שעברה. הוא גרוע יותר, וילדינו הם אלה שיושפעו ממנו יותר מכול".
ההתפרצות החדשה הציתה שוב את הוויכוח בין רפובליקנים לדמוקרטים על חובת עטיית המסכות, והפעם הזירה העיקרית של המאבק היא בתי הספר. בעוד שמושלי פלורידה, טקסס ואריזונה הרפובליקנים אסרו על המחוזות שבתחום שיפוטם לחייב את התלמידים במסכה, כמה ראשי מחוזות במדינות אלה התעלמו מההוראה - ועשו בדיוק ההיפך. הממשל בפלורידה איים לעכב מימון למחוזות שהחליטו לחייב עטיית מסכה, ומושל טקסס אף פנה לבית המשפט העליון במדינה בעניין. תביעות מסוג זה הוגשו גם נגד ראשי מחוזות במדינות נוספות.
מנגד, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שיבח את ראשי המחוזות שחייבו עטיית מסכות בבתי הספר, והבית הלבן מסר כי הנשיא אף שוחח עם חלקם באופן אישי. "הנשיא שיבח את המנהיגות והאומץ שלהם לעשות את הדבר הנכון למען הבריאות והרווחה של התלמידים והמורים", נמסר. ביידן אף הבטיח למושל מחוז ברווארד בפלורידה שיעביר לו כסף פדרלי במקרה שהממשל הרפובליקני במדינה ימנע ממנו תקציבים.
יש לציין כי פלורידה, שבה המושל רון דה-סנטיס מקפיד על הטלת הגבלות מינימליות ביותר כבר מפרוץ המגפה, מתמודדת עם חמישית מסך כל מקרי האשפוז מקורונה בארה"ב. מספר חולי הקורונה המאושפזים בה הגיע לשיא של 16,100 ביום שבת, ויותר מ-90% ממיטות הטיפול הנמרץ במדינה מלאות. למרות זאת, דה-סנטיס, ששוקל לרוץ מול ביידן בבחירות לנשיאות ארה"ב בשנת 2024, מתנצח בימים האחרונים עם הנשיא על רקע יחסו לקורונה. למרות העלייה במספר הילדים המאושפזים, דה-סנטיס מקפיד על עמדתו שלפיה אין צורך לחייב בתי ספר בעטיית מסכות בטענה שהמגפה מסוכנת פחות לילדים. מלבד פלורידה, שיא במספר האשפוזים נרשם גם בארקנסו, לואיזיאנה, מיסיסיפי ואורגון.
נשיאת איגוד בתי החולים בפלורידה אמרה כי בעקבות המצב "בתי החולים פועלים כדי למקסם את יכולות הצוות ומספר המיטות הזמינות, כולל שימוש בחדרי ישיבות ובקפיטריות". באורגון המושלת קייט בראון שלחה לבתי החולים סיוע של 500 איש מהמשמר הלאומי, ובמיסיסיפי מסייעים עובדים רפואיים פדרליים לצוותים בבתי החולים.
לאחר שמספר הנדבקים היומי בארה"ב הגיע כבר לאלפים בודדים בחודש יוני, מחודש יולי הוא שב לעלות במהירות - וכעת עומד כבר על כ-129 אלף בממוצע, שיעור שהוכפל בתוך קצת יותר משבועיים. מספר המאושפזים בארה"ב כולה נמצאה בשיא של שישה חודשים, ובממוצע מתים בה 600 חולי קורונה מדי יום - פי 2 משיעור התמותה של סוף יולי.
תמותה עודפת במוסקבה, הפגנות בצרפת
גם רוסיה מתמודדת בימים אלה עם גל של תחלואה קשה. מספר המתים היומי מקורונה במדינה הגיע לשיא של 819 בשבת, יממה בלבד אחרי שמשרד הבריאות במוסקבה דיווח על שיא במספר מקרי המוות החודשי הכולל בעיר. לפי המשרד, ביולי 2021 מתו במוסקבה 70% יותר אנשים מאשר ביולי 2019, ו-60% יותר מ-2020. גם ברוסיה מאשימות הרשויות את זן הדלתא בהתפשטות המהירה של התחלואה, והן מייחסות את קצב התחלואה גם למבצע החיסונים האיטי.
מספר המתים הרשמי מקורונה ברוסיה עומד על 169,183, אך לפי השירות הפדרלי לסטטיסטיקה ממלכתית של רוסיה (רוסטאט) המספר גבוה בהרבה - ועומד על כ-315 אלף מתים. רוסיה גם דיווחה על כ-413 אלף מקרי מוות עודפים מאפריל 2020 ועד ליוני השנה, מדד שלפי מומחים מהווה את הדרך הטובה ביותר למדוד את מספר המתים האמיתי מקורונה במדינות שבהן אמינות הנתונים נמוכה.
איראן, שבה מספר המתים מפרוץ המגפה עומד על יותר מ-97 אלף, הודיעה על סגר כללי של שישה ימים בין שני לשבת בעקבות מה שתיארה כ"גל החמישי" של התפשטות הקורונה בה. רק כ-3.8 מיליון מתוך 80 מיליון תושבי איראן קיבלו שתי מנות חיסון נגד קורונה, ועובדי רפואה רבים חוסנו בחיסונים שפותחו באיראן או בחיסון הסיני סינופארם, שנחשבים ליעילים פחות. המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, אסר בינואר על כניסת חיסונים אמריקניים או בריטיים למדינה, וכינה אותם "אסורים". דובר משרד הבריאות הדגיש שאיראן יכולה לייבא חיסונים מערביים כל עוד הם לא מיוצרים בארה"ב או בבריטניה.
בצרפת התקיימו בשבת - בפעם החמישית ברציפות - הפגנות נגד החובה להציג תעודת חיסון או בדיקת קורונה (תו ירוק) בכניסה למקומות רבים. המונים התאספו ברחובות פריז, מרסיי, ניס, מונפלייה וערים נוספות, אך במספרים מעט נמוכים יותר מבשבוע שעבר. הם קראו, בין היתר, "חופש, חופש", והניפו שלטים שלפיהם המדיניות הצרפתית מהווה אפרטהייד. בסך הכול השתתפו בהפגנות האלה כ-215 אלף איש ברחבי צרפת, לעומת 114 אלף בשבת הראשונה של המחאה ו-237 אלף בשבוע שעבר. עם זאת, מסקרים שנעשו במדינה עולה שרוב הצרפתים דווקא תומכים בהגבלות, שהובילו גם לעלייה בשיעור המתחסנים.
הנשיא עמנואל מקרון, שהוביל את החקיקה בעניין חובת הצגת המסמכים, עשה זאת בניסיון להתמודד עם הגל הרביעי בצרפת - שמספר המאושפזים בטיפול נמרץ בה הכפיל את עצמו בתוך פחות מחודש, ועומד כעת על יותר מ-1,800. לפי הנתונים בצרפת, תשעה מכל עשרה חולי קורונה שהגיעו לטיפול נמרץ לא חוסנו.
באוסטרליה, שמתקשה לעצור את גל התחלואה הנוכחי, הודיע ראש הממשלה סקוט מוריסון כי החל מיום ראשון בלילה פולין תעביר למדינה כמיליון מנות חיסון נוספות של חברת פייזר. החיסונים הללו יהיו מיועדים לבני 39-20, במיוחד בעיר סידני - שבה שיעור התחלואה הגיע לשיאים חדשים.
בתוך כך, ראש ארגון הבריאות העולמי טדרוס אדהנום גברייסוס יצא פעם נוספת נגד הכוונה של מדינות רבות בעולם להתחיל לחסן את אזרחיהן במנה שלישית, צעד שהראשונה לנקוט אותו הייתה ישראל. במאמר שפרסם בעיתון "טיים" טען אדהנום כי כל עוד מדינות מעוטות הכנסה לא יוכלו לשים ידיהן על מלאי מספק של חיסונים, שימנע את התפשטות התחלואה בהן, איש בעולם לא יהיה בטוח מפני המגפה.
בחוף השנהב, בינתיים, הודיע שר הבריאות על אבחון של נגיף האבולה לראשונה זה 25 שנה במדינה. לדבריו, החולה היא צעירה בת 18 שהגיעה לחוף השנהב מגינאה השכנה. בגינאה, שסבלה מהתפרצות קטלנית של אבולה בין 2016-2014, הייתה התפרצות נוספת של הנגיף בתחילת השנה ולמשך ארבעה חודשים - אך היא הסתיימה בחודש יוני. לפי ארגון הבריאות העולמי, בשלב זה אין אינדיקציה לכך שהמקרה הנוכחי שאובחן בחוף השנהב קשור להתפרצות שהייתה בגינאה השנה.