ניצחונו הסוחף של דונלד טראמפ בבחירות עורר הלם במפלגה הדמוקרטית, ולצד הקרב הפנימי שמתעורר בה סביב השאלה מדוע הובסה קמלה האריס בקלות כה רבה ואיזו דרך יש לנקוט על מנת להחזיר קהלים גדולים שהתרחקו מהמפלגה, המושלים הדמוקרטים במדינות ארה"ב מובילים כעת את הקריאה לאסוף את השברים ולהיאבק בכל דרך בממשל הרפובליקני הבא, על מנת למנוע מטראמפ לממש את הבטחותיו הגרנדיוזיות.
8 צפייה בגלריה
ננסי פלוסי
ננסי פלוסי
פלוסי שמאשימה את ביידן, ומפגינים בניו יורק נגד טראמפ
(צילום: AP, STEPHANIE KEITH / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)
אחת המדינות שמקוות להוביל את המאבק בנשיא ה-47 של ארה"ב היא קליפורניה, המעוז הדמוקרטי הגדול ביותר באמריקה, והמושל שלה גווין ניוסם הודיע אחרי ניצחון טראמפ כי יכנס את המחוקקים בקונגרס המקומי למושב מיוחד במטרה להגן לדבריו על המדיניות הפרוגרסיבית של המדינה, בשלל סוגיות כגון הזכות להפלה ומאבק בשינויי האקלים. "החירויות שאנו מוקירים כאן בקליפורניה נמצאות תחת מתקפה – ואנחנו לא נשב בשקט".
התובע המחוזי של קליפורניה, רון בונטה, כינס מצידו מסיבת עיתונאים אל מול גשר שער הזהב בסן פרנסיסקו, והצהיר משם כי קליפורניה תוביל מאבקים משפטיים בממשל הנכנס של הנשיא הנבחר. "כבר עברנו את טראמפ 1.0. אנחנו יודעים מה הוא מסוגל לעשות", אמר. "אנחנו נמשיך לשמש רסן לכל חריגה מסמכות ולהתייצב אל מול ניצול לרעה של כוח". גם מושלים ובכירים דמוקרטים אחרים ניפקו הצהרות דומות, בניו יורק, אילינוי, אורגון ומדינת וושינגטון. "אם תנסו לפגוע בניו יורקרים או להחזיר אחורה את זכויותיהם, אנחנו ניאבק בכם לכל אורך הדרך", הבטיחה מושלת ניו יורק קת'י הוקול. מושל אילינוי ג'יי בי פריצקר אמר מצידו: "אתם באים (לפגוע) באנשים שלי – אתם עוברים דרכי".
8 צפייה בגלריה
מושל קליפורניה גווין ניוסם ארה"ב
מושל קליפורניה גווין ניוסם ארה"ב
מושל קליפורניה גווין ניוסם. "החירויות שלנו תחת מתקפה, לא נשתוק"
(צילום: WANG Zhao / AFP)
ההצהרות הללו עוררו כבר את חמתו של הנשיא הנבחר, שביום שישי פרסם ציוץ נגד אויבו המושבע ניוסם, אותו הוא נוהג לכנות בכינוי הלעג Newscum – הלחם של שמו עם מילת הגנאי scum. "הוא משתמש במונח 'בטוח-מטראמפ' כדרך לעצור את כל הדברים הנ-ה-ד-ר-י-ם שיוכלו להיעשות על מנת להחזיר את אמריקה לגדולתה, אבל רק עכשיו ניצחתי ברוב גדול את הבחירות", התלונן טראמפ בציוץ ברשת החברתית שלו Truth Social, שבו האשים גם כי ניוסם "מנסה להרוג את קליפורניה היפה שלנו" – תוך שהוא טוען שמחירי מוצרי היסוד וכמות ההומלסים שם יצאו מכלל שליטה, בגלל המדיניות הפרוגרסיבית.
טראמפ כנראה מבין שהדמוקרטים יכולים לעכב חלק גדול מתוכניותיו – באמצעות קרבות משפטיים שזכורים לו היטב מכהונתו הראשונה, אז למשל נאבקו הדמוקרטים דרך בתי המשפט בצו שפרסם כדי לאסור כניסת מהגרים ממדינות מוסלמיות, או במאמציו לסכל את תוכנית ביטוחי הבריאות "אובמה-קר". קליפורניה הייתה מבין אלו שהובילו באותה תקופה את הקרבות המשפטיים הללו, והיא לבדה הגישה יותר מ-100 תביעות נגד ממשל טראמפ, בשלל סוגיות. הרפובליקנים השתמשו בטקטיקה דומה כדי לסכל תוכניות שקידם הממשל היוצא של ג'ו ביידן.
"זה היה הכי מוצלח שיכול היה להיות", אמר על השיטה שבה נקטו הדמוקרטים ג'וליאן זילר, פרופ' להיסטוריה פוליטית באוניברסיטת פרינסטון. "למדינות, במיוחד למדינה גדולה כמו קליפורניה, יש את הכוח להתנגד לשינויים מסוימים שמגיעים מהממשל הפדרלי, כגון שמירה על תקנות פליטת גזי חממה וחוקים אחרים, הנוגעים למשל לזכות להפלה". קווין ג'ונסון, מומחה למשפט מאוניברסיטת קליפורניה, מדגיש כי היתרון במאבקים משפטיים הוא העובדה שההליכים מתקדמים באיטיות רבה: "הם מהירים בערך כמו חלזונות. חלק מהתיקים מסתובבים בבתי משפט בערכאות נמוכות, ועד שהם מגיעים לעליון – יש כבר נשיא חדש".
8 צפייה בגלריה
הפגנה נגד טראמפ ניו יורק ארה"ב
הפגנה נגד טראמפ ניו יורק ארה"ב
מפגינים בניו יורק נגד טראמפ, אמש
(צילום: Leonardo Munoz / AFP)
8 צפייה בגלריה
הפגנה נגד טראמפ ניו יורק ארה"ב
הפגנה נגד טראמפ ניו יורק ארה"ב
(צילום: Leonardo Munoz / AFP)
8 צפייה בגלריה
הפגנה נגד טראמפ ניו יורק ארה"ב
הפגנה נגד טראמפ ניו יורק ארה"ב
(צילום: Leonardo Munoz / AFP)
8 צפייה בגלריה
הפגנה נגד טראמפ ניו יורק ארה"ב
הפגנה נגד טראמפ ניו יורק ארה"ב
(צילום: Leonardo Munoz / AFP)
אחת מהבטחות הבחירות המרכזיות של טראמפ הייתה להוציא לפועל גירוש המוני של מיליוני מהגרים לא-חוקיים, ובעוד מדינות רפובליקניות צפויות לשתף עימו פעולה – מדינות בעלות ממשל דמוקרטי צפויות להיאבק בכך. כבר בממשל טראמפ הקודם, לא מעט מדינות בשליטת הדמוקרטים – הראשונה שבהן הייתה קליפורניה – הכריזו על עצמן כ"מדינות מקלט", ואסרו על סוכנויות אכיפת החוק המקומיות שלהן לשתף פעולה עם הממשל הפדרלי במבצעים למעצר של מהגרים לא-חוקיים.
טראמפ עשוי מנגד ללחוץ עליהן לשתף פעולה באמצעות הקפאת תקציבים מסוימים שמועברים למדינות הללו מהממשל הפדרלי, והוא גם העלה אפשרויות לצעדים קיצוניים הרבה יותר – כגון הרחבה מסיבית של הליך המכונה "הוצאה מואצת" – שבמסגרתה מסתננים מסולקים מארה"ב בלי שימוע בבית משפט. אפשרות נוספת שהועלתה היא לשלוח את הצבא לרחובות כדי לעצור מסתננים.
ג'ונסון, המומחה למשפט מקליפורניה, העריך שאם טראמפ ינסה לפעול כך – תוגש מיד בקשה לבתי המשפט כדי לעצור זאת. אחד המכשולים בפני המדינות הדמוקרטיות בקרבות המשפטיים הצפויים הוא עלותם הגבוהה, ולפיכך למדינות גדולות כמו קליפורניה יש כמובן יתרון. בונטה, התובע הכללי של קליפורניה, הבטיח שהיא תוביל את הדרך: "כפי שכבר נאמר רבות, לאן שקליפורניה פונה – כך גם האומה פונה. בימים, בחודשים ובשנים הבאים, כל העיניים יופנו מערבה".
נאום הניצחון של טראמפ
(צילום: Fox News)

הקרבות הצפויים של המושלים הדמוקרטים נגד ממשל טראמפ ייערכו כשברקע צפויה לעמוד כל העת השאלה מי ינהיג את המפלגה בבחירות 2028. הקרבות הללו עשויים לספק להם שלל הזדמנויות להבליט עצמם לקראת הפריימריז העתידיים, אבל חלק מהמושלים ששמותיהם מוזכרים כמועמדים בולטים נשמעו דווקא זהירים אחרי ההפסד של האריס. כך למשל המושל הפופולרי של פנסילבניה ג'וש שפירו אמר כי אף שאין בכוונתו להתפשר אל מול ניסיונות לפגוע בזכויותיהם של אזרחיו, "הבחירות כעת הסתיימו, וזה הזמן למשול – לעבוד ביחד, להתפשר ולגרום לדברים להתבצע".
גם מושלת מישיגן גרצ'ן וויטמר הביעה תקווה שטראמפ יידע להנהיג את ארה"ב באופן מאחד, וקראה לו לדאוג גם לאזרחים שלא הצביעו לו. מושל מינסוטה טים וולז, שותפה של קמלה האריס במרוץ, הזכיר בנאום שנשא אמש שטראמפ וסגן הנשיא הנכנס, ג'יי די ואנס, הבטיחו במהלך הקמפיין להעניק זכויות רבות יותר למדינות עצמן, ואמר שהוא מקווה שיעמדו במילתם. "ברגע שבו הם ינסו להביא אג'נדה של שנאה למדינה הזו, אני מוכן להתייצב נגדם ולהילחם על הדרך שבה הדברים נעשים כאן".
8 צפייה בגלריה
ארה"ב מושל פנסילבניה ג'וש שפירו
ארה"ב מושל פנסילבניה ג'וש שפירו
"זה הזמן להתפשר ולגרום לדברים להתבצע". מושל פנסילבניה שפירו
(צילום: REUTERS/Bastiaan Slabbers )
הדמוקרטים מביטים לא רק קדימה אל המאבקים הצפויים מול הממשל הבא, אלא גם אחורה – ותוהים כיצד נחלו הפסד כה צורב, שבו טראמפ לא רק רשם ניצחון גורף במניין האלקטורים, אלא השיג פער מדהים של כארבעה מיליון קולות בספירה הכלל-ארצית, וחיזק את התמיכה בו ברחבי ארה"ב – גם במדינות שנחשבות למעוזי הדמוקרטים.
רבים מפנים בימים האחרונים אצבע מאשימה לעבר הנשיא ביידן, בטענה שפרש מאוחר מדי מהמרוץ – באופן שלא העניק לסגניתו את הזמן הדרוש כדי להכין את עצמה היטב לקמפיין ולאפשר לאמריקנים להכיר אותה טוב יותר. לטענה הזו הצטרפה בסוף השבוע יו"ר בית הנבחרים לשעבר ננסי פלוסי, שהייתה מבין בכירי המפלגה שלחצו על ביידן לפרוש אחרי ההופעה ההרסנית שלו בעימות מול טראמפ. בריאיון ל"ניו יורק טיימס" טענה כי חבל שביידן לא פרש מוקדם יותר, באופן שהיה מאפשר לערוך במפלגה פריימריז בהליך מזורז.
8 צפייה בגלריה
ג'ו ביידן
ג'ו ביידן
ביידן נואם לאומה אחרי ההפסד של סגניתו
(צילום: SAUL LOEB / AFP)
"אם הנשיא היה יוצא החוצה מוקדם יותר, היו יכולים להיות מועמדים נוספים במרוץ", היא אמרה. "הציפייה הייתה שאם הנשיא היה מפנה את מקומו, ניתן היה לערוך פריימריז פתוחים". היא הדגישה כי גם בתרחיש שכזה האריס הייתה צפויה כנראה לנצח ולהפוך למועמדת הדמוקרטית, אבל ההליך הזה לדבריה היה "מחזק" אותה בהמשך הדרך. "אבל אנחנו לא יודעים את זה, זה לא מה שקרה. אנחנו חיים עם מה שקרה. ובגלל שהנשיא הביע תמיכה בהאריס באופן מיידי, זה גרם לכך שלא הייתה כמעט אפשרות לערוך פריימריז בשלב הזה. אם זה היה קורה הרבה יותר מוקדם, זה יכול היה להיות אחרת".