רוסיה הודתה אחר הצהריים (יום ב') כי הכוחות האוקראיניים שפלשו לשטחה לפני כשבוע הצליחו לכבוש עשרות יישובים – וטרם סולקו. מושל מחוז קורסק הרוסי, שאליו פרץ הצבא האוקראיני ביום שלישי האחרון, אמר כי אוקראינה שולטת כעת ב-28 יישובים בשטח המחוז, וכי במתקפה שלה היא הרגה 12 אזרחים ופצעה עוד 121. לדבריו 121 אלף איש כבר נאלצו להתפנות משם בשל הקרבות.
הפלישה האוקראינית הדרמטית – עוד כותרות:
• אוקראינה מקיפה את עיירת הגז, אש במתקן הגרעין זפוריז'יה
• 76 אלף רוסים נמלטו: "המלחמה הגיעה אלינו"
• זלנסקי התגאה: "יודעים להפתיע ולהשיג תוצאות"
• מוסקבה מאיימת בנקמה: "לכבוש את קייב, ואת מה שמעבר"
בדבריו אחר הצהריים אמר המושל אלכסיי סמירנוב כי הכוחות האוקראיניים הצליחו להגיע לעומק של 12 קילומטרים בתוך שטח רוסיה, אבל בלוגרים צבאיים רוסים טוענים כי בפועל פלש צבא אוקראינה לעומק של 22 ק"מ לפחות. עוד טען סמירנוב כי האוקראינים עשו במתקפה שימוש בנשק כימי, אך טענה זו אינה מגובה בראיות.
הפלישה האוקראינית לקורסק, נזכיר, אירעה ביום שלישי שעבר: לפי רוסיה כוח של כ-1,000 לוחמים אוקראינים הסתער על המחוז עם טנקים ונגמ"שים בחיפוי כטב"מים וארטילריה, ותפס את הכוחות הרוסיים לא מוכנים. אף שמאז פרוץ המלחמה ב-2022 נרשמו כמה אירועים שבהם כוחות אוקראיניים קטנים פלשו לשטח רוסיה, הפלישה ביום שלישי הייתה יוצאת דופן בגודלה ובעומקה, והיא ללא ספק המשמעותית ביותר עד כה מצד צבאו של וולודימיר זלנסקי. גורם אוקראיני רשמי בכיר טען אתמול כי בפלישה השתתפו "אלפי חיילים", ולא 1,000 בלבד כפי שטענה מוסקבה.
הפלישה באה אחרי שבועות ארוכים שבהם רשמה רוסיה עוד ועוד כיבושים בתוך שטח אוקראינה, ואתמול הודה גורם בכיר בקייב כי מטרתה הייתה לאלץ את ולדימיר פוטין להפנות משאבים וחיילים לקורסק וכך להאט את התקדמותו בשטח אוקראינה, ואגב כך גם להוכיח לעולם ששנתיים וחצי לתוך המלחמה צבא אוקראינה עדיין מסוגל להסב לרוסיה אבדות והשפלות כבדות. לא מן נמנע גם שההשתלטות על השטח נועדה לשמש את קייב כקלף מיקוח במשא ומתן עתידי, על רקע הצהרותיו של דונלד טראמפ כי אם ינצח בבחירות לנשיאות ארה"ב בנובמבר ישים סוף למלחמה.
אחר הצהריים דיווחה התקשורת הרוסית הממלכתית כי הנשיא פוטין נפגש עם בכירים במערכת הביטחון של רוסיה והצהיר כי יש למחוץ את הפולשים האוקראינים. פוטין עצמו אמר כי בפלישתה מנסה אוקראינה להאט את התקדמות הצבא הרוסי בחבל דונבאס האוקראיני, לזרוע פחד בחברה הרוסית, לערער את היציבות פנימית ברוסיה ולשפר את מצבה של קייב לקראת המשא המתן על סיום המלחמה שיבוא בשלב זה או אחר. על כך אמר: "על איזה משא ומתן אפשר לדבר עם אנשים שיורים על אזרחים?". פוטין גם הבטיח כי ארצו תגיב על המתקפה האוקראינית.
המבוכה של פוטין: המלחמה הגיעה הביתה
הפלישה הדרמטית לשטח רוסיה היא מכה לניסיונו המתמשך של פוטין להעמיד פנים כי שגרת החיים ברוסיה לא נפגעה כלל מהמלחמה שבה פתח בפברואר 2022. התקשורת הרוסית הממלכתית מנסה בימים האחרונים להצניע את גודל המתקפה, מדגישה את מאמצי הרשויות לעזור לתושבי האזור ומבקשת להסיח את הדעת מהכשל הצבאי הרוסי הגדול שהתגלה בפלישה.
תושבים שנמלטו בימים האחרונים מקורסק פרסמו לעומת זאת סרטונים שבהם התלוננו כי נאלצו לברוח מהמחוז ולהותיר מאחוריהם את כל רכושם, ובסרטונים התחננו לעזרה מפוטין. ברשתות החברתיות ברוסיה ניכרת הצנזורה על תכנים המותחים ביקורת על התנהלות המדינה לנוכח הפלישה.
קודם לכן היום, בבוקר, הודיעה מוסקבה על פינוי 14 אלף תושבים ממחוז בלגורוד, מחוז נוסף שאותו תוקפים האוקראינים בסמוך לגבול בין המדינות. מושל המחוז ויאצ'סלב גלדקוב אמר כי הפינוי החל בעקבות "פעילות האויב בגבול", וכי הוא "בטוח שחיילינו יעשו הכול כדי להתמודד עם האיום שהתעורר". בתור התחלה פונו תושבים מאזור קרסניה ירוגה שבמחוז למקומות בטוחים יותר.
אחרי שבלוגרים צבאיים רוסים דיווחו כי הכוחות האוקראיניים שפרצו לקורסק הצליחו להגיע עד לעומק של 10 ו-20 קילומטרים בשטח המחוז, וחייליהם התפרסו עד למרחק של 30 קילומטרים זה מזה, אתמול טענה רוסיה כי הצליחה לייצב את החזית בקורסק. קשה לדעת עד כמה הטענה הזו אמינה.
בלוגרים צבאיים רוסים מדווחים כי הכוחות האוקראיניים מנסים כעת להקיף את העיירה סודז'ה, עיירה אסטרטגית שדרכה עובר גז מרוסיה לאירופה דרך אוקראינה, וכי קרבות עזים מתנהלים גם בקורנבו, כ-22 קילומטרים מהגבול. מקורסק הגיעו ביומיים האחרונים גם סרטונים שבהם נראים כמה עשרות חיילים רוסים שנלקחו בשבי על-ידי האוקראינים, בהם לוחמים שהגיעו מצ'צ'ניה.