סערת חוק המעונות: בהמשך לאישור קידום חוק המעונות אתמול (ראשון) בוועדת השרים לענייני חקיקה, היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה שיגרה מכתב למזכיר הממשלה יוסי פוקס, והאשימה אותו כי פעל ב"חוסר סמכות" בעניין.
"הובא לידיעתנו כי פנית לחשב הכללי בעניין החלטת הממשלה, בבקשה כי יורה לחשב משרד העבודה לפעול באופן שמנוגד להנחיות היועמ"שית, ובניגוד לעמדה שהוצגה לבית המשפט בעתירות העוסקות בסבסוד מעונות היום", נכתב, בפנייה שנעשתה בפועל על-ידי המשנה שלה ד"ר גיל לימון. בהמשך פוקס השיב על המכתב, ותקף את בהרב-מיארה בטענה כי "התנהלותך נגד הממשלה הופכת למשבר חוקתי ואנרכיה".
לקריאת המכתב המלא של היועמ"שית - לחצו כאן
לקריאת תגובתו של מזכיר הממשלה - לחצו כאן
2 צפייה בגלריה
 בהרב-מיארה נגד פוקס: "אינך מוסמך להורות לעובד מדינה לפעול בניגוד לדין"
 בהרב-מיארה נגד פוקס: "אינך מוסמך להורות לעובד מדינה לפעול בניגוד לדין"
בהרב-מיארה נגד פוקס: "אינך מוסמך להורות לעובד מדינה לפעול בניגוד לדין"
(צילום: מוטי קמחי)
היועמ"שית, באמצעות המשנה, האשימה את פוקס בניסיון "להלך אימים" על החשב, במידה שלא ייפעל כפי שהתבקש: "לפי פנייתך, היה והנושא לא יטופל, יובא לאישור הממשלה תיקון להחלטת הממשלה, אשר יורה לחשב משרד העבודה לפעול באופן האמור, אחרת 'יישקלו סנקציות מנהליות נגדו', לשון הפנייה. אינך מוסמך להורות לחשב המשרד כיצד לפעול. בוודאי שאינך מוסמך להורות לו או לכל עובד מדינה אחר לפעול בניגוד לדין. ומעל הכול – אינך רשאי להלך אימים על עובד מדינה, המבקש לקיים את חובת הנאמנות הציבורית שלו ולפעול על-פי הדין".
בהרב-מיארה דרשה ממזכיר הממשלה פוקס למשוך את הפנייה לחשב, ואף האשימה אותו בחזרה על הטענה השקרית שלפיה היא אשמה בכך שרבבות הורים שאינם חלק מהמגזר החרדי אינם זוכים לסיוע בסבסוד. "בנסיבות אלו, עליך למשוך את פנייתך האמורה. למען שלמות התמונה אבהיר, כי טענתך בפנייה הנ"ל, לפיה היועצת המשפטית לממשלה גרמה לכך 'שעשרות אלפי הורים במעונות שאינם קשורים כלל למגזר החרדי אינם מקבלים הנחה במעונות, וזה מסתכם באלפי שקלים בחודש למשפחה' – שקרית. בפני שר העבודה הוצגו חלופות חוקיות להמשך המימון בתקופה זו, והיועצת אף עמדה על החשיבות ביישומן. השר בחר שלא ליישמן, תוך פגיעה שלא כדין בציבור הרחב".
מזכיר הממשלה הגיב על המכתב, וטען כי "אין מושג כזה בדין הישראלי 'הנחיית יועצת', הניתנת לאחר פרסום החלטת ממשלה מחייבת שלא לקיימה. למעשה, החלטת הממשלה מחייבת כל עובד ציבור במדינה, כולל היועצת המשפטית לממשלה, כל עוד לא פסק בית משפט אחרת ביחס לאותה החלטה ולא הוציא צו להקפאתה".
פוקס המשיך ותקף: "התנהלותך הלעומתית כנגד ממשלת ישראל הנוכחית, מאז הקמתה, שהתנגשה בקרחון בפסק דין "מינס" הולכת ומעצימה והופכת ממסלול מהיר למשבר חוקתי, לאנרכיה מוחלטת, כאשר ייעוץ משפטי לממשלה נותן הנחיות לעובדי ציבור שלא לקיים החלטות ממשלה תקפות".
2 צפייה בגלריה
 מחאת חרדים כנגד הגיוס
 מחאת חרדים כנגד הגיוס
הפגנת חרדים נגד הגיוס
(צילום: Menahem KAHANA / AFP)
החוק שקידומו אושר אתמול כאמור, הועלה כחלופה זמנית לחוק פטור מגיוס לתלמידי ישיבות, במטרה לנטרל את ההשפעה המיידית של פסיקת בג"ץ שחייבה לגייס חרדים - באמצעות החזרת מימון מעונות לילדי אברכים חייבי גיוס. בהודעת הוועדה נמסר כי החוק אושר עם סייג, "בכפוף לכך שגורמי המקצוע והמשרדים הרלוונטיים ינסו עד יום רביעי להגיע להסכמות בעניין ללא צורך בחקיקה".
האישור יאפשר להעלות את החוק להצבעה במליאת הכנסת בקריאה טרומית. כל חברי הוועדה הצביעו בעד ההצעה, שתאפשר מימון מעונות גם אם רק האם עובדת ולא האב. בוועדה הדגישו כי קודמו גם "חוקים שיעניקו זכויות רבות יותר למשרתים".
עוד קודם לדיון שבו אושר קידום החוק, בהרב-מיארה קבעה כי חוק המעונות אינו חוקתי, כיוון ש"יעודד השתמטות פסולה" מצה"ל ויגביר את הפגיעה במשרתים. החרדים, נזכיר, מקדמים את הצעת החוק לאחר שאפסו הסיכויים להתנות את אישור תקציב המדינה באישור חוק פטור מגיוס.
את חוק המעונות יזם ח"כ ישראל אייכלר מיהדות התורה, ועל הצעת החוק חתומים כל חברי יהדות התורה וכן חברי כנסת מש"ס ומסיעות נוספות בקואליציה. הוא ידרוש לאפשר לסבסד מעונות יום לילדים רק לפי המצב התעסוקתי של אימם – כלומר, גם כשאביהם אינו עובד. במילים אחרות, החוק יאפשר לגברים חרדים לא לעבוד, כיוון שיקבלו מימון לחינוך ילדיהם במעונות, ובכך לאפשר להם תנאים נוחים יותר שלא להתגייס.