הנשיא הנבחר של איראן, מסעוד פזשכיאן, מוצג אולי בעולם כדמות מתונה יחסית למנהיגים שאליהם התרגלו אזרחי הרפובליקה האיסלאמית בשנים האחרונות, אבל הערב (יום ב') הוא הבהיר – למי שהיה לו ספק – שבכל הנוגע למדיניות כלפי ישראל אין לו כוונה ממשית לעודד שינוי בטהרן.
"הרפובליקה האיסלאמית תמיד תמכה בהתנגדות של עמי האזור נגד המשטר הציוני הלא-לגיטימי", כתב פזשכיאן במסר ששלח למזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה, והוסיף כי "תנועות ההתנגדות" במזרח התיכון, כלומר ארגוני הטרור, לא יאפשרו ל"מדיניות הנפשעת" של ישראל כלפי הפלסטינים להימשך.
כבר לאחר ניצחונו של פזשכיאן בבחירות בסוף השבוע היה ברור לכול כי עלייתו לשלטון אינה צפויה להביא שינוי ביחס לישראל: השפעתם של נשיאים באיראן על מדיניות החוץ מוגבלת, והמילה האחרונה שמורה ממילא למנהיג העליון עלי חמינאי. עם זאת הצהרתו של פזשכיאן שפורסמה הערב היא איתות ברור לכך שאין לצפות שממשלו ינסה אפילו לעודד שינוי כלשהו בקו האיראני התקיף.
לפי הדיווחים בתקשורת האיראנית, במסר שלו לנסראללה כתב פזשכיאן: "אני בטוח שתנועות ההתנגדות באזור לא יאפשרו למשטר הזה להמשיך בחרחור המלחמה ובמדיניות הנפשעת שלו נגד העם המדוכא של פלסטין ונגד מדינות אחרות באזור". לפי דיווחים ערביים, במסר ששלח לנסראללה הדגיש פזשכיאן כי "שורשי התמיכה בהתנגדות (לישראל) נטועים בבסיס המדיניות האיראנית".
פזשכיאן, מנתח לב בן 69, גבר בסיבוב השני והמכריע של הבחירות ביום שישי על איש המחנה הקיצוני סעיד ג'לילי, עם 54.67% מהקולות לעומת 45.24%. כמו תמיד בבחירות באיראן עברו המועמדים לנשיאות סינון קפדני על-ידי מועצת שומרי החוקה, ורק למעטים ביותר הותר להתמודד. פזשכיאן היה הרפורמיסט היחיד מביניהם.
ניצחונו של פזשכיאן בא אחרי שבשנים האחרונות ניכרו עוד ועוד סימנים לכך שמשטר האייתוללות, שעלה לשלטון במהפכה האיסלאמית של 1979, מאבד את הלגיטימיות בעיני העם באיראן. הרפובליקה האיסלאמית התמודדה בעשור וחצי האחרון עם גלים חוזרים ונשנים של מחאות, שבהן נהרגו בידי המשטר מאות בני אדם ועוד אלפים נכלאו. גם שיעורי ההשתתפות הנמוך בבחירות – 39.9% בסיבוב הראשון ו-50% בסיבוב המכריע – מעידים על כך שהציבור אינו תולה בהן תקוות לשינוי.
במהלך קמפיין הבחירות שלו קרא פזשכיאן להחזיר את איראן להסכם הגרעין עם המעצמות, שקרס בסוף העשור שעבר אחרי שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע כי ארה"ב פורשת ממנו. ההסכם ההוא צמצם דרמטית את תוכנית הגרעין של איראן והגביר את הפיקוח עליה, ובתמורה לכך הוסרו רוב הסנקציות על המדינה. הן הוחזרו ברובן אחרי הפרישה האמריקנית, וממשיכות לחנוק את הכלכלה האיראנית גם כעת.
אחת מהבטחות הבחירות המרכזיות של פזשכיאן הייתה לחתור ליחסים טובים יותר עם העולם ולהסרת הסנקציות. הוא הצהיר כי הוא מקווה שלארצו יהיו "קשרי ידידות" עם כל מדינות העולם – מלבד ישראל.
בהכנת הידיעה השתתפה ליאור בן ארי