גורם מדיני הגיב בצהריים (שני) על אזהרת בכירי מערכת הביטחון שנחשפה ב-ynet - שלפיה "ללא חלופה לחמאס לפני עסקת חטופים נחזור ל-6 באוקטובר" - ומסר כי לפי ראש הממשלה בנימין נתניהו, "גם אם ישראל תיכנס לעסקה, היא תחזור ללחימה לאחריה כדי להשלים את מטרות המלחמה שהציבה".
בכך, למעשה, מודה הגורם שהכיוון של ישראל הוא לעסקה חלקית, שלא תכלול את סיום המלחמה ואת נסיגת צה"ל מרצועת עזה, מה שנחשב לתנאי מצד חמאס לעסקה כוללת. "ראש הממשלה גורס שאי-אפשר לממש תכניות ל'יום שאחרי' בעזה - עד שחמאס לא יחוסל על כל יכולותיו", מסר הגורם המדיני.
עוד טען הגורם המדיני כי "נושא 'היום שאחרי' בעזה נידון באופן מתמשך ומקודם בפורומים מתאימים, ולא בתדרוכים מגמתיים מצד אלה שכשלו לחלוטין בהערכותיהם. ראש הממשלה לא מוכן לקבל מציאות שבה לחמאס יש נוכחות כלשהי בעזה. ולכן, על מנת להתעסק ב'יום שאחרי' חמאס, צריך קודם כל לדאוג שאין חמאס וכמובן להחזיר את חטופינו, ובכך ישראל מתמקדת".
הגורם אמר גם כי "המדיניות שראש הממשלה מתווה בעזה היא שבכל מקרה לא חמאס ולא הרשות הפלסטינית ישלטו אזרחית בעזה, לרבות בחלוקת הסיוע ההומניטרי. לכן, מערכת הביטחון בוחנת חלופות שונות בהמשך לכך. ניתוק חמאס מחלוקת הסיוע ההומניטרי מחמאס נועד לשלול מארגון הטרור את השליטה באוכלוסייה העזתית ולהביא לקידום עסקה לשחרור חטופים".
כמו כן, הגורם המדיני ביקש להוסיף: "אם ראש הממשלה היה נענה לקריאותיהם אז, מנהיגי הטרור - סינוואר, דף, הנייה ונסראללה - היו עדיין מסתובבים חופשי; יכולותיו הצבאיות של חמאס לא היו כמעט מושמדות; ואיראן ושלוחות הטרור שלה לא היו סופגות את המהלומה האנושה שממנה הן מתקשות להתאושש היום". לדברי הגורם, "בזכות מדיניות נחושה ומושכלת שמוביל ראש הממשלה, ישראל משיגה הישגים משמעותיים, מגינה על ביטחונה, ותשיג את כל יעדי המלחמה".
כאמור, הגורמים הבכירים במערכת הביטחון הזהירו מפני "היעדר עיסוק ב'יום שאחרי' בעזה", ומהסכנה שבחזרה למצב שקדם ל-7 באוקטובר. הגורמים, שבקיאים בתמונת המצב המדינית והביטחונית, ותומכים בהסכם הפסקת אש מלאה או חלקית בטווח הזמן המיידי, מתריעים בפני ראש הממשלה נתניהו כי היעדר דיון וקבלת החלטות באשר לניהול ולשליטה האזרחית ברצועה לאחר המלחמה - יוביל למצב שבו חמאס משתקם שלטונית ומנהל את ענייני הרצועה.
"בהיעדר חלופה", אומרים הגורמים, "לא יהיה מנוס משובו של שלטון חמאס. צריך לקבל החלטה עכשיו, לפני העסקה. גם בעסקה 'קטנה', חמאס יחזור לשליטה מלאה. אם לא תהיה החלטה, אנחנו שומטים את הישגי המלחמה ולא עומדים באחד מיעדי המלחמה - מיטוט חמאס".
עמדה זו משותפת לגורמים בכירים הן בצה"ל והן בשב"כ. הם סבורים, בניגוד לדרג המדיני, כי בעוד היכולות הצבאיות של חמאס הושמדו כמעט לחלוטין, על אף שיגור מספר רקטות (והצבא הקפיד לומר שלחמאס תישאר יכולת שיגור כלשהי), היכולות השלטוניות של ארגון הטרור עדיין קיימות.