חגיגות, עימותים וכוננות שיא בירושלים: בצל איומי ארגוני הטרור הפלסטיניים ושנה בדיוק לאחר פרוץ מבצע "שומר החומות" במצעד הדגלים הקודם, לפחות 15,000 בני אדם התכנסו אחר הצהריים (ראשון) ברחוב קינג ג'ורג' במרכז הבירה לקראת הצעדה השנתית לציון יום ירושלים. ההמונים רקדו שם עם דגלי ישראל לקראת תחילת הצעדה שתעבור דרך שער שכם לעבר הכותל המערבי, אולם בגלל העומס הרב המונים החלו לצעוד לכיוון העיר העתיקה עוד לפני שהמארגנים הכריזו על תחילת הצעדה באופן רשמי. בעיר העתיקה עצמה פרצו עימותים בין יהודים לערבים, והמשטרה יירטה רחפן מעל שער שכם, שאליו חובר דגל פלסטין.
העימותים בעיר העתיקה פרצו אחרי שכמה שעות לפני תחילת המצעד החלו להסתובב במצעדים מאולתרים עם דגלי ישראל, לחגיגות יום איחודה של העיר. עם המשתתפים במצעדים הללו נמנו בני ישיבות תיכוניות וישיבות הסדר, שעברו בשירה ובריקודים ברחובות. מול הצועדים היהודים ניצבו תושבים ערבים בעיר העתיקה, ובעימותים שפרצו ביניהם נעצרו כמה בני אדם. המשטרה מנסה לחצוץ בין הצדדים, ושוטרים אף תועדו מפזרים גז מדמיע.
גם אתם תהיו במצעד הדגלים בירושלים? באירוע חדשותי במקום אחר? צלמו מהשטח ושלחו לנו תיעוד - אפשר גם בשידור חי
העימותים התחוללו בין היתר ברחוב הגיא, סמוך לשער שכם שדרכו צפויים בהמשך לצעוד משתתפי המצעד. באחד התיעודים משם נראה צעיר יהודי צועק לעבר הערבים שעומדים מולו "עם ישראל חי", ואלו השיבו לו בקריאות "אללה אכבר". בתיעוד נוסף שהופץ בקרב הפלסטינים נראים נערים יהודים מנסים להצית דגל פלסטין. מנגד, מעל שכר שכם נצפה כאמור רחפן שממנו התנוסס דגל פלסטין - והמשטרה יירטה אותו, מחשש שמדובר בכוונה לחבל במצעד.
כמה בני אדם נפגעו בעימותים שקדמו למצעד הדגלים. אחד מהם הינו צעיר יהודי שנחבל בראשו ואמר לצלם ynet כי במהלך "סיבוב שערים" שערך בעיר העתיקה הותקף בראשו עם בקבוק בירה, וכי גם נחתך בידו. אדם אחר, ערבי, אמר בעוד דם ניגר מפצע מעל עינו כי עשרה בני אדם תקפו אותו. כמה מהיהודים באזור שער שכם, שהניפו דגלים של הארגון הימני-קיצוני להב"ה, קראו קריאות נאצה כמו "שישרף לכם הכפר" ו"אחמד טיבי בן זונה". חלקם הכו על הדלתות של דוכנים בבעלות מוסלמית ברחוב הגיא.
בין משתתפי הצעדה כמה וכמה ח"כים, וכן הרב דרוקמן בן ה-89, ראש ישיבות בני עקיבא וזקן רבני הציונות הדתית. הרב מסר במקום ברכה לכבוד יום ירושלים: "שמחו את ירושלים וגילו בה כל אוהביה, שישו איתה משוש כל המתאבלים עליה. התאבלנו עליה אלפיים שנה, היום אנחנו שמחים בה. חזרנו אליה והיא חזרה אלינו, ברוך ה'!".
אירועי יום ירושלים החלו כבר מוקדם בבוקר, ובשעה 7:00 החלו לעלות יהודים רבים להר הבית. אחר הצהריים מסרה המשטרה כי בסך הכול עלו להר 2,600 יהודים - מספר שיא של מבקרים יהודים במתחם ביום אחד. יהודים שקראו "שמע ישראל" והשתחוו בהר הבית בניגוד לכללים הורחקו מהמתחם. אחרים הניפו שם דגלי ישראל ושרו את ההמנון הלאומי התקווה. במקביל הגיעו עד שעות אחר הצהריים 15,000 מתפללים לכותל המערבי.
לפני כן, בשעות הבוקר המוקדמות, נכנסו כוחות משטרה להר ונעלו עם שלשלאות ברזל את שעריו של אחד המסגדים במתחם, שבו ניסתה להתבצר קבוצה קטנה של צעירים. כמה מהפלסטינים רגמו את הכוחות באבנים, מבלי לגרום לנפגעים. בהמשך נכנסו למסגד רעולי פנים וירו זיקוקים, אולם גם מקרה זה נשלט על ידי הכוחות. בתיעוד יוצא דופן נראה רעול פנים פלסטיני מיידה אבנים ובהמשך מטיל את מימיו על גג מסגד בהר הבית.
בישיבת הממשלה שהתקיימה בצהריים קרא ראש הממשלה נפתלי בנט לקיים את המצעד "בצורה אחראית ומכובדת". בנט, שביום שישי האחרון אישר סופית את מתווה המצעד כך שיעבור גם בשער שכם - למרות איומיהם של ארגוני הטרור הפלסטיניים והפצרותיהם של גורמים מדיניים בעולם החוששים מהסלמה - שב והדגיש כי מדובר במסלול הקבוע של המצעד, שנערך כך כבר כ-30 שנה. "הנפת דגל ישראל בבירת ישראל היא דבר מובן מאליו, ולכן היינו בהירים וברורים בנושא מהרגע הראשון", אמר. הוא הביע הערכה לפעילות השוטרים הרבים המאבטחים כעת את רחובות הבירה.
גם במשטרה קראו אחר הצהריים לצועדים לנהוג באיפוק: "המשטרה קוראת למשתתפי מצעד הדגלים ולציבור כולו להישמע להוראות השוטרים, להימנע מכל גילוי של אלימות פיזית ומילולית ולאפשר לאירוע להתקיים כחוויה בבטחה, ותוך הקפדה מלאה על שמירת הסדר והוראות החוק". יותר מ-3,000 שוטרים ולוחמי מג"ב, בתגבור שלוש פלוגות מילואים של מג"ב שגויסו שלשום, נפרסו החל משעות הבוקר במוקדי החיכוך בבירה. חלק מהשוטרים פועלים באופן סמוי.
המפכ"ל רב-ניצב יעקב שבתאי, שהגיע לנקודת המשטרה בכותל המערבי, אמר הבוקר כי "משטרת ישראל נמצאת היום בהיערכות שיא לקראת אירועי יום ירושלים בכל רחבי הארץ כאשר מרבית הכוחות המבצעיים שלנו פרוסים בדריכות מבצעית וכוננות גבוהה, מוכנים לכל תרחיש. אנחנו בשליטה מלאה בכל הגזרות ומול כל האירועים וגם מספר האירועים הנקודתיים שהיו מהבוקר, טופלו באופן מידי ומקצועי".
לדברי המפכ"ל, "ישנו איסוף מודיעיני משמעותי שמאפשר לנו פעולות מנע בכל רחבי הארץ והפעלה חכמה של כוחות התגובה. אנחנו לא נאפשר לאף גורם מסית ופורע לחבל באירועי היום ולהפר את החוק והסדר. חשוב שמול הניסיונות לפרובוקציות מצד פורעים, יעמדו שוטרים ולוחמים שפועלים במקצועיות, רגישות ונחישות".
עיניים גם לעזה
על רקע האירועים בירושלים, במערכת הביטחון נושאים עיניים להתרחשויות ברצועת עזה מחשש לירי רקטי. בחיל האוויר תגברו את סוללות כיפת ברזל ברחבי הארץ, ובמסרים שהועברו לחמאס דרך מצרים נאמר כי צה"ל יגיב בעוצמה אם ארגון הטרור יחליט לשגר רקטות לשטח ישראל.
המתיחות נזכיר, נובעת מהעובדה שמבצע "שומר החומות" פרץ לפני שנה בדיוק, במהלך יום ירושלים הקודם. ראש הממשלה דאז בנימין נתניהו החליט ברגע האחרון שמצעד הדגלים אשתקד לא יעבור בשער שכם בצל המתיחות הרבה באותה עת, אולם חמאס דרש גם את "נסיגת" הכוחות הישראליים משער שכם ומשכונת שייח ג'ראח - ושיגר לעבר ירושלים רקטות אחרי שהאולטימטום שהציב אז חלף.
גם כעת משגרים ארגוני הטרור בעזה איומים, אבל חמאס לא מאיים באופן ישיר בשיגורי רקטות - אם כי החשש הוא שייגרר להסלמה על ידי ארגונים אחרים, כגון הג'יהאד האיסלאמי. בחמאס אמרו הבוקר בתגובה לעליית היהודים להר הבית: "ישראל שואפת לכפות עובדה מוגמרת במסגד אל-אקצא כדי לחלק אותו בזמן ובמרחב. אנשינו נלחמים היום מלחמת קודש באל-אקצא, שכן ישראל ומתנחליה לא יוכלו לחדור לעומקו. ההתנגדות לא יכולה לעמוד בחיבוק ידיים מול הפרות ישראל, שנראה כי לא הבינה היטב את מסרי ההתנגדות. אנו קוראים להמונים הערבים להתאחד עם העם הפלסטיני ולהשתתף איתו במערכה לשחרור פלסטין".
במצעד הדגלים השנה צפויה נוכחות גדולה יותר של משתתפים מכל שנה, בשל אירועי השנה שעברה. חברי כנסת ואישי ציבור נוספים הודיעו שישתתפו במצעד. הצעדה תחל בשעה 18:00, כאשר עשרות אלפים ירקדו בשני מוקדים - ברחוב קינג ג'ורג' יחל מסלול הגברים וברחוב בצלאל יתרכז המסלול של הנשים. ב-17:45 הצעדה תצא דרך רחוב אגרון בשני מסלולים, כאשר הגברים ימשיכו לכיוון כיכר צה"ל, לשער שכם ודרך רחוב הגיא לכותל. הנשים יצעדו דרך שער יפו והר ציון לכותל.
בשעה 19:00 תתקיים הרקדה ברחבת הכותל המערבי ל-16 אלף המשתתפים הראשונים. במקביל, ברחוב יצחק קריב תתקיים הרקדת ענק והמשך ריקודים לממתינים להיכנס לכותל המערבי, עקב מגבלת הקהל. ב-19:45 יתקיים אירוע הסיום בכותל המערבי בהשתתפות הרבנים הראשיים, רבנים נוספים ואישי ציבור.
בשעה 14:00 נסגרו לתנועת כלי רכב הצירים הבאים: בצלאל, המלך ג'ורג', אגרון, יצחק קריב, שלמה המלך, חטיבת ירושלים, צנחנים, הנדסה חיים בר לב לכיוון דרום, סולטאן סולימן לשני הכיוונים. המשטרה מסרה כי הצירים ייפתחו בהדרגה, בהתאם להתקדמות החוגגים. בזמן מצעד הדגלים, הרכבת הקלה לא תפעל בתחנות שסמוכות לכיכר צה"ל משני הכיוונים. התחבורה הציבורית תעבור בצירים חלופיים.
בין אלו שעלו הבוקר להר הבית היה גם חבר הכנסת איתמר בן גביר (הציונות הדתית), שישתתף גם במצעד הדגלים. בן גביר אמר בריאיון לאולפן ynet כי במהלך הביקור הופנו אליו קריאות אלימות כגון "איטבח אל יהוד", וכי חלק מהערבים במתחם אף רצו לעברו. לדבריו מטרתו היא להדגיש את ה"בעלות" של מדינת ישראל על כל ארץ ישראל. "מי שממצמץ בהר הבית, הפירוש של האויבים לזה זה שאפשר למצמץ בכל מקום אחר. אנחנו בעלי הבית על ירושלים", אמר.
בן גביר הצטרף לקריאות בממשלה ובמשטרה לצועדים במצעד הדגלים לנהוג באחריות, וקרא "לכל החוגגים לא להתעסק עם ערבים ובוודאי שלא לנקוט באלימות". חבר הכנסת, שבעבר התעמת לא אחת עם שוטרים, שיבח את פעילות המשטרה היום, וכינה את הנוכחות של כוחותיה בבירה "עצומה". הוא התייחס גם לאיומים כלפיו, כשרק היום הוגש כתב אישום נגד תושב מזרח ירושלים בגין כוונה להתנקש בו: לדבריו חמאס "חושש ממנו" כיוון ש"בממשלה מתוקנת מטפלים בחמאס, והם יהיו בבעיה". גם את המאבטחים "התותחים" שלו שיבח – אך הוסיף כי האבטחה הכבדה שהוא מקבל קשה לו ולמשפחתו. הוא הוסיף כי בשיחות עם אשתו וילדיו הגדולים החליט שלא "להתקפל בפני חמאס".
גם בלוד צעדו: "זה הבית"
במקביל, בלוד, שם לפני שנה התרחשו במסגרת מבצע "שומר החומות" פרעות בעיר במסגרתן היו אירועי ירי ויידויי אבנים לעבר מכוניות עד כדי לינץ' בתושב העיר יגאל יהושע, יצאו כ-3,000 בני אדם, מרביתם נערים, למצעד דגלים משלהם. סמוך למכינה הקדם צבאית בלוד, קריאות המואזין של תפילת הצהריים התערבבו בשירת "ירושלים של זהב", "עם ישראל חי" והתקווה.
השירה הזו, עם דגלי ישראל, כשברקע קריאות המואזין, המחישו היטב את המורכבות בלוד – ששליש מתושביה הם ערבים. המשתתפים בצעדת הדגלים בלוד, ברובם תלמידים מרחבי הארץ ומיישובי השומרון, התעמתו מדי פעם עם התושבים הערבים וקראו לעברם קריאות מתגרות, אולם העימותים הסתיימו בלא כלום.
"הגענו לחגוג עם דגלי ישראל ושירים, לומר לכולם שזה הבית. בדיוק שנה לפרעות בלוד שהחלו ביום ירושלים, האלפים באו עם דגלים ושרים בגאווה גדולה", אמרה שרית לוי, תושבת לוד, שהגיעה למצעד עם ארבעת ילדיה, בהם תינוק בעגלה. דביר ברגד, שהגיע ממכינה ברמת הגולן עם חבריו, סיפר: "באנו לחזק את תושבי לוד, לומר שזה ביתנו, ולהניף את דגלי ישראל בגאון". עם סיום הצעדה, המשיכו ברגד וחבריו למצעד הדגלים בירושלים.
חבר מועצת העיר לוד, עו"ד עבד אזברגה, שאחראי על החינוך הערבי, התרעם על קיום המצעד בעיר המעורבת. "שנים אנחנו בלוד ולא ראינו דברים כאלה. יוסי הרוש, סגן ראש העיר שהוא מהגרעין התורני והחברים שלו בעירייה הביאו מכל הארץ ומההתנחלויות את כל מי שבא לצעוד. לא ראיתי בין הצועדים את השכנים שלנו, תושבי לוד הוותיקים. שירימו את הדגל, זה בסדר. אבל למה להתגרות באוכלוסייה הערבית, שליש מתושבי העיר?", הוא אמר.
פורסם לראשונה: 14:36, 29.05.22