צפון קוריאה פוצצה הבוקר (יום ג') את החלקים הצפוניים של "כבישי השלום" המקשרים בינה לבין דרום קוריאה ואינם נמצאים עוד בשימוש, בצעד נוסף שנועד להפגין את איבתה לסיאול ושמסלים את המתיחות בחצי האי הקוריאני. פיצוץ הכבישים בא אחרי שבימים האחרונים טענה צפון קוריאה כי צבא הדרום הטיס רחפנים בשמי בירתה פיונגיאנג והצניח חומרי תעמולה נגד המשטר, ושתי המדינות שיגרו איומים זו לעבר זו.
פיצוץ הכבישים הבוקר הוא עדות לתיעוב הגובר של צפון קוריאה לממשלה השמרנית ששולטת כעת בדרום, והוא מצטרף להבטחתו של שליט הצפון קים ג'ונג און לנתק את היחסים עם סיאול ולזנוח את המטרה המוצהרת – גם אם ממילא לא ריאלית – של איחוד שתי המדינות בדרכי שלום. עם זאת פרשנים סבורים כי עדיין לא סביר שהוא ייצא בקרוב למתקפה גדולה על דרום קוריאה, שכן צעד כזה יגרור ללא ספק מתקפת נגד של ארה"ב וצבא הדרום, העולים על הצפון בכוחם, ויציב איום על הישרדות המשטר.
הפיצוצים הבוקר בוצעו בחלקים משני כבישים שהוקמו בתחילת שנות ה-2000 יחד עם שתי מסילות רכבת כדי לקשר בין דרום קוריאה לצפון קוריאה, בתקופה שבה ידעו היחסים בין השתיים פיוס יחסי. פעילות הכבישים והמסילות הושעתה בהמשך בזה אחר זה על-ידי שתי הקוריאות בעקבות העימותים ביניהן על תוכנית הגרעין של פיונגיאנג ועל סוגיות אחרות.
בסרטון שפרסם הבוקר צבא הדרום נראו עננים של עשן אפור ולבן עולים מזירת אחד הפיצוצים ליד עיירת הגבול קאסונג, וכן משאיות ודחפורים ששלחה צפון קוריאה כדי לפנות את ההריסות. בסרטון אחר נראה עשן מיתמר מכביש סמוך לחוף, ליד האזור המזרחי של הגבול בין הקוריאות.
צבא דרום קוריאה הודיע כי במהלך הפיצוצים הבוקר הוא פתח באש בתוך החלקים הדרומיים של אזור הגבול, וייתכן כי עשה זאת כדי למנוע מהצפון קוריאנים לירות בעצמם לעבר הדרום בחסות הפיצוצים. סיאול הודיעה גם כי היא מחזקת את המוכנות שלה ומגבירה את התצפיות בתיאום עם ארה"ב.
לצפון קוריאה, נזכיר, יש היסטוריה ארוכה של ביצוע פיצוצי ראווה ושל הרס מתקנים על אדמתה לצורך העברת מסרים פוליטיים לעולם. בשנת 2020 למשל פוצצה פיונגיאנג את לשכת התיאום שבנתה בעבר דרום קוריאה מצפון לגבול, וזאת כנקמה על כך שאזרחים מתנגדי המשטר של פיונגיאנג מפריחים מדרום קוריאה לתוך הצפון בלונים עם מסרים נגד קים ג'ונג און ואנשיו, בתקווה שיגיעו לידיהם של נתיני הצפון. מנגד, ב-2018 הרסה צפון קוריאה כמחווה של רצון טוב מנהרות באתר הניסויים הגרעיניים שלה כשפתחה בשיחות עם ממשלו של דונלד טראמפ על פירוק מגרעין, שיחות שכצפוי לא הניבו תוצאות. בשנת 2008 פוצצה צפון קוריאה מגדל קירור במתחם הגרעיני המרכזי שלה, בזמן שיחות שקיימה עם וושינגטון על פירוק מנשק גרעיני בתמורה לסיוע הומניטרי.
פיצוץ הכבישים הבוקר ממשיך אם כן מסורת ארוכה של העברת מסרים בדרך זו, והוא גם תואם את הפקודה שהעביר קים ג'ונג און בינואר השנה להסיר ממטרותיה המוצהרות של פיונגיאנג את האיחוד בדרכי שלום עם הדרום ולסווג את דרום קוריאה כמדינה בעלת מעמד קבוע של "אויבת בכירה". הצעד ההוא של קים הדהים רבים מחוץ לארצו, משום שבכך הוא בידל עצמו משני שליטיה הקודמים של צפון קוריאה, אביו וסבו, שעל אף עוינותם לדרום המשיכו רשמית לדבוק במטרה של איחוד המדינות.
צפון קוריאה מאשימה את דרום קוריאה כי מאז תחילת החודש היא החדירה שלוש פעמים רחפנים לשמי בירתה פיונגיאנג והצניחה באמצעותם עלונים ובהם מסרי תעמולה נגד המשטר. דרום קוריאה סירבה לאשר את הדברים, אך צעד כזה עשוי להיות נקמה מצדה על מאות בלוני הזבל שהפריחה בחודשים האחרונים פיונגיאנג לתוך שטח הדרום. בעקבות הרחפנים שזיהתה לדבריה מסרה צפון קוריאה כי הכניסה לכוננות את כוחות הארטילריה שלה ויחידות צבא נוספות כדי לתקוף את הדרום אם כלי טיס שלו יחדרו שוב. משרד ההגנה הצפון קוריאני מסר כי במקרה כזה תהפוך כל אדמת הדרום ל"ערמות של אפר".
לקריאה נוספת: המלחמה שלא נגמרה: סיפורה של מלחמת קוריאה
בשבוע שעבר הודיעה צפון קוריאה כי החליטה לחסום לצמיתות את הגבול עם הדרום ולהקים עמדות הגנה בחזית כדי להתמודד עם "ההיסטריה והחתירה לעימות" מצד דרום קוריאה וארה"ב. גורמים רשמיים בדרום ציינו כי מאז תחילת השנה גם הציבה צפון קוריאה מכשולים נגד טנקים והטמינה מוקשים לאורך הגבול בין המדינות, ונוסף על כך היא הניחה מוקשים והסירה עמודי תאורה בחלקים צפוניים של הכבישים המקשרים בין המדינות.