משלחת של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) הגיעה היום (ד') למחוז זפוריז'יה בדרום-מזרח אוקראינה, שם נמצאת תחנת הכוח הגרעינית הגדולה באירופה. המשלחת, בראשותו של ראש סבא"א רפאל גרוסי, תבחן בימים הקרובים את מצב תחנת הכוח זפוריז'יה, שנמצאת תחת כיבוש רוסי. גורמים רוסים באזור הכיבוש הרוסי בזפוריז'יה אמרו שהביקור של אנשי סבא"א יימשך יום אחד בלבד, אך גרוסי ציין שבדיקת המתקן תימשך כמה ימים. שר האנרגיה של אוקראינה, גרמן גלושצ'נקו, אמר כי הוא מאמין שהגעת המשלחת היא צעד בדרך ל"שחרור ופירוז" תחנת הכוח הגרעינית, שנמצאת במרחק של פחות מ-10 ק"מ מאזורים בשליטה אוקראינית.
"המשימה שלי היא למנוע תאונה גרעינית ולשמור על תחנת הכוח הגרעינית הגדולה באירופה", אמר גרוסי כשהגיע לזפוריז'יה, עם משלחת שמונה 14 אנשים. סבא"א חוששת לשלום תחנת הכוח הגרעינית, אחרי שבועות של ירי לאזורים הסמוכים לתחנה ואף לתחנה עצמה. מוסקבה וקייב מאשימות זו את זו באחריות לירי על המתקן. קייב טוענת שהלוחמים הרוסים מתבצרים בתחנת הכוח, מאחסנים בה כלי נשק ותוקפים ממנה יישובים וערים באזור. לפי מוסקבה, אוקראינה מפגיזה את תחנת הכוח כדי לעורר זעם נגד הרוסים, ולהוביל בסופו של דבר לפירוז האזור.
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי טען כי הסכנה שפגיעה בתחנה תגרום לדליפה רדיואקטיבית קטלנית גדולה. משרד ההגנה הרוסי אמר מנגד שרמות הקרינה בתחנת הכוח אינן חריגות. למרות שהתחנה נמצאת כבר חודשים תחת כיבוש רוסי, העובדים בתחנה הם עדיין אוקראינים.
בזמן שגרוסי ושאר אנשי סבא"א עושים את דרכם מקייב לתחנת הכוח הגרעינית, אוקראינה האשימה את הכוחות הרוסיים בירי פגזים על העיר שבשטחה נמצאת התחנה – אנרהודר, במחוז זפוריז'יה.
בינתיים נמשכת מתקפת-הנגד של הכוחות האוקראיניים בדרום המדינה, במטרה לשחרר את השטחים שכבשו הרוסים. המתקפה התחילה לפני יומיים, ובמחוז חרסון טענו היום ל"הצלחות" בשלושה אזורים כבושים. יורי סובלבסקי, סגן ראש המועצה האזורית של חרסון, אמר שהכוחות האוקראיניים מצליחים במשימותיהם בנפות חרסון, קחובקה ובריסלאב. "עכשיו זה הזמן לתמוך בכוחות המזוינים שלנו. זה לא הזמן לדבר על הצלחה ספציפית של הבחורים שלנו", אמר סובלבסקי, בהתאם להתעקשות של הצבא האוקראיני להימנע מפירוט על מתקפת-הנגד בדרום.
נשיא אוקראינה זלנסקי אמר שהכוחות האוקראיניים תקפו מטרות רוסיות לאורך חזית הלחימה כולה. זלנסקי, שאחרי פתיחת מתקפת-הנגד קרא לחיילים הרוסים לנוס על נפשם, אמר שכוחותיו תוקפים גם במזרח אוקראינה – שם שולט הצבא הרוסי על חלקים גדולים מחבל דונבאס, מעוז הבדלנים הפרו-רוסים. "המעורבות הצבאית האקטיבית מתרחשת כרגע לאורך החזית כולה: בדרום, במחוז חרקוב ובחבל דונבאס", אמר זלנסקי הלילה, בעדכון היומי על הלחימה.
במהלך המלחמה כבשה רוסיה שטחים נרחבים בדרום אוקראינה, ליד חופי הים השחור. מחוז חרסון, ששוכן מצפון לחצי האי קרים (שרוסיה סיפחה מאוקראינה כבר ב-2014) נכבש על-ידי הרוסים בראשית המלחמה. בשבועות האחרונים טענה קייב כי עשרות יישובים בחרסון שוחררו מכיבוש רוסי. השבוע טענו גורמים אוקראינים כי כוחות הצבא מתקדמים לעבר העיר הכבושה חרסון.
רוסיה החלה להנהיג בחרסון את השימוש במטבע ובלוחיות הרישוי שלה, ולהיערך למשאל עם – מבוים ומכוון מלמעלה – על סיפוח המחוז אליה. בשבועות האחרונים הצהירה קייב כי הצליחה לשחרר עשרות יישובים בחרסון, ואתמול הודיעה שכוחותיה מתקדמים לעבר העיר חרסון עצמה. בעדכון הבוקר דיווחה אוקראינה על "קרבות קשים ופיצוצים כמעט בכל מחוז חרסון".
אוקראינה מייחסת חשיבות גדולה לשחרור חרסון, ומאמינה שהחזרת השליטה במחוז לידיה תסכל את הניסיונות הרוסיים לנתק את הגישה של אוקראינה לים השחור. קייב ממעטת לפרסם פרטים על מתקפת-הנגד בדרום אוקראינה, אך השבוע אמר גורם שמקורב לזלנסקי כי אוקראינה הצליחה "לפרוץ את קווי ההגנה" הרוסיים בכמה מוקדים. בריטניה, בעלת ברית של קייב, מסרה כי הכוחות האוקראיניים גרמו לכוחות הרוסיים הפרוסים לאורך החזית לסגת בכמה אזורים.
במשרד ההגנה הרוסי דוחים את הטענות להישגים אוקראיניים בדרום, ואמרו כי הלוחמים הרוסים מנצחים את האוקראינים וגורמים להם לסגת מהאזור. לפי מוסקבה, יחידות חיל אוויר יירטו עשרות טילים בשמי חרסון. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב ציין שרוסיה ממשיכה בשיטתיות בתוכנית "המבצע המיוחד" שלה באוקראינה. "כל היעדים יושגו", התחייב.
במחוז מיקולאייב, הסמוך לחרסון, דיווחו היום שירותי החירום על שריפה בממגרות תבואה בנמל של העיר מיקולאייב – הנמל השני בגודלו באוקראינה. לפי הדיווח, השריפה פרצה בעקבות הפגזה רוסית על העיר, שנמצאת בשליטת אוקראינה.
אתמול דיווחה אוקראינה שמיקולאייב נתונה ל"הפצצות מסיביות" ומותקפת על-ידי טילים רוסיים, וכי באחת המתקפות האחרונות נהרגו שני אזרחים ו-24 נפצעו. שלשום הצהיר משרד ההגנה הרוסי כי כוחותיו הצליחו להדוף מקפות בחרסון ובמיקולאייב וגרמו ל"אבדות רבות" בשורות האויב.
בתוך כך סיכמו היום שרי החוץ של האיחוד האירופי להשעות את ההסכם שנחתם ב-2007 עם רוסיה, שמעניק לרוסים הקלות במתן ויזה. ההחלטה, שהתקבלה במסגרת המאמצים לבודד את ארצו של ולדימיר פוטין - תקשה על רוסים להיכנס לשטח האיחוד, ותהפוך את ההליך ליקר יותר עבורם.
בשבועות האחרונים קראו חלק ממדינות האיחוד לאסור לחלוטין על כניסת תיירים רוסים, כדי להגביר את הלחץ על מוסקבה בעקבות פלישתה לאוקראינה. חלקן כבר הטילו הגבלות על אשרות לרוסים, אך עד כה לא התקבלה החלטה שעליה מסכימות כל המדינות החברות. בקרב שרי החוץ של האיחוד האירופי הייתה מחלוקת גדולה בנושא, וההכרעה התקבלה בתום יומיים של דיונים בפראג. בתחילת השבוע דווח על ההחלטה המתגבשת, אחרי שכמה מדינות במזרח היבשת איימו לסגור באופן חד-צדדי – בלי הסכמה כוללת של האיחוד – את גבולותיהן בפני תיירים רוסים.
שר החוץ של האיחוד האירופי ג'וזפ בורל אמר היום אחר הצהריים: "סיכמנו על השעייה מלאה של הסכם ההקלות בוויזה בין האיחוד האירופי לרוסיה. הדבר יפחית משמעותית את מספר האשרות החדשות שמנפיקות המדינות החברות באיחוד האירופי. זה הולך להיות קשה יותר, וייקח יותר זמן". בורל ציין כי מאמצע חודש יולי חלה עלייה משמעותית במספר האזרחים שחוצים את הגבול מרוסיה למדינות השכנות. "זה הפך לסיכון ביטחוני עבור המדינות האלה. בנוסף, ראינו שרוסים רבים נוסעים למטרות פנאי ושופינג כאילו שלא משתוללת שום מלחמה באוקראינה".