נשיא האיטי, ז'ובנל מואיז, נרצח במעונו הפרטי – כך הודיע בצהריים (יום ד') ראש הממשלה הזמנית של המדינה שבקריביים. רציחתו של מואיז באה כשברקע סובלת האיטי מטלטלה פוליטית וביטחונית, מאינפלציה משתוללת וממאגרי מזון ודלק ההולכים ומתמעטים. בשנה האחרונה התמודד מואיז עם מחאה חריפה של האופוזיציה, שהאשימה אותו בניהול כושל ובניסיון לכונן דיקטטורה בהאיטי.
ראש הממשלה הזמנית קלוד ז'וזף סיפר כי אנשים לא-מזוהים כלשהם, שאותם כינה "כוח קומנדו", פרצו למעונו הפרטי של הנשיא בשעת לילה (שעות הבוקר לפי שעון ישראל) ורצחו את מואיז. רעייתו, הגברת הראשונה מרטין מואיז, נפצעה אף היא ואושפזה בבית חולים, אך לא נמסר מה מצבה.
ראש הממשלה ז'וזף גינה את ההתנקשות וכינה אותה "מעשה ברברי, מלא-שנאה ולא-אנושי". הוא הבטיח כי משטרת האיטי ושאר רשויות אכיפת החוק שולטות במצב: "הדמוקרטיה והרפובליקה ינצחו", אמר. סוכנות הידיעות AP דיווח כי בשעות האחרונות, כשהבוקר עלה על הבירה פורט או-פרינס, היו הרחובות ריקים בעיקרם, אבל כמה בני אדם בזזו בתי עסק באחד מאזורי העיר. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה על קולות ירי שנשמעו בבירה. ראש הממשלה ז'וזף הבטיח לשלוח שוטרים לרחובות כדי להשיב את הסדר.
מואיז, בן 53, התמנה לנשיא בשנת 2017, ובימי כהונתו הלכה והתערערה עוד ועוד יציבותה של האיטי, מדינה ענייה בת 11 מיליון תושבים, ש-60% מהם מרוויחים פחות משני דולרים ליום. בימי שלטונו השתוללה האינפלציה, מצבורי המזון והדלק הלכו והתמעטו, ועלייה חדה חלה בפעילות של כנופיות אלימות בבירה פורט או-פרינס, שם הן מסיירות ונלחמות זו נגד זו או נגד המשטרה בניסיון לכבוש עוד ועוד אזורי שליטה.
בשנה האחרונה התמודד מואיז עם מחאה גדולה: לתפקידו כנשיא הוא התמנה מתוקף צו אחרי בחירות כאוטיות ופיזור של הפרלמנט, והאופוזיציה טענה כי כהונתו אמורה הייתה להסתיים כבר בפברואר השנה, וכי הוא התעלם מכך. יריביו של מואיז טענו עוד כי שלטונו נעשה יותר ויותר אוטוריטרי, וכי הוא מנסה לכונן בהאיטי דיקטטורה כמו זו שהתקיימה בה עד 1990. בין השאר מחו על צו שבו הגביל מואיז את סמכויות בית המשפט לפקח על חוזים ממשלתיים ועל צו אחר שבו הורה על הקמת סוכנות מודיעין הכפופה לנשיא בלבד. מואיז דחה את הטענות וסירב להתפטר ולפנות את הכיסא.
האיטי היא אחת המדינות העניות ביותר בעולם, ויכולתה להתמודד עם משברים כמו זה שפוקד אותה כעת דלה ממילא: בעשורים האחרונים היכו בה שורה של אסונות, ממגפות כולרה ועד סופות הוריקן, והם החלישו עוד יותר את מוסדותיה. האסון הכבד מכול פקד את האיטי בינואר 2010: רעידת אדמה בעוצמה 7 דרגות החריבה אזורים גדולים במדינה, ולפי הערכות כ-250 אלף איש נהרגו בה. זה היה אסון הטבע הגדול ביותר שאיתו התמודד האו"ם אי-פעם, גדול אף יותר מאסון הצונאמי במזרח אסיה בשנת 2004.
האיטי היא קולוניה צרפתית לשעבר, שנוסדה ב-1804 בהפיכה של עבדים משוחררים. כלכלתה מתבססת בעיקר על חקלאות, ורוב מוחץ של תושביה עובדים במגזר זה. אסונות הטבע הפוקדים את המדינה תכופות הפכו את הענף לכזה הסובל באופן תמידי מחוסר יציבות, עובדה שהקשתה עליה לבנות כלכלה מתפקדת.
בעשורים האחרונים התבססה האיטי כחוף מבטחים לפושעים משלל סוגים. בין השאר הפכה לאחת מנקודות ההברחה המרכזיות של סמים מדרום אמריקה ומרכזה לארה"ב ולאירופה, ונעשתה לחוליה מקשרת להעברת כספים בדרכים לא כשרות. זה שנים שהיא סובלת מקרבות רחוב ומפעילות ערה של כנופיות, כשברקע גם אלימות מתמשכת על רקע פוליטי.