בזמן שהקואליציה מתכוננת להצבעות הראשונות על המהפכה המשפטית, הצעת חוק אחרת גורמת לסערה: יו"ר ש"ס אריה דרעי, שפוטר מתפקידיו כשר הפנים ושר הבריאות, דרש שביום הראשון הקרוב תעלה לוועדת השרים הצעת חוק שסיעתו יזמה - ומטילה עונש של חצי שנה בכלא על מי שבין היתר יגיע בלבוש לא הולם או ינגן בכותל המערבי.
- לעיון בהצעת החוק - לחצו כאן
בליכוד הופתעו מאוד מהשיח סביב הצעת החוק, ואמרו כי היא כלל לא הייתה אמורה להיות על סדר היום של ועדת השרים. החוק שדרעי מקדם נועד ככל הנראה להביך את הקואליציה, ומטיל זרקור על מערכת היחסים המורכבת בין יו"ר לש"ס לראש הממשלה בנימין נתניהו. בעקבות ההצעה, ראשי הקואליציה ישוחחו ביניהם.
לפי ההצעה ייאסר בין היתר בתחומי הכותל על חילול שבת; עריכת טקס, לרבות טקס דתי, שלא על פי מנהג המקום, הפוגע ברגשות ציבור המתפללים כלפי המקום; תלבושת שאינה הולמת את קדושת המקום; מתן שירותי דת מכל סוג שהוא, שלא בהיתר הממונה; נגינה בכלי נגינה, השמעת מוזיקה ושירה שלא בהיתר הממונה; תפילה מעורבת של גברים ונשים; ובתחום עזרת נשים – עריכת טקס הכולל הוצאת ספר תורה וקריאה בו, תקיעה בשופר, התעטפות בטלית או הנחת תפילין. החוק קובע עונש מאסר של שישה חודשים או קנס בסך 10,000 שקלים לעבריינים.
מטרת הצעת החוק, שבהסכמים הקואליציוניים נכתב כי תאושר, היא בין היתר להרחיק מהאתר גורמים חילונים או דתיים-ליברליים, כדוגמת "נשות הכותל", המבקשים בו חופש דת לעשות כמנהגם או חופש מדת, ולחזק את מעמדו של רב הכותל והמקומות הקדושים, המשליט בו קו דתי-שמרני. ההצעה מקודמת על רקע הדיון המתוכנן להתקיים בבג"ץ בסוף החודש בעתירה המבקשת ליישם את מתווה הכותל שהוקפא ב-2017 ולפיו באתר תוקצה רחבה מרכזית לתפילות שוויוניות - לצד עזרות הנשים והגברים.
בהצעה נכתב כי "כ-50 שנים מאז שוחרר הכותל המערבי, טרם הוסדרו מעמדו ושמירת קדושתו בחוק מיוחד. דבר זה גורם מפעם לפעם לפגיעה בערכים המקודשים של עם ישראל. לפיכך מוצע לקבוע בחוק הוראות שיסדירו הן שמירת סדרי התפילה ברחבת התפילה של הכותל המערבי וכן את שמירת מעמדה וקדושתה של רחבת הכותל כולה". הצעת חוק זהה הונחה גם בעבר על ידי חברים בש"ס.
בש"ס הגנו על הצעת החוק. ח"כ אוריאל בוסו, שהגיש את ההצעה יחד עם השר לשירותי דת ומ"מ שר הפנים מיכאל מלכיאלי, אמר: "האם יש מישהו שיעלה בדעתו להיכנס למסגד בלבוש לא הולם?! יש לנו כותל אחד, כולם מבינים את קדושת המקום - צריך שיהיה חוק שמסדיר את הנושא הזה". הוא הוסיף: "למרבה הצער, בשנים האחרונות הפך הכותל המערבי לזירת קרב והפגנות, בחסות קבוצה שולית וקיצונית שכל מטרתה הוא חילול הכותל ופגיעה ברגשות רוב העם היהודי". ח"כ בוסו התייחס לעונשים על "לבוש לא הולם", ואמר: "אפשר להירגע, אף פקח לא יסתובב ויבדוק אורך שרוולים. זה חלק מתקנות הכותל שקוראות ללבוש לבוש הולם. כך היה עד היום".
יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ יצא נגד ההצעה, ובחשבון הטוויטר שלו כתב: "לאף אחד יהודי, מכל זרם שהוא, אין בעלות על המקום הקדוש ביותר לעם היהודי. הכותל המערבי שייך לכולם, לדתיים ולחילונים, לימין ולשמאל, ועלינו לשמור עליו כמקום המאחד בין כל חלקי העם. קורא לנתניהו - השאר את הפוליטיקה מחוץ למקום הקדוש לנו ביותר, אל תקרעו את הכותל מהעם היהודי". חבר מפלגתו, ח"כ זאב אלקין, תקף בחריפות את ההצעה, והתייחס ל"חוק דרעי 2", שמטרתו למעשה לאפשר ליו"ר ש"ס לחזור להיות שר: "שני חוקי דרעי בשבוע אחד? לבוש לא צנוע בכותל לדעת פקח רב הכותל, הבאת כלי נגינה, טקס לא לפי הנחיות רב הכותל ועוד חצי שנת מאסר? התחרפנתם? הנחמה היחידה שלפי חוק דרעי הראשון מי שיקבל את העונש הזה של חצי שנת מאסר יוכל עדיין להתמנות לשר. אז אפשר להגיד ששני חוקי דרעי מאזנים אחד את השני".
גם בקואליציה ובימין ההצעה זכתה לביקורת. שר התרבות והספורט מיקי זוהר (הליכוד), כתב בחשבון הטוויטר שלו כי הכותל המערבי "שייך לכל עם ישראל וקדוש לכל יהודי ויהודייה, ואין צורך בחוקים כדי לשמור על קדושת המקום. שמירת הסטטוס קוו קריטית לשמירה על אחדות העם. 'דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום'". העיתונאי ואיש הימין חגי סגל צייץ: "אם 'חוק השרוולים' יעבור, אני מתחייב בלי נדר להגיע לכותל עם שרוולים קצרים וגיטרה".
נשות הכותל אמרו בתגובה להצעה כי "אנחנו נמשיך להתפלל כדרכנו, כפי שעשינו בשלושת העשורים האחרונים. עם זאת חייבים להבין: זוהי שעת חירום לכל מי שישראל יהודית ודמוקרטית חשובות לו, לכל מי שרואה ערך חשוב בשמירת הכותל המערבי כביתו של כלל העם היהודי. הכפפה מלאה של מנהג המקום לרבנות הראשית היא בניגוד מוחלט למצב הקיים ופוגעת אנושות בחופש הדת והפולחן של מתפללים בכלל ומתפללות בעזרת נשים בפרט.
"משמעות החוק היא שלראשונה ימנעו בחקיקה מנשים להתפלל בדרכן וכל מי שלא תסור למרותה של הרבנות פשוט תהפוך לעבריינית. העובדה כי ממשלת ישראל מתכוונת להוציא את תפילת נשות הכותל מחוץ לחוק ולאסור על מיליוני יהודיות ויהודים מלהתפלל כדרכם בכותל המערבי - היא שערורייה ואנו לא נעמוד מנגד".
הרב עו"ד אורי רגב, מנכ"ל עמותת חדו"ש (לחופש דת ושוויון), אמר בתגובה להצעת החוק: "בתקופה נורמלית התגובה הראויה ליוזמה כזו הייתה 'ש"ס נגד העם היהודי', ונתניהו היה דואג להוריד אותה מסדר הימים. אך בימים אלה, בהם ממשלתו תלויה במימוש החלומות ההזויים של החרדים והחרד"לים, כנראה שועדת השרים תאשר ביום ראשון את הדרישה, ותכניס את ישראל לסחרור נוסף של יחסיה עם יהדות התפוצות".
הרב שאול פרבר, יו"ר ארגון עתים, קרא לממשלה ולכנסת "להפסיק להרחיק את היהדות מהיהודים". לדבריו, הצעת החוק "תביא להפליה קשה של אוכלוסיות רבות בחברה הישראלית, ובראשן נשים, חצי מעם ישראל, ותביא לפגיעה נוספת בפער ההולך ומתרחב בין מדינת ישראל ליהדות התפוצות. סעיפי החוק חושפים באופן מובהק כי מטרת המחוקקים להפוך את רחבת הכותל המערבי, נכס צאן ברזל של כל העם היהודי, לבית כנסת חרדי גרידא".
אורי קידר, מנכ"ל ישראל חופשית, אמר בתגובה להצעה: "העבריין המורשע דרעי כנראה מחפש שיתעסקו במשהו שלא קשור לחקיקה בעניינו, ורוצה לסגור את הכותל ולהדיר ממנו ציבור ישראל ויהודי גדול, ולקרב אותנו להלכות שקיימות רק אצל אויבינו הגדולים ביותר. זו לא זעקת 'מדרון חלקלק', זהו רק קצה המדרון. אנחנו בסכנה ממשית להפוך לאיראן ואת הממשלה המשוגעת הזו חייבים לעצור".