ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק הודיע הערב (יום ד') כי הבחירות הכלליות בממלכה ייערכו בתוך כחודש וחצי, ב-4 ביולי. ההכרזה שלו, בהצהרה מיוחדת שנשא מחוץ למעונו בדאונינג 10, הפתיעה פרשנים פוליטיים כיוון שההערכות היו שיקבע מועד מאוחר יותר לקיום הבחירות – על מנת לספק לשמרנים, שהסקרים חוזים להם תבוסה אדירה, זמן רב יותר לשפר את הישגיהם בכלכלה ולחזק בכך את סיכוייהם להשיג ניצחון מפתיע.
לפי החוק הבריטי, הבחירות הכלליות מתקיימות לפחות אחת לחמש שנים, וכיוון שהקודמות נערכו בדצמבר 2019, המועד המאוחר ביותר שבו סונאק היה יכול לבחור היה דצמבר 2024. הפרשנים העריכו כי יבחר במועד כלשהו בסתיו, אבל כעת הפתיע אותם עם בחירות כבר בתחילת הקיץ – מהלך שנתפס כהימור מסוכן מצדו, שלפי הדיווחים נעשה בצל חשש שאותם הישגים בתחום הכלכלי שלהם הוא מייחל לא יתממשו, וכי גם המהלך של הטסת מהגרים לא-חוקיים לרואנדה עשוי להיתקל בקשיים.
כך או כך, על פי כל ההערכות השמרנים יאבדו בבחירות את השלטון אחרי 14 שנים – והלייבור בראשות קיר סטרמר צועדת בביטחון לעבר ניצחון היסטורי. המפלגה השמרנית, נזכיר, מחזיקה בשלטון מאז 2010, ובבחירות של 2019 הביא אותה ראש הממשלה דאז בוריס ג'ונסון לניצחון סוחף. אלא שבימי הקורונה הסתבכה ממשלתו בשלל שערוריות, הוא נאלץ להתפטר, ומחליפתו ליז טראס פרשה גם היא אחרי 49 יום, בעקבות תוכנית כלכלית כושלת שהשיקה ושטלטלה את השווקים. סונאק מכהן כראש הממשלה מאז סוף 2022, אבל גם שיעורי הפופולריות שלו עגומים.
זה זמן רב שהסקרים מראים כי מפלגת הלייבור מהמרכז-שמאל בראשות סטרמר מובילה על השמרנים ב-20% ויותר. סימן מקדים להתרסקות הצפויה של השמרנים הגיע מוקדם יותר החודש בבחירות המקומיות שנערכו בממלכה, ובהן רשמה הלייבור ניצחונות היסטוריים: היא השתלטה על שורה של מועצות מקומיות באנגליה שבהן לא החזיקה כבר עשרות שנים, וניצחה גם במרוץ מיוחד שנערך למושב שהתפנה בפרלמנט הבריטי בעקבות התפטרות מחוקק שהסתבך בפרשת שחיתות.
הבחירות הכלליות ייערכו כשהסוגיה הבוערת מכל היא יוקר המחיה, לצד חילוקי דעות גדולים סביב אופן הטיפול הנדרש במשבר ההגירה. סונאק בחר להכריז על מועד הבחירות ביום של חדשות טובות עבורו, שבו הוכרז כי האינפלציה לחודש אפריל ירדה בחדות ל-2.3%, הרמה הנמוכה ביותר מזה כשלוש שנים. הפחתת האינפלציה הייתה אחת ההבטחות של סונאק כשנכנס לתפקידו, ובהצהרה שנשא הערב, תחת גשם שוטף וללא מטרייה, הוא הזכיר את ההישג הזה: "זו הוכחה לכך שהתוכנית וסדרי העדיפויות שהצגתי עובדים. אבל היציבות הכלכלית הזו, שהושגה בעבודה קשה, נועדה להיות רק ההתחלה", אמר.
הוא קרא לבריטים להשאיר אותו בתפקיד, כדי שיוכל להמשיך ביישום תוכניתו: "ימים טובים יותר ניצבים לפנינו, אבל רק אם ניצמד לתוכנית שתשפר את הביטחון הכלכלי ואת ההזדמנויות לכל אחד. אני לא יכול לטעון שהצלחנו בכל דבר. אף ממשלה לא יכולה לטעון דבר כזה, אבל אני גאה במה שהשגנו יחד, בפעולות האמיצות שהובלנו. יש לי אמון מלא בפעולות שאנחנו יכולים לנקוט בעתיד".
סונאק הכריז שזוהי העת עבור בריטניה "לבחור את עתידה", ובסימן לקמפיין המלוכלך שצפוי – תקף בחריפות את סטרמר. הוא האשים שאין לו תוכנית אמיתית, וכי אם ינצח יעלה מיסים ויפגע בביטחונה של בריטניה: "הוא הראה שוב ושוב שהוא יבחר בדרך הקלה ויעשה הכול כדי להגיע לשלטון. אם הוא היה שמח כל כך לנטוש את ההבטחות שפיזר כדי להפוך למנהיג הלייבור, איך תדעו שהוא לא יעשה בדיוק את אותו הדבר כשיהפוך לראש הממשלה? אם אין לו את הנחישות להיצמד למה שהוא אומר, לא יהיה לא את האומץ לומר לאנשים מה לעשות, ואם אין לו תוכנית – איך אפשר בכלל לסמוך עליו להנהיג את המדינה שלנו, במיוחד בתקופה כל-כך לא ודאית?".
סטרמר מיהר להגיב, ובהצהרה מצולמת שפרסם אמר שאחרי 14 שנות שלטון שמרני, "נראה ששום דבר לא עובד". לדברי סטרמר, "השירות הציבורי לא עובד. האמבולנסים לא מגיעים. משפחות קורסות תחת נטל ריביות המשכנתא שהולכות וגדלות. התנהגות אנטי-חברתית פושה ברחובותינו. הרשימה נמשכת עוד ועוד. הכאוס הפוליטי מזין את ההידרדרות, שמזינה כאוס שמזין הידרדרות", האשים. סטרמר הזהיר שאם השמרנים יישארו בשלטון, המצב רק יידרדר עוד יותר: "תעצרו את הכאוס, תעברו לדף חדש, תתחילו לבנות", הפציר בבריטים.
סטרמר בן ה-61, שבעבר שימש כתובע הראשי של אנגליה וויילס, צפוי כאמור לנצח בבחירות ולהפוך לראש הממשלה השישי של בריטניה בתוך שמונה שנים בלבד – הפעם הראשונה מאז העשור של 1830 שבה יכהנו בתקופה קצרה שכזו ראשי ממשלה רבים כל-כך. בשבוע שעבר חשף סטרמר את האג'נדה שלו לקמפיין הקרוב, והבטיח שתתמקד ביציבות כלכלית. בין היתר, הוא הבטיח לשפר את הביטחון בגבולות, לגייס יותר מורים ושוטרים ולהפחית את זמן ההמתנה לשירותים רפואיים.
סטרמר, שמאז היבחרו ליושב ראש הלייבור נלחם בעקביות באנטישמיות שפשתה במפלגה תחת היושב ראש הקודם ג'רמי קורבין, נחשב לתומך של ישראל. מאז תחילת המלחמה בעזה הדגיש את זכותה של ישראל להגן על עצמה לנוכח מתקפת הטרור הברברית של חמאס, וסירב לדרישות חוזרות ונשנות שיקרא להפסקת אש. מדיניותו עוררה את זעמם של גורמים פרו-פלסטיניים בלייבור, ובשלהי השנה שעברה כמה מאנשי צוותו התפטרו במחאה. רק בתחילת השנה, אחרי חודשים רבים, הסכים בדוחק לקרוא להפסקת אש מתמשכת, גם אז רק לאחר שווידא שקיומה ייקשר בשחרור החטופים.
מי שצפוי להפסיד לו, סונאק בן ה-44, הוא המנהיג הצעיר ביותר של בריטניה בתקופה המודרנית – ולמרות שהצליח כאמור להגשים לפחות חלק מיעדיו הכלכליים, הוא אינו אהוד על ידי הציבור הבריטי ונתפס כדמות אפרורית משהו: גורם במפלגה השמרנית ששוחח עם סוכנות רויטרס תיאר אותו כ"יותר טכנוקרט מאשר מנהיג". סונאק, הינדי שנולד בבריטניה למהגרים מהודו, נשוי לבתו של מיליארדר הודי והוא אחד הפוליטיקאים העשירים ביותר בווסטמינסטר – עובדה שמקשה עליו להיתפס כמנהיג הקשוב לבעיות הכלכליות של האדם הפשוט.
אף שחלק מהשמרנים מצהירים בפומבי כי הם תומכים בהחלטת סונאק לערוך את הבחירות במועד מוקדם יחסית, אחרים מותחים עליה ביקורת – לפחות מאחורי הקלעים. "משאלת מוות 2024", אמר מחוקק שמרני בעילום שם לרויטרס. בדיווח של הסוכנות נכתב כי כעת כבר נערכים במפלגה לתבוסה תחת הובלתו של סונאק – ולקרב הירושה הצפוי.