משפחתה של שירין אבו עאקלה פרסמה הערב (שני) תגובה חריפה בעקבות ממצאי תחקיר העומק של צה"ל שלפיו קיימת סבירות גבוהה שעיתונאית אל-ג'זירה נהרגה מירי של אחד הלוחמים בקרב מול חמושים פלסטינים בג'נין במאי. "אנחנו יודעים כבר יותר מארבעה חודשים שחייל ישראלי ירה והרג את שירין", מסרה משפחתה של אבו עאקלה.
לפי התחקיר שקיים צה"ל, עדיין לא ניתן לקבוע באופן חד-משמעי על-ידי מי נהרגה אבו עאקלה, ולפי אפשרות בסבירות נמוכה יותר העיתונאית נפגעה מירי של חמושים פלסטינים לעבר המקום שבו היא שהתה. התחקיר העדכני של צה"ל נחשב לשינוי כיוון מהתחקיר הראשוני שפורסם זמן קצר אחרי התקרית, ובו נקבע כי אבו עאקלה נפגעה מאש של פלסטינים.
"הצהרת הממשלה הישראלית והצבא מנסה לטשטש את האמת ולהתחמק מאחריות על הריגתה של שירין אבו עאקלה, דודתנו, אחותנו, חברתנו הטובה, עיתונאית ופלסטינית-אמריקנית", נמסר בתגובת המשפחה לממצאי התחקיר. "אינספור תחקירים של CNN, AP, ניו יורק טיימס, אל-ג'זירה, אל-חק, בצלם והאו"ם הציגו ממצאים שחייל ישראלי הרג את שירין".
עוד אמרו במשפחה: "באופן לא מפתיע, ישראל מסרבת לקבל אחריות על רציחתה של שירין. המשפחה שלנו לא מופתע מהממצאים, כיוון שזה ברור לכל שפושעי המלחמה הישראלים לא יכולים לחקור את הפשעים של עצמם. כך או כך, נותרנו פגועים עמוקות, מתוסכלים ומאוכזבים. מאז ששירין נהרגה, משפחתנו קראה לחקירה מעמיקה, עצמאית ואמינה שארה"ב צריכה להוביל, ומבחינתנו זה המינימום שהממשל האמריקני צריך לעשות עבור אחד מאזרחיו.
"נמשיך לדרוש מהממשל לעמוד בהתחייבויותיו לאחריותיות, והאחריותיות מחייבת לנקוט פעולה. אנחנו ממשיכים לקרוא לחברי הקונגרס, לארגוני החברה האזרחית, לעיתונאים ולציבור, להמשיך ללחוץ על הנשיא ביידן ומזכיר המדינה בלינקן לעשות זאת. מאחר שישראל לא מסוגלת לקבל אחריות על מעשיה, אנחנו לוחצים לפתוח גם בחקירה בבית הדין הפלילי הבינלאומי ולנהל משפט. אסור לטאטא מתחת לשטיח את הרצח של שירין".
אחד מאחיה של אבו עאקלה אמר לפני שבועיים בריאיון לאל-ג'זירה כי המשפחה עדיין בוחנת את האפשרויות הקיימות לדיון בתיק של העיתונאית בדרכים בינלאומיות, בנוסף לתלונה שהוגשה על ידי איגוד העיתונאים הפלסטינים לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג.
נביל אבו רודיינה, דוברו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, אמר כי התחקיר הישראלי על מות העיתונאית הפלסטינית הוא ניסיון ישראלי חדש להתחמק מאחריות לרציחתה. לדבריו, "כל הראיות, העובדות והחקירות שנערכו מוכיחות שישראל היא האשמה, והיא זו שרצחה את שירין, ועליה לשאת באחריות לפשע".
אבו רודיינה הדגיש כי "ההנהגה הפלסטינית תמשיך לעקוב אחר תיק רצח שירין מול הגופים הבינלאומיים הרלוונטיים, ובמיוחד בית הדין הפלילי הבינלאומי". דוברו של אבו מאזן הוסיף כי ישראל לא תוכל לחמוק מעונש על מה שהגדיר פשעיה המתמשכים נגד העם הפלסטיני.
בארגון יש דין אמרו בתגובה לממצאים: "תחקיר הצבא לא מספק תשובות לירי ממנו נהרגה שירין אבו עאקלה. בחודשים האחרונים הצבא הוכיח שאיננו מסוגל לחקור את התקרית, בין אם בהצהרות שקריות ובין אם בפעולות אקטיביות לטשטוש האמת. התחקור אינו יכול להוות תחליף לחקירה פלילית.
"אף על פי כן, ב-72% מכלל התלונות על עבירות חיילים לא נפתחת חקירה וכך גם במקרה של אבו עאקלה. סגירת התיק ללא חקירה שתקבע האם הירי והפגיעה היו מוצדקים היא חמורה ומהווה עוד נדבך בשרשרת הטיוח. לכן, אנו דורשים פתיחה של חקירה בינלאומית בלתי תלויה שיכולה להביא לחקר האמת".
התקרית שבה נורתה למוות אבו עאקלה התרחשה בעיצומו של גל הטרור שכלל פיגועים בשורת ערים ויישובים בישראל. כוח מיוחד שכלל שתי פלוגות מיחידת דובדבן נכנס למחנה הפליטים ג'נין למבצע מעצרים, בעודו נתון לירי מסיבי. הלוחמים חיפשו אחר מבוקש ולא מצאו אותו. הפעילות נמשכה זמן ארוך מהצפוי, והלוחמים ניהלו חילופי אש עם חמושים פלסטינים בצאתם מהמחנה. באותם חילופי אש, נהרגה העיתונאית.
לטובת קיום תחקיר מעמיק בעניין מותה של אבו עאקלה, החליטו בצה"ל להטיל את המטלה על מפקד חטיבת הקומנדו אלוף-משנה מני ליברטי. לאחר גיבוש המסקנות הראשון ואחרי שהוצגו הממצאים לרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי, נקבע כי לא ניתן להחליט מהו מקור הירי שפגע באבו עאקלה. בשלב הזה הנחה הרמטכ"ל כוכבי לשוב ולבצע בדיקה מעמיקה נוספת.
בבדיקה הנוספת שילב צה"ל גורמים מאמ"ן, והצליב גם את המידע שעלה בתחקירים שפורסמו בתקשורת הבינלאומית – ובהם נטען כי לוחמי צה"ל אחראים לירי. בבדיקה נוספת שולבו פריטי מידע נוספים, והתרחש גם שיתוף פעולה עם ארה"ב.
לכך, בסופו של דבר, צורף גם הקליע שפגע באבו עאקלה אחרי התעקשות ארוכה מצד הפלסטינים לא למסור אותו. הפלסטינים העבירו את הקליע לידי האמריקנים, שקבעו אחרי בדיקה בליסטית כי לא ניתן להכריע בוודאות מי ירה את הקליע. בדוח האמריקני כן נקבע, בדומה לצה"ל היום, כי סביר להניח שהכדור נורה מצד הכוחות הישראליים.
"לאורך כל התחקיר ביקשנו מהפלסטינים לסייע לנו. אספנו את תמונת המצב כפי שהייתה בזמן אמת מהשטח, ולאחר מכן ניתחנו אותה. שרטטנו את כל קווי הירי שנורו לעברינו ושלוחמינו ירו מבלי לקבל כל סיוע מהפלסטינים, על מנת לבנות תמונת מצב טובה יותר", אמר היום גורם ביטחוני בכיר.
מהתחקיר החדש של צה"ל עולה כי בפעילות שבה נהרגה אבו עאקלה נכנס הכוח מדובדבן עם חמישה ג'יפים צבאיים ממוגנים מדגם "דוד" ועם שלושה כלים ממוגנים נוספים מדגם "זאב". הלוחמים היו נתונים לאש, חלקה מדויקת, במשך יותר משעה – וספגו גם מטעני נפץ. הלוחמים, שהיו באחד הכלים הממוגנים, ספגו אש – והשיבו לעבר מקורות הירי. "האש נורתה כשהם ממתינים בתוך הדוד. הם השיבו אש למספר לא קטן של מקומות שבו זיהו חמושים יורים לעברם", הוסיף הגורם.
לדבריו, "בתחקיר זיהינו את המרחב שממנו בוצע הירי לעבר שירין אבו עאקלה. צריך לומר שבמרחב שממנו אנחנו מניחים שנורה הקליע יש גם לוחמי צה"ל וגם פלסטינים. הסבירות הגבוהה יותר היא שהאש נורתה על ידי לוחם צה"ל בשוגג, כשהיה תחת אש. ייתכן שבשוגג מירי שכזה נהרגה שירין, למרות ששוב, לא ניתן לקבוע בוודאות מי פגע בה".
לאחר סיום התחקיר, הועברו הממצאים לפרקליטה הצבאית הראשית אלופה יפעת תומר-ירושלמי. היא הגישה שאלות נוספות לצוות התחקור, ולבסוף הגיעה למסקנה שלא קיים חשד לביצוע עבירה פלילית, ולכן החליטה שלא לפתוח בחקירת מצ"ח.