ברקע אזהרות המערב כי שימוש רוסי בנשק איראני במלחמה באוקראינה יפחית את הסיכויים להחייאת הסכם הגרעין, נשיא המדינה יצחק הרצוג יחשוף במהלך ביקורו בארה"ב הוכחות לשימוש בכלי טיס בלתי מאוישים איראניים במלחמה באוקראינה. באמצעות ניתוח חזותי הוכיחו במערכת הביטחון כי נמצאו שברי כטב"מים ברחבי אוקראינה, שזהים לאלה המפותחים באיראן, על אף שבטהרן מכחישים טענות אלה בשבועות האחרונים.
בלשכתו של הרצוג אמרו היום (שלישי) כי "אנו עדים לכך שאמצעי לחימה איראניים מתקדמים מופעלים נגד אזרחים חפים מפשע באוקראינה". הרצוג יציג את לגורמים המדיניים האמריקניים עימם ייפגש, בהם הנשיא האמריקני ג'ו ביידן, את התמונות המוכיחות את השימוש בכטב"מים, מסוג "שאהד-136", שהוכנו לשיגור במסגרת תרגיל שהתקיים באיראן בדצמבר 2021. בתמונה נוספת ניתן לראות כטב"ם מאותו דגם, שנפל במסגרת הלחימה באוקראינה.
לדברי לשכת הנשיא, חרף ההכחשות האיראניות והניסיונות לטשטש את החותם האיראני על ידי הטבעת כיתובים ברוסית, ניתן לראות בתמונות כי מייצבי הכטב"מים זהים במבניהם, ממדיהם, ואופן מספורם. כמו כן, ניתן להשוות בין מנוע הכטב"ם מתוצרת איראנית שהוצג במסגרת תערוכה באיראן באוקטובר 2014, לבין מנועי הכטב"מים שהופלו באוקראינה ולקבוע כי מדובר באותו מנוע.
נשיא המדינה הרצוג אמר כי "פעם נוספת איראן מוכיחה שלא ניתן לסמוך עליה ושבכל אזור בו יש הרג, סבל ושנאה – שם היא נמצאת. כלי הנשק האיראניים משחקים תפקיד מרכזי בערעור היציבות העולמית, ועל הקהילה הבינלאומית להפיק את הלקחים – עכשיו ובעתיד. עם איראן יש לדבר בשפה אחת – נחושה, מאוחדת וחסרת פשרות. כפי שאנחנו לומדים שוב ושוב, על כל היסוס בעניינה – משלמים מחיר".
הוא ציין כי "בחודשים האחרונים המשטר האיראני מראה בפני המערב את אופיו האמיתי, שישראל מכירה כבר שנים רבות. לא ניתן להתעלם מכך שהמשטר באיראן נוהג באלימות כלפי אזרחיו שלו ופועל לדיכוי אכזרי במחאת החיג'אב תוך הפרת זכויות אדם בוטה".
יש לציין כי במערב בטוחים במעורבותה של איראן במלחמה באוקראינה, ומתקפת המל"טים המתאבדים האיראניים על אוקראינה בתחילת השבוע שעבר, שבה נהרגו לפחות שמונה בני אדם, הייתה אחת הדוגמאות לשיתוף הפעולה ההולך ומתהדק בין איראן לבין רוסיה – ולניסיון האיראני להתנתק ככל האפשר מהתלות במערב.
הן רוסיה והן איראן הכחישו בתוקף שנשק איראני הועבר לטובת השימוש במלחמה באוקראינה, ושר החוץ האיראני חוסיין אמיר עבדוללהיאן אמר בשיחת טלפון עם שר החוץ של האיחוד האירופי ג'וזפ בורל כי "יש לנו שיתוף פעולה הגנתי עם רוסיה, אבל אספקת נשק ומל"טים לשימוש נגד אוקראינה לא נמצאת במדיניות שלנו".
למרות ההכחשות, האיחוד האירופי החליט לקדם סנקציות נגד איראן אחרי שהוצגו לו ראיות לכך שהטענות האיראניות אינן נכונות. ומלבד זאת, גורמים במערב כאמור הזהירו בשיחה עם העיתון "וול סטריט ג'ורנל" כי אם רוסיה תעשה שימוש בעוד נשק מתוצרת איראן באוקראינה, הסיכויים להחייאת הסכם הגרעין, שבמסגרתו אמורות להיות מוסרות הסנקציות על טהרן, יפחתו עוד יותר.
השימוש הרוסי במל"טים האיראניים הגיע אחרי כמה חודשים שבהם הזהירו במערב מכך שאיראן אכן נערכת להעביר לרוסיה מל"טים כדי שישמשו אותה בשדה הקרב באוקראינה. העסקה בין הצדדים ככל הנראה הבשילה אחרי שהנשיא פוטין ביקר באיראן, שם נפגש עם המנהיג העליון עלי חמינאי ועם הנשיא איבראהים ראיסי.
מלבד מל"טים מתאבדים, שבהם כבר נעשה שימוש במלחמה באוקראינה, איראן, כך דווח, נערכת להעביר לרוסיה גם טילים בליסטיים מתוצרתה. ה"וושינגטון פוסט" דיווח החודש כי איראן ורוסיה סיכמו בחשאי על עסקת הנשק, ולפי חלק מהגורמים ששוחחו עם העיתון מדובר בפעם הראשונה שבה טילי קרקע-קרקע איראניים ישמשו את רוסיה לתקיפת ערים ובסיסי צבא באוקראינה. הטילים הללו, כך דווח, מסוגלים לפגוע במטרות בטווחים של 300 עד 700 קילומטרים.