כשלצידו ראש הממשלה בנימין נתניהו, קנצלר גרמניה אולף שולץ מתח הערב (א') ביקורת ישירה למדי כלפי התנהלות ישראל בעזה – וקרא להגדיל משמעותית את הסיוע ההומניטרי לרצועה. שולץ הדגיש אמנם כי מטרתה של ישראל – מיטוט חמאס – הינה מוצדקת, אך הוסיף: "איננו יכולים לעמוד מנגד ולצפות בתושבי עזה בסכנת רעב. אלו לא הערכים שלנו".
ביקורו של שולץ בישראל, השני שלו בארץ מאז פרוץ המלחמה, מגיע כשברקע גובר הלחץ הבינלאומי כלפי ישראל בעקבות הדיווחים על מצוקת רעב קשה ברצועה, בעיקר בחלקיה הצפוניים, ומדבריו ניכר שהמתיחות בסוגיה גוברת לא רק ביחסים מול הממשל בארה"ב.
"מהיום הראשון המסר שלנו היה ברור: יש לישראל זכות להילחם בחמאס ויש לשחרר את כל החטופים. הפשע האכזרי הזה צריך להיפסק עכשיו. המבצע הצבאי של ישראל בעזה נמשך חמישה חודשים, וחלקים גדולים מהתשתיות הצבאיות של חמאס נהרסו. בחמשת החודשים הללו מחיר האובדן האזרחי ומספר האזרחים שנפגעו הגיעו לרמות גבוהות – רבים טוענים שגבוהות מדי", אמר שולץ בפתח דבריו בהצהרה משותפת הערב עם נתניהו, בתום מפגש שערכו שני המנהיגים.
"כשותף וכחבר של ישראל, שיתפתי את ראש הממשלה בדאגות שלי לגבי התפתחות המלחמה הזאת. ישראל נלחמת בחמאס כדי להשיג יעד לגיטימי: לעולם לא עוד 7 באוקטובר. ככל שהמלחמה נמשכת כך מספר האזרחים הנפגעים גדל, וכך המצב עבור תושבי עזה הופך מייאש יותר. לא משנה כמה חשוב היעד – האם זה מצדיק מחיר נוראי שכזה, או שישנן דרכים אחרות להשיג את היעד?", תהה שולץ.
הוא הדגיש בדבריו את החשש שמביעים לא רק בגרמניה אלא ברחבי העולם מאפשרות של פעולה צבאית ברפיח, שם התרכזו המוני הפליטים שברחו מאזורי הקרבות ברחבי הרצועה. שולץ הודה שיש היגיון צבאי בפעולה בעיר הסמוכה לגבול מצרים, שם פועלים עדיין ארבעה גדודים של חמאס, אך הוסיף: "יש גם לוגיקה הומניטרית. איך להגן על 1.5 מיליון אזרחים? לאן הם ילכו? אמרתי לראש הממשלה שצריך לדאוג לתושבים בעזה לאספקת סיוע הומניטרי. שיתפתי אותו בדאגה שלנו. צריכים לשפר את הכנסת הסיוע ההומניטרי ואת החלוקה שלו".
שולץ הודה בדבריו לקטאר ולמצרים על התיווך שלהן במגעים לעסקת חטופים, ואמר כי יש להן "תמיכה מלאה" מגרמניה. הוא הזהיר מ"השלכות מרחיקות לכת" אם תפרוץ מלחמה בצפון, מול חיזבאללה – וקרא להגיע לפתרון ארוך טווח בסכסוך הישראלי-פלסטיני, על בסיס פתרון שתי המדינות: "עבורי כקנצלר גרמניה, דבר אחד הכרחי – ביטחונה של ישראל. זה במרכז כל המאמצים שלי. יש להילחם בטרור נגד ישראל בשיטתיות, אך אי אפשר להביס טרור רק באמצעים צבאיים. אנו צריכים פתרון לסכסוך הזה שיבטיח ביטחון מתמשך".
שולץ קרא לרפורמה ברשות הפלסטינית והדגיש כי ממשל פלסטיני עצמאי ומדינה פלסטינית עתידית נדרשים לעמוד בצורכי הביטחון של ישראל. "עתיד ביטחון תושבי ישראל טמון בפתרון עם העם הפלסטיני – ולא נגדו. זה אומר בסופו של דבר פתרון מוסכם של שתי מדינות. זה כולל גם נורמליזציה עם שכנותיה של ישראל, בפרט סעודיה", ציין.
נתניהו, שמצהיר שוב ושוב כי הוא פועל להדוף את הלחץ הבינלאומי על ישראל, השיב בהצהרה המשותפת לביקורת המרומזת של שולץ – ואמר: "ישראל רוצה שלום וכל הישראלים מתפללים לשלום, כי אנחנו סובלים את השלכות המלחמה כאומה וכפרטים. מחיר המלחמה ידוע לנו היטב. אנו מאמינים שהמפתח לשלום הוא ביטחון. יש הסבורים שהמפתח לביטחון הוא שלום. אם יציעו לנו הסכם שלום או דרך לשלום שבהם ישראל לא תוכל להגן על עצמה, ושכנינו יהיו מחויבים להשמדתנו – זה ייקח את השלום אחורה ולא קדימה".
נתניהו הביע הערכה לתמיכה של גרמניה בישראל במהלך המלחמה, והדגיש כי פעולה ברפיח תיעשה רק לאחר פינוי המוני הפליטים בעיר שבדרום הרצועה. "הבטחתי לקנצלר שולץ שהיעד שלנו בחיסול גדודי החמאס ברפיח הולך יד ביד עם מתן אפשרות לאוכלוסייה לעזוב את רפיח. זה לא משהו שנעשה כל עוד הם שם. נעשה בדיוק את ההיפך: נאפשר להם לעזוב". נתניהו, שמתכוון למנות "פרויקטור סיוע" לעזה – במהלך שנתפס כהבעת אי-אמון מצידו בטיפול של מערכת הביטחון בסוגיה – אמר לצד הקנצלר הגרמני כי ישראל פועלת להרחיב את היקף הסיוע ההומניטרי.
"אנו עושים מאמצים להגדיל את הכנסת הסיוע באוויר, בים וביבשה. הבעיה המרכזית היא חלוקת הסיוע. מרגע שהוא נכנס לעזה הוא נגנב על ידי חמאס ואחרים – זה משהו שאנחנו צריכים מאמץ משותף כדי למנוע אותו. האחריות על ההרס והנפגעים האזרחים היא על חמאס. ישראל תעשה הכול כדי לצמצם את זה ולהגדיל את הסיוע ההומניטרי", אמר. ראש הממשלה הוסיף כי הוא ושולץ מסכימים על כך שיש לחסל את חמאס: "אי אפשר להשיג שלום אם חמאס יישאר שם. צריך לחסל אותו אם רוצים להגיע לשלום. ביום שאחרי – זה חייב להיות ביום שאחרי חמאס – זה יפתח אפשרויות אחרות" .
בהצהרה המשותפת הערב לתקשורת לא ניתנה לעיתונאים אפשרות לשאול שאלות, ועצם קיומה נעשה רק בתום פארסה שבה ביטלה תחילה לשכת רה"מ את ההצהרה – ובלחץ הגרמנים, שהתרעמו על כך, נאלצה להחזיר אותה ללו"ז. זהו כאמור ביקורו השני של שולץ בישראל מאז 7 באוקטובר. לביקור הראשון הגיע עשרה ימים בלבד אחרי הטבח של מחבלי חמאס.
בנובמבר האחרון התייצב הקנצלר במופגן לצד ישראל, והצהיר שהוא מתנגד להכרזה על הפסקת אש מיידית ברצועת עזה. גם כעת לא קרא אמנם להפסקת אש מיידית, אבל אמר שיש צורך בעסקת חטופים וב"הפסקת אש ארוכה" – וניכר שגם בברלין גובר התסכול מהמצב ברצועה. אתמול גם הצטרפה גרמניה לשורת מדינות בעולם, ובראשן ארה"ב וירדן, שמצניחות סיוע בשמי עזה. מטוס של חיל האוויר הגרמני, הלופטוואפה, הצניח אתמול ארבע טונות של מזון בצפון הרצועה. גם היום השתתף מטוס גרמני במבצע ההצנחות הבינלאומי.