צבא אוקראינה הודיע הבוקר (חמישי) שכוחותיו תקפו ספינת מלחמה גדולה של חיל הים הרוסי והטביעו אותה. התקיפה הייתה בנמל העיר ברדיאנסק בדרום אוקראינה - שנכבשה על ידי הרוסים בשבוע הראשון של המלחמה. בהודעת הצבא האוקראיני נאמר ש"אורסק" - אוניית לוחמה אמפיבית, שמובילה כוחות קרקעיים לחופי האויב - הותקפה הבוקר בים אזוב.
המלחמה באוקראינה - עוד כותרות:
• מצור על צ'רניהיב: "העיר בת ערובה"; מקורב לפוטין התפטר ועזב את רוסיה
• אוקראינה: "100 אלף נותרו במריופול, הרוסים חטפו שיירת סיוע בדרך לעיר"
• כוחות רוסיים נכנסו למריופול. דובר הקרמלין: "נשק גרעיני? רק באיום קיומי"
• סכר מציף נהר ליד קייב, "כאוס" במבצע הרוסי: "אין מפקד, אין תיאום"
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
"האונייה הושמדה בנמל ברדיאנסק, שנכבש על-ידי רוסיה", הכריז חיל הים האוקראיני. התקשורת המקומית דיווחה כי בנוסף לספינה שהוטבעה, שתי ספינות רוסיות אחרות עלו באש. כמו כן דווח על שריפה במחסן נשק של הצבא הרוסי בנמל, אחרי שהמחסן הופצץ במתקפת טילים אוקראינית.
ברדיאנסק נמצאת במחוז זפוריז'יה, 75 ק"מ צפון-מערבית למריופול. הכוחות הרוסיים כבשו את העיר ב-27 בפברואר, ומשתמשים בנמל של ברדיאנסק לתדלוק ופריקת ציוד צבאי.
הצבא הרוסי הודיע הבוקר כי הוא כבש את העיר איזיום, במחוז חרקוב שבמזרח המדינה. אוקראינה מכחישה את הדיווח על כיבוש העיר, וטוענת שהקרב על איזיום "עדיין נמשך". איזיום נמצאת בין חרקוב למעוזי הבדלנים הפרו-רוסים במחוזות לוהנסק ודונייצק במזרח אוקראינה.
בינתיים ממשיך הצבא הרוסי בהתקפותיו ברחבי אוקראינה: המושל של מחוז לוהנסק במזרח המדינה דיווח הבוקר שלפחות ארבעה בני אדם - בהם שני ילדים - נהרגו בהפצצה רוסית ביישוב במחוז. עוד שישה נפצעו. המושל, סרגיי גידאי, טען שבהפצצה השתמש הצבא הרוסי בפצצות מצרר. "הרוסים מתים, ולא מצליחים להתקדם, ולכן התחילו להשתמש בנשקים כבדים", אמר המושל.
בימים האחרונים טענו גורמים במחוז לוהנסק שהרוסים תוקפים בפצצות מצרר - טענות שלא ניתן לאמת. פצצות מצרר נחשבות לנשק אסור במדינות רבות בעולם: יותר מ-100 מדינות חתמו ב-2008 על אמנה האוסרת על ייצור פצצות מצרר ושימוש בנשק. רוסיה ואוקראינה לא חתמו על האמנה.
מלחמת רוסיה-אוקראינה נפתחה ב-24 בפברואר, וסופה לא נראה באופק. שר החוץ של האיחוד האירופי, ג'וזפ בורל, אמר הבוקר שלממשלת רוסיה אין אינטרס לנהל משא ומתן על הפסקת אש כל עוד היא לא משיגה את המטרות הצבאיות שלה במלחמה. בשבוע שעבר אמרו במערב שהמלחמה באוקראינה הופכת ל"מלחמת התשה", מכיוון שהכוחות הרוסיים לא-מתקדמים בחזיתות רבות, ובוחרים להטיל מצור על הערים שאותן הם לא מצליחים לכבוש ולכתוש אותן בהפצצות ובהפגזות.
"כרגע רוסיה לא רוצה לשבת ולנהל משא ומתן על שום דבר: מה שהיא רוצה הוא לכבוש את השטח. היא רוצה לכתר את רצועת החוף עד גבול מולדובה ולבודד את אוקראינה מהים. היא רוצה לנהל משא ומתן רציני רק כשתהיה לה עמדת כוח", אמר שר החוץ של האיחוד האירופי.
בורל אמר את הדברים לקראת פסגה של מנהיגי המדינות החברות בנאט"ו, שמתקיימת היום בבריסל. מזכ"ל נאט"ו, ינס סטולטנברג, אמר לפני הפסגה שהמלחמה באוקראינה היא "המשבר הביטחוני החמור בדור האחרון". סטולטנברג טען שהחלטתו של ולדימיר פוטין לפלוש לאוקראינה היא "טעות גדולה" - וציין את עוצמת ההתנגדות האוקראינית ואת החזית האחידה שמפגין המערב - שהטיל סנקציות קשות על הרוסים.
סטולטנברג אמר שכל מתקפה כימית של רוסיה באוקראינה תשנה את המלחמה, אך לא אמר אם חברות הברית הצבאית – שאוקראינה כזכור אינה חלק ממנה – ינקטו פעולה צבאית.
בפסגה צפויים ראשי נאט"ו לאשר את תגבור הכוחות של הברית הצבאית במזרח אירופה. בפסגה ישתתף גם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, שייפגש בבריסל גם עם ראשי מדינות ה-G7 והאיחוד האירופי. ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון, שהגיע גם כן לבריסל, אמר שפוטין "חצה את הקו האדום" והוסיף שהגיע הזמן שהנשיא הרוסי יישפט בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג.
על פי הערכות האו"ם מתוך 44 מיליון תושבי אוקראינה, כרבע ברחו מבתיהם מתחילת המלחמה – ויותר מ-3.6 מיליון פליטים עזבו את המדינה. לפי יוניצ"ף, סוכנות הילדים של האו"ם, כמחצית מהילדים האוקראינים נאלצו לברוח מבתיהם מתחילת המלחמה.
בשבוע שעבר העריך המודיעין האמריקני שלפחות 7,000 חיילים רוסים נהרגו עד כה במלחמה באוקראינה, אך אמש מסר גורם צבאי בכיר בנאט"ו שמספר ההרוגים עשוי להגיע ל-15,000. בסך הכול, לדבריו, בין 30,000 ל-40,000 חיילים רוסים נפגעו, כולל הרוגים, שבויים ונעדרים. אתמול, בעדכון של משרד ההגנה הבריטי, דווח שהכוחות הרוסיים החלו לגייס חיילים לשעבר, בעלי ניסיון בשדה הקרב.
על רקע היעדר ההישגים בשטח דיווח אתמול כלי תקשורת עצמאי ברוסיה שסרגיי שויגו, שר ההגנה של פוטין, לא נראה בציבור כבר 12 ימים – למרות אחריותו על ניהול המלחמה באוקראינה. בקרמלין הגיבו היום ל"היעלמותו" של שויגו, ואמרו שבימים אלה הוא עסוק מאוד ושאין לו זמן להופעות בתקשורת.
המצב הקשה בשטח גורם, ככל הנראה, לתסיסה בשירות הביטחון הרוסי (ה-FSBׁׁׁ): הגרדיאן פרסם שגורם מודיעיני רוסי, ששמר על זהות אנונימית, דיווח כי התסכול מהתנהלות המלחמה גדל - ואיתו האפשרות שגורמים ב-FSB "יבצעו הפיכה נגד פוטין". במכתבים ששלח אותו גורם לוולדימיר אוסצ'קין, פעיל אופוזיציה רוסי שעזב את ארצו והקים את ארגון זכויות האדם Gulagu.net, הוא דיווח שקצינים ב-FSB כועסים על פוטין, ומתוסכלים מהסנקציות הבינלאומיות, שמשפיעות על אורח החיים שלהם.
בראיון ל"טיימס" אמר אוסצ'קין שהעובדה שגורם מודיעיני בוחר להסתכן ולספר על המתרחש הוא הוכחה לזעם ולחוסר-שביעות הרצון ב-FSB. הוא אמר שבעקבות הסנקציות הקצינים "כבר לא יכולים לצאת לחופשות בווילות שלהם באיטליה, או לקחת את הילדים לדיסנילנד בפריז". מביתו בצרפת, שם הוא חי מאז שעזב את ארצו ב-2015, אמר אוסצ'קין: "במשך 20 שנה פוטין יצר יציבות ברוסיה. קציני FSB, שוטרים ותובעים מטעם המדינה – האנשים שנמצאים בתוך המערכת - היו יכולים לחיות חיים טובים. עכשיו הכול נגמר. הם מכירים בכך שהמלחמה היא קטסטרופה לכלכלה, לאנושות. הם לא רוצים לחזור לברית המועצות. בכל שבוע ובכל חודש שהמלחמה נמשכת, גוברת האפשרות למרידה של מי שנמצאים בשירותי הביטחון הרוסיים".
אתמול שוחח פוטין פעם נוספת עם ראש ממשלת ישראל נפתלי בנט, שלפי הקרמלין "הביע כמה רעיונות לגבי המשך המשא ומתן". על רקע המאמצים לקדם את המגעים להפסקת אש דיווח אמש "וול סטריט ג'ורנל" כי הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי ביקש מהנשיא האמריקני ביידן שלא להטיל סנקציות על האוליגרך הרוסי-ישראלי רומן אברמוביץ', אחד ממקורביו של פוטין. לפי הדיווח, שמתבסס על גורמים אנונימיים, זלנסקי ביקש להימנע מהסנקציות על אברמוביץ' כיוון שהוא עשוי לסייע במאמצי התיווך מול מוסקבה. הבקשה גרמה לממשל בוושינגטון לגנוז תוכנית להטיל סנקציות על אברמוביץ', אם כי בהמשך הוטלו עליו סנקציות הן על ידי בריטניה והן על ידי האיחוד האירופי.
אחד הגורמים ששוחחו עם "וול סטריט ג'ורנל" הדגיש כי לא נראה שלאברמוביץ' היה עד כה תפקיד כלשהו במגעים בין קייב למוסקבה. עם זאת, הבוקר אמר הקרמלין שאברמוביץ' לקח חלק בשלבים הראשוניים של המגעים, אך כעת השיחות מתקיימות בין הנציגים הרשמיים של רוסיה ואוקראינה.