עימותים אלימים פרצו הערב (יום ג') בהפגנות בכמה מהערים הגדולות בקזחסטן, ובאחת מהן ניסו מאות מפגינים להסתער על לשכת ראש העיר אלמטי, העיר הגדולה במדינה. שוטרים פיזרו שם גז מדמיע ויידו רימוני הלם כדי לחסום אותם. ממש בשעה שהדרמה הזו התחוללה פרסם נשיא קזחסטן קסים-ג'ומרט טוקאייב סרטון וידאו שבו הזהיר את הציבור כי הקריאות שנשמעו בימים האחרונים לתקוף משרדי ממשלה וצבא הן בלתי-חוקיות – והבטיח שהממשלה לא תיפול. הוא קרא למפגינים לחתור לדיאלוג ולאמון הדדי במקום לעימות, ולנהוג באחריות.
קזחסטן העשירה בנפט היא רפובליקה סובייטית לשעבר השוכנת במרכז אסיה. מאז צאתה לעצמאות, עם התפרקות ברית המועצות, מתקיים בה משטר אוטוריטרי למדי, ובמשך 28 שנה, עד ל-2019, היא הונהגה על-ידי השליט הכול יכול נורסולטן נזרבייב. לפני פרישתו מתפקיד הנשיא סימן נזרבייב את טוקאייב כיורשו, ואחר כך מונה זה לתפקיד. הוא נהנה מפרלמנט ללא אופוזיציה. נזרבייב בן ה-81 ממשיך להחזיק בהשפעה מתוקף תפקידו כיו"ר מועצת הביטחון ו"מנהיג האומה", תואר המקנה לו סמכויות נרחבות וחסינות מהעמדה לדין.
החוק בקזחסטן אוסר לקיים הפגנות, אלא אם כן השלטונות מאשרים אותן מראש, ומחאה ציבורית כמו זו שנרשמת כעת היא דבר נדיר ביותר בה. המחאה התעוררה בעקבות עלייה חדה שנרשמה בימים האחרונים במחירי הדלק. העלייה התחוללה אחרי שב-1 בינואר הסירה הממשלה את התקנות שקבעו גובה מקסימלי למחיר הגז הפחמימני המעובה, שבעלי מכוניות רבים בקזחסטן מעדיפים להשתמש בו מאשר בבנזין, בשל מחירו הנמוך יחסית.
בעקבות ההסרה של הגבלת המחיר פרצה ב-2 בינואר הפגנה בהשתתפות אלפים בעיר ז'נאוזן, שהיא מרכז נפט והעיר שבה התחוללו לפני עשור עימותים קטלניים בין מפגינים למשטרה. משם התפשטו ההפגנות גם לחלקים אחרים במחוז מנגיסטאו שבו שוכנת העיר, ולחלקים נוספים במערב קזחסטן.
ההפגנות הגיעו עד לאלמטי שבמזרח, הבירה הכלכלית של קזחסטן, ושם המשטרה חסמה אתמול והיום את הגישה לכיכר המרכזית. לפי דיווחים, כ-5,000 בני אדם השתתפו במחאה שם היום, ועשרות בני אדם נעצרו הערב אחרי שמפגינים חסמו רחוב הומה אדם בעיר. במרכז אלמטי הייתה הערב הגלישה באינטרנט איטית למדי, אולי בשל האטה מכוונת מצד השלטונות. גם באזורים אחרים בקזחסטן דווח על בעיות גלישה ועל אתרי חדשות שהגישה אליהם נחסמה. לפי דיווחים, המשטרה השתמשה ברימוני הלם וגז מדמיע נגד מפגינים גם בעיר הבירה נורסולטן.
בצל המחאה הודיעה הערב ממשלת קזחסטן כי היא מחזירה במחוז מנגיסטאו את הגבלת המחיר המרבי של הדלק הפופולרי ל-50 טנגה לליטר (0.11 דולר), כלומר פחות מחצי ממחיר השוק. לשם השוואה, אחרי הסרת הגבלת המחיר המרבי עלה מחיר הדלק הזה ל-120 טנגה (0.27 דולר). שכר המינימום בקזחסטן עומד על 42,500 טנגה בחודש (98 דולר). לצד ההודעה על שינוי המחיר, הכריז הערב הנשיא טוקאייב על מצב חירום במחוז מנגיסטאו.