בצל הזינוק החריג בפשיעה, מפכ"ל המשטרה דני לוי דחה הבוקר (יום רביעי) את הביקורת על תפקוד הארגון, וטען כי "נתוני הפשיעה במגזר הערבי במצב מצוין לעומת מה שהיה". לוי אמר בוועדה לביטחון לאומי של הכנסת כי "אנחנו עושים פעילות ענפה, חרטנו על דגלנו להוציא את משפחות הפשע מהמשחק. בניגוד למה שנאמר בתקשורת מתוך אינטרסים כאלה ואחרים, אנחנו בירידה באירועי הרצח והירי, וגם בגניבות הרכב וההתפרצויות לדירה". לוי הוסיף: "אתם צריכים להיות גאים בזה שהמשטרה מורידה את אחוזי הפשיעה".
בפתיחת הדיון הבוקר, בנושא יישום לקחי מלחמת "חרבות ברזל", יו"ר הוועדה צביקה פוגל (עוצמה יהודית) הודה למפכ"ל לוי על שהגיע לדיון, וציין כי "נכנסת לתפקיד לפני 80 יום, כלומר עוד לא עברו 100 ימי החסד. אני רוצה לנצל את ההזדמנות ולאחל לך בשמי ובשם כל מי שיושב כאן בהצלחה, כי הצלחתך היא הביטחון האישי שלנו".
לוי התייחס בפתח דבריו לפעילות המשטרה נגד פיגועים ובתגובה להתקפות הרקטות והכטב"מים במהלך המלחמה, ואמר כי "הפעילות הפח"עית היא משהו שאנחנו מטפלים בה, גם מאיו"ש בואכה לתוך מדינת ישראל, הדבר השני שממשיך גם היום הוא הירי מצפון וגם ממזרח ומרצועת עזה. אנחנו הראשונים שמגיעים לשם, ולשמחתנו כרגע לא מתקיים התרחיש של הרבה מאוד זירות הרס, אבל אנחנו מטפלים בכל אירוע ואירוע". בצל טבח 7 באוקטובר וריבוי הפיגועים, לוי אמר כי "אנחנו עושים יחד עם השב"כ הכל כדי שהביטחון האישי יהיה ב-100%. אחרי 7 באוקטובר אנשים עדיין בחוסר ביטחון, תפקידנו הוא לתת תחושת ביטחון במרחב הציבורי".
בנוגע לפשיעה במגזר הערבי אמר לוי כי "מיום כניסתי לתפקיד, גם כמפקד מחוז חוף שהכיר את הפשיעה הזו, חרטנו את דגלנו לטפל בה בכל הכוח ובכל האמצעים שיש לנו". ח"כ משה סעדה (הליכוד) קטע את המפכ"ל ואמר כי "אבל אין לך אמצעים בגלל הרוגלות, אתה יודע גם מי מונע - היועמ"שית". ח"כ גלעד קריב (העבודה) השיב לו בעקיצה: "מישהו מודד תוך כמה זמן מזכירים את היועמ"שית בדיון". המפכ"ל המשיך בדבריו ואמר כי "האמצעים הטכנולוגיים חשובים, אבל המשטרה לא מחכה לאמצעים, אלא מגיעה עם כל מה שיש".
לוי ציין כי "נשמח לקבל את הכלים הטכנולוגיים, אבל עד שנקבל אותם אנחנו עושים פעילות ענפה. חרטנו על דגלנו להוציא את משפחות הפשע מהמשחק". במקביל, המפכ"ל הודה כי "בהיבט הכלכלי האמל"חי, לדאבוננו יש זליגת אמצעי לחימה ואנחנו בשיתוף פעולה עם צה"ל בנושא הזה". הוא הדגיש: "הפשיעה במגזר הערבי היא משהו שלא יכול לחכות, אם נחכה נגיע למצב שלא נוכל לטפל. בדיוני התקציב המלצנו לרה"מ שנקים יחידה מיוחדת לעניין הזה, סוג של להב למגזר הערבי, אני מקווה שזה ייכנס לתוך התקציב".
לוי אמר בהמשך: "נתוני הפשיעה מרגע כניסתי לתפקיד, בניגוד למה שנאמר בתקשורת מתוך אינטרסים כאלה ואחרים, אנחנו בירידה באירועי הרצח והירי, כולל הפשיעה שמשפיעה על כולנו, בגניבות הרכב התפרצויות לדירה. אני חושב שאתם צריכים להיות גאים בזה שהמשטרה מורידה את אחוזי הפשיעה". המפכ"ל אמר כי לדעתו להתגברות הלחימה בצפון לא הייתה השפעה ניכרת על הפשיעה, וטען כאמור: "אני מבהיר - נתוני הפשיעה במצב מצוין לעומת מה שהיה. אני לא ממציא, הכל מדעי. אני נותן נתונים מדעיים שמשטרת ישראל מפרסמת מעת לעת".
ח"כ יואב סגלוביץ, לשעבר ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרה, פנה למפכ"ל ולבכירים הנוספים בדיון, שבעבר כמה מהם היו פקודים שלו, והטיח בהם: "אתם נמצאים בכישלון מתמשך של אכיפה - העובדות הן עלייה בפשיעה. 2023 הייתה השנה הגרועה ביותר בחברה הערבית, היו 244 נרצחים. ב-2022 הייתה ירידה בפשיעה ובמעשי הרצח במגזר הערבי. השנה הזאת מסתמנת כשנה גרועה מאוד, היום יש כבר 205 נרצחים ברחוב הערבי ב-2024. אנשים לא יוצאים מהבית מהפחד, זאת המציאות. בשבוע שעבר מנהל בית ספר במגזר הערבי חוסל במטען". סגלוביץ ציין כי "זה לא טיפול רק למשטרה, המדינה צריכה להחליט שזה הנושא, אך לצערי זה לא מעניין אף אחד".
ח"כ קריב הוסיף כי ״האמירה של המפכ״ל לא מתכתבת עם הנתונים, ומן הראוי שהמשטרה לא תציג שבחים עצמיים, אלא תוכניות פעולה ברורות וישימות״. קריב אמר עוד כי "הוועדה הזאת לא מקבלת את הנתונים מהמשטרה. משטרת ישראל חדלה ממנהגה לפרסם נתונים ולא מעבירה אותם למרכז המידע של הכנסת, בניגוד לחוק. אנחנו לא מסוגלים לבצע עבודת פיקוח פרלמנטרית מכיוון שאנחנו לא מקבלים תשובות לשאילתות או למכתבים ששלחנו למשטרה ולמשרד לביטחון לאומי. בלי נתונים ובלי שקיפות לא נוכל בצע את עבודתנו".
ח"כ סעדה, לשעבר סגן ראש מח"ש, אמר בפניה למפכ"ל ולבכירי המשטרה בדיון כי "יש את החוק למאבק בארגוני פשיעה, עד היום הוגשו 13 כתבי אישום. כל הכספים שהמשטרה תופסת ולאחר מכן בית המשפט משחרר. תגידו אמת לעצמכם, הנתון של פענוח מעשי הרצח הוא לא מדויק. למשל יכול להיות אירוע אחד עם 10 כתבי אישום. רק אם תגידו אמת נצליח באמת לפעול".
ראש מטה המאבק בפשיעה של ועד ראשי הרשויות הערביות, עו"ד ראויה חנדקלו, תקפה כי "התנהלות המשטרה והמשרד לביטחון לאומי סביב משבר הפשיעה בחברה הערבית היא שערורייתית. היום כבר ברור לכל מי שעיניו בראשו שהם לא מעוניינים לפתור את המשבר. בן גביר יודע יפה מאד לחלק נשק לאזרחים יהודים, אבל לא יודע לאסוף נשק בחברה הערבית. אחוזי הפענוח של תיקי הרצח בחברה הערבית נמוכים באופן מדהים מול אלה של החברה היהודית. אפשר כבר לומר בקול צלול: מבחינת כל גורמי האכיפה - שהערבים יהרגו זה את זה. לא מדובר רק בכישלון מובהק, אלא גם בזלזול עמוק בכל אזרח ואזרחית ערבים שחיים בתחושת חוסר ביטחון יומיומית".
המפכ"ל לוי אמר בנוגע למבצעי האיסוף כי "אנחנו לא עוברים עם עגלת סופר ומבקשים שיניחו שם את כלי הנשק. זליגת אמל"ח מצה"ל היא יותר מההברחות בגבול. היום אתה קונה בשוק רימון צה"לי באלף שקל וזורק אותו כי מישהו עצבן אותך. זליגת אמלח מצה"ל היא הבעיה".
בצל ניסיונו להעביר את יועמ"ש המשטרה אלעזר כהנא מתפקידו, במהלך שהיה מהווה למעשה הדחה, המפכ"ל אמר בדיון כי "לאחרונה עלה בתקשורת איזשהו סכסוך עם היועמ"שית. לא היה שום סכסוך, אני חושב שמשטרת ישראל היא שומר הסף המרכזי במדינה. יש משטרה עצמאית שכפופה לחוק ועושה את עבודתה נאמנה". כזכור, ב-23 באוקטובר המפכ"ל לוי הודיע על הדחתו של יועמ״ש המשטרה, והורה על העברתו לתפקיד ראש חטיבת התביעות - תפקיד שלא היה מועמד לו ושאין לו בו ניסיון. זמן קצר לאחר מכן, הודיעה היועמ"שית בהרב-מיארה על הקפאת ההחלטה בנימוק: "לא ניתן להדיח בהליך בזק את היועץ המשפטי של המשטרה, האמון על טיפול בנושאים רגישים כמו המחאות ברחבי הארץ וטוהר המידות בארגון".
על רקע הביקורת כי "רוחו של השר בן גביר" שורה על המשטרה, לוי הצהיר כי "לא קרה כלום למשטרה, שפועלת על פי החוק ויש לה מפכ"ל אחד שקוראים לו דני לוי. יש מדיניות שר, שדרך אגב אני במערכת יחסים מצוינת איתו. 7 הסעיפים במדיניות השר זו עבודת המשטרה". לוי הדגיש: "אין מעורבות של השר במקום שלא צריכה להיות. המשטרה לא קרסה ולא נכבשה, היא עובדת בצורה הכי טובה שיכולה ומפיקה לקחים". ח"כ קריב אמר למפכ"ל כי "יש דאגה עצומה לעצמאות משטרת ישראל. ישנן אינדיקציות לכך שהעצמאות של המשטרה וקוד הפעולה הממלכתי נמצא בשחיקה גדולה ודרמטית, שמשפיעה על כל זירות הפעולה של המשטרה. אני מציע לא לטאטא את זה מתחת לשטיח".
המפכ"ל התייחס גם להפגנות נגד הממשלה ולעצרות לשחרור החטופים, ואמר כי "אני יודע מה הזכויות של מחאה חברתית, אני יודע איך להתנהל, חופש הביטוי והמחאה הם נר לרגלינו, אבל מי שיורד לאיילון ומדליק מדורות וכמעט שורף שוטרים - אותם אנחנו נעצור". לוי אמר כי "אנחנו לא יכולים לתת לאיילון לבעור 4 שעות, בדמוקרטיה יש כללים ואנחנו אוכפים. אני לא מכיר מדינה אחרת באירופה שמכילה הפגנות כמו שאנחנו מכילים". על היחס לבני משפחות החטופים אמר: "אנחנו מנסים לא לגעת בשערה משערות ראשם שלא כל מי שקשור לחטופים, אבל כשפעם אחר פעם מישהו ממשפחה של חטוף תוקף, מעליב שוטרים, צועק 'נאצים' או מדליק מדורה כששוטר לידו - אנחנו נעצור".
במהלך הדיון לוי התייחס גם לדיווח כי התבטא בעבר באופן הומופובי, ואמר כי "לפני כחודש ומשהו עלה כתב והאשים אותי בהומופוביה. במשך 30 שנה הייתי מפקד מחוז בתל אביב, הייתה לי מערכת הקשרים הכי טובה שהייתה לקצין משטרה מול הקהילה. למה אני אומר את זה? יש פה משטרה שבמשך יותר מ-40 שנה עושה מאמץ עילאי כדי להתחבר לקהילה, ובמשפט וחצי אנחנו חוזרים 40 שנה אחורה".
"אלפי מחבלים עוד ממתינים בתור לחקירה"
ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרה, ניצב בועז בלט, פירט בדיון הוועדה על חקירת המחבלים שנלכדו במהלך המלחמה. "30% מחוקרי וכוח האדם של להב 433 מושקעים בחקירות. מדובר באלפי מחבלים שנחקרו ואלפי עדויות. כוח אדם שהיה אמור להיות מופנה ללחימה בפשיעה מופנה לחקירת מחבלי נוחבה, ואין צפי לסיום כשיש עוד אלפי מחבלים שזורמים מרצועת עזה". בלט הדגיש: "יש אלפי מחבלים שממתינים בתור לחקירה. בשנה האחרונה ביצענו 12,000 הארכות מעצר לאלו שנמצאים בחקירה פעילה וצריך להאריך את מעצרם מעת לעת".
ניצב בלט לא השיב לח"כ סעדה ששאל אם הוגשו כתבי אישום, יותר משנה אחרי הטבח, ואחד הנוכחים העיר ש"זאת החלטה פוליטית". בלט הפנה את השואלים למשרד המשפטים, שכן "המשטרה תפקידה הוא לחקור ולאסוף ראיות".
פעילות המשטרה לזיהוי קורבנות טבח 7 באוקטובר עלתה גם בדיון, וצוין כי יותר מ-1,000 שוטרים עסקו במלחמה בזיהוי חללים במחנה שורה. סגן ראש אגף המודיעין והחקירות, תת-ניצב יואב תלם, אמר כע "קרוב ל-5,000 שקיות של חלקי גופות ורקמות הגיעו למחנה שורה, שם בדקו אותם מבחינה פורנזית וראיות. המשטרה הגיעה לסטנדרטים ללא אח ורע בכל העולם בתחום הזיהוי. היום אנחנו יודעים להתמודד הרבה יותר טוב עם האר"ן (אירוע רב נפגעים) הבא, שלא יקרה אני מקווה".
במקביל, תלם ציין כי "החקירה של הנוחבות ומי שסייע להם זו לא עוד חקירה, זה לא רק המסות של מאות ואלפי שעות וידאו ואודיו שצריך לצפות ולנתח ולחקור אלפי מחבלים. החקירה מייצרת מסמך היסטורי לדורות, היא אמורה להוכיח את הנרטיב הצודק של מדינת ישראל".