"שירין אבו עאקלה היא עיתונאית מהשורה הראשונה של כתבי השטח בערוץ אל-ג'זירה". כך נכתב באחד האתרים הערביים שהספידו את העיתונאית שנהרגה הבוקר (רביעי) במהלך חילופי אש בין כוח צה"ל לחמושים פלסטינים בג'נין, בתקרית שמעוררת סערה בישראל ובעולם הערבי. אבו עאקלה אכן נחשבת לאחת העיתונאיות הוותיקות ביותר ברשת הטלוויזיה הקטארית. פניה מוכרות כמעט בכל בית בעולם הערבי, בשל פעילותה שנמשכת כבר למעלה מ-20 שנים ברשת, אליה הצטרפה בשנת 1997, כשנה לאחר שזו עלתה לאוויר.
אל-ג'זירה, נזכיר, היא רשת התקשורת המובילה בעולם הערבי וגם הראשונה שהוקמה במטרה לסקר אירועים פאן-ערביים, לא רק מתוך זווית פנים-מדינתית. עלייתה לאוויר ב-1996 הביאה למהפכה של ממש בכל הקשור לסיקור התקשורתי בעולם הערבי, תוך שהרשת מבטיחה בסיסמתה להציג את "הדעה והדעה האחרת". הרשת שנמצאת בבעלות של משפחת השלטון בקטאר זוכה לחשיפה אדירה בעולם הערבי ופתחה לאורך השנים גם ערוצי טלוויזיה בשפות נוספת מעבר לערבית. היא נחשבת לבעלת עמדה אנטי-ישראלית מובהקת, ולאורך השנים נמתחה ביקורת גם על אופי הסיקור שלה לאירועים בעולם הערבי, וכן על עמדותיה כלפי משטרים ערביים מסוימים.
אבו עאקלה, בת 51 במותה, נולדה בשנת 1971 במזרח ירושלים. היא למדה לתואר ראשון בתקשורת מאוניברסיטת אל-ירמוכ שבעיר אירביד, בצפון ירדן. העיתונאית פעלה לאורך השנים ככתבת שטח מובילה באל-ג'זירה וסיקרה עבור הרשת את המתרחש בשטחי ירושלים והגדה המערבית, מה שכמובן הביא אותה לא אחת לחיכוך עם כוחות צה"ל. הבוקר, בעת שסיקרה עימותים בין חמושים פלסטינים לבין כוחות צה"ל במחנה הפליטים בג'נין, נורתה בראשה. היא פונתה לבית החולים בעיר, שם נקבע מותה לאחר זמן קצר.
"כל מקום, כל פינה בפלסטין, שמתרחש בו משהו אני אסקר אותו", אמרה בעבר בסרטון וידאו שהפיצה אל-ג'זירה. "סוגיית ההאשמות הישראליות חוזרת על עצמה. לעתים כשאני מציבה את המצלמה אומרים לי שאני מצלמת מקום אסור, מקום ביטחוני אסור לצילום. אתה תמיד מרגיש רדוף. במקומות רבים בהם אנו נוכחים כי מי שמבקש מאיתנו לראות תעודת זהות הוא לא הצבא, אלא המתנחל, שבא אלינו חמוש ומבקש מאיתנו להזדהות. יש אתגר לא רק בהתמודדות עם הצבא אלא גם עם מתנחלים חמושים".
לפני שהצטרפה לאל-ג'זירה, עבדה שירין ברדיו הפלסטיני ובתחנת טלוויזיה ירדנית. "במשך רבע מאה הייתה אבו עאקלה בלב הסכנה על מנת לסקר מלחמות, מתקפות ופגיעות של הכיבוש הישראלי נגד העם הפלסטיני בשטחים הכבושים", ספדו לה ברשת הטלוויזיה הקטארית.
באל-ג'זירה גינו את מותה ומיהרו להאשים את ישראל באחריות לירי שפגע בה: "אנו מגנים את הפשע הנורא שנועד למנוע מכלי התקשורת להעביר את מסריהם. אנו מטילים על ממשלת ישראל וכוחות הכיבוש את האחריות לרצח העמיתה שירין", נמסר בהודעה שפרסמה הבוקר הרשת. כמו כן, באל-ג'זירה דרשו מהקהילה הבינלאומית לגנות ולבוא בחשבון עם צה"ל על מותה. מעבר למותה הטראגי של שירין, איש תקשורת נוסף שעובר באל-ג'זירה, עלי סמודי, נפצע לאחר שנורה בחזהו בסמוך לשירין. בבית החולים האשים גם הוא כי כוחות צה"ל הם שירו עליהם.
מותה של אבו עאקלה מסעיר את הגולשים הערבים ברשתות החברתיות משעות הבוקר, וכלי תקשורת ערביים נוספים פרסמו הודעות גינוי למותה ותנחומים לבני משפחתה. הזעם על התקרית משותף לכלל הגורמים הפלסטינים, וגם יו"ר הפלסטינית אבו מאזן וארגון הטרור חמאס פרסמו הודעות גינוי חריפות. אבו מאזן צפוי אף להשתתף מחר בהלווייתה.
גם רשתות תקשורת שמתחרות באל-ג'זירה ונוהגות לבקר את אופי הסיקור שלה הביעו תמיכה ברורה בעיתונאית המוכרת והוותיקה. בכמה כלי תקשורת אף מיהרו להפיץ קריקטורות לאחר שנודע דבר מותה. בקריקטורה שפרסם כלי תקשורת פלסטיני הוצג מיקרופון עם הלוגו של אל-ג'זירה בעודו מדמם, כשמעליו נכתב: "שירין אבו עאקלה". בקריקטורה נוספת של כלי תקשורת קטארי הופיעה דמותה של אבו עאקלה כשהיא מדממת מראשה.
עדות להיכרות הרבה של הציבור הערבי בארץ ובעולם עם פעילותה של אבו עאקלה הגיעה הבוקר בריאיון שהעניק חבר הכנסת אחמד טיבי מהרשימה המשותפת לאולפן ynet, ובו סיפר כי הכיר אותה באופן אישי במשך שנים רבות, וכי הוא מתקשה לדבר עליה בלשון עבר. "הפנים של שירין הם הפנים של אל-ג'זירה בעולם הערבי כולו. היא עיתונאית שטח אמיצה, אמינה", אמר טיבי.
לדבריו, "היא נפגעה בעבר כבר כמה פעמים על ידי רימוני גז, הלם, ולפי העדויות מאנשים שהיו איתה, גם מהעיתונאי סמדי שנפגע איתה, חיילים ירו לעברם ושירין נפגעה מכדור מתחת לאוזן ונהרגה. אני לא מתפלא על פגיעה בעיתונאים פלסטינים, עשרות עיתונאים פלסטינים נפגעו או נהרגו במשך השנים האלה. היחס של צבא הכיבוש לעיתונאים פלסטינים הוא כאל פלסטינים, ולכן הוא יחס ברוטאלי ולא מתחשב".
מותה של אבו עאקלה מעורר כעת חשש בישראל מהסתבכות מדינית, כשברקע העובדה כי לאבו עאקלה הייתה גם אזרחות אמריקנית. שגריר ארה"ב בישראל, תום ניידס, קרא בציוץ בטוויטר ל"חקירה יסודית לבירור נסיבות מותה". גורמים בצה"ל מיהרו לטעון כי העיתונאית נהרגה "ככל הנראה" מירי חסר הבחנה של חמושים פלסטינים, אך דובר צה"ל מסר בהמשך כי אינו יכול לקבוע זאת בוודאות.
מערך ההסברה הלאומי פרסם שורת מסרים שהועברו לשרי הממשלה ולגורמים הרלוונטיים. בין היתר ציינו שם כי "נראה שאבו עאקלה נפגעה מירי חמושים פלסטינים ולא מירי צה"ל. ישנו סרטון של המחבלים שאומרים 'פגענו בחייל, הוא שכוב על האדמה'. משום שאף חייל צה"ל לא נפגע, ייתכן שהם אלו שפגעו בעיתונאית. מדובר בסביבה רוויה טרוריסטים, שבניגוד לחיילי צה"ל, יורים ללא הבחנה".
ראש הממשלה נפתלי בנט ושר החוץ יאיר לפיד הציעו לרשות הפלסטינית לערוך חקירה פתולוגית משותפת לגופתה של אבו עאקלה, הצעה חריגה ולא מקובלת כשמדובר בתושבת ישראלית, אך בדרג המדיני מסבירים כי גם כך מדובר באירוע יוצא דופן. בנט נאם בצהריים בכנסת, ואמר: "על פי הנתונים הראשוניים יש סיכוי לא מבוטל שהפלסטינים אחראים (לירי). בלי חקירת אמת לא נוכל להגיע לחקר האמת. ישראל קראה לפלסטינים לבצע ניתוח פתולוגי משותף בהסתמך על כל התיעוד ועל כל הממצאים הקיימים. הפלסטינים כאמור מסרבים, ואני מצפה מהם לשתף פעולה ובמיוחד להימנע מפעולות שעלולות לזהם את החקירה".