בארה"ב עוסקים היום (ג') בהרחבה בעדותו הדרמטית של אחד האנשים שהצליחו להשתלט על היורה שפתח באש במועדון לילה של קהילת הלהט"ב בקולורדו, ובכך עצרו את הטבח שבו נרצחו חמישה בני אדם – ומנעו מספר קורבנות גדול הרבה יותר. ריצ'רד פיירו בן ה-54, שביקר במועדון יחד עם אשתו, בתו ובן זוגה שנהרג בטבח, סיפר כיצד ה"אינסטינקט" מתקופת שירותו בצבא האמריקני השתלט עליו, וכי הצליח להפיל את הרוצח לרצפה, קפץ עליו וחטף ממנו את האקדח שלו – שבו השתמש כדי להכות שוב ושוב בראשו של היורה עד שהפסיק להתנגד. "אני לא יודע לגמרי מה עשיתי, נכנסתי פשוט למוד קרבי. ידעתי פשוט שאני צריך להרוג את האיש הזה לפני שיהרוג אותנו", הוא סיפר הלילה לכתבים מביתו בקולורדו ספרינגס. "זה היה כמו רפלקס. קדימה! לתוך האש. לעצור את הפעילות. לא לתת לאף אחד להיפצע".
הטבח במועדון Club Q בקולורדו ספרינגס, שנחשב למוקד מרכזי עבור קהילת הלהט"ב שם, החל מעט לפני חצות בלילה שבין שבת לראשון (לפי השעון המקומי). הרוצח אנדרסון לי אולדריץ' בן ה-22 נכנס לשם כשהוא חמוש ברובה חצי-אוטומטי מסוג AR-15 ובאקדח, עם אפוד מגן לגופו, ופתח באש לכל עבר. בטבח נרצחו כאמור חמישה בני אדם ונפצעו 18 נוספים, בהם 17 שנפגעו מירי, ורובם עדיין מאושפזים בבתי החולים. הירי נמשך דקות אחדות לפני שכמה מהנוכחים במקום, שתוארו על ידי הרשויות כגיבורים שהצילו את חייהם של רבים, הצליחו להשתלט על אולדריץ' עוד לפני שהשוטרים הגיעו למועדון. עד כה לא נחשף המניע למעשיו של אולדריץ', שמאושפז כעת גם הוא בבית החולים, אך הרשויות כבר הודיעו כי לצד עבירות של רצח בכוונתן להעמידו לדין גם בגין פשעי שנאה.
מפקד המשטרה המקומית אדריאן ואסקז אמר אמש כי שניים מהלקוחות במועדון השתלטו על הרוצח: פיירו ואדם נוסף בשם תומאס ג'יימס. פיירו סיפר לכתבים בביתו כי למועדון הגיע בשבת יחד עם בני משפחתו וחברים כדי לצפות בהופעת דראג של אחד מידידיה של בתו קאסי. בן זוגה ריימונד ואנס, שהיה בן 22, היה כאמור אחד הנרצחים בטבח. לדברי האב ההופעה הייתה מהנה ביותר, עד שנקטעה כשהיורה פתח לפתע באש. הוא סיפר בקול שבור מדמעות כיצד ואנס, שהייתה זו הופעת הדראג הראשונה שבה צפה, חייך ורקד רגע לפני שנפגע. פיירו שחזר כיצד נשכב על הרצפה והפיל אליה גם את אחד מחבריו, וציין כי הבחין בהבזקי אור מהירי והריח ריח של אבקת שריפה.
פיירו הוסיף כי לפני ההסתערות על הרוצח הוא הביט מעלה וראה שאולדריץ' נע לעבר דלת שמובילה לחצר פנימית במועדון, אליה ברחו מבלים רבים. בשלב זה רץ לעבר הרוצח והפיל אותו לקרקע באמצעות משיכת ידית שאותה זיהה באפוד המגן שלבש אולדריץ'. כשהיורה נפל לקרקע, כך סיפר, הרובה שלו נשמט מידיו והוא צעק לאדם הנוסף שהסתער על הרוצח, ג'יימס, להרחיק אותו מהישג ידיו. אולדריץ' סיפר כי קפץ על האיש, אותו תיאר כאדם גדול מידות ששקל לפי הערכתו כ-135 ק"ג, וחטף מידיו את האקדח שעדיין היה ברשותו.
"חטפתי את האקדח מהיד שלו והתחלתי להכות בו בראש, שוב ושוב", אמר בשיחה עם כתב של העיתון "ניו יורק טיימס". הוא ציין כי הוא וגם אולדריץ' צעקו זה לעבר זה קללות בשעה שנאבקו על הרצפה. "ניסיתי לגמור אותו", אמר פיירו בשיחה עם כתבים אחרים מחוץ לביתו. פיירו הדגיש בראיונות השונים שהעניק כי לא רק לו מגיע הקרדיט על נטרול הרוצח. "אני לא גיבור, אני סתם בחור מסן דייגו", אמר פיירו, ששילב בדבריו לא מעט מילים בספרדית. הוא ציין כי כאשר ביקש עזרה מהנוכחים במקום, דראג קווין שהופיעה שם לפני הירי הכתה בפרצופו של אולדריץ' עם נעלי העקב שלה.
כאשר השוטרים הגיעו למועדון – לדברי המשטרה הם הגיעו לשם בתוך חמש דקות מרגע קבלת הדיווח על הירי – פיירו סיפר כי אולדריץ' כבר לא התנגד יותר והוא חשב שייתכן כי נהרג. פיירו, שהחזיק כאמור באקדח של הרוצח והיה מכוסה בדם, נעצר על ידי השוטרים בחסות הכאוס והבלבול באותם רגעים והוחזק לדבריו כשהוא אזוק בתוך ניידת, במשך שעה שלמה. הוא סיפר כי צרח והתחנן לשוטרים לשחרר אותו על מנת שיוכל להתאחד עם בני משפחתו ולגלות מה עלה בגורלם. הוא הביע צער כבד על מותו של ואנס, שלדבריו היה בן זוגה של בתו עוד מתקופת לימודיהם בתיכון: "הוא היה בחור טוב, אהבתי אותו". פיירו ציין כי בין הפצועים בני זוג שהינם מחבריו הקרובים. "הלוואי שהייתי יכול להציל את כולם. הלוואי שהייתי יכול לעשות יותר", אמר.
בין הקורבנות: אישה טרנסית ששרדה בעבר דקירה וירי
פיירו, שמנהל כיום מבשלת בירה בבעלותו, שירת במשך 14 שנה בצבא האמריקני. הוא השתחרר משירות ב-2013, בדרגת מייג'ור שמקבילה לדרגת רב-סרן בצה"ל. לאורך שירותו נשלח שלוש פעמים לעיראק ופעם אחת לאפגניסטן. הוא נפצע בעבר מירי, וזכה פעמיים בעיטור "כוכב הארד". פיירו סיפר כי הטראומה שחווה בשירותו הצבאי ממשיכה לרדוף אותו עד היום, וכי מעולם לא העלה בדעתו שיחווה אלימות דומה בארצו שלו: "חשבתי שסיימתי עם המלחמה". על חברי קהילת הלהט"ב המקומית, שהטבח מטלטל אותם כעת ומעורר חשש מניסיונות פגיעה נוספים בצל השנאה וההומופוביה שחלקם ממילא מתמודדים עמן, אמר פיירו: "אני אוהב אותם. אין לי דבר מלבד אהבה. אף אחד במועדון הזה לא ביקש את זה. אבל עכשיו הם יצטרכו לחיות עם זה".
במהלך הלילה חשפו הרשויות את זהותם של חמשת הנרצחים בטבח: ריימונד גרין ואנס בן ה-22, שהיה כאמור בן זוגה של בתו של פיירו; קלי לאבינג, בת 40; דניאל אסטון, בן 28; דריק ראמפ, בן 38; ואשלי פוג, בת 35. מושל קולורדו ג'ארד פוליס, שב-2018 עשה היסטוריה כהומו המוצהר הראשון שנבחר למושל במדינה כלשהי בארה"ב, הורה בעקבות הטבח להוריד את הדגלים במדינתו לחצי התורן והכריז על חמישה ימי אבל, אחד עבור כל אחד מחמשת הקורבנות.
משפחתו של ואנס מסרה כי רק לאחרונה התקבל לעבודה במרכז הפצה של חברת המשלוחים FedEx וכי הוא היה "נרגש לקבל את תלוש המשכורת הראשון שלו" – ולחסוך כסף על מנת לעבור לדירה משלו. חבריה של לאבינג סיפרו כי כאישה טרנסית היא סבלה בעבר מאלימות קשה ואף נדקרה ונורתה, אבל הייתה "לוחמת" ושימשה כדמות אם עבור טרנסים אחרים שעברו הליך לשינוי מין. "היא הייתה אדם אוהב, היא תמיד ניסתה לעזור לעוד אנשים, במקום לחשוב על עצמה", ספדה לה אחותה טיפאני.
שניים מהנרצחים, דריק ראמפ ודניאל אסטון שהיה גם הוא טרנסג'נדר, עבדו כברמנים במועדון. טיארה קלי, שהופיעה במקום לילה אחד לפני הירי, סיפרה לערוץ טלוויזיה מקומי כי השניים היו אמנם "הפכים גמורים" בהיבטים רבים באישיותם, אבל לדבריה הם "עבדו יחד היטב": "הם היו פשוט מדהימים, כל בר צריך שיהיו לו את הדניאל והדריק שלו". אשלי פוג התגוררה במרחק של כ-150 ק"מ מקולורדו ספרינגס והגיעה למועדון כדי לצפות בהופעת דראג של אחד מחבריה. היא הותירה מאחוריה את בעלה, שאותו הכירה עוד מימיהם בתיכון, וילדה בת 11. משפחתה סיפרה כי היא עבדה בארגון שמסייע באימוץ ילדים. "היא תמיד רצתה בתים טובים יותר, מקומות טובים יותר, עבור הילדים", אמר אחיינה ג'יידן האריס.
הטבח בקולורדו מזכיר לרבים בארה"ב את הטבח שאירע ביוני 2016 במועדון הלילה הגאה Pulse בפלורידה. היורה, אמריקני ממוצא אפגני שנשבע אמונים לדאעש, רצח אז 49 בני אדם וחוסל בתום קרב יריות עם המשטרה. לצד החשש הרב שמעלה כעת הטבח בקרב חברי קהילת הלהט"ב בארה"ב, הירי מעורר שם מחדש את המחלוקת ארוכת השנים בכל הנוגע לגישה הקלה של האמריקנים לכלי נשק. אירועי ירי המוני הופכים לתכופים יותר ויותר בארה"ב, ולפי סוכנות הידיעות AP הטבח בקולורדו ספרינגס היה הרצח ההמוני השישי במדינה מאז תחילת החודש. ארה"ב כבר הזדעזעה השנה מכמה אירועי ירי קשים, בראשם רצח 19 הילדים ושתי המורות בבית הספר ביובלדי שבטקסס, אבל גם אז כל שהצליחו המחוקקים בוושינגטון לקדם הוא חבילת שינויים צנועה ביותר בכל הנוגע לחוקי הפיקוח על נשק.
בין אותם שינויים צנועים הללו היה מהלך לעודד מדינות בארה"ב לחוקק מה שמכונה שם חוקי "דגל אדום", כאלו שמעניקים לבתי משפט את הסמכות להגביל גישה לנשק עבור אנשים שלגביהם ישנו חשש שיפגעו בעצמם או באחרים. בקולורדו יש כבר חוק שכזה, ובתקשורת האמריקנית תוהים מדוע לא נעשה בו שימוש שעשוי היה למנוע את הטבח במקרה הנוכחי: היורה, אולדריץ', נעצר בשנה שעברה אחרי שאמו דיווחה כי איים לפגוע בה באמצעות פצצה מאולתרת. החשש לפצצה אמנם הוסר באותה תקרית, אבל לפי הדיווחים אולדריץ' הואשם אז באיומים ואף בחטיפה – ומסיבה לא ברורה האישום נגדו בוטל והרשויות לא ביקשו להפעיל במקרה שלו את אותו חוק "דגל אדום". בסוכנות הידיעות רויטרס מציינים כי השימוש בחוק הזה בקולורדו נדיר יותר ביחס למדינות אחרות בארה"ב.