לקסי אנייה רוביו, תלמידת כיתה ד' בבית הספר היסודי "רוב" בעיירה יובלדי, קרנה מאושר ביום שלישי בתמונה משפחתית שאמה פרסמה בפייסבוק, כשהחזיקה תעודת הצטיינות על הישגיה הלימודיים. שעות לאחר שהתמונה צולמה, צעיר חמוש בשני רובים התפרץ לכיתתה ורצח אותה, יחד עם 18 ילדים אחרים ושתי מורות בירי ההמוני הקטלני ביותר בבית ספר אמריקני זה כמעט עשור.
מסע הטירוף של סלבדור ראמוס, בן 18, החל שלשום (שלישי) בשעה 11:30 לפני הצהריים (שעון טקסס). בתחילה ירה בסבתו מסיבה שאינה ברורה ופצע אותה קשה, ואז נסע לבית הספר רוב ושם טבח בתלמידים. ראמוס, שלבש אפוד צבאי, ניהל קרב יריות עם אנשי משמר הגבול ופצע שניים מהם, ורק אחרי שחוסל התברר מחיר הדמים הכבד.
אביה של לקסי, פליקס, הוא סגן שריף בטקסס והיה בין השוטרים שהגיעו לזירה. הוא גילה כי בתו בין הקורבנות, שעות לאחר שהצטלם עמה לתמונה המחויכת. "אמרנו לה שאנחנו אוהבים אותה ושנאסוף אותה בסוף היום מבית הספר", כתבה קימברלי, אמה של לקסי, בפוסט בפייסבוק. "לא ידענו שזו תהיה פרידה", ציינה. קימברלי היא אחת מרבים, קרובי משפחה וחברים, שסיפרו על הקורבנות ברשתות החברתיות בפוסטים קורעי לב.
"זה לא הגיע לתינוקת שלי", כתבה ורוניקה לואבנוס, אמה של ג'יילה סילגוארו, תלמידת כיתה ד' בבית הספר ביובלדי. "אחותי, אני מתגעגעת אליך כל כך", כתבה פיית', אחותה של טס מאטה שהייתה בין קורבנות מסע הירי. "אני רק רוצה להחזיק אותך ולספר לך כמה את יפה, לשחק איתך בחוץ, לנסוע לחופשה משפחתית אחת אחרונה, לשמוע את צחוקך המדבק ולשמוע אותי אומרת לך כמה אני אוהבת אותך".
בפוסט אחר, סטיבן גרסיה התאבל על בתו אלי, ששיחקה בקבוצת כדורסל מקומית. "היא הייתה מתוקה והבן אדם הכי שמח שהכרתי!", כתב. תגובות תמיכה ותנחומים על מותה של אלי לא הפסיקו לזרום. "אלי הייתה הלב של הקבוצה, לא הפסידה אף אימון ותמיד הייתה התומכת ביותר בחברותיה לקבוצה", כתבה תושבת העיירה אריקה מנה.
בעיירה יובלדי, המונה 16 אלף תושבים ובה קהילה גדולה ומלוכדת של תושבים ממוצא היספני, החלו תושבים לפרסם יוזמות מימון המונים עבור לוויות חלק מהקורבנות. "אנחנו מבקשים כסף עבור קבורת תלמיד כיתה ד' חבייר לופס", כתבו קרובי משפחתו. "אנחנו כמשפחה יודעים שהוא בגן עדן יחד עם סבו". המשפחה גייסה יותר מ-100 אלף דולר מ-3,900 תורמים עד כה.
בתוך כך, בארה"ב התפרסם הלילה סקר, שנערך לאחר הירי בבית הספר היסודי, על עמדות האזרחים בסוגיית הבקרה על נשק. לפי הסקר, שערכו סוכנות הידיעות רויטרס וחברת הסקרים איפסוס ודגם 940 אמריקנים, 84% מהאמריקנים תומכים בחובת בדיקת רקע פלילי ונפשי לפני מכירת נשק. כ-70% תומכים בחקיקה שתאפשר לרשויות החוק להחרים נשק ממי שעשוי לסכן את הציבור.
בנוסף, 72% מהנשאלים השיבו בחיוב לשאלה אם יתמכו בהעלאת גיל המינימום לרכישת כלי נשק מ-18 ל-21. עם זאת, רק 35% מהנשאלים אמרו כי הם בטוחים שמחוקקים במדינה יפעלו לחיזוק חוקי בקרת הנשק.
הטבח בטקסס היה הירי ההמוני הקטלני ביותר בבית ספר מאז דצמבר 2012, אז אירע הטבח בבית הספר היסודי "סנדי הוק" בעיר ניוטאון שבקונטיקט. 26 קורבנות נרצחו אז, ביניהם 20 ילדים.
אחרי הטבח בקונטיקט מחוקקים משני צדי המתרס ניהלו פגישות משא ומתן ואף ניסחו תוכנית להרחבה של בדיקות הרקע שבהם צריכים לעמוד רוכשי הנשק, אך ברגע האמת כל יוזמות החקיקה הגדולות קרסו כשנתקלו במחסומים מצד האגף השמרני ביותר במפלגה הרפובליקנית.
בשנים שעברו מאז דיונים כונסו והצעות חוק חדשות עלו, אבל שוב ושוב סיכלו הרפובליקנים את קידומם. בית הנבחרים, שנמצא כעת בשליטת הדמוקרטים, עוד אישר בשנה שעברה שתי הצעות חוק להרחבת בדיקות הרקע לרוכשי נשק, אבל שתיהן נתקעו בסנאט, שם זקוקים הדמוקרטים לתמיכת 10 רפובליקנים לפחות – תמיכה שהם אינם מצליחים לגייס.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הודיע אמש שהוא ורעייתו ג'יל יגיעו "בימים הקרובים" לטקסס, וייפגשו עם המשפחות של הקורבנות. "כאומה, אני חושב שכולנו חייבים להיות שם בשבילם", אמר ביידן. אחרי הטבח הורה ביידן להוריד את כל דגלי המולדת לחצי התורן למשך שלושה ימים.
ביידן שלח את תנחומיו למשפחות הנרצחים ותקף את התיקון השני לחוקה, זה המגן על זכותם של אזרחי ארה"ב לשאת נשק. "עוד טבח בארה"ב", אמר ביידן. "ילדים יפים ותמימים בכיתות ב' עד ד' נהרגו, ועוד עשרות ילדים קטנים היו עדים למה שקרה וראו את חבריהם מתים, כאילו הם בשדה קרב. מקרי ירי המוני מהסוג הזה מתרחשים לעתים רחוקות במקומות אחרים בעולם, למה? כעם, אנחנו צריכים לשאול את עצמנו: מתי למען השם אנחנו הולכים לעמוד מול לובי הנשק? מתי למען השם נעשה את מה שכולנו יודעים עמוק בתוכנו שצריך לעשות? אנחנו חייבים לפעול נגד חוקי הנשק הקיימים".