בית הדין המיוחד של האו"ם לענייני לבנון גזר היום (חמישי) מאסר עולם על שני אנשי חיזבאללה, שהורשעו ברצח ראש ממשלת לבנון לשעבר רפיק אל-חרירי. בהתנקשות שהייתה ב-14 בפברואר 2005 התפוצצה מכונית תופת בביירות, ומלבד אל-חרירי נהרגו 21 איש ו-226 נפצעו.
שני הנאשמים, חסן חביב מרעי וחוסיין חסן אונייסי, נשפטו בהיעדרם בבית הדין המיוחד בהאג ולא צפויים לרצות עונש מאסר כלשהו. חיזבאללה כבר הבהיר שלא יסגיר אותם, כפי שלא הסגיר אדם נוסף שהורשע ברצח אל-חרירי – סלים ג'מיל עייאש, שגם הוא נידון למאסר עולם בבית הדין.
כשבית המשפט המיוחד הרשיע את עייאש ב-2020 הוא זיכה את מרעי ואונייסי, וקבע שאין מספיק ראיות להרשעה. בחודש מרץ, בעקבות ערעור שהגישו התובעים, ביטל בית המשפט את הזיכוי, והרשיע אותם בעבירות רצח וטרור. לבית המשפט התברר שמרעי ואונייסי הפיצו סרטון שבו ארגון פיקטיבי לוקח אחריות על הפיגוע שבו נרצח אל-חרירי, כדי להגן על מבצעי המתקפה מחיזבאללה.
התובעים בתיק ביססו את האישומים על נתונים מהטלפון הסלולריים, שבהם השתמשו הנאשמים כדי לעקוב אחרי תנועותיו של אל-חרירי בשבועות שקדמו לפיצוץ. השופטת בבית הדין המיוחד, איוונה הרדליצ'קובה, אמרה היום שמרעי ואובייסי היו מודעים לכך שחרירי יירצח במתקפה. היא הוסיפה שהמתקפה השליטה טרור לא רק על הקורבנות - אלא על העם הלבנוני כולו.
ההתנקשות באל-חרירי, שפרש מראשות ממשלת לבנון באוקטובר 2004, הובילה לגל של הפגנות שגרם לבסוף ליציאת הכוחות הסוריים מלבנון אחרי 29 שנה.
בית הדין המיוחד של האו"ם לענייני לבנון הוקם ב-2009, בעקבות החלטה שהתקבלה במועצת הביטחון שנתיים קודם לכן. עד כה נשפטו בבית הדין ארבעה נאשמים בלבד, כולם בהיעדרם.
בית הדין ממומן מתרומות ומכספים של הממשלה הלבנונית. העונשים שפורסמו היום עשויים להיות האחרונים שמוסר בית המשפט המיוחד, שבשנים האחרונות מתקשה להשיג מימון. בית המשפט הזהיר כי בעקבות מצבו הכלכלי והיעדר מימון הוא עלול להיסגר בקרוב.