המטיילים נכנסו היישר לאזור הסכנה
באינדונזיה נמשכים היום החיפושים אחר עשרה מטיילים הנעדרים בהר הגעש מראפי שבאי סומטרה מאז התפרצות ההר שלשום, שבה נהרגו לפחות 13 בני אדם. עשרות מטיילים נוספים נמצאו בחיים ופונו על-ידי כוחות ההצלה, רבים מהם כשהם סובלים משברים וכוויות. בשיא ההתפרצות פלט ההר אפר לגובה 3,000 מטרים, והתפרצותו נמשכת גם כעת, מה שגורם לראות לקויה ומקשה מאוד על המחלצים.
הר מראפי, שמשמעותו היא "הר האש", מוגדר מאז שנת 2011 כהר בסכנת התפרצות בדרגה 2 מתוך 4, וסביב הלוע שלו הוכרז כבר אז אזור סכנה ברדיוס של שלושה קילומטרים. הסוכנות המליצה להימנע מפעילות בו, אבל בפועל חלק מקורבנות האסון השבוע נמצאו במרחק של קילומטר עד קילומטר וחצי מהלוע. ההרוגים נמצאו כשהם שרופים קשות, ופתולוגים נערכים לזהותם באמצעים מתקדמים, בהם בדיקות שיניים.
אחרי התפרצות ההר שלחו חלק מהמטיילים הפצועים סרטונים לבני משפחותיהם, והסרטון של אחת מהם, ז'פירה זהרים פברינה בת ה-19, שותף על-ידי משפחתה והתפרסם בתקשורת העולמית. בסרטון נראית פברינה, שטיילה בהר עם 18 חברים מבית הספר, פונה לאמה ומבקשת ממנה עזרה כשפניה מכוסות כוויות ואפר געשי. בהמשך חולצה ופונתה לבית החולים, שם היא מתמודדת עם טראומה.
אינדונזיה היא מדינה שבה פעילות סיסמית וגעשית ערה למדי בשל הימצאה ב"טבעת האש", שבה מתנגשים לוחות טקטוניים. בסך הכול יש במדינה כ-130 הרי געש פעילים.
מרגל של קסטרו במועצה לביטחון לאומי
משרד המשפטים האמריקני חשף כי ויקטור מנואל רוצ'ה, מי שכיהן כשגריר ארה"ב בבוליביה והיה חבר במועצה לביטחון לאומי, נעצר ומואשם כעת שבמשך יותר מ-40 שנה ריגל עבור קובה, אחת מיריבותיה ההיסטוריות של וושינגטון. משמעות הדבר היא שרוצ'ה בן ה-73, שכבר פרש משירות דיפלומטי, הוא אחד המרגלים המצליחים ביותר שנחשפו אי-פעם בארה"ב: רק מעטים מאלה שהתגלו לפניו הסתננו לדרגים בכירים כל כך ופעלו מתחת לרדאר במשך זמן כה ארוך.
רוצ'ה הוא יליד קולומביה שהתאזרח בארה"ב, וב-1981 הצטרף לשירות החוץ האמריקני, והחל לסייע בחשאי למודיעין הקובני. במשך השנים נשלח על-ידי ארה"ב למשימות בארגנטינה, במקסיקו וברפובליקה הדומיניקנית, ובשנים 1995-1994 כיהן במועצה לביטחון לאומי תחת הנשיא ביל קלינטון. משנת 2000 עד 2002 כיהן כשגריר ארה"ב בבוליביה, תחילה בימי קלינטון ואחר כך בימי ג'ורג' בוש הבן. נוסף על כך כיהן כיועץ לפיקוד הצבאי האמריקני האחראי על ענייני קובה.
מעשי הריגול של רוצ'ה נחשפו הודות לשיחות ממושכות שקיים עם סוכן סמוי של ה-FBI, שאותו חשב לאיש מודיעין קובני. משרד המשפטים מדווח כי בדלתיים סגורות נהג רוצ'ה לכנות את ארה"ב "האויב", לדבר על קובה במונחים של "אנחנו", ולשבח את הרודן הקובני פידל קסטרו ואת המהפכה שהנהיג.
בדיון הראשון בעניינו בבית משפט פדרלי, אמש בפלורידה, פרץ רוצ'ה בבכי. ההכרזה על חשיפתו היכתה בהלם גם חברים בקונגרס, שהדגישו כי מדובר בהוכחה לכך שקובה היא עדיין גורם עוין עבור ארה"ב.
עשרות מוסלמים הופצצו בפסטיבל
נשיא ניגריה הודה היום כי כטב"ם של הצבא הניגרי הרג בטעות 85 מוסלמים חפים מפשע בהפצצה שלשום בצפון המדינה. הכטב"ם אמור היה לפעול נגד מורדים איסלאמיסטים וכנופיות פשע, אך הפציץ בשוגג משתתפי פסטיבל שנערך במקום. הנשיא בולה טינובו, המשתתף בוועידת האקלים בדובאי, אמר כי מדובר באירוע מצער ביותר, והורה לקיים חקירה יסודית.
צבא ניגריה הוא שותף של ארה"ב ובריטניה ושל מדינות לא-מערביות אחרות במאבק נגד המורדים האיסלאמיסטים הפועלים בצפון-מזרח המדינה, וזה שנים שהוא מבצע תקיפות אוויריות גם בחלקים אחרים של ניגריה. האסון שנגרם בהפצצת הכטב"ם אמנם הוזכר היום בחלק מאתרי החדשות הגדולים בעולם, אך סיקורו מצומצם בהרבה מהסיקור שהקדישה התקשורת הזרה להרג המוני שנגרם מהפצצות ישראליות או ישראליות-לכאורה בעזה.
קרב על נפט וקולוניאליזם בדרום אמריקה
ממשלת ונצואלה הודיעה אתמול כי 95% מהמשתתפים במשאל העם שערכה שלשום הביעו תמיכה בדרישתה של ארצם לקבל לידיה חלק עצום משטחה של מדינת גיאנה השכנה, צעד המעורר חשש בגיאנה ובאמריקה הלטינית מפני כוונותיה העתידיות של קראקס. ונצואלה טוענת כי חבל אסקיבו העשיר בנפט, חבל המשתרע על פני יותר משני שלישים משטח גיאנה, שייך למעשה לה ונגזל ממנה בימי הכיבוש הקולוניאלי.
גיאנה היא קולוניה בריטית לשעבר דוברת אנגלית, ומספר מאגרי הנפט שלה ביחס לנפש הוא הגבוה ביותר בעולם יחד עם כוויית. בחודשים האחרונים גברה המתיחות בינה לבין ונצואלה, אחרי שגיאנה פרסמה כמה מכרזי קידוח והכריזה על גילוי מרבצי נפט גדולים חדשים בחבל, שבו גרים כ-125 אלף בני אדם, כחמישית מאוכלוסייתה.
ונצואלה טוענת זה עשרות שנים כי נהר אסקיבו, השוכן במזרח החבל, הוא הגבול הטבעי בין שתי המדינות, כפי שהוכרז ב-1777 תחת השלטון הספרדי, וכי בריטניה קרעה אותו שלא בצדק מידי ונצואלה במאה ה-19. גיאנה מצדה טוענת שהגבול נקבע בעידן הקולוניאלי הבריטי ואושר ב-1899 על-ידי בית דין לבוררות. היא מדגישה שבית הדין הבינלאומי לצדק, השייך לאו"ם, אישר את ממצאיה.
משאל העם שנערך השבוע בוונצואלה התקיים בשעה שהנשיא הסמכותני שלה ניקולס מדורו נערך לבחירות שיתקיימו בשנה הבאה ושבהן הוא מקווה לזכות בכהונה נוספת, כשברקע המשבר הכלכלי הקשה. מדורו הביע תקווה שתוצאות המשאל יחזקו את התביעות הטריטוריאליות של ארצו, אך נראה שמדובר גם בניסיון שלו להפגין עוצמה פוליטית. לפי דיווחים, בפועל רק כחצי מ-20 מיליון בעלי זכות ההצבעה הטריחו עצמם לקלפי כדי להשתתף במשאל.
בצל התוצאות הבהירה ממשלת מדורו כי היא אינה מנסה למצוא צידוק לפלישה לאסקיבו או לסיפוחו, אך באותה נשימה היא פרסמה סרטון שבו רמזה שחלק מתושבי האזור היו מעדיפים להיות תחת שלטון ונצואלה. נשיא גיאנה דיבר אתמול לאזרחי ארצו, והבטיח להם שגבולות המדינה בטוחים.
הסוללה התרוקנה, את הדג לא צריך להקפיא
"באתי לבקר ביקוצק במיוחד כדי לחוות מזג אוויר מהסוג הזה, ויש לי מזל כי בדרך כלל זה לא קורה בדצמבר", אמר התייר דנילה, שזקנו, כובעו וצעיפו קפאו. "למען האמת לא כל כך קר לי, כי נערכתי היטב. אם לא הייתי מתארגן עם הבגדים הנכונים, הייתי קופא בתוך דקות". הוא העיד שהמעיל שלו התקשה מעוצמת הקור, וסוללת הטלפון שלו התרוקנה בתוך דקות.
הטמפרטורות ברפובליקה סאחה, אזור עצום בצפון-מזרח סיביר שבו שוכנת יקוצק, צנחו בין לילה, וגם בכפר אוימיאקון נמדדו הבוקר מינוס 58 מעלות, אם כי החזאים אמרו שהתחושה תהיה כמו מינוס 63 בגלל הרוח והלחות. בשוק ביקוצק נמכרו היום דגים קפואים-לגמרי היישר בקופסה, מבלי שיהיה צורך במקרר כדי להקפיאם. "קר", אמר פיוטר, תושב המקום. "פשוט צריך ללבוש בגדים איכותיים ואז הכול בסדר. הכי חשוב זה לנוע, כדי שהדם יזרום".
חצי שנה בכלא לטייס ש"ניצל בנס"
שישה חודשי מאסר נגזרו בקליפורניה על הרפתקן היוטיוב טרבור ג'ייקוב, שהודה במסגרת הסדר טיעון כי ריסק בכוונה את מטוסו כדי להגדיל את מספר העוקבים שלו באתר שיתוף הסרטונים – ואחר כך שיקר לחוקרים. בסרטון שפרסם בנובמבר 2021 תחת הכותרת "התרסקתי עם המטוס שלי" הציג עצמו ג'ייקוב כמי שחווה בעיה במנועים בעודו טס מעל דרום קליפורניה, ובמהלכו הוא נראה פולט את עצמו מהמטוס החד-מנועי – עם מקל סלפי ביד – וצונח לתוך שטח עם צמחייה עבותה ביער הלאומי לוס פדרס. מצלמות שהוצבו במטוס תיעדו אותו מסתחרר לתוך היער, ולבסוף פוגע בקרקע. הסרטון זכה למיליוני צפיות.
ג'ייקוב, גולש סנובורד אולימפי לשעבר, צילם עצמו אחר כך מטפס אל ההריסות ונראה מתוסכל לגלות שהמים שארז נעלמו. עם זאת הוא מוצא פנאי לחלץ את הצילומים מהמצלמות, ואז מתעד את דרכו הקשה למקום מבטחים. אחרי ההתרסקות פתחה רשות התעופה הפדרלית בחקירה וג'ייקוב קיבל הוראה לשמור את הריסות המטוס, אבל הוא טען שהוא אינו יודע היכן התרסק.
בפועל, כך עולה ממצאי התחקיר, ב-10 בדצמבר 2021 טסו ג'ייקוב וחברו במסוק לאתר ההתרסקות ופינו את ההריסות משם. אחר כך דאג ג'ייקוב לחתוך את השברים לחתיכות קטנות, והשליך אותם לפחי אשפה בנמל התעופה לומפוק סיטי וסביבו בניסיון להסתיר ראיות.
הסרטון של ג'ייקוב:
החדשות בעולם בצל המלחמה:
• היום ה-58: ההדחה ההיסטורית של הנוכל מהקונגרס, ומיס יוניברס שהסתבכה ב"ניסיון הפיכה"
• היום ה-56: פוטין שוב מתעלל בלהט"בים, מבצע התנקשות הודי בארה"ב
• היום ה-54: אשתו של ראש סוכנות הביון הורעלה, מנהיג כת היוגה נעצר
• היום ה-51: מתקפת כטב"מים ענקית באוקראינה, ראש העיר שתומך בישראל מואשם בתקיפה מינית
• היום ה-46: בקבוק בירה לראש ותיעוד ראשון של הלכודים דרך צינור
טייסים ומומחי תעופה מתחו ביקורת חריפה על ג'ייקוב בשנתיים שעברו מאז פרסום הסרטון. רבים שמו לב לכך שהוא לא נקט אפילו צעדים אלמנטריים כדי להפעיל מחדש את המנוע של המטוס שלטענתו התגלתה בו תקלה. אחרים הדגישו כי הוא יכול היה להביא את המטוס בקלות לנקודת נחיתה, ושנשיאת מצנח בזמן הטסה של מטוס קל היא מעשה מאוד לא שגרתי.