הקבינט אישר את הסכם ההסדרה בלבנון שלפיו צה"ל צריך לסגת תוך 60 יום - אבל האמריקנים אומרים כי התהליך עשוי להיות קצר יותר, ולמעשה ייתכן שהנסיגה מדרום מלבנון תתחיל כבר ביממה הקרובה.
צה"ל תקף ביממה האחרונה ללא הפסקה בדאחייה וגם במרכז ביירות ובאזורים אחרים בלבנון - כולל בגבול סוריה. חיזבאללה מצדו שיגר מטחים בלתי פוסקים לצפון, וירה גם לאזור חדרה. אבל ב-4:00 לפנות בוקר צפויה להתחיל הפסקת האש, שבניגוד לזו שהייתה בעזה בזמן עסקת החטופים - אמורה להיות קבועה ולא זמנית.
הנפת דגלי ישראל במוצבים בלבנון

הנסיגה של צה"ל מלבנון תהיה מדורגת ועשויה להתחיל כבר היום תחת חיפוי אווירי כבד. היא תכלול גם את קיפול והוצאת עשרות דגלי ישראל שחיילי צה"ל הציבו במוצבים של צבא לבנון ושל עמדות שכבשו בשטח הלבנוני. גורם אמריקני בכיר אמר כי בתקופה זו של חודשיים "כוחות צבא לבנון יחלו בפריסה בדרום. זה תהליך שלא יכול לקרות בין לילה ותוך ימים. זה נועד למנוע מצב של יצירת ואקום. אנחנו לא אומרים שבסוף ה-60 ימים צה"ל ייסוג, אלא עוד לפני. זו תהיה נסיגה מדורגת בכמה אזורים שבהם צה"ל נמצא. הישראלים ייסוגו לא יאוחר מ-60 יום, אולי כבר ביום ה-50".
לדבריו, "בשונה מהסכמים קודמים, במיוחד ב-2006, הפעם יש מפה מוסכמת. צבא לבנון יקבל היתר ממשלת לבנון להתפרס ולמלא את המשימה שלו ולהבטיח שהם יתפרסו בדרום ויוודאו שחיזבאללה עובר צפונה - וכל הנשק הכבד שלו מוסר. הם יסיירו באזור ויבטיחו שאם נותרה תשתית או נשק - הם יוסרו ולא ניתן יהיה לבנות את התשתית הזאת מחדש באזור הזה".
פגיעה ישירה בתחנה המרכזית בקריית שמונה
(צילום: כיבוי והצלה צפון)

על מנגנון האכיפה אמר כך: "ארה"ב וצרפת יצטרפו למכניזם קיים שנוצר זמן קצר אחרי מלחמת לבנון השנייה וכולל את יוניפי"ל, ישראל ולבנון. ארה"ב תעמוד בראש אותו מנגנון, ותקבל תלונות משני הצדדים על כל הפרה אפשרית. נעבוד עם צבא לבנון כדי לוודא שכל הפרה מטופלת. לא יהיו חיילים אמריקאים באזור, אבל יהיה סיוע צבאי לצבא לבנון בשיתוף פעולה עם צבא צרפת".
הוא ציין כי "יש אלמנט נוסף שנקרא MTC - הוועדה הצבאית המשותפת - שכוללת צבאות של מדינות נוספות שיספקו ציוד, אימונים ומשאבים כספיים לצבא לבנון ולשירותי הביטחון של לבנון. שלא כמו במלחמת לבנון השנייה, כאן אנו מחויבים להישאר בשטח, לראות מה קורה ולעקוב אחרי חיזבאללה או ארגוני טרור אחרים".
אותו בכיר אמריקני הדגיש את חשיבות שיקום לבנון: "מלקחי העבר עולה חיזבאללה היה היחיד שעשה עבודות שיקום בדרום לבנון. הפעם האינטרס של כולנו הוא לתמוך בצמיחה כלכלית ולשקם את לבנון. חיזבאללה חלש מאוד מבחינה צבאית וזאת ההזדמנות עבור לבנון לממש את הריבונות על השטח שלה, לבחור נשיא ולמשוך משקיעים זרים כדי שתוכל לחזור לנורמליות כלכלית ולעצמאות".
נאום ביידן
(צילום: The White House)

"לישראל היו הישגים גדולים בשדה הקרב, אבל אי אפשר להשיג ביטחון ארוך טווח רק בשדה הקרב", הבהיר. "זה מחייב פתרון פוליטי שנתמך בהישגים הצבאיים. חיזבאללה לא ביקש רשות מתושבי לבנון כשהחליט להצטרף להתקפות חמאס. זאת מלחמה שרוב הלבנונים לא רצו בה, וזה חשוב שהם יוכלו לחזור לביתם בביטחון".
הוא התייחס לנאומו של נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, ואמר: "הנשיא הבהיר שאם יש איום מיידי על ישראל, אז ישראל - כמו כל מדינה במצב דומה - תצטרך לטפל בו. אם נשתמש בכלים שיש לנו בלבנון לא להוריד את העיניים מהשטח - זה לא יהיה הכרחי. יש לנו ביטחון שאם יש צורך בפעולה ישראלית זה לא יקרה בקרוב ואולי לא יקרה בכלל ובכל מקרה יהיה נדיר. אם כל הצדדים יישמו את ההסכם כפי שהתחייבו - לא יהיה צורך בכך לשניהם".
אותו בכיר הביע תקווה שההסכם בלבנון יוביל להסכם גם בעזה: "למה שקרה היום יש פוטנציאל לגיים-צ'יינג'ר בעזה. אם יש משהו שיכול להפעיל לחץ על חמאס, על אנשים שלא באמת אכפת להם מחיי העם שלהם ואפילו מהחיים של עצמם - זו המציאות, שבה הם רואים שחיזבאללה החליט לנטוש אותם. אף אחד לא יבוא עוד לעזרתם. זה יכול להביא לשינוי המציאות בשטח. נצטרך לראות אם זה מספיק לשנות את המשא ומתן".
הצהרת נתניהו
( צילום: איתי בית-און, לע"מ)

הוא הדגיש כי אנשי הנשיא הנבחר דונלד טראמפ עודכנו על המגעים: "הנשיא ביידן חושב שנורמליזציה היא השינוי האולטימטיבי במזרח התיכון. זה יכול לשנות את כל התמונה. הרבה עבודה נעשתה, נראה אם אנחנו יכולים לעשות עוד משהו בזמן שנותר. כל מה שנעשה לא ייעשה בלי שאנשי טראמפ ידעו. זה באינטרס של ארה"ב והמזרח התיכון".
בתשובה לשאלה אם איראן הייתה מעורבת במגעים השיב הבכיר: "אני לא נשאתי ונתתי עם איראן והיא לא צריכה להשפיע על מה שקורה בלבנון. רק תושבי לבנון צריכים לקבל החלטות באמצעות יו"ר הפרלמנט, ראש הממשלה ואם אינשאללה ייבחר, אז באמצעות הנשיא". בתגובה לטענה הישראלית שארצות הברית איימה באי-הטלת וטו במועצת הביטחון אם לא יהיה הסכם אמר הגורם האמריקאי הבכיר: "לא. הנקודה הזאת לא עלתה. לא רק שלא איימנו, הנושא כלל לא עלה".
פורסם לראשונה: 23:52, 26.11.24