זמן קצר לפני שהערב (יום שלישי) הושגה שליטה על האש בהרי ירושלים - ביצע מטוס סופר הרקולס צבאי מטייסת התובלה "שמשון" של חיל האוויר הטלה של חומר כיבוי בהר איתן. זו הפעם הראשונה שבה מטוס מסוג זה של חיל האוויר משתתף בכיבוי שריפות בישראל. תושבי כלל היישובים הורשו לחזור לבתיהם.
השריפה בהרי ירושלים - עוד כותרות:
מטוס ה"שמשון" יכול לשאת עד 18 אלף ליטר של חומרי כיבוי הארוזים בחבילות של אלף ליטר ומוטלים מהאוויר. לשם השוואה, מטוסי הכיבוי של טייסת אלעד יכולים לשאת 3,000 ליטר. מדובר ביכולת שטרם הוכרזה כמבצעית. היא עברה מספר ניסויים והיום מתבצע למעשה הניסוי המבצעי הראשון בשטח. מטענים ייעודיים גדולים לנשיאת חומרים מעכבי בעירה בתוך מטוסי התובלה הבינוניים של חיל האוויר הגיעו לפני כחצי שנה מיצרן זר ומאז עברו תהליך של הטמעה.
מדובר במטענים ייחודיים ואמצעים נוספים שמיועדים לכיבוי שריפות באמצעות מטוסי תובלה שזוהי אינם משימתם העיקרית. אם הפיתוח יסתיים בקרוב והיכולת תוכרז כמבצעית, ישראל צפויה להכפיל את יכולת הכיבוי שלה בשריפות גדולות בסיוע של מטוסי התובלה של חיל האוויר, ובהן גם מטייסת "הקרנפים" הוותיקה יותר.
בימים האחרונים חיל האוויר השתתף עם מגוון יכולותיו במאמצי כיבוי השריפות בהרי ירושלים וסיפק לטובת מבצע הכיבוי עשרות כבאים וכבאיות מבסיסי חיל האוויר, מל"טים לטובת איסוף נתונים וקבלת תמונת מצב מהאוויר על המתרחש בקרקע, ומסוקי חילוץ, בהם ינשופים ויסעורים עם צוותים של יחידת 669.
בינתיים, מתחילת המאבק באש ביצעו מטוסי הכיבוי למעלה מ-500 גיחות מבצעיות. טפסר ניסים טויטו, מפקד מחוז ירושלים, אמר לאחר ששב מסיור תצפית: "המראות קשים. ראיתי איך הריאה הירוקה של מחוז ירושלים הולכת ומשחירה תחת הלהבות. לא צריך להיות בוטניקאי גדול כדי להבין שיידרשו עשרות שנים על מנת לשקם את אשר אבד".
השטח הגדול שנשרף בהרי ירושלים גורם גם לזיהום אוויר כבד בישובי הסביבה וגם לנזק אקולוגי לטווח ארוך. הרי ירושלים מאופיינים ביער אורנים טבעי. עוצמת האש הגיעה לצמרות ושרפה את העצים לכל אורכם. לכן כאמור שיקום והתאוששות משריפה כזאת תיקח שנים רבות ותשאיר האזור שרוף לזמן רב".
בתוך כך, מוקדם יותר היום אמר בכיר במערך הכבאות וההצלה ל-ynet כי "ישנה בלימה טובה של האש" בשריפה הגדולה בהרי ירושלים. עם זאת, ישנם עדיין כמה מוקדים בוערים - ועשרות צוותי כיבוי נמצאים בשטח ונעזרים במטוסי כיבוי כדי להוביל לכיבוי מוחלט של השריפה לפני שעות הצהריים, אז היא עלולה להתלקח שוב במהירות בגלל הרוחות.
על אף שניתן להגיד שישנה הכלה ברוב מוקדי הבערה, ישנם לא מעט מוקדים שבהם האש יכולה להתחזק עם הרוחות. מאות לוחמי האש שפועלים באזור מקווים שלקראת הצהריים יכריעו את השריפה לגמרי ויגיעו לשליטה מלאה על האש. גם אתמול, יצוין, נראה היה כבר שהשריפה בדרך לסיומה ותושבים חזרו לבתיהם - עד שהאש התחדשה בשעות הצהריים והובילה לפינוי של אלפים.
מוקדי האש הפעילים לפי שעה, לפי רשות הכיבוי, הם באזור שואבה, בית מאיר, רמת רזיאל, איתנים, גבעת יערים, צובה והר איתן. ברשות הכיבוי מסרו כי כעת לא נשקפת סכנה לאף יישוב באזור, ובבוקר חידשו שמונה מטוסי אוויר ומסוק נוסף את פעילותם, שמטרתה לייצא קווי הגנה סביב היישובים. עוד נמסר כי בשעות הקרובות מזג האוויר יהיה נוח יחסית והלחות גבוהה, ולכן ייעשה בהן "מאמץ מרוכז" לכיבוי הלהבות. במשטרה התייחסו גם כן למאמץ המרוכז הנדרש בשעות הקרובות, ומסרו: "'שעון הלחימה' הוא ברור ומתייחס לשעות מסוימות לאורך היום. חשוב שגם התושבים וגם כלל הכוחות יבינו לקראת מה נדרשים והיכן נדרש ריכוז מאמץ".
25 אלף דונם עלו באש: "אין צורך בסיוע בינלאומי"
בעקבות האופטימיות הזהירה הבוקר, ואחרי שאתמול פנתה ישראל לבקשת סיוע ממדינות אחרות, נציב הכבאות וההצלה דדי שמחי אמר לשר לביטחון הפנים עמר בר לב שאין בשלב הזה צורך בסיוע אווירי בינלאומי. לדברי שמחי, ישנם 15 מטוסים מעל הרי ירושלים - ו"אנחנו לא צריכים יותר".
בעקבות בקשתו, ככל הנראה, הסיוע האווירי לא יגיע לישראל. מטייסת הכיבוי הלאומית אלעד, שמופעלת על-ידי אלביט מערכות, נמסר כי מטוסיה טסו ביומיים האחרונים 200 שעות בסך הכול, עם כ-14 שעות פעילות ביממה.
מדובר בכ-400 גיחות שבהן הוטלו 80 קוב של חומר מעכב בערה. הבוקר התברר כי מוקד פרוץ השריפה ביום ראשון היה בכניסה לדרך בורמה, מתחת לשמורת המסרק והמושב בית מאיר.
בנוסף, לפי ההערכה גסה של רשות הטבע והגנים, עד כה עלו באש כ-25 אלף דונמים בכל השריפות בהרי ירושלים בימים האחרונים. אלפי בעלי חיים נשרפו בה או לכל הפחות נפגעו. ברשות הכיבוי אמרו שסדר גודלה מזכיר את זה של אסון הכרמל ב-2010.
פורסם לראשונה: 19:17, 17.08.21