לוחם המילואים ולד סרגיינקו שם קץ לחייו בנובמבר האחרון, אחרי שפניית משפחתו למשרד הביטחון בעקבות מצבו הנפשי הקשה לא עזרה. הוא מוכר כחלל צה״ל, נקבר בבית עלמין צבאי ומלווה על ידי מערך הנפגעים של צה"ל - אך משפחתו אינה מוכרת על ידי משרד הביטחון כמשפחה שכולה, ויצאה למאבק על מנת לקבל הכרה זו.
בתדרוך שהתקיים היום (ראשון) בנושא אובדנות בצה״ל, התייחסו ראש אגף השיקום במשרד הביטחון ויו״ר ארגון נכי צה"ל למקרה הטרגי של סרגיינקו.
2 צפייה בגלריה
ולד סרגיינקו שהתאבד בעקבות שירות מילואים
ולד סרגיינקו שהתאבד בעקבות שירות מילואים
ולד סרגיינקו ז"ל
(צילום: אלבום משפחתי)
ראש אגף השיקום במשרד הביטחון, לימור לוריא, אמרה כי במקרים שבהם המטופל לא מוכן לקבל סיוע - האגף לא יכול לעשות דבר. עם זאת, יש לציין, ולד היה מוכן לקבל טיפול והכיר בצורך שלו בסיוע מקצועי.
"במקרים של מסוכנות מיידית, ישנו פסיכיאטר מחוזי של משרד הביטחון שיכול להנחות טיפול כפוי אצל אגף השיקום", אמרה לוריא. לדבריה, "משרד הביטחון הקל את דרכי הפנייה" לאותו פסיכיאטר. היא הזכירה את שירות ״בידיים טובות״ שמסייע להגיש בקשה רשמית וממשק הגשת הבקשה באתר, שלטענתה מקבל מענה תוך 48 שעות.
יו"ר ארגון נכי צה"ל, עידן קלימן, התייחס אף הוא למקרה של ולד - והזהיר מהמחסור בכוח אדם באגף השיקום. ״אגף שיקום סובל מתת-איוש של כוח אדם. לא משנה כמה אנחנו צועקים ומתריעים - איפשהו בירושלים זה נעצר", אמר. "לא יודע אם זה המקרה הספציפי הזה, אבל צופה פני עתיד – יהיו עוד מקרים כאלו כל עוד מי שיושב שם במשרד האוצר לא חושב שאנחנו צריכים את כוח האדם הזה כדי למנוע את המקרים האלו". הוא הוסיף: "כל עוד אגף השיקום יהיה בתת-איוש המקרים האלה יקרו, ושאף אחד לא יגיד שלא אמרנו את זה".
ממערכת הביטחון נמסר בתגובה, בהמשך לפניית ynet באשר לסטטוס הטיפול במקרה של ולד: "בקשת המשפחה מוכרת ומטופלת על ידי הגורמים הרלוונטיים. צה"ל ומשרד הביטחון משתתפים בצער המשפחה השכולה וימשיכו ללוותה במסירות. לאחר האירוע נפתחה חקירת מצ״ח, ממצאי החקירה מועברים לבחינת הפרקליטות הצבאית וחוות הדעת המשפטית, וחומר החקירה יוצגו במלואם למשפחה השכולה. מיד עם קבלת דוח מסקנות הפרקליטות הצבאית, משרד הביטחון יעדכן על החלטתו בהתאם״.
2 צפייה בגלריה
עידן קלימן
עידן קלימן
"כל עוד אגף השיקום יהיה בתת-איוש - המקרים האלה יקרו". יו"ר ארגון נכי צה״ל, עידן קלימן
(צילום: אבירם ולדמן)
בעקבות פרסום הכתבה על ולד ב-ynet, חברת הכנסת טטיאנה מזרסקי מיש עתיד דיברה על סיפורו במליאת הכנסת ויצרה קשר עם אחותו, בתקווה להצליח לסייע לה במאבק להכרה כמשפחה שכולה.
אגף השיקום מטפל ביותר מ-16,500 פצועי צה"ל שנפצעו במלחמת חרבות ברזל, 7,300 מהם מתמודדים עם תגובות נפשיות (33%). מאז 7 באוקטובר, אגף השיקום במשרד הביטחון מטפל ביותר מ-78,000 נכי צה"ל מכל מערכות ישראל (הנתון כולל פצועים שנקלטו במלחמת חרבות ברזל). 26,300 פצועים מתמודדים עם תגובות נפשיות שונות (דיכאון, קשיי הסתגלות, חרדות, פוסט טראומה-PTSD ועוד).
מנכ"לית עמותת נט"ל, אפרת שפרוט, מסרה: "דווקא בימים אלו ישנה חשיבות גבוהה לתשומת הלב שעלינו להקדיש לסובבים אותנו, ובטח לאלו שחזרו משדה הקרב ולבני משפחותיהם. חשוב לדעת שיש איך לסייע ולטפל, ובעיקר יש למי לפנות או להפנות לעזרה מקצועית. במידה שאתם חשים שישנה סכנה מיידית - אל תשאירו אותם לבד. זוהי המשימה המשותפת של כולנו. קו הסיוע 'נפש אחת' 8944* המופעל על ידי נט״ל זמין עבור כולם, 24/7, גם עבור בני ובנות המשפחה, כמו גם קו נט״ל 3362*״.
במקרה שאדם בסביבתכם נמצא במשבר ועלול להיות אובדני, אל תהססו - דברו איתו, עודדו אותו לפנות לעזרה מקצועית והדגישו את חשיבות פנייה זו. נסו לסייע לו לפנות לאנשי מקצוע בקהילה או לגורמי תמיכה ארציים: ער"ן בטלפון - 1201 או באתר האינטרנט של סה"ר http://www.sahar.org.il, או headspace.org.il.