הרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, התייחס היום (רביעי) בסיור שטח בגליל המערבי לתסיסה בקרב ציבור המשרתים בצה"ל נגד אי-גיוס החרדים. "צה"ל צריך להיות יותר גדול", אמר - והוסיף כי "נכון חברתית" שהחרדים יתגייסו לצבא במספרים דומים לשאר הציבורים היהודיים.
הלוי סייר בגזרה עם מפקד פיקוד הצפון, אלוף אורי גורדין, ומפקד אוגדה 146, תת-אלוף יפתח נורקין. בנוסף, קיים שיח עם מפקדי החטיבות ומפקדי הגדודים במילואים שפועלים תחת האוגדה בלבנון ובעורף.
"מבין את המחירים". הרמטכ"ל בצפון
(צילום: דובר צה"ל)

"אני מבין את המחירים של אנשי המילואים", אמר. "משפחה, תעסוקה והעומס כאן. עכשיו צריך פתרונות. אחד, אנחנו נשמר את התמיכה - אנחנו צריכים לתת פתרונות למי שמגיע, וגם הוקרה, וגם פיצוי לסטודנטים או לבעלי העסקים שנפגעו קשה. זה מה שאנחנו בונים".
התייחסותו של הרמטכ"ל לסוגיה הגיעה בצל פנייתם אליו של ארבעה לוחמי מילואים בשירות פעיל, במכתב שבו הם מתחו ביקורת על התנהלות הצבא בכל הקשור להגדלת שורותיו. "מחיר המלחמה גרע מהסד"כ הצה"לי כ-10,000 משרתים, אבל למרות זאת הוצאתם לפי הפרסומים בין 1,000 ל-3,000 צווים לקהל יעד חדש - אחינו החרדים שעד כה לא היו חלק מצבא העם ויהיו חייבים להצטרף אלינו כדי להגן על המדינה. מדוע הוצאתם כל-כך מעט צווים? ומשלא התייצבו, מדוע לא פעלתם כדי לגייס עוד? מי אמור להחליף אותנו ולעזור?", כתבו הארבעה.
על המכתב יוצא הדופן, שנשלח גם לקצינים בכירים נוספים ובכללם ראש אכ"א המיועד אלוף דדו בר כליפא והיוצא אלוף יניב עשור, חתמו סגן ראש מועצת שומרון רב-סרן במיל' דוידי בן ציון, רב-סרן במיל' יאיר שרף, רב-סמל ראשון במיל' צמח דוד שלוס ורב-סמל בכיר במיל' אליסף פרץ. הם הזכירו במכתבם את העובדה שצה"ל הוציא אלפי צווים שבעקבותיהם התייצבו לשירות כ-100 חרדים חייבי גיוס בלבד, וציינו: "אין עוד פריבילגיה לאף אוכלוסייה שלא לשרת על סמך השקפתה".
ארבעת הלוחמים סיכמו: "לא עשיתם מספיק למעננו כדי שהתהליך הזה יבשיל ונראה חיילים חדשים. בעוד בזירת המלחמה אנחנו שותפים להתקדמות, בזירת ההקלה על נטל השירות אנחנו רואים אוזלת יד וחוסר פעולה ונחישות כדי להביא לשינוי המיוחל. כולם צריכים לשרת".
2 צפייה בגלריה
רב אלוף הרצי הלוי בסיור הערכת מצב בגליל המערבי
רב אלוף הרצי הלוי בסיור הערכת מצב בגליל המערבי
"עובדים על זה יום-יום, מקימים כוחות". הרמטכ"ל בסיור בגליל
(צילום: דובר צה"ל)
לדברי הרמטכ"ל, "אנחנו לוקחים אנשי מילואים מבוגרים יותר, ומקימים עוד מסגרות כדי שיוכלו להחזיק תעסוקות מבצעיות, ועל-ידי זה נוריד משמעותית את העומס. ממש עובדים על זה ומתעסקים בזה יום-יום. צה"ל צריך להיות גדול יותר גם בסדיר וגם במילואים, ולכן אנחנו מקימים כוחות".
"יש הרבה מאוד שיח ציבורי גם על החרדים", הוסיף. "ביום שני ביקרתי פצועים בבית החולים סורוקה. פגשתי שם חייל מחטיבת גבעתי שנפצע ברפיח, חטף כדור בחלק הגובה של הירך. פציעה לא טובה, אבל הוא יהיה בסדר. הוא חרדי מבני ברק שרצה להתגייס, והמשפחה שלו לא תמכה בהתחלה - אבל מהרגע שהוא התחיל היא חיבקה אותו בשתי ידיים. היא נמצאת איתו גם לפני שהוא נפצע, ובוודאי אחרי שהוא נפצע.
"אני אומר לכם, השאלה שלנו היא איך אנחנו עושים הרבה יותר כאלה. זה מה שנכון חברתית, ואני חושב שכשאנחנו נצליח להתפתח לזה - מהמלחמה הזו, מהנקודה שהבנו שצה"ל צריך להיות יותר גדול - יכול להיות שיהיה גם איזשהו תיקון חברתי מאוד טוב".
אל מול הקריאות המתגברות לשילוב החרדים בצה"ל, בניגוד להבהרה של מנהיגי הציבור החרדים שלא יסכימו לגיוס גורף, מתכוונים בפלג הירושלמי הקיצוני להפגין מחר מול לשכות הגיוס בתל השומר ובירושלים. עד כה, עשרות חרדים בלבד נענו לצווי הגיוס של צה"ל, שבתגובה הוציאו מאות צווי מעצר שימנעו מהמשתמטים לצאת מהארץ - אך לא יביאו למעצרים בפועל.

התסיסה במערכת הפוליטית

אל מול דברי הרמטכ"ל, הפוליטיקאים ממשיכים להתקוטט סביב חוק הפטור מגיוס שהקואליציה מקדמת - עם מתנגדים גם מתוכה. סגן יו"ר הכנסת, חבר הכנסת משה שמעון רוט מיהדות התורה, אף טען היום בריאיון לרדיו "קול ברמה" כי בניגוד לטענות של הלוי והשר גלנט, "כל הנושא של הגיוס זה בלוף, אין מחסור בכוח אדם. צה"ל לא רוצה לגייס חרדים, מי שמעלה את הנושא הזה כל הזמן הוא השמאל".
לטענת רוט, הדתיים הלאומיים הם "האידיוטים השימושיים" של השמאל. "הם מעלים את זה כי המחנה האמוני, הדתי והמסורתי מתחזק, והדבר הזה הוא לצנינים בעיני השמאל", טען. "הם משתמשים בחללים של הציונות הדתית ככלי ניגוח פוליטי נגד החרדים". לטענת רוט, "כשהאנשים האלה היו בחיים, הם (השמאל) רדפו אותם על המעשים שלהם והאידיאולוגיה שלהם - ועכשיו הם משתמשים בהם נגד החרדים".
2 צפייה בגלריה
חבר הכנסת משה רוט מיהדות התורה
חבר הכנסת משה רוט מיהדות התורה
"נושא הגיוס זה בלוף, אין מחסור בכוח אדם". ח"כ רוט מיהדות התורה
(צילום: דוברות הכנסת)
הדברים הקשים נאמרו בעקבות דבריו של שר העלייה והקליטה אופיר סופר ממפלגת "הציונות הדתית", שמחה על כך שהחרדים לא מתגייסים בזמן ש"אנשים שהם בני תורה ושאינם בני תורה מדממים למוות". לדבריו, "קיבלנו מההנהגה החרדית יריקה בפרצוף". קדמו לכך דבריו של ראש מפלגתו, השר בצלאל סמוטריץ', שבכה כשדיבר על חללי הציונות הדתית, ופנה לחברי ההנהגה החרדית בקריאה שצה"ל צריך אותם.
ואולם, בישיבת הסיעה השבוע שבה דיבר סמוטריץ' השמיעו חלק מחברי הכנסת ממפלגתו ביקורת כלפי הקו העדין יחסית בכל הנוגע לפטור מגיוס לחרדים ומציאת פתרונות מימון עבורם למעונות ילדיהם. היום הצטרפו באופן פומבי לביקורת הזו חבר הכנסת דן אילוז מהליכוד שמתנגד לחוק, לצד סופר - שהודיעו כי הם מסרבים לתמוך בחוק במציאות הנוכחית.
בשבוע הבא, כפי שנחשף ב-ynet, יעלה החוק לאישור ועדת שרים לחקיקה על מנת להרגיע את התסיסה ברחוב החרדי ממצב שבו כל עוד חרדים אינם מתגייסים לצה"ל - המדינה לא מממנת עבורם את מעונות הילדים. החוק שהוגש על-ידי יהדות התורה אמור להביא למצב שבו ישונה החוק והמימון יינתן גם אם רק אחד מבני הזוג עובד, כלומר האישה.
סופר אמר בהקשר הזה כי "חוק מעונות לא יקודם לפני שתהיה התקדמות בנושא הגיוס נקודה". ח"כ אילוז עדכן גם הוא שיתנגד לחוק המעונות ואף מתח עליו ביקורת קשה. "די עם התרגילים - לא יהיה גיוס ללא סנקציות אישיות משמעותיות", כתב אילוז ברשת החברתית X. לשחרר קבוצה כה גדולה מחובת השירות בצה"ל בתקופה כה קריטית הוא מעשה שאינו ציוני ואינו ראוי לנו כעם – בין אם זה נקרא 'חוק הגיוס' או 'חוק המעונות', שמטרתו לבטל את סנקציית המעונות ולהחזיר את המימון".
הוא הוסיף ואמר כי גם אם סנקציית המעונות מעלה שאלות בשל השלכותיה על תעסוקת נשים חרדיות או על טובת הילדים, אין לבטל אותה ללא קידום סנקציה חלופית ומשמעותית – כמו שלילת כל הנחה בארנונה למי שאינו משרת. בלעדי זה, חוק המעונות מסיר את התמריץ האישי לגיוס והופך בפועל ל"חוק אי-גיוס במסווה".